ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.12.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 16.01.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
SEP-2011
DURATA: 3 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

La pas prin salasul zeilor pana pe varful Mytikas (I)

Ilustrație video-muzicală
"Aral" - Catherine Lara

Asculta mai multe audio diverse
TIPĂREȘTE

Desi de multe ori cand citesti ceva iti imaginezi cum ar fi sa fii acolo recunosc ca eu atunci cand am citit Legedele Olimpului nu m-am imaginat nici macar la poarta zeilor d’apai in salasul lor sa le calc cararile, sa urc in locul unde stateau la sfat, de unde Zeus arunca cu fulgere catre muritori cand se infuria sau sa trec pe sub tronul lui Zeus.

AmFostAcolo si parca si acum am impresia ca a fost doar un vis cu toate ca am simtit stanca sub picioare. Am fost deasupra norilor, am privit in zare de pe cel mai inalt varf al Greciei – Mytikas (2917m) si al doilea din peninsula balcanica, locul intai fiind ocupat de varful Moussala 2925m din masivul Rila din Bulgaria. Ne-am odihnit pe Platoul Muzelor si am colindat prin paduri de pin si vai bogate in vegetatie ce formeaza Parcul National Olimp declarat de UNESCO Rezervatie a Biosferei si inclus de Comunitatea Europeana pe lista "celor mai importante Habitate Naturale pentru Protectia Pasarilor din Europa”.

Am sosit in Grecia sambata si facandu-ne incalzirea in apele Marii Egee am pus la punct ultimile detalii pentru plecarea de a doua zi pe Muntele Olimp, principalul motiv pentru care venisem aici.

In Grecia era seceta de aprope 3 luni si se anuntase ploaie peste trei zile asa nu am stat pe ganduri. Duminica am facut iar o incalzire de doua ore inotand in mare ca apoi cu rucsacii pregatiti sa pornim spre culmile Olimpului.

Am ales sa ne incepem ascensiunea de la Prionia (1100m) lasandu-ne pentru intoarcere placerea de a strabate Olimpul cu piciorul de la varful Mytikas (2917m) pana la baza in orasul Litochoro (300m).

La Prionia am ajuns pe soseaua ce sepuieste 18-19 km din orasul Litochoro, ultimii doi kilometri fiind neasfaltati. Aici facem ultimile echipari corespunzatoare ascensiunii ce ne asteapta, ne luam apa de la izvor atat cat sa ne ajunga pana sus la Refugiul A pentru ca stiam ca acolo este ultimul izvor unde mai gasim apa pana pe varful Olimpului.

Traseul Prionia-Refugiu A (Spilios Agapitos Refugiu) este marcat cu E4 si este un traseu de dificultate medie. Nu este cu nimic mai deosebit sau mai periculos decat stiam noi trasee montane. Fiind duminica majoritatea coborau, unii de pe varf altii de la refugiu, unii bine echipati altii mai putin si eu cred ca atunci cand mergi pe munte trebuie sa fii echipat corespunzator pentru a fi in siguranta.

Traseul este bine intretinut, are locuri amenajate cu banci pentru odihna si merge o buna parte prin padurea la inceput de foioase apoi numai de pini, pini bosniaci ai caror trunchiuri din cauza intemperiilor au forme ciudate. Din traseu zaream varful Mytikas tinta noastra pentru a doua zi. La iesirea in gol alpin se vedea undeva deasupra ultimei vai, pe care o tot traversam cand pe o parte cand pe alta, pe un platou, Refugiul A la care vroiam sa ne cazam pentru doua nopti.

Am ajuns la refugiu in 3 ore desi puteam si mai repede. Refugiul este mai ceva decat o cabana de la noi. Este construit din piatra iar curatenia este la ea acasa. Singura problema a fost cea de care va spuneam la inceput ca in utimile 3 luni a plouat foarte putin in Grecia si izvorul de la refugiu nu avea apa deci nici toaletele si baile. Am sa scriu separat despre refugiile lor ca sunt multe de spus in comparatie cu cea ce stiu de la noi.

