ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.11.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 01.11.22
STATUS: SILVER
DATE SEJUR
OCT-2022
DURATA: 6 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

O destinatie ocolita in trecut, o prezenta remarcabila astazi

TIPĂREȘTE

Marsilia nu a fost pe lista noastra de prioritati (datorita renumelui din trecut), dar ne-a gazduit 5 zile si jumatate la finele lui octombrie a. c datorita faptului ca exista zboruri directe de la Bucuresti, cu o companie low cost, iar orarul era foarte bun (am ajuns putin dupa pranz si am plecat spre Bucuresti dupa masa). Observ numarul relativ de review-uri pentru un oras atata de mare, iar unele nu sunt de data recenta.

Nu imi propun sa fac, in cele ce urmeaza, o trecere in revista a obiectivelor turistice (se pot consulta mai multe ghiduri pe internet si obtine astfel gramada de informatii. M-am gandit ca mai utile ar fi niste informatii practice, proaspete, culese la fata locului, incluzand aici si nicte preturi actuale. Si, desigur, niste recomandari de care puteti sa tineti cont ori nu.

Ne-am propus ca sa dedicam 1 zi vizitarii Parcului National Les Calanques (cu vaporasul, pe mare), o zi pitorescului Cassis (cu autobuzul), o zi vizitarii muzeelor din Marsilia iar restul timpului sa o dedicam marelui oras. Desigur, 2 obiective mai mici: sa mancam bouillabasse si stridii si sa vedem magazinele de sapun.

Aeroportul este legat de oras cu un singur mijloc de transport (cu exceptia taxi-urilor): linia 91 de autobuz. Este de fapt autocar, nu se urca mai multa lume decat locurile pe scaune, bagajele mari se depoziteaza in compartimentele speciale, accesul este coordonat de 1-2 oameni pe langa soferi astfel incat totul este ordonat si civilizat, nimeni nu se "baga in fata", exista stalpisori si balustrade, ca in aeroport.

Noi am cumparat bilete pe internet si le tiparisem, chiar in statie exista cel putin 2 aparate de vanzare (card/cash). Costul unei calatorii pe sens este de 10 euro, iar dus-intors e 16 euro. In cazul biletelor dus-intors trebuie sa se pastreze biletul, iar soferul iti mai da un ticket in autocar pe care scrie Zero. Se pot cumpara si bilete de 17,40 euro, care includ si o prima calatorie in oras pe orice mijloc de transport.

Autobuzul are capatul la Gara St Charles, este un fel de autogara (lipita de gara) cu mai multe peroane (ca la tren), de unde se poate continua calatoria cu trenul, alte autobuze ori cele 2 linii de metrou (M1 si M2). Pretul unei calatorii este de 1.70 euro, indiferent metrou, tramvai ori autobuz. Se mai pot achizitiona cartele cu valabilitate 24h, 48-72, noi ne-am luat insa "un carnet de dix", un ticket ce include 10 calatorii pt 15,10 euro. Se poate achita direct la soferi, atunci pretul este 2 euro. Atentie: biletele si ticketele se pot cumpara numai din statiile de metrou, nici macar de la automatele garii! Se Valideaza la fiecare utilizare, prilej cu care se afiseaza si cate calatorii ti-au ramas.

Marsilia este un oras foarte scump, in special in ceea ce priveste cazarea, hotelurile de 4 stele costa in jur de 200 euro/noapte (chiar si la final de octombrie!), iar un Ibis e si el cam 130 euro, nici un hotel nu depaseste nota 8.5 pe booking.com. In afara hotelurilor de 5 stele, restul sunt vechi si cam "prafuite".

Noi am optat pentru un apartament cu 1 dormitor, de fapt o camera draguta si curata/renovata de 18 m2 cu o chicineta, si baie, intr-un bloc vechi de 8 etaje nerenovat de peste 40-50 ani, la pretul de 125 euro/noapte, supraevaluat evident, dar prezenta avantajul ca era la 250m de gara, inclusiv de autobuze si liniile de metrou, iar distanta pana in Vieux Port/ Vechiul Port (punctul Zero al orasului) era de 1.5 km, cam 20 min de mers pe jos ori 2 statii cu metroul.

Imprejurimile gara-portul vechi sunt "multiculturale":-)) ) Se intampla ca multiculturalii sa forteze cate 3-4 barierele de la metrou pentru a nu cumpara bilet decat unul, mi s-a intamplat si mie sa fiu "inghiontit de la spate" in timp ce tipul lipit de mine imi zicea ceva cu Monsieur.

