ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.07.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2013
DURATA: 10 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Cetatea din Limenas

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Ah, am prins in acest debut de iulie, doua week-end-uri ploioase la rand! E-o vreme anti-turistica! La noi ploua, ploua din plin, de-o saptamana, poate de doua, e-o vreme non-turistica ce contrazice orice logica si statistica meteorologica, in Grecia insa e senin! Te intreb pe tine soare, cu ce-am gresit noi oare?

Insorita insula Thassos, m-a prins in vrejurile si vrajile sale, inca de acum trei ani. Insula de smarald, a fost pentru mine, “dragoste la prima vedere” sau poate dragostea cea dintai, care nu se uita niciodata. Asa ca nu-mi ramane decat sa-mi reamintesc de zilele insorite din Grecia. Cred ca daca s-ar pute exporta produsul numit ”soare”, Grecia ar scapa de datorii…

Ce ar fi mai interesant de vizitat prin Limenas dupa ce v-ati saturat de plaje si balaceala?

Cetatea medievala si amfiteatrul

Dimineata "imi strica somnul" caldura unei raze prelungi de lumina ce se joaca de "v-ati ascunselea" cu mine! Ura, azi va fii frumos, urcam la cetate!

Din vechiul port pescaresc se deschide o straduta feerica, ce urca destul de abrupt spre amfiteatrul greco-roman, care, din pacate in anul 2013 este inchis pentru renovare. Cateva macarale si un buldozer si un gard de sarma ne anunta ca in curand amfiteatrul in care Hipocrate isi trata pacientii, va avea un nou "look". Trecem pe langa curtea unui om ce are in ea, pini, maslini si gaini. Ajunsi odata la amfiteatru, pe niste sacri strajuite de lampioane, spre dreapta se face o carare destul de anfractuoara ce va va conduce la cetatea antica a orasului. Drumul spre amfiteatru e bun, se urca usor, e in trepte, veti trece pe langa leandrii albi si rosii, pe langa portocali cu portocale ce te-mbie sa le culegi, pe langa curtile oamenilor pline cu maslini, pini si…gaini sau pe langa stradute inguste sculptate parca in marmura. Din oras si pana la cetate veti face o jumatate de ora de mers, nu e foarte usor de ajuns, pentru ca urcati mereu, interesant e faptul ca de fiecare data cand am urcat la cetate, era foarte cald si drumul ni s-a parut sufocant. Luati cu voi lichide. Veti urca probabil in sir indian, si veti auzi de mai multe ori intrebarea... "mai e mult pana la cetate? ", pusa de cei ce urca, celor ce coboara.

Ruinele cetatii antice a orasului, se afla asezate pe doua coline, de fapt pe doua platouri inalte, unite intre ele printr-o mica depresiune aflata chiar pe creasta muntelui ce strajuieste Limenas-ul. Odata ajunsi acolo sus, nu mai distingeti mare lucru din fosta cetate, decat urmele unei porti de intrare, fundatiile si cateva ziduri ale cetatii, un bastion, vizibil si din oras, niste scari, un portic, cateva vagauni, care par a fi fost niste depozite de cereale sau de vinuri si multi bolovani imprastiati aiurea si cuprinsi deja in mrejele radacinile pinilor, care parca nici n-au nevoie de pamant ca sa se dezvolte. Ah!... si mai e pe-acolo, chiar in capatul ruinelor, in punctual cel mai inalt, o terasa si un parapet graozav, de unde veti vedea portul de ferry-boat si o mare parte din orasul Limenas. E locul de electie pentru a face fotografii cu tine sau cu prietenii in prim plan si portul de ferry si marea, in planul secund. In interiorul perimetrului cetatii veti gasi inscris pe un panou, istoria cetatii, nu foarte usor de cucerit, ea fiind inconjurata de stanci abrupte, munti impaduriti si ape.