Privelistile de aici sunt foarte frumoase. Priveam Mytikasul printre crengile unui imens pin bosniac sub care erau intinse cateva corturi multicolore, in vale se vedea orasul Litochoro iar in jur piscuri semete din piatra. Dar cel mai frumos mi s-a parut trecerea aceea rapida de la mare la munte, la ora 11 inotam in mare iar la ora 17 priveam marea de la 2100m altitudine.

Ne-am cazat, am mancat, apoi am iesit sa exploram putin zona, sa ne acomodam cu aerul si sa socializam cu cei care abia asteptau ca si noi sa vina ziua intalnirii cu zeii.

A doua zi la prima ora mancam pe terasa refugiului privind soarele cum se inalta dinspre mare spre crestele muntilor. Era o zi perfecta si speram ca Zeus sa nu se infurie ca ii calcam imparatia si sa ne lase sa-i admiram salasul in liniste. Stiam experienta unor amici care au ajuns de doua ori pe Olimp dar nu si pe Mytikas din cauza vremii.

Traseul Refugiu A- Skala-Mytikas pleaca din spatele refugiului fiind continuarea marcajului E4, este mult mai abrupt decat cel din ziua precedenta si cu vegetatie foarte putina. Intalnim cateva capre negre care stau la poze de parca ar fi la o sedinta foto. Din ce urcam peisajul devine tot mai stancos in care isi face aparitia din cand in cand cate o floare.

Pe la 2500m se desprinde spre dreapta din traseul E4 un al traseu numit Zonaria ce duce la Platoul Muzelor trecand pe sub varfurile Skala, Mytikas si Stefani, din care poti urca pe varful Mytikas si varful Stefani prin niste hornuri foarte abrupte. Noi am continuat pe traseul E4 pentru a urca pe Mytikas pe traseul clasic prin varful Skala.

In ascensiunea spre piscurile inalte ale Olimpului incercam sa descopar ce ii face asa de cautati pe acesti munti. In viziunea mea Fagarasul ii intrece in frumusete fiind o combinatie intre verdele vegetatiei, albastru lacurilor si al cerului si albul stancilor pe cand aici dupa 2500m nu vezi decat stanca alb-cenusie. Si pe masura ce tot urcam imi dadeam seama ca mitologia are partea ei in acesta dorinta de a urca Olimpul, apoi ajunsa acolo am descoperit grandoarea acestor munti.

De pe varful Skala am vazut maretia muntilor. In stanga noastra se casca un hau imens numit Meghala Kazania (Cazanul Mare) strajuit de patru varfuri: Skolio (2911m), Skala (2886m), Mytikas (2917m) si Stefani (2909m) ai caror pereti de peste 700m inaltime sunt escaladati de alpinisti iar in dreapta o caldare parca putin mai mica decat cealalta dar nu la fel de abrupta numita Mikra Kazania (Cazanul Mic).

De la varful Skala traseul E4 continua spre varful Skolio si apoi spre varful Agios Antonis (2815).

Pe varful Skala ajung multi turisti. Nu toti au insa curajul sa mearga pe Mytikas asa ca unii pornesc in stanga spre varful Skolio al doilea varf ca inaltime din Grecia dupa Mytikas. Aici imi aduc aminte iar de Fagaras unde turistii isi lasa rucsacii pe Vistea pentru a urca mai usor pe Moldoveanu, tot asa si aici isi lasa rucsacii pe Skala pentru a urca mai usor pe Mytikas.

Pe Skala am facut pauza de hidratare si de admirat imprejurimile. Timpul a fost superb, batea putin vantul dar vizibilitatea era maxima.

Privit din anumite unghiuri Mytikasul are forme diferite. Din varful Skala mie mi se parea ca seamana cu un pumn de urias iar noi trebuia sa ajungem pe degetul mijlociu si pana acolo mai era cale de 45 de minute dupa cum scria pe indicator. Noi am inceput asaltul spre cel mai inalt varf al Greciei cu rucsacii in spate pentru ca nu vroiam sa ne intoarcem pe acelasi drum ci sa ajungem pe Platoul Muzelor.

