ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.08.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Timisoara
ÎNSCRIS: 17.07.14
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
SEP-2011
DURATA: 8 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Creta: o Grecie in miniatura dar si o insula cu totul speciala
Partea a 2-a: Lasithi

TIPĂREȘTE URM de aici

Continui prezentarea vacantei in insula Creta cu Partea a 2-a, asa cum am promis.

Daca in prima parte am prezentat, atat vacanta din 2011 de 8 zile si 7 nopti, cat si insula Creta, la modul general, acum este timpul sa continuam prin abordarea celor 4 regiuni ale Cretei, luate fiecare in parte.

Fie ca va hotarati sa petreceti cate un concediu de 7-10 sau mai multe zile in fiecare dintre cele 4 regiuni (sau prefecturi cum se numesc oficial), fie ca timpul avut la dispozitie nu va permite decat o vizita de 1 sau maxim 2 zile din locatia unde sunteti cazat si pana in regiunea abordata de mine, nu este nici o problema, eu va voi prezenta atat o optiune de vacanta intreaga (deci toate obiectivele importante de vizitat in 5,6, 7 sau mai multe zile de vacanta), precum si o “schema de raid” rapid in regiunea respectiva, atat de o zi, cat si de 2 zile, prin care sa vizitati rapid ceea ce este mai important si mai frumos in prefectura respectiva.

Deci, incepem dinspre est spre vest, cu regiunea (prefectura) Lasithi.

Lasithi este cea mai estica prefectura dintre cele 4 ale insulei Creta. Are 1823 km patrati si 75300 locuitori. O vegheaza Muntii Dikti (2148 m) inspre vest, respectiv Muntii Thrypti (1489 m) inspre est. Marea Cretei e la nord si Marea Libiana la sud. Capitala sa si totodata cel mai important oras este Agios Nikolaos, situat in partea nord-estica a Cretei, dar pozitionat central in raport cu prefectura Lasithi, pe coasta nordica.

Deci, indiferent ca va propuneti un sejur intreg in Lasithi sau doar 1 zi sau 2 de vacanta aici, mai intai trebuie sa ajungeti in orasul-port Agios Nikolaos (20000 locuitori). Exista teoretic vapoare pana in Agios Nikolaos din insulele Ciclade, din Pireu sau Dodecanez, chiar daca nu e un port asa de important ca si Iraklion sau Chania. Dar cel mai uzual se ajunge in Agios Nikolaos din capitala Iraklion, pe soseaua de f. bune conditii dar aglomerata, ce strabate nordul insulei Creta, paralel cu marea, din extremitatea nord-vestica pana in cea nord-estica, cu masina, taxiul, autobuzul sau transfer asigurat daca va cumparati - printr-o agentie de turism cu zbor charter pe Iraklion - un sejur in A. Nikolaos sau statiunea invecinata Elounda. Eu va propun vechiul drum, care trece prin statiunile din zona Iraklion, caci e f. probabila varianta in care aveti cazare in una din aceste statiuni – Hersonissos, Stalida sau Malia - si mergeti in zona A. Nikolaos doar intr-o plimbare de o zi sau doua.

Asadar, pornim cu masina, taxiul sau autobuzul (care circula regulat cu f. multe curse zilnic) din Piata Eleftheria din Iraklion, apoi urmeaza spre est: Karteros (7,5 km, loc cu rezonante antice minoane, fost port al Knossosului), Kokkini Chani (13,5 km, interes arheologic dar si plaja), Gournes (15 km, statiune), Gouves (20 km, statiune), Hersonissos (29 km, statiune f. importanta si mare– aici am locuit si eu), Stalida (34 km, statiune), Malia (37 km, statiune mare si sit arheologic minoan), Neapolis (51 km).

Aici deja suntem in Lasithi, iar Neapolis este al 4-lea oras ca marime din regiune; are aspect de targ, candva a fost capitala prefecturii Lasithi, si are un Muzeu Arheologic.