In Portul Vechi (in forma de U cum privesti de pe mal), fiecare latura (mai putin cea de pe care privesti) are cam 1 km lungime si contine o gramada de terase, restaurante, cafenele, braserii. Nu e nevoie neaparat de studiu pe internet (oricum parerile sunt subiective) pentru a te decide. Mai bine te hotarasti la fata locului, functie de ceea ce vezi cu ochii tai si ce te imbie ori in fata preturilor afisate la intrare.

O aglomerare de restaurante si terase se afla si in zona Place D' Huile, in partea stanga a portului, cum privesti dinspre uscat, cam la 100 m in spatele "promenadei". Aici insa seara poti sa te lovesti de vesnica intrebare "aveti rezervare? ", chiar daca la ora 19:30 sunt doar 3 mese ocupate, urmat de si mai celebrul "ne pare rau, nu avem nimic liber". Inutil de precizat ca pt weekend (de vineri pana duminica) este necesar sa ai, totusi, o rezervare pt cina. Altfel, cinezi la cele 2 McDonalds si 1 Burger King din zona.

Specialitatile oferite sunt, evident, peste si fructe de mare si vita, dar si altele, fara ca meniurile se intinda pe mai multe pagini, ca la noi. Apropos, uneori meniurile (numite si formule) cu antreu/fel principal si desert pot fi interesante la 25-30 euro. Vinurile pleaca de la 20-22 euro in sus, dar unii ofera si vin la sticle de 0.5 l, ba chiar si 0.375 l. Alternativa, vinul casei (la carafe de 0.5l) la 8-10 euro. Berea e 4-4.5 euro sticla mica (0.25 l, deci nu 0.33!!!) sau 8 euro berea la 0.5l. Apa minerala la 1l e 4.5-6 euro.

Am gasit, pe malul "stang" un bar irlandez (Shamrock) cu o terasa foarte mare la care orice bere la 0.5 l este doar 4.90 eur in fiecare zi intre orele 17-21 (Happy Hour) iar lunea este toata ziua HH. Stridiile (jumatate de duzina) numarul 3, costa 14-18 euro.

Un capitol aparte este supa Bouillabasse. Preturile afisate te induc in eroare: intre 30 si 80 euro!!! . Difera cantitatea (30 este pt 1 persoana, 55-80 de regula pt 2), dar si calitatea. Se spune ca originalul contine 5 feluri de peste si nici un fruct de mare. La cele de 30-35 euro am vazut putin peste, multe scoici-midii si creveti. Mai difera si "zeama", evident.

Am optat pentru un local celebru, de top 3, in aest scop, chiar daca era ceva mai departe de port (2.2 km). Se numeste Chez Fonfon. A fost si un mic show, vine Chef-ul si iti prezinta pe un platou cei 5 pesti cruzi si iti spune ca la "zeama" a fiert 5 zile. Apoi primesti din supiera zeama cu paine prajita si 2 sosuri si, separat, ca la noi in Delta, cei 5 pesti fierti. Nu sunt chiar 5 pesti intregi, probabil 5 fileuri, dar cred ca ai peste 1 kg carne de peste si vreo 3 cartofi. Deja dupa al 3-lea file "patinam", mi-am dat seama ca puteam sa luam in 2, vazand si pe ceilalti oaspeti in jurul nostru (sotia isi comandase deja o dorada), dar m-am tinut tare si am savurat fiecare bucatica pana la final. Zeama am mai primit de vreo 3 ori din supiera ospatarului, pe masura ce scadea nivelul in farfurie. Pretul a fost 57 euro pentru acest bouillabasse excelent. Atentie: autobuzele au prostul obicei de a circula numai pana la orele 21-21:15, in timp ce metroul pana la 0:30. Stiind acest lucru, am facut rezervarea pentru ora 19 si am mancat desertul cam in fuga pentru a prinde ultimul autobuz, in zona nefiind metrou. Evident, puteam lua si un taxi sau un Uber (20-25 euro cursa).

La jumatatea laturei din dreapta a portului (cam in dreptul Primariei) se afla statia terminus pentru trenuletele turistice si autobuzele cu etaj hop-on hop off. Fiecare are 2 linii (Rosu si Albastru in cazul autobuzelor, L1 si L2 in cazul trenuletelor). Rosu, respectiv L1 fac turul ce include celebra Notre Dame de la Garde de pe deal, in vreme ce Albastru si L2 fac restul, dupa amiaza numai (se presupune ca dimineata nu ai timp de amandoua, stai 1 ora la catedrala si mai e si masa de pranz). Ambele variante sunt fff aglomerate, chiar daca preturile difera: 9 euro la trenulet pentru fiecare linie si 18 euro la autobuz, dar in acest caz am platit doar 24 euro pt varianta combinata (Rosu plus Albastru). Mai era o posibilitate, cu intrare inclusa la celebrul Mucem (Muzeul Civilizatiilor Europene si Mediteraneene), inaugurat in 2013, an in care Marsilia a fost Capitala Culturala Europeana si costa putin peste 30 euro.

