ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.11.2011
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: brasov
    ÎNSCRIS: 01.07.10
    STATUS: GOLD
    DATE SEJUR
    OCT-2011
    DURATA: 7 zile
    cuplu fara copii

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 7 MIN

    Larnaca - O experienta inedita (II)

    Ilustrație video-muzicală
    PASXALIS TERZIS - MAXAIRI
    TIPĂREȘTE

    [nota webmaster - prima parte o gasiti aici].

    ----

    Pentru c-am promis, merg mai departe, cat / ca e cald…...

    Fortul Larnaca

    Cand vii asa agale pe Strada Piale Pashia, indreptandu-te catre plaja Phinicoudes, cu marea in dreapta (de care eu nu ma mai satur), la un moment dat privelistea se deschide si in fata se ivesc zidurile inalte ale Fortului (sau Castelul Medieval i se mai spune), chiar pe buza falezei. Ramai coplesit de maretia lui, in contrast cu casele scunde si modeste din Cartierul turcesc, pe langa care tocmai ai trecut. E masiv si impunator, domina tot ce se afla in jur. Piatra din care e construit, blocuri sanatoase, are o culoare calda, galbui – maronie, care se integreaza bine in peisaj. Dar n-ai vazut tot. Daca o iei in dreapta, il ocolesti pe un fel de margine a zidului (ca trotuar nu pot sa-i zic) si esti chiar deasupra marii, pe o lungime de cativa metri buni. Prin stanga e drumul normal. Pe toata portiunea pe care circula pietonii sunt incastrate lumini si seara privelistea face toti banii.

    Fortul este situat la capatul sudic al Promenadei Palmierilor. Abatele Giovani Mariti, care a trait in Larnaca in prima jumatate a sec. al XVIII – lea, a mentionat ca fortul a fost construit de catre turci, dar ca la data respectiva exista deja acolo o constructie in ruine, care adapostea o garnizoana. Se crede asadar ca initial a fost ridicat in timpul domniei regelui James I, in sec. al XIV - lea. Scopul a fost acela de a proteja portul orasului, care, dupa caderea Famagustei, a devenit principalul port al Ciprului.

    Nu se cunoaste nimic, pana in prezent, despre planul fortului initial, din sec. al XIV – lea.

    In forma actuala, fortul se prezinta ca un complex de cladiri construite in diverse perioade. Cladirea cu doua nivele din partea de nord a fost ridicata in timpul dominatiei otomane, dupa cum o arata stilul arhitectural si inscriptia turceasca de deasupra intrarii, in timp ce aripa estica si cea sudica apartin unor perioade mai timpurii.

    In timpul primilor ani de dominatie britanica a fost folosit drept inchisoare (pana in 1948).

    Astazi fortul include Muzeul Medieval. Este un muzeu de dimensiuni mici (sunt doar 3 sali) aflat la nivelul intai al cladirii principale, exact deasupra intrarii. Intr-una din sali sunt expuse obiecte care apartin perioadei de crestinism timpuriu si celei bizantine. In sala de mijloc pot fi vazute fotografii ale unor picturi murale care dateaza din sec. XI – XVI. In a treia sala (cred ca cea mai mare), sunt obiecte de ceramica din sec. XII – XVIII, ustensile pentru gatit, confectionate din metal si arme (sec. XVIII – XIX), dar si caschete si sabii (sec. XV – XVI). Sunt si fotografii care ilustreaza stilurile gotic si renascentist in arhitectura cipriota.

    Asadar exponatele acopera o perioada de 15 secole (de la crestinismului timpuriu pana in sec. al XIX – lea).

    In curtea interioara se afla expusa o colectie de tunuri – unele dateaza din Evul Mediu.

    Vara curtea interioara functioneaza ca teatru in aer liber (sunt 600 de locuri) si aici se organizeaza tot felul de evenimente.

    Moscheea Kebir (Buyuk)

    In stanga fortului (cum stai avand marea in dreapta), n-ai cum sa nu vezi o alta constructie impresionanta ca dimensiuni si ca arhitectura. Este Moscheea Kebir (Buyuk), despre care se crede ca ar fi prima moschee turceasca ridicata in Cipru.

