ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.04.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploiești
ÎNSCRIS: 06.03.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
NOV-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Călătorind prin nord-estul Londrei.

TIPĂREȘTE URM de aici

Pentru cea de-a treia etapă a excursiei noastre în frumoasa capitală a Angliei, a trebuit să cumpărăm un abonament de tip Travelcard, valabil pe toate mijloacele de transport în comun, pentru a putea vizita unele obiective mai îndepărtate de centrul oraşului.

Fiind cazaţi în zona 6 a Londrei, am cumpărat un abonament de o zi zonele 1-6, pentru care am plătit 7,5 lire sterline de persoană. Atât costa abonamentul în 2010. Între timp s-a mai scumpit, pentru că municipalitatea, actualizează la fiecare început de an preţurile la transport în comun, în raport cu inflaţia.

De la gara Victoria, am luat metroul pe linia District şi am coborât în staţia Monument, unde am vizitat ansamblul statuar cu acelaşi nume.

Monumentul este o coloană inaltă din piatră, construită pentru a comemora marele incendiu care a avut loc în anul 1666. Nu departe de aici, la 15 minute de mers pe jos, se află unul din cele mai vizitate obiective turistice ale Londrei, St Paul's Cathedral.

Construită în secolul XVII, pe amplasamentul unei vechi biserici din lemn care a ars la marele incendiu, actuala catedrală a fost în timp martora unor evenimente religioase deosebite.

Aici au avut loc funerariile lordului Nelson, ale ducelui Welington şi a lui sir Wiston Churchil, dar şi căsătoria religioasă a prinţului Charles cu Lady Diana.

Catedrala are o criptă (se spune că este cea mai mare din Europa) care adăposteşte rămăşiţele pământeşti ale unor englezi de seamă. Aici “se odihnesc” amiralului Nelson, ducele Welington, sir Alexander Fleming (inventatorul penicilinei) şi celebrul arhitect sir Cristopher Wren, cel care a proiectat actuala catedrală.

Mai este de reţinut faptul că Domul, este unul dintre cele mai mari din lume, fiind depăşit doar de cel de la “Basilica Sf Petru” din Vatican. Deasemeni, unul din cele două turnuri ale catedralei, adăposteşte cel mai mare clopot din Londra numit “Marele Paul”, ce căntăreşte 17 tone.

Mergând apoi pe un boulevard, flancat de clădiri moderne aproape paralel cu râul Tamisa, am ajuns în zona staţiei de metrou Tower Hill, unde am vizitat ruinele romane vechi de aproape 2000 de ani ale Londrei. Undeva în dreapta, am urcat pe nişte trepte în staţia de metrou LDR, Tower Gateway.

În această zonă sunt multe linii unde circulă LDR-ul, o garnitură de tren complet automatizată şi am ţinut cu tot dinadinsul să circulăm şi cu un acest mijloc de transport în comun.

Având abonament, ne-am urcat în tren, am mers câteva staţii, după care ne-am întors cu altă garnitură şi am coborât în staţia Bank, pentru a vizita un centru economic important al Londrei, City of London, cunoscut şi ca Financial City.

Principalul centru financiar al regatului, este totodată alături de New York City şi cel mai mare din lume. Plimbându-ne pe străzile din zonă, am avut ocazia să admirăm clădirile impozante unde îşi au sediul bănci ca Bank of England, Lloyd's sau filiala RBS (vezi poza).

RBS-ul (Royal Banks of Scotland) a avut reprezentare şi în România, dar din păcate din martie 2013 şi-a retras filialele din mai toate oraşele, păstrând doar trei, pentru recuperarea unor creanţe.

O clădire impresionantă din centrul financiar, este o filială a unei firme de asigurări elveţiene, numită oficial 30 St Mary Axe. Localnicii îi mai spun şi Swiss Re Tower şi este una dintre cele mai înalte clădiri din Londra.

Uriaşul “zgârie nori”construit din beton, metal şi sticlă, este vizibil din aproape toate punctele centrale londoneze.

Tot pe strada Mary Axe, aflăm şi biserca St Andrew Undershaft, una din rarele clădiri care au scăpat din marele incendiu de la 1666. În zonă am întâlnit multe construcţii din marmură neagră, restaurante şi baruri ultraluxoase.

Am traversat apoi London Bridge, pentru a vizita unele obiective de pe celălalt mal al Tamisei,după care am urcat un pic şi pe Southwark Bridge. Primul obiectiv a fost Gara London Bridge, cea mai veche din Londra şi una din cele mai vechi din lume. Deasemeni se situează printre primele şi în ceea ce priveşte afluxul de călători.

În apropierea gării se află o frumoasă catedrală, cu un turn înalt, prevăzut în partea de sus cu alte 4 turnuleţe mai mici, Catedrala Southwark.

Este cunoscută datorită faptului că este una din cele mai vechi catedrale din Londra, iar printre enoriaşi s-a numărat şi William Shakespeare, care a locuit în acest cartier, Southwark. Dealtfel biserica adăposteşte un memorial închinat marelui poet şi dramaturg.

Mergând pe o stradă paralelă cu râul Tamisa, am ajuns intr-un fel de piaţă şi o clădire cu o arhitectură aparte, City Hall, căreia londonezii îi mai spun şi Turnul din Pisa londonez, datorită înclinaţiei sale.

Clădirea în formă de ou alungit într-o parte, în a cărei constructie predomină sticla, adăposteşte aparatul administrativ al primăriei londoneze. Din stânga clădirii se pot face cele mai frumoase poze cu una din lateralele Tower Bridge, aflat în apropiere.