Spuneam ca sunt aglomerate cam toata ziua din ce am vazut, dar in special dimineata cand sosesc autocarele cu turistii de pe vasele de croaziera si ai caror ghizi ii baga in fata (sau au prioritate, nu stiu). Un tur, indiferent cu ce mijloc, dureaza putin peste 1 ora, la fel ca la aeroport, destul de civilizat, cu stalpisori si balustrade in zona de imbarcare. Mai putin organizat/civilizat la statiile de pe traseu si in special pe deal la Notre Dame de la Garde, unde stai ca tot omul macar 1 ora, iar la plecare pe trotuarul ingust stau la coada 6-8 persoane, apoi vin perechi-perechi care, sub pretextul ca se aproprie de stalpul pe care e afisat orarul, raman acolo, exact in locul in care va deschide usa soferul. Exceleaza, la acest capitol, italienii si spaniolii. Pe malul opus al portului, Catedrale Major, in apropierea muzeului MUCEM si Vielle Charite dar si a Fortului St Jean, se afla intr-o zona mai aerisita, cu mult spatiu.

Drumul pana in Cassis (25-30 km de Marsilia), a fost o mica aventura, autobuzul 78 (care pleaca din zona Castellane (avenu Toulon) circuland, dupa ora 10, doar din ora in ora. In plus, am nimerit in timpul vacantei scolare (23 oct-5 nov), cand cateva curse erau anulate, dar la un giratoriu de pe traseu a avut loc si un accident cu un camion si multa politie adunata. Cert este ca autobuzul de 11:15 a venit abia pe la 11:50.

Nu stiu de ce ma asteptam sa plecam de la un fel de autogara, drept pentru care am ratacit putin prin zona, cand colo statia era la 200 m de statia de metrou (3 statii de metro de la St Charles). Un trotuar ingust, lumea a stat cat a stat la rand, apoi s-au tot adunat si s-a format o masa compacta de vreo 30 de persoane, agitata pe asura ce autobuzul inceta sa se iveasca. Oficial autobuzul, de fapt autocarul, face 35-37 minute, functie de trafic. Imposibil, numai daca nu opreste in nici o statie de pe traseu (se intampla, daca nu vede pe nimeni in statie si nu e solicitat nici prin apasare de buton). Se mai intampla sa urce in statii si oameni cu bagaje, soferul se da jos sa deschida spatiile pentru bagaje, multe stopuri, faci lejer 50-55 min.

Drumul placut, trece prin Parcul National Les Calanques, peisaje f frumoase. Biletul a fost 3,50 euro pe sens, nu poti lua ds-intors.

Mare lucru nu ai ce face in Cassis, un mic port f pitoresc cu o gramada de mici ambarcatiuni, terase si restaurante si mici magazine boutique foarte scumpe. Sus pe deal o cetate, la care poate am fi ajuns, dar trenuletul turistic taman in ziua de 27 octombrie nu a functionat, era un afis in statia terminus in acest sens, dar fara vreo alta explicatie. Am observat ca vaporase mai mici decat in Marsilia ofereau excursii in Les Calanques, celebrele fiorduri dintre Marsilia si Cassis (revin mai jos asupra subiectului).

De 2 ori pe zi (la ora 10 si 14) din Marsilia pleaca vaporasele care fac Integrala Les Calanques (in 3 ore si 15 min la pretul de 32 euro/persoana), respectiv Essentiell Les Calanques (in 2 ore si 15 min) la orele 11 si 15 parca. Treci cam la 1 km si de Chateaux D' if (Contele de Monte Cristo... Dumas... Edmont Dantes), drept pentru care am renuntat sa mergem separat pe insula (1 ora dus-intors, 10 euro vaporasul si 6 euro accesul in inchisoare). Integrala contine 12 fiorduri, Esentiala doar 6. Frumos, nimic de zis, cu adevarat impresionante sunt vreo 3 care se afla mai aproape de Cassis.