“Colonistii parieni s-au stabilit aici inca din secolul 7 inaintea erei noastre, construind o asezare pe inaltele platouri ale actualului port si dedicand-o protectoarei asezarii, zeita Atena. Numeroase artefacte, printre care figurine si vase de lut pictate in mai multe culori, descoperite recent, dovedesc acest lucru. Ele se afla la muzeu arheologic al orasului ce se afla langa vechiul port si poate fi vizitat. Intrarea e libera. Initial, asezarea antica, era formata doar dintr-un sanctuar, un templu al zeitei intelepciunii, Atena, si cateva ziduri de aparare, ale caror urme le mai vedeti si astazi, daca aveti curiozitatea sa faceti inconjorul cetatii, de-a lungul ei, pana la colina Karnagio... In secolul 5 i. e. n., templul a fost marit iar fundatiile cetatii, intarite, capatand forma de astazi. ”

Odata ajunsi in punctul maxim al urcusului nostru, pe terasa si zidul “terminus” ale cetatii, e bine sa va trageti sufletul o vreme si sa urmariti spectacolul ferry-boat-urilor care ajung sau pornesc din port, in tandem, adica atunci cand porneste un ferry din Limenas, porneste un altul din Keramoti si ele se itersecteaza pe la jumatatea distantei. Daca as fi locuit in urma cu sute de ani, in aceasta cetate, eu aici pe aceasta mica esplanada as fi amplasat toate armele de aparare, caci terasa ofera un punct de observatie excelent asupra portului si cred ca nici un pirat nu mi-a fi creat probleme ziua, in afara de vikingi, care atacau numai noaptea. La intoarcere, daca nu doriti sa reveniti pe acelasi drum ingust de inapoiere, ocoliti cetatea spre dreapta, pe langa fortificatiile ce duc spre colina Karnagio, veti intalni niste imagini superbe, veti fi mereu cu aparatul la ochi, veti pluti intre doua culori, intre verdele coroanelor de pini si albastrul cerului si al marii.

Pe colina Karnagio ajungem spre seara, tocmai bine pentru a surprinde un apus de soare feeric, in iunie soarele apune aici, in mare, dupa ora 21, intr-o valvataie de flacari…Terasa Karnagio e goala, suntem inca in extrasezon. Intunericul se lasa destul de brusc dar nu pentru mult timp, in aceasta perioada a anului noaptea e cea mai scurta. Daca doriti intr-o dimineata, puteti sa va sculati pe la ora 5 si sa surprindeti un rasarit de soare, tot din mare, Limenas beneficiind de ambele aceste spectacole. Dar, in concediu, sculatul de dimineata, e o iluzie. Apusul de soare, surprins in zilele senine de pe colina Karnagio, este o alta atractie locala.

In oras, tot langa vechiul port, veti intalni o casa-muzeu traditionala thassosiana, care poate fi vizitata, dar de fiecare data cand am trecut pe langa ea, era inchisa…De fapt, fenomenul acesta numit “frumos, dar inchis”, avea sa fie aproape o regula in insula…in satele salbatice si ciudate de munte (Kallirachis, Theologos, Sotiras, Rachoni, Kazaviti), pentru a caror vizitare ne-am rezervat doua zile ploioase, am intalnit numeroase biserici frumoase si muzee, dar…toate erau inchise.

Muzeul arheologic in aer liber de langa port (intrarea libera) e iarasi o atractie a urbei, dar in acest an ni s-a parut mai paraginit si mai pustiu, doar cateva (putine) mici panouri iti mai explicau ceea ce vedeai. In schimb, vis-à-vis, prin tavernele din port sau in bazar, era forfota mare. Printre ruinele muzeului in aer liber, intr-o zi, am surprins mai multi elevi ce faceau repetitii pentru specatcolul teatral ce avea sa urmeze, numit “Elena din Troia”.

Adasar, va recomand in zilele insorite, urmatorul traseu-vechiul port-amfiteatrul grecoroman-ruinele cetatii Limenas-colina Karnagio.

Nu veti regreta!

@Web, te rog o melodie insorita, mersi!

http://www.youtube.com/watch?v=we1LvqmxNCU

- - -

[notă webmaster]: Am ataşat melodia solicitată.


[fb]
---
Trimis de dorgo in 26.07.13 06:44:15
Validat / Publicat: 26.07.13 10:50:47
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: Zakynthos
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3725 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Dimineata, soarele se joaca de-a "v-ati ascunselea" cu mine
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14600 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

motaneata
[26.07.13 13:42:52]
»

@dorgo,

Foarte mișto "leandrii" din poza 2. In ignoranța mea aș fi putut jura ca sunt bougainvillea. Sau... chiar sunt?

dorgoAUTOR REVIEW
[26.07.13 15:06:35]
»

@motaneata: e foarte simplu de raspuns, habar n-am! (Habarnamovici Habarnam), e un capitol la care sunt tufa de Venetia, pentru mine tot ce e colorat si miroase bine e floare si tot ce e verde si nu miroase, e frunza sau iarba iar daca e ceva maro prin iarba, aia presupun c-o fi tulpina ce sustine frunza si floarea...

