ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.06.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Timişoara
ÎNSCRIS: 22.11.17
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
OCT-2017
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

A doua zi în Kuala Lumpur - despre Batu Caves

TIPĂREȘTE URM de aici

A doua zi din Kuala Lumpur am dedicat-o unei alte atractii faimoase din zona: Batu Caves.

Ce e Batu Caves poate va intrebati? Este un templu hindus ascuns intr-o pestera, in care lumina naturala patrunde printr-o fereastra din tavan scladand peretii inalti de calcar. Pestera este vegheata la intrare de o statuie imensa poleita in aur iar ca sa ajungi la ea trebuie sa te arati vrednic urcand cele 272 de trepte pazite de jucausele maimute. Suna interesant nu e asa?

Batu Caves se afla in exteriorul orasului, la aproximativ 15 km. Iar ca sa ajungi aici exista mai multe optiuni bineinteles. Cel mai comod este cu taxiul sau uberul (foarte popular), dar se poate ajunge si cu mijloacele de transport in comun, cu trenul Komuter KTM. Trenul porneste din gara centrala KL Sentral, calatoria dureaza 20-25 minute, iar biletul este 1-2 RM (in functie de statia de urcare).

Noi, ca de obicei am preferat varianta trenului, dar nu am fost prea inspirati in alegere. Asta fiindca nu am tinut cont de ziua in care ne aflam. Fiind in vacanta, nu ne-am mai gandit ce zi a spatamanii e. Ghinionul nostru a fost ca era duminica si trenurile circulau rar.

Am ajuns la statia Bank Negara de unde trebuia sa luam trenul si am mers la casa de bilete fiindca ghiseu de informatii nu era. Baiatul tinerel de acolo vorbea engleza si ne-a zis doar pe unde sa coboram la linia de tren, nu si cat de des circula. Pentru bilete singulare de calatorie, in Kuala Lumpur se folosesc fise. Introduci fisa rotunda cand intrii si o lasi la iesire. Atenta la fisele primite, nu m-am uitat foarte bine si la restul primit. Cand colo, ce sa vezi! Baiatul mi-a dat la rest o alta moneda, era aceasi valoare dar moneda era din Brazilia (?!). Desi suma nu era mare, nu ma asteptam sa ma tapeasca un functionar public in Kuala Lumpur. Asta a fost invatatura de minte, sa ma uit tot timpul cu atentie la restul primit.

Pe peronul indicat, am asteptat sa vina trenul cred ca mai bine de 1 ora. Au trecut vreo 4 trenuri, dar cu alta destinatie. Ne bucuram de fiecare data crezand ca e al nostru, dar nu. Probabil trebuia sa ne dam seama ca circula rar, fiindca era doar vreo 3 persoane ce asteptau pe peron. Cand a venit in sfarsit trenul nostru, am stiut in ce vagon sa ne urcam, fiindca studiasem deja cum arata trenurile ce trecusera pe acolo. Si fac aceasta precizare pentru ca in Kuala Lumpur trenurile au vagoane separate, unele numai pentru femei, unele pentru barbati si unele pentru cupluri si familii. Daca esti atent, se vede afisat tipul de vagon. Am urcat in vagonul corespunzator si am fost placuti surprinsi de cat sunt de moderne, curate si rapide. Am ajuns imediat la destinatia noastra, Batu Caves.

Ajunsi aici, am fost un pic dezorientati, fiindca Batu Caves este un complex destul de mare cu diverse pesteri. Am urmat multimea, am trecut prin pasajul de tarabe si am ajuns la prima dintre cele 3 mari pesteri, Ramayana Cave. La intrare era o statuie mare a unei zaitati hinduse, asa ca am zis sa intram sa vedem ce-i si inauntu. Am platit cei 5 RM de persoana pentru acces si ne-am plimbat aproape singuri printr-o pestera cu statui ciudate, luminate intens in toate culorile posibile. Nu am inteles prea multe fiindca nu erau pancarde cu explicatii, asa ca nu am stat prea mult.

Am trecut apoi pe langa un alt templu in curtea caruia se vedeau diverse animale, dar nu am mai intrat si aici, considerand ca nu merita biletul de intrare. Ne-am indreptat cu nerabdare spre atractia principala Temple Caves, fiind pregatiti sa urcam numeroasele scari. Aici era destul de multa lume, mai ales la intrare, unde niste femei verificau daca ai tinuta adecvata. Intrarea in acest templu este gratuita, dar daca nu esti imbrcat corespunzator, cu genunchi acoperiti, esti obilgat sa platesti o taxa de 5 RM pentru o esarfa cu care sa-ti acoperi picioarele golase. Am trecut cu bine de perchezitia de la intrare si am inceput sa urcam cu avant scarile. De jos nu par asa multe, dar la un moment dat picioarele tale incep sa resimta efortul. Am facut doua pauze binevenite pe scari pana sa ajungem sus. Inca de aici am vazut nelipsitele maimute macac pe care lumea le poza de zor.