Si ajungem in sfarsit la Agios Nikolaos, la 67 km de capitala Iraklion. Are 20000 locuitori. Este un oras-port modern, incantator, cu o pozitie de invidiat in golful Mirabello. In port, vaporasele si iahturile se aliniaza unul dupa altul, abunda terasele, tavernele, cafenelele. Casele sunt dragute, cochete, din loc in loc sunt arbori, flori, farmecul chiar spectaculozitatea orasului-port turistic-statiune e sporita si de lacul Almyri sau Voulismeni, adanc de 64 m, in jurul caruia se unduieste orasul-statiune, ca si pe malul marii. Mi-a creat o surpriza f. placuta acest orasel cu alura moderna, chic, dar si pitoresc, fara nici o exagerare, merita vizitat si chiar o cazare aici ar oferi o vacanta intr-un cadru incantator, cu plaje bune in zona, dar vom ajunge si la capitolul plaje. Mai mentionez ca in Agios Nikolaos este un Muzeu Popular si un Muzeu Arheologic cu descoperiri din epoca minoica din zona Lasithi.

Ei, odata ajunsi in Agios Nikolaos, si dupa ce l-am vizitat indeajuns, dar ne-am si odihnit putin la o taverna sau cafenea, aici ne cream “tabara” centrala de unde ne facem raidurile turistice in prefectura Lasithi.

O prima si f. apropiata vizita poate fi in statiunea de lux Elounda, aflata la doar 10 km nord de A. Nikolaos, in acelasi incantator golf Mirabello. Elounda e poate cel mai luxos resort din Creta, e o statiune scumpa, si raspunde cu siguranta celor mai ridicate pretentii de confort si lux turistic, cu preturi pe masura. De aici se pot face excursii cu vaporasul pe insulita invecinata Spinalonga, cu o fortareata venetiana. A fost o vreme colonie pentru leprosi, pana la jumatatea secolului trecut.

Tot din Agios Nikolaos pornim in alta calatorie deosebit de frumoasa, spre sud-vest, spre inima regiunii, spre Platoul Lasithi, considerat cel mai frumos platou din insula Creta. Este “mandria” Muntilor Dikti. Urmam drumul spre Ierapetra, si apoi la dreapta la km 1,5. Ajungem la Manastirea Panagia Kera (11 km), una dintre cele mai proeminente in Creta., atat ca arhitectura, cat si pentru frescele-i incantatoare.

Urmeaza Kritsa, la 11,5 km, unul dintre cele mai mari si traditionale sate din Creta, cu o activitate turistica in crestere. La 40 km ajungem la Mesa Lasithi, un sat frumos pe faimosul Platou Lasithi.

La poalele Muntilor Dikti, circulara Campie (platou) Lasithi a fost timp de secole izolata de lumea exterioara. Un sir de mori de vant din piatra in trecatoarea Seli Ampelou marcheaza intrarea pe platou – o zona agricola aflata la 800 m altitudine! - inconjurata de munti. Gratie solului aluvionar fertil, aici se cultiva indeosebi fructe, cartofi si cereale. Cateva mori de vant cu paletele din panza se folosesc si azi pentru actionarea sistemului de irigatii! In jurul campiei (platoului) Lasithi se afla cateva sate traditionale: Tzermiado, Agios Georgios si altele.

Dupa ce ne odihnim un pic si prindem puteri la o taverna cu vedere magnifica asupra platoului si muntilor din jur, pornim din satul Psychro (aici in Psychro există o multime de locuri de parcare, cu destule restaurante in apropiere) intr-o mica ascensiune de vreo 20 de minute in muntii Dikti spre celebra Pestera Diktiana, locul unde se spune ca zeita Rhea l-a nascut pe Zeus, zeul-zeilor din mitologia greaca. Ne pot transporta teoretic si magarusii, dar parca mai bine e pe jos. Fac o paranteza, mi-ar fi si mila sa devin o povara pentru aceste biete animale dragute si blande, atat de pitoresc incadrate in peisajul montan din jur, de o deosebita frumusete.

Impresionanta pestera a lui Zeus, Pestera Diktiana, este situata deci în Platoul Lassithi in Muntii Dikti, la o altitudine de 1025m. Două căi conduc la pestera din zona de parcare. Cea mai simplă cale este cea din stânga, pentru că în calea cea dreaptă (cea mai veche) pietrele sunt „lustruite” de mii de turisti si sunt alunecoase. Traseul în pestera este magnific, iar vederea de aici spre Platoul Lassithi este uluitoare. Aproape de intrarea în pestera se afla un chiosc unde puteti cumpăra bilete pentru vizitarea pesterii, iar pretul nu este mare. Pestera, care are o suprafata de 2200 mp, este bine luminata iar caile de strabatere a ei insumeaza un traseu bine conceput de 250m lungime.

