GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cea de a doua zi in Londra a debutat cu o vreme placuta, insorita, numai buna pentru a poposi in gradinile Kensington si ale parcului Hyde.
Dupa micul dejun servit la Pembridge Palace Hotel, situat in apropierea gradinilor, ne-am indreptat spre palatul Kensington, intrand in gradinile Kensington prin Black Lion Gate. Am trecut pe langa locul de joaca construit in cinstea printesei Diana (Princess of Wales Memorial Playground), locul favorit al copiilor, in special datorita corabiei din lemn a piratilor, ne-am fotografiat cu veveritele foarte indraznete, am poposit in sera cu portocali, am descoperit Sunken Garden, dupa care am ajuns la palat, resedinta a familiei regale de 300 ani. Palatul a fost locul copilariei reginei Victoria, tot aici s-a intalnit pentru prima data cu printul Albert si in Salonul Rosu a avut prima reuniune a Consiliului, cand ea avea doar 18 ani.
Palatul a fost casa londoneza a cuplului regal Charles si Diana, pana la divortul lor, iar dupa aceea a ramas resedinta Dianei, pana la decesul acesteia, ulterior, a Prințesei Margaret (până la decesul din 2002) și a Prințesei Alice (până la decesul din 2004).
Este impartit in doua zone, apartamentele de stat, care sunt deschise publicului si o zona privata, destinata membrilor familiei regale care locuiesc inca aici, respectiv: ducele si ducesa de Cambridge, printul Harry, ducelul si ducesei de Gloucester, ducelui si ducesei de Kent, printul si printesa Michael de Kent si printesa Eugenie.
Biletul costa £19.50 pentru un adult si £9.70 pentru un copil sub 16 ani. Dupa ce am stat la rand circa 30 minute, vizita a inceput la etajul 1 cu, Diana: Her fashion story’’, ce cuprinde colectia celor mai memorabile haine din garderoba Dianei, urmarind evoluția stilului ei, de la tanara timida pana la femeia elegantă, plină de farmec, care și-a folosit imaginea pentru a comunica cu lumea, expozitie sponsorizata de compania Estee Lauder.
La acelasi etaj se viziteaza, Victoria Revealed’’, incaperi denumite sugestiv dupa fiecare etapa importanta a vietii reginei Victoria, traseul incepand cu Salonul Rosu (Becoming queen), continuand cu apartamentele amenajate cu obiectele personale ale reginei, dezvaluindu-ne femeia (Falling in love), sotia, mama, vaduva din spatele coroanei (Family life, Albert dies, Life after Albert). Viata de familie se impleteste cu obligatiile de regina, reprezentate in sala Duty and work. Atmosfera este foarte calda, prietenoasa, regasind aici tablouri de familie, haine, jucarii apartinand celor 9 copii ai sai, pianul la care au cantat pentru prima data impreuna regina si printul. Impresionanta este colectia ce contine bijuterii si tiare apartinand reginei Victoria si familiei sale, cu diamante si smaralde.
Etajul II este dedicat apartamentelor regale de stat: King’s state apartments si Queen’s state apartments. Am explorat stralucirea curtii din perioada regelui George al II-lea si a sotiei sale regina Caroline, muzica, moda si artele aduse la viata in splendidele si somptuoasele King’s state apartments. In, The presence chamber’’, regele, asezat pe tron, primea oaspeți importanți, George al-II lea fiind ultimul monarh care a folosit Palatul Kensington. După decesul regelui George al II-lea la palat in 1760, Palatul Kensington a fost pus la dispozitia membrilor secundari ai famiiei regale.
Queen’s state apartments, se gasesc in cea mai veche parte a palatului. Aceste camere au fost locuite de regina Mary II impreuna cu sotul sau, regele William III. Mary a II-a a murit de variola în palat în 1694, la varsta de 32 de ani, iar în 1702, William a cazut de pe cal la Hampton Court si a fost adus la Palatul Kensington, unde a murit in urma unei pneumonii.
Memorialul Albert a fost comandat de regina Victora, in memoria iubitului ei sot, care a murit de febra tifoida in 1861. Consta intr-un baldachin ornamentat in stil gotic, asezat peste altarul ridicat de o biserica si contine o statuie a printului privind spre cer. Are 54 metri inaltime, constructia a durat 10 ani iar costurile 10 milioane de lire sterline.
Gradinile Kensington sunt delimitate de Hyde Park prin linia formata din lacurile The Serpetine si Long Water. Aproape de Long Water, se afla o statuie de bronz reprezentandu-l pe Peter Pan, ridicata in 1912.
"The Diana", fantana memoriala a printesei Diana, reprezinta un ochi de apa rotund, realizat intr-un cadru de piatra, cunoscut in randurile amatorilor de sporturi pe apa.
