ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.04.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Constanţa
ÎNSCRIS: 31.08.12
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JAN-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Drumul spre Valea Zălanului

TIPĂREȘTE

Uitându-mă pe AFA la articolele pentru jud. Covasna, spre surprinderea mea, am constatat că nu este nici o referire la Valea Zălanului.

Având în vedere că după tentativa eșuată din decembrie 2015, am reușit în ianuarie 2016 să ajung la Valea Zălanului, vă pot oferi câteva impresii privind zona respectivă.

De la început trebuie să vă dezamăgesc și să vă spun că pe 2 ianuarie 2016 nici pe Prințul Charles și nici vreunul dintre moștenitorii mai tineri ai Regatului Unit nu erau la proprietatea lor de aici. Ca urmare descrierea mea va face de fapt referire la traseul: Bățanii Mari – Aita Seacă – Valea Zălanului – Malnaș Băi (22 km).

Din Brașov, ca să ajungem la Bățanii Mari am venit pe ruta: Feldioara – Măieruș – Apața – Micloșoara – Baraolt – Biborțeni. Drumul până în Bățanii Mari este asfaltat și fără probleme. In zonă nu era zăpadă, dar a fost foarte frig (-18 C) dar destul de senin și cu ceva soare.

Am ales varianta de drum mai sus menționată pentru că am dorit să vedem și Pensiunea Contelui Kalnogy din Micloșoara, pensiune care poate constitui un obiectiv turistic, mai ales că se lucrează încă la renovarea conacului Contelui.

Ceea ce este de remarcat la această pensiune este faptul că din punct de vedere arhitectural a fost renovată casa construită în 1856 și care nu este de loc mare. In curtea pensiunii mai există un corp de clădire, probabil mai nouă, dar care arată la fel de modest (la exterior) ca și casa propriu-zisă și care servește tot pentru cazarea turiștilor.

Noi am intrat numai în clădirea principală (casa “de la stradă”), care ne-a impresionat prin atmosfera de epocă pe care o păstează, atmosferă dată nu numai de arhitectură dar și de mobilierul vechi și foarte vechi care se regăsește aproape în toate încăperile. Am vizitat toată casa și am băut o cafea în camera de la intrare unde era o masă suficient de mare ca să putem sta toți în jurul ei (10 persoane).

La etaj se află două camere (mici) și un grup sanitar. Aceste camere se închiriază.

La parter este bucătăria, camera de la intrare și o sufragerie.

Beciul este de asemenea amenajat și de fapt acolo sunt aranjate două încăperi cu mese lungi unde se poate servi masa de prânz și de seară atunci când pensiunea este plină.

Pentru noi senzația a fost că ne aflăm mai degrabă într-un muzeu decât într-o pensiune care poate fi utilizată de turiști și ne-am purtat cu obiectele de mobilier ca și cu niște exponate, având grijă să nu le stricăm (vezi fotografiile).

Pensiunea era ocupată de vreo 3-4 familii de vorbitori nativi de limbă engleză, care făcuseră probabil și Revelionul acolo.

Un alt lucru care este demn de notat este faptul că gazdele nu vorbeau românește aproape de loc. Doar o domnișoară rupea românește, dar în schimb ne-am înțeles mult mai bine în engleză pentru că lucrase câțiva ani buni în Anglia.

După acest popas de circa o oră ne-am continuat drumul spre Valea Zalanului.

Din DJ 122 Baraolt-Micfalău, în Bățanii Mari se face la dreapta (indicator spre Aita Seacă 7 km și V. Zălanului 14 km). Până în Aita Seacă este asfalt acceptabil și pe unele porțiuni se lucra la refacerea și lărgirea drumului. După Aita Seacă asfaltul se termină. Ori cum, dacă nu este noroi, drumul poate fi parcurs de orice fel de autoturism, inclusiv de la V. Zălanului până la Malnaș Băi.

Drumul este frumos având deschidere spre dealurile joase din jur. O dată ajunși în vale, pe malul Zălanului, drumul (neasfaltat) devine ceva mai prost, dar practicabil fără probleme.

Satul V. Zălanului este cam „vai de mama lui”, un sat uitat de lume și care nu are încă un vad turistic care să-i aducă prosperitate. Sincer nu știu ce a fost în mintea Contelui Kalnogy când l-a adus pe Prințul Charles aici! Chiar și în județul Covasna sunt multe alte locuri autentice, dar care nu sunt atât de părăginite și dezolante.

Cu atât mai mult trebuie apreciat gestul Prințului Charles de a cumpăra a doua sa proprietate din România aici. Casa se află la capul satului (ieșirea spre Malnaș) fiind ultima. Este o casă veche renovată în stilul original și nu este câtuși de puțin impresionantă, dar face evident notă discordantă cu celelalte case din sat care sunt prost întreținute (pentru standardul unui sat din Ardeal).

Si această proprietate a Prințului Charles poate fi închiriată în scop turistic, dar pentru Revelionul 2016 nu a avut clienți, deci era totul închis. Fiind foarte frig afară, am dat o mică tură pe micul pârâu înghețat care trecea prin fața proprietății, am făcut poze și am decis să ne continuăm drumul spre Malnaș Băi.

In continuare drumul este clasificat ca drumul comunal DC44 cu aspect de drum forestier bun, care poate fi parcurs de orice autoturism doar dacă nu este zăpadă, gheață sau noroi. Drumul este foarte frumos, trece prin zone de pădure, apoi pe culmea dealului cu vedere frumoasă spre Valea Oltului și în final coboară accentuat prin pădure până în Malnaș Băi unde reapare asfaltul (vezi poze).

Concluzie: Valea Zălanului este foarte izolată. Nu cred că aș opta pentru un sejour acolo. Zona din jur este însă ofertantă pentru ture cu o mașină de teren sau cu ATV-ul. In condiții de vreme bună, mai ales dacă ne plictisim pe durata sejourului nostru la Tușnad, putem face acest circuit care trece prin V. Zălanului.


[fb]
---
Trimis de ebirsan in 13.04.16 01:10:49
Validat / Publicat: 13.04.16 08:46:12

VIZUALIZĂRI: 4772 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ebirsan); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Pensiunea Kalnogy-Micloșoara. Etaj-Dormitor
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20900 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[13.04.16 08:45:35]
»

Interesante recomandările, o zonă mai puţin "bătută", aici pe AFA cel puţin

Mutat în rubrica "Descoperă Malnaş şi împrejurimile, MALNAŞ-BĂI" (nou-creată pe sait în noua secţiune MALNAŞ-BĂI)

mishu
[13.04.16 12:55:49]
»

Chiar daca este o zona mai putin batatorita cred ca tocmai asta este farmecul ei, iar vara cred ca peisajele sunt fascinante.

Cat despre locul in care ati fost cazati mi s-a parut minunat atat in descriere cat si in pozele prezentate. Cred ca mi-ar placea sa petrec 2-3 zile intr-un astfel de loc departe de lumea dezlantuita.

Felicitari, votat cu placere.

radu.puscarciuc
[02.10.19 11:14:31]
»

Excelent articol, din toate punctele de vedere. O evaluare exactă a realității de la un... capăt la altul al traseului!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu, radu.puscarciuc
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Malnaş şi împrejurimile:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052001953125 sec
    ecranul dvs: 1 x 1