    La origine a fost o biserica catolica, inchinata Sf. Ecaterina si construita in sec. XIII – XIV. Cea mai veche atestare documentara dateaza din anul 1747: un document al lui Bekir Pasha (despre care se spune ca a facut si Apeductul din Larnaca). In document este specificat ca fantana publica aflata acolo va primi apa din apeduct. Aceasta fantana exista inca langa moschee.

    Biserica Sf. Lazar

    Biserica Sf. Lazar, deasemenea o constructie sobra si impunatoare, care dateaza din sec. al IX – lea si a fost ridicata de imparatul bizantin Leo VI, exact deasupra mormantului Sfantului Lazar. A fost restaurata in sec. al XVII – lea. Biserica este unul dintre cele mai stralucite exemple de arhitectura bizantina din Cipru.

    Se spune ca Sf. Lazar a venit in Cipru dupa invierea sa de catra Iisus si a fost hirotonisit episcop al Kitionului (oras antic, intemeiat in sec. al XIII – lea i. Hr. de catre grecii micenieni, si pe ale carui ruine s-a inaltat orasul Larnaca) de catre apostolii Barnabas si Paul. El a trait aici 30 de ani. Mormantul sau poate fi vazut sub altar.

    Ceea ce m-a impresionat cand am vizitat biserica: am vazut femei care se aseaza, culcate, in sarcofagul de piatra si se roaga.

    In galeria exterioara exista un mic muzeu de arta bizantina (intrarea: 1 euro) si un muzeu ecleziastic. Am intrat si in magazinul de langa, care vinde icoane si obiecte religioase.

    Sf. Lazar este patronul spiritual al orasului. Cu opt zile inainte de Paste, icoana lui este scoasa din biserica si purtata intr-o procesiune pe strazile Larnacai.

    Centrul Cultural Municipal

    Vizavi de Marina (portul de iahturi) se afla Piata Europa (cu statuia lui Zenon, intemeietorul filozofiei stoice), iar in stanga ei iti atrage atentia un sir format din cinci cladiri identice, in care se afla, in prezent, Centrul Cultural Municipal. La origine aceste constructii - in stilul colonial britanic – au fost depozite si au facut parte din vechea vama. Centrul Cultural este format din Galeria Municipala, Muzeul de paleontologie Pierides - Tornaritis si Muzeul Arhivelor Istorice ale orasului.

    Apeductul Kamares

    Vechiul apeduct din Larnaca, Kamares, se afla la iesirea din oras, in stanga cum mergi pe autostrada spre Limassol. Se intinde pe o lungime de 16 km si dateaza din sec. al XVIII-lea. Este o constructie grandioasa, in stil roman, care aducea in oras apa raului Tremithos si a fost functionabila pana in anul 1939. Multi cercetatori si istorici cred ca exista inca din perioada romana, asa dupa cum apare mentionat in scrierile Apostolului Barnabas si ca in timpul dominatiei otomane, in anul 1745, Bekir Pasha l-a reconstruit din resurse proprii. In sprijinul acestui argument vine faptul ca in situl arheologic al vechiului port de pe Strada Kilkis, a fost descoperit un canal de apa construit in acelasi mod si cu aceleasi materiale.

    Moscheea Halla Sultan Tekkesi

    Cum vii de la aeroport, in stanga soselei, langa Lacurile Sarate, ceva mai departe de sosea este moscheea Halla Sultan Tekkesi (cam la 3 km de oras, pe drumul spre Kiti).

    Se spune ca ea a fost ridicata in anul 648 d. Hr., din porunca Marelui Calif Moavia, pe locul unde matusa (dupa unii, doica) profetului Mohamed, Umm Haram, a murit in urma unei cazaturi de pe un catar, in timp ce insotea trupele arabe sosite sa cucereasca insula.

    Acum moscheea este unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj pentru musulmani, al patrulea dupa Mecca, Medina din Arabia Saudita si Al Aksha din Ierusalim.

