ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.06.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 27.07.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JAN-2002
DURATA: 2 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Piata Trafalgar - inima Londrei

TIPĂREȘTE

Piata Trafalgar (Trafalgar Square) - este cea mai mare piata din Londra, folosita si pentru demonstratii politice sau alte evenimente sociale, cum ar fi sarbatorirea Anului Nou. E cel mai cunoscut loc de intalnire din oras inca din Evul Mediu. Pe acea vreme se numea Charing, mai tarziu s-a numit Charing Cross (cross- cruce) dupa o cruce memoriala care se afla in piata. Statia de metrou de aici inca poarta numele Charing Cross, si este considerat si in ziua de azi “inima” sau centrul Londrei, locul fata de care se raporteaza toate distantele din oras. Numele original trebuia sa fie Piata Regelui William al IV-lea (“King William the Fourth's Square”) dar George Ledwell Taylor a sugerat numele “Trafalgar Square”.

Piata Trafalgar este detinuta de Regina si administrata de Autoritatea Londrei, in timp ce Counsiliul Local Westminster detine drumurile din jurul pietii, inclusiv zona pietonala North Terrace. Piata a devenit un loc de mare interes social si politic atat pentru londonezi cat si pentru vizitatori, dezvoltandu-se de la o esplanada populata de figuri politice si eroi nationali pana la cel mai important loc din tara, dupa cum considera si istoricul Rodney Mace. Importanta sa simbolica a fost dovedita in 1940 cand trupele naziste au intocmit planuri secrete pentru a transfera Coloana lui Nelson la Berlin, in urma unei invazii germane planuite anterior.

In 1812 Printul Regent (care avea sa devina apoi regele George IV) a cerut arhitectului John Nash sa modifice zona. Nash a curatat terenul dar a murit inainte sa isi realizeze planurile asa ca designul pt o piata mai mare a fost realizat intre 1840-1845 sub comanda arhitectului Sir Charles Barry, cel care a construit si cladirea Parlamentului.

Piata este formata dintr-o suprafata centrala mare, cu alei pe 3 laturi si o zona pietonala spre nord, in fata Galeriei Nationale. Drumurile din jurul pietii sunt o parte din autostrada A4. Piata a fost anterior inconjurata de un sistem de circulatie cu sens unic, dar lucrarile din 2003 au redus latimea soselelor si au inchis traficului partea de nord.

Coloana lui Nelson

In centrul pietii se afla o coloana inalta, ridicata pt a comemora victoria amiralului Horatio Lord Nelson asupra flotei franceze in Batalia de la Trafalgar din 21 octombrie 1805. Nelson a fost ranit grav in timpul bataliei si corpul sau a fost adus la Londra si inmormantat in Catedrala Sf. Paul.

Coloana in stil corintian a fost construita in 1842 si are aproximativ 52 metri inaltime, incluzand baza. A fost ales un design a lui William Railton, din alte 124 proiecte. Deasupra coloanei se afla o statuie a Lordului Nelson, creata de Edmund Hodges. La baza coloanei se afla 4 lei uriasi, creati de Sir Edwin Landseer care au fost adaugati ulterior, in 1868. Coloana este flancata de fantani proiectate de Sir Edwin Lutyens in 1937-1939 pentru a inlocui cele 2 fantani anterioare construite din granit.

Galeria Nationala

Piata este inconjurata de multe cladiri impresionante. Pe latura de nord este Galeria Nationala, construita in stil neo-clasic, intre anii 1834 si 1838. Adaposteste o colectie de peste 2300 picturi, inclusiv opere de Van Gogh, Renoir, Leonardo da Vinci si Claude Monet. Pe latura de est este marginita de Casa Canadei, terminata in 1827. Vizavi de Casa Canadei se afla Casa Africii de Sud, deschisa in 1933, iar spre sud se afla Whitehall.

St. Martin-in-the-Fields

In coltul de nord-est se afla biserica St. Martin-in-the-Fields. Biserica, care are o clopotnita alba inalta, a fost construita in 1721 de catre James Gibbs si a fost folosita ca model pentru multe alte cladiri, in special din Statele Unite ale Americii. Este a patra biserica din acest loc, prima a fost ridicata in sec 13.