In zona am vazut multe vaporase mai mici plecate din Cassis care, datorita pescajului puteau sa intre mai adanc in fiorduri in ape mici, in vreme ce noi, cu vasul de 220 persoane le observam de la 200 m distanta. De asta scriam mai sus de ofertele cu ambarcatiuni ai mici din Cassis, poate e o varianta mai buna (si ca pret, nu stiu), dar cu siguranta u vor face mai mult de 6 fiorduri, situate mai aproape de Cassis. Intrarea pe vasul de 220 locuri s-a facut la coada, civilizat. Nu am apucat loc pe nici o terasa in aer liber, dar nu trebuie sa va impacientati, chiar daca stati la "interior". De indata ce se zaresc fiordurile incepe "viermuiala", lumea se ridica sa fotografieze si circula pe toate puntile. Cu putin noroc poti gasi cateva locuri la aer, chiar daca numai pret de 10-15 minute. Pana atunci toti tin cu dintii de locul lor "bun", uitandu-se triumfatori in jur la cei ce au avut ai putin noroc. Biletele le-am luat de pe internet, unde poti sa afli si daca vor circula sau nu, functie de cat de razvratita e marea. La "verde" si "portocaliu" (valuri de 1 m) se circula, la rosu nu. Se dau previziuni (f exacte mi s-au parut) cam pe 48 ore max 72. In port bilete se pot cumpara de pe mal, la o ghereta, intre orele 9 si 17.

Muzee: am mentionat MUCEM-ul, intrarea e cam 11 euro, f interesant la parter, la etaj arta moderna spre abstracta, de pe acoperis (un restaurant -cafenea) pleaca cateva pasarele spre fort St Jean si imprejurimi, privelisti ne neuitat. Vielle Charitee (capela nu este deschisa) adaposteste expozitii f interesante din Egiptul Antic, Civilizatia Etrusca dar si o colectie de Masti din Asia-Oceania si Africa (la superlativ). Daca nu aveti timp pentru amandoua, as recomanda (pentru valoare exponatelor) Vielle Charite.

In dimineata plecarii am fost la Palatul Longschamp (1.5 km NE de Gara St Charles), intr-o zona in care nu prea ajung turistii si nici autobuzele turistice. Fascinant, recomandam cu caldura. Gazduieste in cele 2 aripi muzee in care nu am avut timp sa mai intram, preferand sa admiram fantanile arteziene ale palatului si sa ne plimbam prin parcul/gradinile din spate.

Un cuvant si despre cartierul Vechi, Le Panier. Recomandam o plimbare mai ales la orele amiezii. Case, strazi intregi pictate de artisti ai strazii. Nu numai graffitti. Pitoresc.

Concluzii: uitati povestile din trecut despre Marseille. De cand a fost capitala Culturala Europeana in 2013 orasul a fost "curatat", asanat si arata foarte bine. Nu ne-am simtit in nesiguranta in nici o clipa. E drept ca nu am circulat dupa ora 22:30 si nici nu ne-am aventurat in cartiere marginase. Multiculturalismul este, da, prezent, dar nu l-am perceput ca fiind agresiv in nici un fel. Foarte multi cersetori intre gara St Charles si Portul Vechi, pe marile bulevarde, unii sunt oameni ai strazii care dorm pe saltele vechi direct pe trotuare. Politia are o prezenta discreta, dar se pare ca tine lucrurile sub control.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de Razvan63! in 03.11.22 10:14:06
Validat / Publicat: 03.11.22 13:30:50
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.

VIZUALIZĂRI: 5334 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Razvan63!); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Cassis portul
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38400 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[03.11.22 13:30:37]
»

FOARTE bun review de debut, merită remarcat

-

@Razvan63!: bun-venit în comunitatea AmFostAcolo.ro.

Mulţumim pentru impresii, te aşteptăm şi cu alte recomandări din vacanţele ori excursiile tale trecute sau viitoare.

-

Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_add9.p ... 109776&hid=7772.

Sau... poate ceva video de pe acolo? Dacă ai filmat câte ceva, ar fi zuper-util — link încărcare video.

adso
[03.11.22 18:14:29]
»

@Razvan63! : Felicitări pentru articol!

webmasterX
[03.11.22 20:03:23]
»

@Razvan63! : Mulțumiri pentru schimbarea username.

webmaster
[03.11.22 20:17:36]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

-

Articolul a fost deasemenea selectat și ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mishu
[06.11.22 22:26:46]
»

@Razvan63! : Wow! Chiar un articol de debut excelent, cu o multime de informatii si de detalii, cu poze frumoase, un articol ce mi-a adus si mie aminte de cateva ore petrecute in acest oras minunat. Fiind in croaziera in 2019 am oprit si noi cateva ore in acest oras. Am facut atunci un tur cu hop on- hop off, mi-aduc aminte in Catedrala Le Major am vazut un afis care avertiza asupra hotilor de buzunare, ne-am plimbat pe malul apei, in fine, am vazut ce se putea vedea in cateva ore.

Citind insa articolul tau sunt convinsa ca mi-ar facea placere sa mai ajung pe acolo si sa descopar orasul.

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adso, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Marseille:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059788942337036 sec
    ecranul dvs: 1 x 1