GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cu masina spre muntele (și cada) lui Zeus
M-am hotarat sa scriu acest review despre calatoria cu masina spre cascada lui Zeus deoarece la plecare am gasit foarte putine informatii legate de acest subiect pe internet, iar acolo abia am scos-o la capat!
Punctul meu de plecare a fost statiunea Paralia, de unde am iesit din nou in autostrada E75, adica cea care m-a adus aici dinspre Romania, si am tinut indicatorul de Atena (directia sud). Distanta din Paralia pana la Litochoro este de aproximativ 32 km.
Orasul Litochoro se va afla pe partea dreapta a autostrazii, iesirea fiind presemnalizata din timp si corespunzator!
Dc aveti un telefon cu android, aplicatia HARTI va va orienta multumitor catre oras. Intr-o intersectie aflata inainte de a ajunge la Litochoro veti gasi un indicator care va va duce dreapta catre un drum ce urca spre manastirea Agios Dionysos.
Va recomand aceasta iesire deoarece este un loc deosebit de frumos si linistit!
Pentru mine problemele au aparut din momentul parasirii manastirii, vinovat fiind un sofer grec, care mi-a spus ca drumul catre cada lui Zeus este cel care ne-a adus pana aici, si care urca in continuare muntele! Complet eronat! Am urcat cred vreo 15 km, pe parcurs am cerut informatii de la mai multi greci, insa toti dadeau din umeri cand auzeau despre BATH OF ZEUS! Concluzie:foarte putini greci stiu engleza, iar formula "bath of zeus" nu are nici o relevanta pt ei! In greaca se spune cu totul altfel, ceva cu DIOS!
Intr-o parcare am vazut o masina de romania, si mi-am imaginat ca ma vor scoate din ceata, insa erau in aceiasi situatie. Se intorsesera mai din deal spunand ca si ei cauta acelasi lucru ca si noi, insa acest drum se termina cativa km mai incolo. Asa ca ne-am intors si noi, ajungand in dreptul manastirii si de acolo am tinut drumul spre Litochoro!
Nu am regretat totusi bucla facuta deoarece este de o frumuste deosebita, cu imagini uimitoare dinspre marea de un albastru azur, sau dinspre prapastiile muntelui!
In momentul cand veti ajunge in Litochoro, drumul va urca brusc si pe o distanta scurta, apoi veti da intr-o intersectie de unde noi am facut stanga, deoarece vazusem un punct de informare turistica. (a doua greseala). Aici individa mi-a spus ca la intersectia de la intrarea in oras trebuie sa fac dreapta, sa urc spre munte, apoi cand drumul se desparte in altele doua, sa fac stanga! Complet eronat, caci am mers si pe acest drum vreo 10 km, am intrebat de mai multe persoane care nu intelegeau ce vreau (bath of zeus), m-am intalnit cu doua masini din romania care erau si ei dezorientati (nici GPS-ul nu pricepe ce vrei de la el), pana cand am avut noroc de o batranica cu un Polo, care stia engleza si astfel m-adumirit ca la intersectia de sus trebuia sa fac dreapta!
CONCLUZIE: la intrarea in oras, dupa ce urcati panta aceea scurta si abrupta, la sensul giratoriu faceti dreapta, apoi tineti drumul ingust si pieptis spre munte pana la intersectia unde veti gasi un indicator ce arata stanga (pe unde am fost prima data, orientat gresit de individa de la pc turistic) spre niste manastiri, si dreapta spre ENIPEA CANYON! (adaug si o fotografie cu acest indicator) Asta este drumul bun, cel care va va scoate intr-un final catre canionul Enipea, unde veti gasi si cada lui Zeus!
Drumul spre cada lui Zeus este o poteca strajuita in vale de catre o cabana din lemn, un vanzator de kitschuri si de cateaua Afrodita! Poteca are pe partea dreapta canionul, iar pe stanga muntele, si este asigurata pe toata lungimea ei de o balustrada metalica!