    Interesant este ca sapaturile arheologice au aratat ca locul acesta a fost locuit inca din neolitic. Dupa unii arheologi mormantul lui Umm Haram este un mormant monolitic monumental din era preistorica.

    Lacurile Sarate

    Spre regretul meu, n-am avut ocazia sa vad pasarile migratoare care sosesc aici abia in noiembrie: flamingo, rate salbatice, lebede albe si alte cateva zeci de specii.

    Se spune ca pe locul unde s-au format Lacurile Sarate a fost in preistorie un estuar, folosit ca port natural, care deservea marea asezare de langa Halla Sultan Tekkesi. Aceasta asezare ar fi fost parasita in anul 1050 i. Hr. si, cu timpul, estuarul s-a inchis, portul s-a distrus si s-au format Lacurile sarate. Se crede ca portul a facilitat comertul maritim dintre Cipru si marile civilizatii din jur. Dupa mult timp, orasul Kition a inceput sa exporte sare, produs scump in vremea aceea (zacamantul a fost exploatat din greu de-a lungul secolelor, pana recent).

    In antichitate se practica vanatoarea in zona din jurul Lacurilor sarate, ca atare aici se afla unul dintre cele mai cunoscute temple ridicate in cinstea zeitei vanatorii, Artemisparalia (paralia = gr. plaja).

    Si noi pe unde ne plimbam?

    Promenada Palmierilor (plantati in anii 1920) se intinde de la Fort / Castelul Medieval pana la Marina. Aici incepe si se sfarseste obligatoriu orice plimbare prin Larnaca si este intotdeauna plina de lume, turisti si localnici deopotriva. Sambata si duminica mai ales n-ai loc sa arunci un ac, pentru ca vin la mare si cipriotii care locuiesc in interiorul insulei. Toti se bucura de mancare, bautura si distractie.

    De-a lungul promenadei se insira cateva dintre cele mai bune hoteluri, cafenele, cluburi si restaurante din oras.

    Plaja are nisip fin, dar, ca sa poti inota, inaintezi in apa mai mult de 100 de metri.

    Marina, cel mai mare port de iahturi din Cipru, este un alt loc preferat de cei care doresc sa respire mai de-aproape aerul Mediteranei si sa admire ambarcatiunile elegante ale celor cu dare de mana.

    La polul opus se afla modestul port Psarolimano, unde am vazut zeci de barci ale oamenilor care isi castiga existenta din pescuit.

    Plaja Mackenzie incepe de la Psarolimano si se afla in zona noua a orasului, cum mergi catre aeroport. Aici sunt multe blocuri (chiat pe tarmul marii, cu o priveliste de vis) – unele apartamente isi cauta proprietar -, iar in capat sunt cateva hoteluri.

    In concluzie (rapida, ca trece serverul la relanti)

    Descopera Larnaca, merita!


    [fb]
    ---
    Trimis de Sarra* in 04.11.11 01:07:30
    Validat / Publicat: 04.11.11 06:28:18
    INFO ADIȚIONALE
    • A fost prima sa vizită/vacanță în CIPRU
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 6804 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Sarra*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Fortul sau Castelul Medieval - vedere dinspre Promenada Palmierilor
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25400 PMA (din 27 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    11 ecouri scrise, până acum

    webmaster15
    [04.11.11 06:32:06]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

    webmaster13
    [04.11.11 08:37:15]
    »

    Melodia postata se poate sterge/schimba!

    valimi
    [04.11.11 08:45:05]
    »

    Iarta-mi pacatul de a fi googalit cateva pasaje mai amanuntite din textul tau, fara rezultatul nedorit, dar asta mi-a intarit admiratia pentru talentul tau de a scrie si descrie.

    Felicitari.

    Sarra*AUTOR REVIEW
    [04.11.11 23:49:32]
    »

    @webmaster13: Se poate, dar ar fi pacat! Multam fain!