Modificari recente

Partea nordica a pietii a fost renovata in anul 2003. Zona din fata Galeriei Nationale a fost transformata in zona pietonala si un rand de scari conduce acum spre muzeu, ceea ce a constituit o mare imbunatatire fata de trecut, cand vizitatorii trebuiau sa traverseze o sosea aglomerata, in colturile de nord-est si nord-vest ale pietii pentru a junge aici. Modificarile mai includ 2 lifturi pentru persoane cu handicap, toalete publice si o cafenea mica.

Statui si monumente

Soclurile de coloane

In colturile pietii se afla 4 socluri, cele 2 nordice, care erau destinate unor statui ecvestre, sunt mai mari decat perechea lor sudica. Trei dintre ele au si statui: in coltul de nord-est este George IV, ridicata de Sir Francis Chantrey, in cel de sud-est generalul maior Sir Henry Havelock, de William Behnes si in cel de sud-vest generalul Sir Charles James Napier de George Cannon Adams. In anul 2000, primarul Londrei Ken Livingstone si-a exprimat dorinta, controversata de altfel, de a vedea statuile celor 2 generali inlocuite cu statui ale unor oameni pe care sa ii cunoasca si londonezul de rand.

Al patrulea soclu

Cel de-al patrulea soclu a fost destinat initial unei statui a lui William IV, dar fondurile necesare nu au putut fi stranse, poate si datorita lipsei sale de popularitate. Din 1998 soclul a fost folosit pentru a expune o serie de opere de arta comandate special pentru acest loc. Programul a fost initiat de Societatea Regala de Arte si a fost continuat de o Comisie infiintata special pentru cel de-al patrulea soclu, numita de primarul Londrei. O replica la scala de 1:30 a vasului HMS Victory intr-o sticla uriasa, de catre Yinka Shonibare a fost instalata pe soclu in mai 2010.

Alte statui

Mai sunt 2 statui pe gazonul din fata Galeriei Nationale: James II, de catre Grinling Gibbons, in vestul intrarii, si George Washington, o replica a operei lui Jean-Antoine Houdon spre est. Ultima, un dar din partea statului Virginia, instalata in 1921, sta pe solul importat din Statele Unite pentru a onora declaratia lui Washington de a nu mai pune niciodata piciorul pe sol britanic.

Spre latura de nord a pietii mai sunt trei busturi de amirali. Cele ale lordului Jellicoe de Sir Charles Wheeler si a Lordului Beatty de William MacMillan au fost instalate in 1948 impreuna cu cele 2 fantani din piata, care ii comemorau de asemenea pe cei 2 barbati. Un bust al amiralului Cunningham, care a luptat in cel de-al doilea razboi mondial a fost asezat langa cei 2 in 2 aprilie 1967. Statuia generalului Charles George Gordon a fost ridicata in 1888. A fost indepartata in 1943 si reasezata in 1953. Pe latura de sud a pietii este o statuie ecvestra din bronz a lui Charles I, de catre Hubert Le Sueur.

Fantanile

Cand piata a fost proiectata in anii 1840, scopul fantanilor nu era estetic si de a reduce spatiul liber disponibil si riscul adunarilor de oameni si revoltelor. La inceput apa era pompata de catre un motor pe aburi asezat in spatele Galeriei Nationale. La sfarsitul anilor 1930 s-a decis inlocuirea bazinelor de piatra si a pompei. Fantanile noi au fost proiectate de Sir Edwin Lutyens, in memoria Lordului Jellicoe si a Lordului Beatty si au costat aproximativ £50,000. Vechile fantani au fost cumparate de catre guvernul canadian si acum se afla in Ottawa si Regina. Restaurarea din 2009 a inlocuit sistemul cu pompa cu o noua pompa capabila sa arunce un jet de apa de 24 metri in aer. S-a mai instalat si un sistem de iluminare cu leduri destinat reducerii costurilor iluminarii, proiectate pentru Jocurile Olimpice de Vara din 2012. Noul sistem are o combinatie de culori, necesitati energetice scazute si va reduce amprenta de carbon cu pana la 90%.