Interiorul Pesterii

Aproape de intrare, pe dreapta este o sală (lungime 42m, latime 19m, inaltime 6,5 m), in timp ce sala mare începe de la un nivel inferior. La etajul salii, sunt roci care au căzut din partea de sus, în timp ce altele au ajuns la suprafata prin sapaturi. In sud-estul camerei se afla un complex mare de stalagmite. O sala mai mica este situata in partea de nord-vest, din care au fost extrase descoperiri importante. Numeroasele artefacte descoperite aici: ofrande, celebrele barde duble, statuete din bronz; sunt expuse la Muzeul de Arheologie din Iraklion

În timp ce se deplaseaza in interiorul pesterii, vizitatorul intra in sala mare. Intrarea sa are o latime de 18m și o inaltime de 14m, în timp ce cea mai mare parte din ea este acoperită de roca solida si stalagmite mari. De acolo, incepe o scara care duce in jos la capatul holului. Sala mare are o lungime maxima de 84m, latime 38m, înaltime 5-14m. Podeaua este plina de pietre imprastiate.

Pe partea stanga, vizitatorul poate discerne cu usurinta o camera mica, cu dimensiuni de 10m x 5.5m Este numita "leaganul lui Zeus” si, in conformitate cu mitul, este camera unde s-a nascut Zeus. La dreapta este o alta sala mai mare (lungime 25m, latime 12m, înaltime 10 m), care este împartita in doua sectiuni de coloane mari. Prima parte se afla la o altitudine cu 35m mai mica decat intrarea in pestera. Aceasta gazduieste un lac minunat (16m x 8,5 m), care are apa tot timpul anului. Iazul este umplut cu monede de la vizitatori.

În a doua parte, exista o mare si foarte spectaculoasa stalactita, numita "mantia lui Zeus". Din pacate, a fost deteriorata de catre vizitatori.

Intreaga sala mare are un decor impresionant, cu coloane mari, stalactite si stalagmite. Pestera Diktiana este una dintre cele mai spectaculoase pesteri din Creta.

Un alt traseu remarcabil este urmatorul, spre est: Agios Nikolaos – Pacheia Amos (20 km) – Sfaka (44 km) – Chamezi (63 km) – Siteia (73 km).

Am ajuns astfel la Siteia (14000 locuitori, al 3lea oras ca marime din Lasithi si al 6-lea din toata insula), un oras-port frumos, aproape de extremitatea nord-estica a insulei Creta.

Portul pitoresc este vegheat de o fortareata venetiana. Are un muzeu arheologic interesant, un mic muzeu popular precum si o plaja mare. Situl minoan Mochlos e in apropiere. Motivele ar fi suficiente pentru a explica numarul turistilor aflat in continua crestere. Dar un motiv suplimentar il constituie faptul ca Siteia este punctul de plecare spre una dintre cele mai celebre si frumoase plaje din Creta: plaja Vai. Deci, sa pornim spre est, spre Vai!

Siteia - Agia Fotia (4 km, plaja frumoasa de nisip) – Manastirea Toplou (15 km) – Erimoupoli (23 km, anticul Itanos) – Vai (24 km).

Plaja Vai este singurul loc din Europa unde palmierii cresc in salbaticie, formand o padure in apropierea plajei. Se presupune ca au fost plantati acum 2000 de ani, de navigatori veniti din Orientul Mijlociu. Plaja este in general f. aglomerata, si are un aspect tropical datorita indeosebi palmierilor. Peisajul este deosebit, am auzit si pareri contrare, mai putin favorabile. Singurul lucru ce-l aveti de facut pentru a va crea propria impresie – care ptr fiecare din noi este cea mai importanta, e sa mergeti s-o vedeti! Fie si ptr celebritatea ei, eu zic ca se merita.