Peisajele sunt mirifice, de o salbaticiune aparte, iar cada consta in trei bazine cu o apa limpede ca cristalul si destul de adanca (doi la cinci metri), aflate pe fundul canionului!
Mi-am dorit mult inca din tara sa fac o baie in acest loc, asa ca, in lipsa unor panouri de interdictie, am coborat pe stanci pana la ochiurile de apa, si am intrat in cel mai mare.
Nu recomand celor slabi de inima, caci apa este inimaginabil de rece, in ciuda soarelui arzator! As fi vrut sa ies imediat, insa se uitau toti turistii aia de pe munte la mine, asa ca am rezistat eroic doua ture de bazin! Probabil ca dc as fi fost rus, mi-ar fi venit mai usor!
Sper ca informatiile pe care vi le-am oferit va vor fi de folos, si nu veti renunta asa cum au facut celelalte doua masini de romania!
Trimis de zoro in 14.02.18 16:51:28
- A fost prima sa vizită/vacanță în GRECIA
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zoro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Muntele Olimp, LITHOCHORO" (deja existentă pe sait)
Și noi am avut probleme să găsim drumul spre Cada lui Zeus. Noi am lăsat mașina într-o parcare destul de mare (cred că pe lângă sensul giratoriu despre care spui tu) și am mers pe jos până la intrarea în canion. Intrarea în canion se face lângă terasa Myloi. O găsiți pe Google Maps dacă o căutați.
Vezi că la poze ai scris la explicații mrea Agios. E ca și cum ai scrie la noi mrea Sfântul. Agios în greacă înseamnă sfânt.
De fapt mănăstirea prezentată de tine este Sf. Dionysos cel nou. E frumoasă, merită vizitată. Doar că noi am prins o excursie de două autocare cu mămăi compatrioate de-ale noastre (turismul ecumenic și a fost cam aglomerat.
Există și manăstirea Dionysos cel vechi. Pentru a ajunge la ea se abate o șosea din șoseaua care urcă în sus pe muntele Olimp spre cabana Prionia. Dionysos cel vechi e parțial în ruină, dar e spectaculoasă. A început să fie refăcută de vreo câțiva ani. Aici am găsit un călugăr care vorbea o engleză absolut impecabilă. A fost o surpriză. În pustiul și în ruinele alea... Ne-a vorbit vreo jumătate de oră despre... de toate: despre viață, despre moarte, despre Dumnezeu, despre adevăr etc. A fost o adevărată plăcere. La Sf. Dionysos cel vechi se poate vizita și peștera în care a stat Sf. Dionysos. Noi n-am mai ajuns că începuse ploaia.
@RoxanaGRS: Multumesc pt completari, sunt binevenite! Legat de pleonasm, imi asum vina! Eram ferm convins ca "agios"inseamna sfint!
Un link scurt ce contine pozitia gps pt parcare masina face toti banii pt viitorii 99 la suta dintre turistii ce nu au fost inca acolo. Dintre cei ce merg evident cu masina personala.
Daca nu ai internet in roaming, puteti descarca harta offline...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2022 Refugii de pe Muntele Olimp - Spilios Agapitos și Giosos Apostolidis — scris în 04.11.22 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Trei zile pe Muntele Zeilor — scris în 23.10.22 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Traseu Cada lui Zeus [prin Myloi] — scris în 06.09.19 de Vasi AR din TIMIşOARA - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Pe poteci de poveste (Descoperă Muntele Olimp) — scris în 03.12.18 de monik-50 din BRAILA - RECOMANDĂ
- Jul.2016 In vizita la Zeus — scris în 21.07.16 de scorpionn13 din FETEşTI [IL] - RECOMANDĂ
- Sep.2014 Muntele Olimp - Cascada și cada lui Zeus — scris în 09.09.14 de dannaa din IASI - RECOMANDĂ
- Jul.2014 Muntele OLIMP - varianta light, pentru familii cu copii — scris în 09.07.14 de silvia tudoran din BUCURESTI - RECOMANDĂ