    Sarra*AUTOR REVIEW
    [04.11.11 23:54:57]
    »

    @valimi: Sigur ai googalit crezand ca l-am mai incarcat in alta parte ! Dar e editia I. Multumesc mult pentru laude, tare ma bucur ca ti-a placut.

    valimi
    [05.11.11 06:58:44]
    »

    Nu, Sarra, am cautat sursele de inspiratie pentru review, mi s-a parut atat de amanuntit, incat am crezut ca te-au inspirat muzele copy si paste. Ma bucur ca nu a fost asa.

    popescu.borsa*
    [05.11.11 08:52:41]
    »

    Mi-ai trezit amintiri plăcute. În urma cu mai puţin de o lună mă plimbam împreună cu @Georgiana pe promenada Palmierilor, după ce consumasem emoţia primei întâlniri pe terasa unui bar din apropierea bisericii St Lazar. Am făcut o mulţime de poze pe care probabil că le va posta ea, dacă nu cumva s-a supărat pe mine între timp.

    Plaja Finikoudes despre care ai amintit şi pe lângă care trece Promenada, este o plajă artificială unde exista o practică despre care nu mai auzisem până atunci, dar şi asta o las tot pe @Georgiana să v-o prezinte pentru că de la ea am aflat şi eu.

    Sarra*AUTOR REVIEW
    [05.11.11 11:07:41]
    »

    @valimi: Am stiut de la bun inceput de ce-ai googalit, de-aia am pus acolo si zambaretul! Treaba cu editia intai a fost zisa in gluma.

    Weekend fain!

    Sarra*AUTOR REVIEW
    [05.11.11 11:30:02]
    »

    @popescu. borsa: Tot a fost bun de ceva review-ul meu daca ti-adus aminte de Larnaca! Tare frumos loc v-ati ales tu si Georgiana pentru prima intalnire.

    Pe mine m-a apucat asa o jale cand am ascultat melodia pusa la rev. de wm, parca nici nu-mi vine-a crede c-amfostacolo!

    Astept cu drag poze si alte impresii ale Georgianei.

    Sa ai un weekend frumos!

    georgiana
    [06.11.11 12:32:23]
    »

    @Sarra,

    Ai scris foarte frumos. Majoritatea locurilor le-am vazut si eu, mai putin apeductul. Sunt lucruri pe care nu le stiam si m-am bucurat ca le-am aflat din review-ul tau.

    Eu si Popescu nu ne-am intalnit in locul de promenada, prima oara! A fost o chestie mai nostima: Ma sunase din prima lui zi de sejur, el fiind cazat in statiunea invecinata-Limasol.Urma sa ne vedem in ultima mea de sejur,la noi,in Larnaca.Eu ma gandisem sa aleg in loc de intalnire,un obiectiv turistic important,pe care sa-l gaseasca mai usor.Si,ma gandisem la Castel,fiind la malul marii,deci usor de descoperit.

    Intamplarea a facut ca el in ziua respectiva isi planuise sa mearga la Ayia Napa si in Larnaca dorea sa vada doar Biserica Sfantul Lazar.Asadar,ne-am intalnit...la biserica.

    Cam staniu...sa ma intalnesc cu @ Popescu.Borsa la o biserica! Mai frumos suna ''la Castel''!

    Dar a fost o zi foarte placuta,deoarece are niste prieteni tare simpatici care-l insoteau si un pic am facut-o pe ghidul si nu i-am lasat sa vada doar biserica ,i-am insotit intr-o plimbare pe aleea cu palmieri ,pana in port .

    Sper ca le-a placut!

    webmaster15
    [06.11.11 13:51:50]
    »

    @RobertCodescu

    De 2 zile faci numai "atmosfera" (a se citi: toate interventiile sunt off-topic).

    Pentru asta meriti un cartonas galben (2 zile pauza), dar pentru ca esti la a N sanctiune, la tine se trece direct la cartonase mai colorate.

    Ai cartonas albastru/7 zile pauza.

    Iti promit ca daca in continuare alegi sa "te bagi in seama " fara sa ai ceva util de spus si on-topic, ca urmatoarea sanctiune pe care o primesti de la mine este un BAN (excludere din comunitate).

    @all

    pastrati discutiile on-topic!!!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    georgiana, popescu.borsa*, Sarra*, valimi
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Larnaca:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062749147415161 sec
    ecranul dvs: 1 x 1