De la Vai, daca vreti, puteti reveni spre sud-vest pana la Palaikastro (33 km de Siteia), sat mare cu plaja buna si cu sit minoan. Ajungem la Zakros (50 km) sat cu multa verdeata, cu alura atragatoare. De aici, drumul coboara trecand prin “Rapa Mortii ” – defileul Zakros pana la mare.

Dupa 58 km ajungem in final la Kato Zakros, o asezare pe coasta intr-un golf de pietris si cu apa limpede ca cristalul. Acest loc a devenit faimos pentru palatul minoan de aici, descoperit in 1961. Este unul dintre cele mai importante palate minoice descoperite in Creta, asemanator cu Knossos, de pilda, sau cu Phaistos.

Un ultim traseu ce vi-l propun este spre sud: A. Nikolaos – Voulisma (12 km) – Gournia (19 km, important sit arheologic; chiar daca nu e cel mai celebru, este totusi cel mai bine pastrat oras minoic din Creta, dupa unii specialisti) – Pacheia Ammos (20 km, centru turistic). La km. 22, virati dreapta spre Ierapetra. La km. 25: satul Vasiliki. Ajungem in sfarsit la Ierapetra (36 km).

Ierapetra pe coasta sud-estica a insulei, este al 2-lea oras ca importanta al prefecturii Lasithi, dar primul ca nr. de locuitori (23000), iar pe toata insula al 4-lea ca populatie. Este un oras cu intense activitati agricole, inconjurat de sere si campuri cultivate cu rosii, ardei, castraveti. Dedicat fiind mai mult agriculturii decat turismului, aici in Ierapetra puteti vedea, daca va intereseaza, viata de zi cu zi a cretanilor, si mai putin aspectul turistic sa-i zicem de fatada, usor “fardat”, pe care il are orice asezare turistica. Totusi, langa Ierapetra sunt cateva plaje f. interesante, deci turismul nu e inexistent in zona!

La km 51 ajungem la Myrtos, un sat frumos de coasta cu o plaja nisipoasa.

Si astfel am ajuns la capitolul plaje. Chiar daca dintre plajele f. celebre ale Cretei (Balos, Falasarna, Elafonisi, Stavros, Preveli, Matala, Vai) prefectura Lasithi detine doar una si anume Vai, totusi, datorita lungimii mari a tarmului (doar la vest Lasithi se invecineaza cu uscatul - prefectura Iraklion, in rest, la nord, est, si sud e marea vecina ei) Lasithi are o sumedenie de plaje, statistic 37 semnificative, mai multe chiar si decat prefectura Chania!

Hai sa le amintim, sa aveti de unde alege! Pornim din nord-vestul prefecturii, in sensul acelor de ceasornic.

In zona Vlichadia: Sissi, Milatos, Vlichadia.

In zona Elounda: Plaka, Driros, Elounda si plaja din Peninsula Elounda sau Spinalonga.

In zona Agios Nikolaos: A. Nikolaos, Amoudara, Kalo Horio, Istron, Gournia Camping, Pachia Ammos.

Mai la est un pic Kavoussi si Mochlos.

In zona Siteia: plaja Siteia.

In zona Vai: plajele Erimoupolis, Vai, Palaikastro.

In zona Zakros: Kato Zakros.

Si ajungem la coasta sudica, pe care, de la sud-est si pana in sud-vestul prefecturii Lasithi se insira: Xerokambos, Koufonissi (o insulita), Goudouras, Kapsa, Diaskari, Makrigialos (care e si cea mai aglomerata statiune de pe coasta de sud-est a Cretei, cu mici pensiuni, hoteluri si taverne), Koutsouras, Mavros Kolimbos, Achlia, Agia Fotia, Ferma, Kakkos Bay, Koutsounari, o plaja retrasa – no name! , Chrissi-Gaidounissi (insulita), Ierapetra, Myrtos. Uf, gata! Ce spuneti de oferta de plaje?