Porumbeii

Piata a fost faimoasa si pentru porumbeii sai, hranirea acestora devenind o activitate populara, cu toate ca numarul mare al acestora, in jur de 35000, este considerat un risc pentru sanatatea oamenilor din jur, datorita excrementelor acestora. Cladirile si statuile sunt si ele afectate de acest lucru, si de aceea in 2005 vanzarea mancarii pentru pasari a fost oprita in piata si s-au luat masuri pentru a descuraja prezenta porumbeilor de aici. S-au folosit inclusiv soimi special antrenati in acest scop. Multa lume a continuat insa hranirea pasarilor, dar primarul Ken Livingstone a dat cateva legi in 2003 prin care interzice acest lucru. In septembrie 2007 Consiliul local Westminster a dat alte legi care interzic hranirea porumbeilor inclusiv in zona pietonala North Terrace si alte zone alaturate. Acum mai sunt doar putine pasari in zona asa ca e posibila utilizarea ei pentru festivaluri sau inchirierea pentru productii cinematografice, lucru imposibil in anii 1990.

Alte evenimente din piata

Timp de multi ani oamenii s-au adunat aici pentru sarbatorirea Revelionului, cu toata ca nu era nimic oficial aranjat. Din 2005 focurile de artificii plasate langa London Eye si pe malul de sud al Tamisei au facut acest lucru posibil.

Ziua Victoriei in Europa- 8 mai 1945, data cand aliatii din cel de-al doilea razboi mondial au sarbatorit infrangerea Germaniei naziste a mai fost sarbatorita aici. Astfel, pe 8 mai 2005 BBC-ul a organizat aici un concert cu ocazia implinirii a 60 de ani de la aceasta data.

Din 1947 de Craciun se organizeaza anual o ceremonie aici- un brad adus din Oslo, capitala Norvegiei este ridicat in piata. Bradul este cadoul oferit ca multumire pentru sprijinul britanic din cel de-al doilea razboi mondial, cand, pe langa sprijinul militar general, printul Olav al Norvegiei a locuit in Londra pe toata durata razboiului. Ca parte a traditiei, lordul primar din Westminster viziteaza Oslo la sfarsitul toamnei pentru a participa la taierea bradului, si apoi primarul din Oslo vine in Londra pentru a aprinde bradul de Craciun.

De la constructia sa Piata Trafalgar a mai gazduit multe demonstratii politice, proteste pentru pace, impotriva somajului, razboiului si armelor nucleare.

In 21 iunie 2002, cam 12000 oameni s-au adunat aici pentru a urmari meciul echipei nationale de fotbal in Cupa Mondiala impotriva Braziliei pe ecrane gigantice amplasate special pentru ocazie. Si cu ocazia altor victorii sportive piata a gazduit bucuria oamneilor iesiti pe strazi, iar in 2007 aici s-au organizat ceremoniile de deschidere ale Turului Frantei.

Piata a mai fost utilizata si ca locatie clasica londoneza in filme de la sfarsitul anilor 1960, cum ar fi "The Avengers", "Casino Royale", "Doctor Who", "The Ipcress File" si "Man in a suitcase".

In mai 2007, piata a fost acoperita cu 2000 metri patrati de gazon timp de 2 zile ca parte a campaniei autoritatilor londoneze de promovare a "spatiilor verzi" din oras. In fiecare an, pe 21 octombrie, la aniversarea bataliei de la Trafalgar, Corpul Cadetilor Marini organizeaza aici o parada in onoarea amiralului Nelson si a victoriei britanicilor asupra trupelor spaniole si franceze. Corpul Cadetilor este reprezentat de 24 plutoane de cadeti.

Datorita faptului ca pe atunci nu aveam decat un aparat foto clasic si vremea era urata nu am decat o singura fotografie cu piata, dar voi incerca sa ilustrez review-ul ca cateva poze luate de pe internet.

----------------------

Nota webmaster:

Surse folosite: Wikipedia si brosuri/ghiduri turistice


[fb]
---
Trimis de luciaoradea in 08.06.11 15:41:15
Validat / Publicat: 09.06.11 07:12:46
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4489 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (luciaoradea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Londra - Piata Trafalgar cu Coloana lui Nelson in mijloc - se renova in zona asa ca traficul era ingrozitor
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 7 PMA (din 7 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster
[08.06.11 16:05:23]
»

Fotografiile luate de pe net au fost depunctate, dar vor fi publicate pe sait, deoarece ilustreaza foarte bine review-ul.