Traseul dintre Skala si Mytikas se numeste Kakoskala si este marcat cu galben si rosu. Dar sa nu va inchipuiti ca am inceput urcarea, nu, am inceput sa coboram prima data pe un horn apoi am luat-o in stanga pe marginea acestui varf care cobora in forma de V de doua ori apoi ajungem intr-o sa din care incepea urcarea propriu zisa spre Mytikas. Acest traseu necesita multa catarare atat la coborare cat si la urcare peretii fiind foarte inclinati si nu exista niciun cablu ajutator.

Urcarea pe fata sudica a lui Mytikas este o catarare continua pe peretii formati din bucati de calcar, unele friabile deci atentie ca asta e riscul cel mai mare sa cada pietre de aceea este foarte buna casca pe care noi nu am avut-o toti, dar cu multa atentie se trece cu bine.

Ajunsi cu capul in nori pe aceasta parte sudica a lui Mytikas ne dam seama ca avem de coborat si apoi iar de escaladat pana la varf. Aici am dat de o saritoare mai grea care avea si cablu, singurul pe care l-am intalnit in Olimp.

Dupa 50 de minute de cand am plecat de pe varful Skala am ajuns fericiti pe varful Mytikas.

Voi reveni cu amanute intr-un alt jurnal pentru a nu face grea lecturarea cu atatea denumiri vezi impresii.


[fb]
---
Trimis de Lumis66 in 04.12.11 19:03:57
Validat / Publicat: 04.12.11 20:18:58
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 9130 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lumis66); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P23 Muntele Olimp - si catararea continua
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21800 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

8 ecouri scrise, până acum

webmaster28
[04.12.11 19:53:04]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

webmaster13
[04.12.11 20:36:31]
»

Melodia postata se poate sterge/schimba!

alinaro
[04.12.11 22:55:51]
»

Lumis66: Felicitari!! La experienta dvs cu muntele, nici nu ma asteptam, atunci cand am vazut titlul impresiilor, sa nu urcati pana sus de tot. Stiti... eu ii admir pe cei cu asa dragoste pentru munte si drumetii. Eu nu fac parte, din pacate, din aceasta categorie. Sunt mandra, totusi, ca am reusit sa urc si eu in august, macar pana la refugiul A, desi nu ne-am dus cu intentia sa urcam. Nu aveam echipament, am mers ca "de strada", asa incat multi montanisti se uitau la noi cu un zambet in coltul gurii. Si nu pot sa zic ca ne-a fost usor, noua, neinvatati cu acest tip de drumetii. Am facut vreo 4 ore si ceva pana la refugiu, si nu tocmai din vina celui mic De altfel, el a fost singurul care nu a facut febra musculara. Iar cand a inceput scoala, i-a zapacit pe colegii care se uitau luuung, zicandu-le ca a fost pe muntele lui Zeus.

Anecdota noastra de la refugiu a fost urmatoarea: ajunsi acolo, cel mic a avut nevoie la toaleta, pentru... treaba mare. Mereu are nevoia asta imperioasa in momente in care nu te astepti. Toaletele stil turcesc nu au fost tocmai pe placul lui, pentru ca sta cate o juma' de ora si i-au amortit picioarele, evident. Moment in care a inceput sa strige, fara sa-i pese de nimic, ca Zeus asta, cat o fi fost el de zeu, si-a facut o casa pe munte fara o toaleta cat de cat comoda!!! Noi ne tineam de burta de atata ras, si s-a mai si suparat pe noi, pentru ca... avea dreptate doar!!

Cred ca urcusul a fost una dintre primele mele impresii pe acest forum. Sincer, nu as repeta, dar doar fiindca nu e de mine! Insa, vazand pozele din prima parte a traseului, parca ma "umflu" nostalgica, pentru ca si eu AmFostAcolo, chiar daca numai pana la refugiul A.

Felicitari pentru pasiunea dvs si numai bine!

Lumis66AUTOR REVIEW
[05.12.11 09:12:03]
»

@alinapopi:

Alina, multumesc frumos! Felicitari si voua ca ati ajuns pana la Refugiu A.