Si acum o mini-schema turistica (de pilda pentru cei ce vin in Lasithi in vizita din zona Iraklion pentru o zi sau doua):

1 zi: Vizita Agios Nikolaos – Elounda - Manastirea Panagia Kera – Platoul Lasithi – Pestera Diktiana a lui Zeus

2 zile: ziua 1 de mai sus si in plus ziua 2: Agios Nikolaos – Siteia – Manastirea Toplou -plaja Vai – Zakros – Defileul Zakros – situl minoan Kato Zakros

Mai precizez ca reteaua de autobuze este foarte bine reprezentata in prefectura Lasithi, sunt curse multe care leaga A. Nikolaos de capitala Iraklion spre vest, de orasul Siteia spre est, de orasul Ierapetra spre sud, de Elounda, de Plaka, de Kritsa, de Istron, de Sissi, de Anissaras, de Makrigialos, de Myrtos. Mai sunt si curse intre Siteia si diverse sate, precum si intre Ierapetra si diverse sate, deci efectiv puteti strabate in cateva zile tot Lasithi si cu autobuzul, nu neaparat cu masina.

Lasithi, regiunea de est a Cretei, este mai putin stancoasa si poate un pic mai putin spectaculoasa peisagistic decat partea de vest. Este mai putin populata decat partea centrala a insulei (ceea ce de fapt nu e neaparat un dezavantaj!) si nu are situri arheologice la fel de celebre, dar... are din belsug si asa ceva. Distanta de la portul sau aeroportul Iraklion nu este de neglijat. Si totusi…

Piesele sale “grele”, de rezistenta: Agios Nikolaos, Elounda, Platoul Lasithi, pestera lui Zeus, plaja Vai, Siteia si nu numai acestea, iti fac cu ochiul si sunt ca niste sirene care te ademenesc si intr-un final, poate zici fermecat si cucerit:

"Gata, m-am decis, merg in Lasithi Creta! "


[fb]
---
Trimis de zuftim in 09.08.14 09:04:24
Validat / Publicat: 09.08.14 10:28:54
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4229 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zuftim); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P51 Si inca o data, Agios Nikolaos, capitala prefecturii
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21800 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

Camelia19
[01.10.14 17:09:19]
»

Felicitari! Ai vazut niste locuri absolut superbe. Review-ul tau a devenit principalul meu ghid pentru cand se va concretiza proiectul Creta. Noua ne-a spus un grec ca ar exista un ferry din Salonic spre Creta, tu stii ceva despre asta? Eu am tot cautat si n-am gasit nimic, poate a fost candva, si acum nu mai e... nu stiu ce sa zic. Ar fi un lucru extraordinar, ai putea pleca dimineata de-acasa, dupa-amiaza esti in Salonic, in cateva ore pleaca ferry-ul si in ziua urmatoare, in jurul pranzului esti in Creta. Se scuteste o noapte dormita undeva pe drum si o groaza de kilometri pana in Pireu. Am inteles ca ar fi vorba de aprox. 16 ore pe ferry, fara oprire, pana in Creta.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Andox CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[01.10.14 18:20:05]
»

Elounda e poate cel mai luxos resort din Creta, e o statiune scumpa, si raspunde cu siguranta celor mai ridicate pretentii de confort si lux turistic, cu preturi pe masura.

Aici te contrazic un pic.

Elounda nu este decat un "amarat" sat care nu are nimic luxos in el. Este adevarat ca in aceasta zona se gasesc cateva resorturi luxoase dar strict localitatea nu are nimic din farmecul "luxos" al orasului Rethymno iar preturile sunt mai mult decat OK.

De exemplu, un sezlong pe plaja din stanga portului 2 euro, un freddo espresso 2 euro, o bere la taverna 2,5-3 euro, etc.

Pestera Diktiana este frumoasa, insa dupa parerea mea, ambalajul (legenda pesterii) este mai frumos decat pestera in sine. Deh, stiu oamenii sa-si vanda locurile.

Manastirea Panagia Keri este intradevar impresionanta, nu prin marimea ei ci prin povestea icoanei Maicii Domnului.

In Kritsa se gaseste si un platan vechi de secole care are un diametru de peste 14 metri iar de acolo era sotia lui Kazantzakis.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmasterX
[12.12.21 15:20:19]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Descoperă Lasithi & estul Cretei» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: La pas prin regiunea Lasithi & estul Cretei]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Camelia19, zuftim
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Lasithi & estul Cretei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062553882598877 sec
    ecranul dvs: 1 x 1