Diaura*
[26.07.13 16:31:10]
»

@motaneata:

Bougainvillea este, sau pe romaneste " floare de hartie".

ionescunic CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[26.07.13 17:51:22]
»

Bun cu florile am inteles, habar nu ai, dar cetatea cum e?

Antica sau medievala? Sau si una si alta?

Nasshu
[26.07.13 18:01:37]
»

@ionescunic: pai Nic, fiind o constructie ce dateaza din secolul 7 apartine Evului Mediul, deci e medievala. Insa fiind o constructie care dateaza din trecut este de asemenea si antica.

Deci si una si alta!

dorgoAUTOR REVIEW
[27.07.13 12:06:31]
»

@Diaura: am sa trimit toate florile din insula ce le-am fotografiat, printre care si "floarea de hartie", dar ca sa stim ce e fiecare, va trebui sa cerem parerea unui expert in horticultura, poate lui Cristian_300 sau Christian_h, care stiu ca "se stiu" la flori...

mirmicu
[27.07.13 12:10:12]
»

@Nasshu: Pai nu-i chiar asa:

Antichitatea este cea de-a doua epocă a istoriei. A început în jurul anului 3000 î. Hr., când a fost inventată scrierea cuneiformă, și a durat până în jurul anului 476, când a căzut Imperiul Roman de Apus. Reprezintă epoca în care s-au dezvoltat cultura, arta, religia și marile civilizații.

Evul Mediu desemnează o epocă istorică, cuprinsă între Antichitatea târzie și Renaștere, aproximativ de la 500 e. n. până la 1500 e. n.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Nasshu
[27.07.13 12:21:19]
»

@mirmicu: nu te contrazic, insa eu m-am referit la explicatiile celor doua cuvinte pe care le gasim in DEX. Conform Dex-ului, poate sa fie si una si alta. Conform perioadelor istorice pesemne e ori una, ori alta.

dorgoAUTOR REVIEW
[27.07.13 14:03:40]
»

@mirmicu: noi in liceu am invatat la orele de literatura ca "antic" mai inseamna si "vechi", fara a ne referi in mod expres la "antichitatea" istoriei...

dorgoAUTOR REVIEW
[27.07.13 18:25:19]
»

@Diaura: am auzit si eu de floarea de hartie prin insula, am mai pus cateva flori din Thassos, intre P24 si P46, (lipsesc insa tocmai cele care au un parfum grozav - florile de cuisoare si tei), daca e insa cineva care le cunoaste denumirea (@Diaura @Nic, @Cristian) poate s-o adauge, pentru informarea generala...

Diaura*
[27.07.13 20:17:39]
»

@dorgo:

In P38 si 46 este Campsis radicans (Floarea trompeta americana, trambita, luleaua turcului)

in P31 este Rosa-sinensis (trandafirul chinezesc sau japonez)

in P36 si P 40 este Hortensia

in P02 si P32 este Bougainvillea (floarea de hartie)

Cactusii si palmierii sunt usor de recunoscut iar pe restul nu le stiu. Un lucru este sigur; in nici o foto nu ai flori de cuisoare.

webmaster26
[27.07.13 23:00:09]
»

@motaneata: rog cum am mai spus si in alta parte... fara atacuri la persoana!!! ecoul a fost sters, motanu a luat avretisment pentru moment!!

Admin
[27.07.13 23:38:27]
»

Rog să vă concentrați pe subiectul turistic. Tachinările personale - atacuri disimulate sau doar coincidențe "întâmplătoare" - le puteți trimite foarte bine prin mesaje personale.

@motăneață: Îmi pare că te asemeni destul cu subiectul "afecțiunii" tale - din moment ce acesta o primește, pare-se, cu plăcere... În plus, ai re-înviat odată cu el - "de mânuță"

De fapt, ce tot argumentez eu pe aici-șa, nu-i evident adevărul din "cine s-aseamănă s-adună"?

Rog citește cele de mai sus ca pe un (alt) avertisment.

webmasterX
[04.10.14 06:02:56]
»

Mutat în rubrica "Descoperă Limenas, THASSOS" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Diaura*, dorgo, mirmicu, motaneata
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Limenas și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.076230049133301 sec
    ecranul dvs: 1 x 1