ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.01.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
DEC-2023
DURATA: 5 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 4 MIN

    La plimbare prin Napoli, seara

    TIPĂREȘTE URM de aici

    In Napoli am ajuns prima data in anul 2012, cand am poposit cateva ore in timpul unei croaziere a companiei MSC, itinerariu: Italia-Franta-Spania-Tunisia.  Atunci am facut un tur al orasului cu autobuzul turistic Hop-on hop-off.  Acum am revenit in Napoli, urmand a vizita nu doar orasul, ci si Coasta Amalfi, Pompei si alte obiective din zona. Orasul l-am vizitat mai mult seara, ziua fiind plecati prin imprejurimi. In fata Palatului Regal se afla Piazza del Plebiscito, cea mai mare piata din Napoli. Constructia acesteia se datoreaza lui Joachim Murat, regele Napoli din 1808 pana in 1815, cumnatul imparatului Napoleon Bonaparte. Piata semicirculara este limitata pe o parte de Palatul Regal si de cealalta parte, de biserica San Francesco di Paolo, care a fost construita dupa modelul Panteonului din Roma.

    Fatada bisericii San Francesco di Paolo este formata din 6 stalpi cu coloane ionice si are o cupola inalta de 53 de metri.  

    In piata sunt si doua statui, a lui Carol al III-lea de Bourbon si cea a lui Ferdinand I de Bourbon, iar de o parte si de alta a acesteia se gasesc doua cladiri simetrice: Palatul Prefecturii si Palazzo Salerno, care serveste astazi drept cartier general pentru armata din sudul Italiei.

    Atmosfera din zona este plina de viata si localnici prietenosi, barurile si restaurantele din apropiere sunt pline de muzica live, multi turisti alegand sa se opreasca aici dupa ce au vizitat obiectivele turistice din jurul pietei. Un astfel de loc este faimosul Gran Caffè Gambrinus, unde, de 150 de ani, amestecurile fine de cafea raspandesc aroma cafelei espresso napolitane in elegantele camere Art Nouveau. Este cea mai  prestigioasa cafenea din Napoli, frecventata de presedintii italieni care viziteaza Napoli. S-a nascut ca o cafenea, dar si-a infiintat propriile ateliere de patiserie pentru a oferi clientilor prodese artizanale. Laboratoarele de patiserie ale Gran Caffè Gambrinus sunt specializate si in producerea de creatii rafinate de inghetata.

    Traversand strada, ajungem la Galleria Umberto I, o cladire impresionanta din secolul al XIX-lea si una dintre cele mai faimoase si importante galerii din Italia, alaturi de Galleria Vittorio Emanuele II din Milano.

    Acoperita de o structura din fier si sticla, galeria in forma de cruce, este decorata cu statui impresionante si fresce frumoase, reprezentand continentele, anotimpurile anului si diverse zeitati. Cladirile din interior sunt structurate pe 5 etaje, combinand spatiul public, magazinele si cafenele, cu spațiul privat amenajat in apartamentele de la etajele superioare.

    Mozaicurile de pe podea infatiseaza vanturile si semnele zodiacului, create in 1952 pentru a inlocui mozaicurile antice care fusesera distruse in timpul razboiului.

    Are 4 intrari, cele mai importante fiind cele dinspre via Toledo (via Roma), artera principala din centrul orasului si cea care se deschide spre Teatrul San Carlo.

    Teatrul San Carlo, fondat in 1737, este cel mai vechi teatru de opera din lume inca activ, primul teatru italian care a infiintat o scoala de dans. Precede Teatrul Scala din Milano si Teatrul La Fenice din Venetia. Initial, gazduia peste 3000 de spectatori, insa din motive ce tin de siguranta, a fost redus la jumatate. Avand in vedere dimensiunea, structura si vechimea sa, a fost un model pentru teatrele ulterioare din Europa si a fost inclus de UNESCO printre monumentele considerate Patrimoniu Mondial.

    Daca te indrepti pe langa Castelul Nuovo, spre piata Municipio, intalnesti un alt teatru, Teatrul Mercadante, care impreuna cu Teatrul San Carlo, au fost cele doua teatre de opera regale ale orasului in secolele al XVIII-lea si al XIX-lea.  

    Via Toledo este o strada veche si una dintre cele mai importante artere comerciale din Napoli, avand peste 1 km lungime, incepand in Piazza Dante si terminandu-se in Piazza Trieste e Trento, langa Piazza del Plebiscito.

    Am sa vorbesc si despre ceva nou, nu doar despre cladiri istorice, si anume statia de metrou Toledo, care se afla pe strada cu acelasi nume. Citisem despre aceasta ca ar fi una dintre cele mai frumoase statii de metru din lume, insa dupa ce am vizitat-o, consider ca atribuirea acestui„titlu” este mult supraevaluata.  

    Este deschisa din anul 2012, cea mai adanca din Napoli, in tonuri de alb si albastru, dand impresia ca esti in interiorul unei pesteri de zapada, de pe plafonul careia se scurg picaturi de apa. Printr-un orificiu larg aflat deasupa scarii rulante, lumina alterneaza intre culorile albastru si verde. Nu am insistat cu multe fotografii deoarece ne grabeam spre metrou, insa fotografiile artistice pe care le-am vazut pe internet, nu ilustreaza realitatea.

    O alta zona vizitata de turisti ar fi Cartierul Spaniol, insa mie nu mi-au placut stradutele inguste, mizerabile si„dubioase” , la fel ca si Piata Garibaldi, din zona garii, pentru care„eticheta” este aceeasi.

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de geani anto in 03.01.24 20:08:48
    Validat / Publicat: 03.01.24 20:41:09

    VIZUALIZĂRI: 3581 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P10 Acoperita de o structura din fier si sticla, galeria in forma de cruce, este decorata cu statui impresionante si fresce frumoase, reprezentand continentele, anotimpurile anului si diverse zeitati.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15300 PMA (din 18 voturi)

    ECOURI la acest articol

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Napoli şi împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061954975128174 sec
    ecranul dvs: 1 x 1