Treaba cu toaletele a fost intr-adevar incomoda mai ales pentru noi care am dormit acolo doua nopti. Ne-am spalat cu apa plata cumparata de acolo. Probabil ca Zeus ne-a pus la incercare si cum a vazut ca acceptam sacrificiul ne-a rasplatit cu o zi superba pe varful Mytikas )).

Problema a fost chiar din cauza secetei caci ploaia a inceput din a doua noapte a noastra acolo si amicii nostri care au venit saptamana urmatoare s-au bucurat de toate facilitatile Refugiului A, toalete, bai, apa calda – toate moderne.

lilianapolimeri
[06.12.11 20:20:13]
»

@alinapopi: xaxaxaxxa draga, imi cer skuze ka am intrat in diskutie dar treaba ku tualeta turceaska am trekuto si noi ku familia in bulgaria. Am keletorit pentru 4 zile spre sandanski ku kopii mikuti din grecia la o prietena. In hotel frumos, bine kald... dar kind am esit la plimbare mikutul de 3.5 ani stia una si buna sa menince... si pe urma aaaaa problema ku tualeta Ionel dragul mamii te rog... se uita picul in gaura si zicea dar daka me trage cineva in jos. Am stat 4 zile ku pampers si okii esiti in fundul kapului ka la broaska... a zis mergem acasa la lefkada la viceu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
bose
[06.07.13 23:25:48]
»

Ceva preţuri ar fi de mare ajutor. Mă interesează cât era cazarea la refugiul A şi cât costa varianta de cazare la cort acolo în zonă. Trebuie făcută rezervarea înainte? Apoi de acolo de la refugiu cât se face până pe virf (Skala, . Mytikas) ? De la Prionia se poate face traseul până în vârf şi retur într-o singură zi?

Ascensiunea în această variantă ar dura mai mult de 6-7 ore?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Lumis66AUTOR REVIEW
[08.07.13 22:18:50]
»

@bose:

Refugiul A are 110 locuri de cazare şi nu cred că este o problemă în a găsi locuri libere. Noi nu am avut rezervare. Tariful la cazare/noapte este de 12 € / pers sau 10 € / pers dacă faci parte dintr-un club montan şi dovedeşti cu legitimaţi iar pentru cort 4,20 € / pers respectiv 3,20 € / pers.

Nu ţi-aş recomanda să faci traseul Prionia- vf. Skala/Myticas într-o zi. De la Prionia (1000m) la Refugiul A (2100m) traseul durează 3-4 h, în funcţie de condiţia fizică şi de mărimea grupului. De la Refugiu A până pe vârful Skala (2866m) se fac 2,5-3h iar de aici până pe vârful Myticas (2917m) mai sunt de parcurs 45 de minute, dar cele mai solicitante.

In concluzie, aş zice că se poate face traseul într-o zi, cu o condiţie fizică foarte bună, în 12-14h, dar nu cred că merită atâta osteneală dacă pierzi bucuria de a privi şi simţi pe unde treci.

Pentru rezervare ai numerele de telefon de la Refugiul A: ++30 6973 210687 / ++30 6973 210688

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
bose
[09.07.13 13:09:34]
»

Multumesc foarte mult pentru raspuns. Foarte folositoare informatiile. Un traseu de 14 ore nu ar fi tocmai greu de realizat. Teoretic as putea dar mai e si soarele... Si acolo sus nu cred ca e foarte prietenos... Pe de alta parte ai dreptate in ceea ce priveste ratarea momentelor de delectare cu cadrul natural - la un tur de forta. Oricum trebuie gindita bine o astfel de actiune ca sa existe si placere alaturi de satisfactia finala (atingerea virfului)...

Urmeaza sa plec in zona, la mare si parca nu as vrea sa ratez ocazia escaladarii Olimpului, tinind cont ca muntele va fi la o aruncatura de bat...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinaro, bose, lilianapolimeri, Lumis66
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Muntele Olimp:

INFO: Membrii AmFostAcolo beneficiază de oferte speciale pentru această destinaţie - Solicită o ofertă personalizată

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067651033401489 sec
    ecranul dvs: 1 x 1