Unul dintre cele mai importante obiective turistice si istorice ale Londrei, Hyde Park acopera o suprafata de 142 de hectare. Este locul unde regele Henric al VIII-lea si oamenii de la curtea sa vanau caprioare sau porci mistreti in 1536, iar astazi sunt practicate sporturi in mod pasnic, printre copaci, in fiecare dimineata. Fiind duminica, parcul era animat de familii cu copii si caini care serveau picnicul direct pe iarba verde sau care se bronzau pe sezlongurile inchiriate.
Dupa ce, am pierdut’’ circa 4 ore in acest ambient, am traversat Hyde park, pentru a ajunge la portile Palatului Buckingham, cea mai cunoscuta resedinta din Londra. Primul monarh care a locuit efectiv in Palatul Buckingham a fost Regina Victoria incepand cu anul 1837, asa ca de atunci palatul este resedinta oficiala londoneza a monarhilor britanici si simbol al Casei Regale. Regina Victoria a introdus si obiceiul ca atunci cand suverana e in palat sa se arboreze steagul Marii Britanii.
Din cele 661 camere, 19 sunt deschise publicului de la sfarsitul lunii iulie pana in septembrie. In fata portilor principale ale Palatului, a fost inaltat memorialul Reginei Victoria, cu o inaltime de 25 de metri, construit din peste 2300 de tone de marmura alba, care aduce un omagiu Reginei Victoria, cea care a domnit peste Regatul Unit pentru aproape 64 de ani.
Zona era destul de aglomerata, insa traficul era inchis pentru ca era in desfasurare un maraton, ceea ce ne-a facilitat deplasarea in zona palatului si a memorialului. Nu pot spune ca am fost impresionata, deoarece nu am prins schimbarea garzii, iar exteriorul palatului nu are o arhitectura deosebita.
Pentru ca trebuia sa ajungem si in partea moderna a orasului, am luat metroul pana in statia Oxford Circus, dupa care ne-am plimbat, pana la ora 16, de-a lungul Oxford street, pana in Piccadilly Circus, una dintre cele mai aglomerate piete din inima Londrei. Este celebra pentru fantana memoriala Shaftesbury, construita in 1893 pentru a il comemora pe lordul Shaftesbury, un filantrop ce ajuta persoanele sarace. Statuia semi-nud din varful fantanii il infatiseaza pe ingerul milosteniei crestine, insa mai tarziu a fost redenumita Eros, dupa zeul grec al dragostei. Fantana a fost facuta din bronz insa statuia a fost facuta din aluminiu, un material nou si foarte rar la acea vreme.
Numele de Piccadilly isi are originea de la numele unui guler numit "piccadil". Roger Baker, un croitor care s-a imbogatit din crearea unor astfel de gulere a locuit in aceasta zona a Londrei. Numele de "Circus" vine de la sensul giratoriu care fluidizeaza traficul din aceasta piata foarte aglomerata.
Piccadilly Circus este partial o zona pietonala si un loc preferat de intalnire al londonezilor inainte de a merge la shopping sau la spectacolele din zona: Soho, Chinatown, Piata Leicester si Piata Trafalgar.
Astfel s-a finalizat scurta noastra incursiune in Londra, pentru care ne-am rezervat doar doua zile, in drumul catre destinatia finala Scotia. Ne-am intors la hotel pentru a ne recupera bagajele si ne-am indreptat spre aeroportul Stansted, de unde urma sa zburam catre Edinburg, in aceeasi seara.
Trimis de geani anto in 19.07.18 18:42:58
- A fost prima sa vizită/vacanță în MAREA BRITANIE
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@geani anto: Mulțumim pentru prezentare. Un palat-muzeu cu interioare elegante și exponate interesante; o adevărată incursiune în viața familiei regale britanice. Numărul vizitatorilor Grădinilor Kensington atinsese 2,9 milioane de persoane în 1995, ca după 10 ani numărul să crească la 4 milioane de turiști în fiecare an.
Știri recente (bbc.co.uk/news/uk-england ... london-43417939) ne arată că numărul turiștilor care vizitează Londra a scăzut ușor datorită costurilor ridicate și a amenințărilor teroriste.
Aceste două palate nu le-am văzut decât pe afară. Motivul? Prea multe de văzut în Londra. Greu de făcut o selecție.
Felicitări și numai bine!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Londra pentru prima oara — scris în 23.08.23 de Ddanagh din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Mar.2022 Londra altfel. Partea I — scris în 28.04.22 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2022 Londra mea — scris în 30.03.22 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Londra, Londra si iar Londra! — scris în 26.12.22 de HelloAlex din NORWICH - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Londra, in iunie, pe ploaie — scris în 24.10.19 de Adela3107 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Londra in 5 zile — scris în 11.07.19 de mariana07 din BRăILA - RECOMANDĂ
- May.2019 Londra 7 zile — scris în 16.06.19 de scoty din RO - RECOMANDĂ