Plus, apreciem fair-play-ul de care autoarea a dat dovada indicand acesta imprejurare.

webmaster
[08.06.11 17:07:27]
»

Inainte de a publica acest review pe sait, te rog, in virtutea fair-play-ului pe care-l invocam mai sus, sa ne spui daca ai avut si alte surse de inspiratie, in afara amintirilor cu care ai ramas, dupa ce ai fost acolo.

Multumesc!

luciaoradeaAUTOR REVIEW
[08.06.11 19:39:13]
»

@webmaster

Sursa mea de inspiratie, ca si la alte obiective turistice pe care le-am vizitat si despre care am scris, sunt ghidurile turistice cumparate din fiecare loc, in limba engleza, din care am tradus si selectat informatiile. Nu obisnuiesc sa dau copy/paste la nimic, nu mi se pare cinstit. Si nici nu pot pretinde ca stiu toate informatiile fara nici o alta sursa. Sper ca e destul de fair-play! Intotdeauna am jucat cinstit, la fel ca si cu pozele, pe care le-am postat pentru ilustrarea review-ului, mentionand ca nu sunt facute de mine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
webmaster
[08.06.11 21:03:19]
»

@luciaoradea, apreciem efortul depus la scrierea acestui articol dar din cercetarile noastre reiese ca ponderea informatiei obtinute prin documentare, in cazul de fata traducerea/selectarea informatiilor prezentate mai sus din diverse surse, depaseste contributia proprie, ceea ce contravine prevederilor Regulamentului.

Totodata, "folosirea unor informatii obtinute prin documentare din terte surse (carti, brosuri, pliante, internet) este permisa doar cu conditia ca textele in cauza sa fie distinct delimitate (prin ghilimele, formatare diferita etc) iar sursa informatiei sa fie explicit mentionata in review.

In cazul in care consideri, totusi, ca informatiile traduse/adaptate nu depasesc contributia proprie, te rugam sa le delimitezi in mod corect conform precizarilor de mai sus. In forma actuala, articolul nu poate fi publicat pe site. Multumim

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
luciaoradeaAUTOR REVIEW
[08.06.11 21:07:18]
»

Ok, webmaster, la urmatoarele review-uri n-am sa mai dau informatii din alte surse decat cele proprii. Ma intreb daca e suficient sa spun ca mi-a placut sau nu o statuie sau o piata si sa nu mai mentionez nimic altceva. Ma intreb oare toti utilizatorii care scriu review-uri amanuntite au facut asta prin contributia proprie?

Stiam ca acesta e un site de informare turistica, si nu cred ca am dat alt fel de informatii. Dar poate ca gresesc eu.

Multumesc pentru precizari, oricum!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
webmaster
[08.06.11 21:13:43]
»

@luciaoradea, Regulamentul nu interzice folosirea altor surse, dar acestea trebuie corect delimitate de impresiile personale.

Totodata, "ponderea informatiei obtinute prin documentare nu trebuie sa depaseasca contributia proprie (impresii si recomandari subiective ale autorului) ".

Iti recomandam ca pe viitor sa descrii locurile vizitate asa cum le-ai perceput tu in momentul respectiv, sa ne relatezi ce te-a impresionat mai mult, chiar si aspecte marunte pe care nu le gasim in mod obisnuit intr-un ghid turistic dar care sunt in mod deosebit apreciate pe acest site.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
Dragoș_MD
[09.06.11 08:54:24]
»

Statia de metrou de aici inca poarta numele Charing Cross

de fapt, e vorba despre gara; aceasta a fost construita in a doua jumatate a secolului XIX.

Statia (in realitate, statiile) de metrou Charing Cross si Embankment au aparut destul de recent, iar actuala statie C. C. poarta acest nume abia din 1979 cand fosta statie Trafalgar Square l-a preluat de la vecina sa, actuala statie Embankment.

Un lucru interesant pentru mine este faptul ca pe malul nordic este doar gara cu peroanele, practic la terminarea acestora incepe podul Hungerford Bridge pesta Tamisa (incadrat foarte frumos de catre cele doua poduri pietonale Jubilee), iar calea ferata propriu-zisa continua pe malul sudic, spre destinatii din sudul Angliei...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
luciaoradea
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Londra:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049276113510132 sec
    ecranul dvs: 1 x 1