Am vizitat celebrul pod din exterior, urmând ca a doua zi să revenim în zona London Bridge, pentru că trecusem cam repede pe lângă alte clădiri şi muzee situate în cartierul lui Shakespeare. Din păcate, o schimbare de program ne-a împiedicat să mai revenim în această parte a Londrei.

Am luat apoi metroul de pe linia Jubilee şi am coborât în Canary Wharf, al doilea mare centru financiar al Londrei. Am întâlnit aici, la fel ca şi în City of London, clădiri care adăpostesc sedii de bănci ca HSBC, JP Morgan, Barclays, City Group şi multe alte clădiri de birouri ultraluxoase.

În acest perimetru sunt cele mai multe clădiri “zgârie nori” din Londra, iar Canada Tower este cea mai inaltă din oraş.

După un tur printre imensele clădiri şi vizitarea unui mall undeva la subsol, am luat iar metroul şi am coborât în una din cele mai mari şi mai frumoase staţii de metrou din Londra, North Greenwich .De aici se poate lua autobuzul pentru Greenwich, locul pe unde trece meridianul zero al pământului.

Am avut ocazia să vedem şi aici căteva clădiri impunatoare, într-o arhitectură futuristă (vezi poze). Undeva în stânga staţiei de metrou, se află o imensă arena, susţinută de ancore şi stâlpi din metal, în care găsim magazine, săli de spectacol, restaurante şi baruri, numită The O2.

După afişele pe care le-am văzut pe unele panouri, am realizat că arena poate găzdui şi concerte de mare amploare, cu interpreţi celebri. Din staţia de autobuz aflată în stânga staţiei de metrou, se pot observa înaltele clădiri din cele două zone financiare ale Londrei.

Cu acelaşi abonament Travelcard, am luat autobuzul din spatele staţiei de metrou, cu destinaţia Greenwich. Pentru că nu ştiam staţia unde se află obiectivul, am rugat şoferul (un negru foarte simpatic) să ne spună unde să coborâm.

Foarte amabil, nu numai că ne-a indicat staţia de coborâre, dar la sosire a întârziat autobuzul în staţie, ca să ne arate prin semne, pe unde să ajungem la obiectivele propuse de noi pentru vizitare.

Am vizitat printre altele Parcul Greenwich sau Parcul Regal, Observatorul Regal şi nu în ultimul rând Muzeul Naţional Maritim, cel mai mare muzeu de profil din lume. Intrarea la muzeu este liberă, ca la toate muzeele de stat din Londra.

Peste drum se află o altă clădire frumoasă, construită în stil baroc, Colegiul Regal Naval, pe care am vizitat-o doar din exterior.

La întoarcere am urcat în autobuz la etaj, unde am avut prilejul să observ pe parcursul traseului, mai multe detalii din cartierul Greenwich. Judecând şi după clădirile întâlnite pe traseu, mi-am format părerea că această zonă este mai “sarăcăcioasă”, faţă de celelalte pe care le vizitasem până atunci.

Am schimbat apoi metroul în staţia London Bridge şi am coborât la King's Cross St Pangras, una dintre cele mai mari staţii de metrou din Londra. Intre această staţie şi Russel Square a avut loc una din exploziile atacului terorist din 2005.

Şi tot aici se află o frumoasă gară terminal, pentru trenurile de mare viteză din estul Angliei. Impresionantă cupola de metal a gării, care îţi dă impresia că te afli într-o catedrală.

Fiind aproape de sfârşitul zilei, a trebuit să ne încheiem vizita şi să ne retragem spre locul de cazare. A doua zi urma să vizităm alte obiective la fel de frumoase şi interesante în perimetrul de Nord-Est al Londrei.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de traian.leuca † in 24.04.13 08:44:19
Validat / Publicat: 24.04.13 10:50:05
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MAREA BRITANIE.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3486 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (traian.leuca †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Filiala băncii RBS din London of City. Londra, Anglia.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26300 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster
[24.04.13 09:38:34]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dragoș_MD
[24.04.13 11:36:45]
»

@traian. leuca: aici ciocănitoarea Woody!

Iar vin cu ceva observații:

Am vizitat printre altele Parcul Greenwich sau Parcul Regal

Parcuri regale sunt multe... printre care și Greenwich (dar și St. James's, Kensigton gardens, Hyde etc.);

În această zonă sunt multe linii unde circulă LDR-ul, o garnitură de tren complet automatizată

E vorba de fapt despre DLR (de la Docklands Light Railway). Prin anii '90 a avut și ăsta parte de un atac terorist, pus la cale de IRA.

Păcat că nu ai intrat la colegiul naval - capela și galeria (Painted Hall - locul unde a fost depus trupul amiralului Nelson înaintea funeraliilor de la St. Paul's) de acolo sunt minunate... Poate data viitoare.

Ca fapt divers, până aproape de anul 2000, aici a fost găzduit un reactor nuclear militar (JASON) - acum desființat. Lumea habar n-avea de existența lui...

O2 este iarăși un loc unde poți petrece mult timp - are cinematografe, expoziții, restaurante, magazine, plus arena propriu-zisă (folosită intens la olimpiada de anul trecut, la fel ca o parte din parcul Greenwich).

Tot la Greenwich mai merită vizitat și Cutty Sark - o navă comercială (acum) complet restaurată.

În catedrala St. Paul's merită urcat în cupolă. Galeria șoaptelor e minunată, nu mai vorbesc despre cum se vede de acolo...

PS nu prea e vorba despre nord-estul Londrei în articol... City, St. Paul's, Monument și alte „chestii” descrise sunt cam prin centru, Greenwich e cam în sud-est...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Londra:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.04131293296814 sec
    ecranul dvs: 1 x 1