In stanga, inaintea de intrarea in pestera principala se afla Dark Cave Conservation Site, pestera in care se intra numai cu ghid in tururi organizate ce dureaza 45minute si costa 35 RM. Nu ne-am oprit nici aici.

Am intrat in pestera principala, dar aici lucrurile stateau astfel decat ma asteptatm: podeaua betonanata pentru un acces facil era cam prea umeda, in jur erau tot felul de temple in care credinciosi se rugau sau doar stateau, multe cutii pentru donatii si multe schele si tot felul de materiale de constructii. Dealtfel am vazut oamenii care carau pe scari galeti cu materiale de constructi, turistii mai mult de amuzament cred, dar am inteles ca erau pregatite la intrare pentru cei care vor sa contribuie la constructia templului. Sincer, noi n-am vazut nici un afis jos si nici nu sunt chiar convinsa ca asa stateau lucrurile sau era doar o stratgie de marketing pentru turisti. Interiorul acestei faimoase pesteri mi-a lasat impresia de mizerie, umezeala si imbulzeala.

Nu am vazut niciunde atat de multi indieni imbracati in costume traditionale, majoritatea in picioarele goale... de, doar eram in cel mai faimos templu hindus din afara Indiei.

Decupajul natural din tavanul pesterii este atractia principala, aici aflandu-se si cel mai mare templu. E intr-adevar o dovada de maiestrie din partea naturii. Bineinteles ca pe peretii inalti isi fac de cap maimutele. Desi lumea era incantata sa le faca poze cat mai de aporape, mie mi sa-u parut destul de furacioase. Stateau la panda si furau orice punga prindeau si eru destul de agresive furandu-se si intre ele. Deci, eu zic, mai cu grija la maimute si nu tineti nimic la vedere pentru ca sunt foarte agile!

Am facut cateva poze si apoi am spus "adio" faimoasei pestere. La coborare drumul a fost mai simplu si am apucat sa mai pozam cate ceva. Nu am ratat nici poza cu statuia uriasa aurita de la intrare. Este de fapt cea mai inalta statuie a zeitatii hinduse Murugan, din intrega lume, avand 42.7m inaltime.

Ne-am grabit apoi inapoi spre statia de tren, gandindu-ne ca poate iar avem de asteptat o gramada. De data aceasta statia era plina de lume iar trenul a venit chiar repede.

Am pornit spre KL Sentral cu gandul de a vedea Masjid Negara, moscheea nationala a Malaieziei. Din pacate la ora pranzului, ora la care am ajuns noi, accesul pentru public nu era permis. Ar fi trebuit sa asteptam mai vreo ora si ceva ca sa putem intra, dar ne-am resemnat doar cu cateva poze din exterior. Pacat, mi-as fi dorit sa vad si interiorul!

Am mers mai departe spre Kuala Lumpur City Gallery si apoi ne-am oprit la Central Market. Aici am mancat ceva si ne-am plimbat destul de mult printre numeroasele tarabe. Am gasit si un magazin foarte dragut cu obiecte ceramice de unde am si cumparat niste farfurioare frumos pictate si niste lingurioare din acelea asiatice pentru orez.

Am incheiat apoi ziua cu o plimbare prin China Town unde preturile mi s-au partu mai mari ca in Tailanda. Dar tot am mai cumparat cate ceva si am degustat si niste fructe exotice.

Concluzia la finalul zilei: Batu Caves mi s-a parut overrated. Desi e o atractie recomandata tuturor celor care ajung in Kuala Lumpur, la fata locului am gasit aglomeratie, mizerie si un sit inca in constructie. Nu mi s-a parut cine stie ce. In schimb ma bucur ca am putut sa descopar si alte zone ale orasului Kuala Lumpur. Mi-a placut, mi s-a parut un oras plin de farmec si in plina dezvoltare. Desi am auzit multa lume comparandu-l cu vecinul Singapore, mie mi s-a parut foarte diferit si unic. M-as intoarce cu drag oricand in Kuala Lumpur!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de r-Uca in 29.06.18 15:22:47
Validat / Publicat: 29.06.18 19:53:53
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în ASIA - ALTE LOCURI

VIZUALIZĂRI: 2295 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (r-Uca); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 Batu Caves - si in interior mai sunt scari de urcat
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13950 PMA (din 16 voturi)

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

krisstinna
[29.06.18 23:19:52]
»

@r-Uca: Foarte frumoase pozele! Felicitări!

Mi-e atât de scârbă de indieni încât atunci cànd am citit cuvântul tău in articol s-a furnicat pielea pe mine

Au stat unii lângă masa noastră, in Serbia, și-au băgat degetele in omletă, se lingeau pe unghii, miroseau a vaci, am fugit de la micul dejun de scârbă, nu mi s-a mai întâmplat așa ceva.

Nici plătită n-aș merge in India, aș vomita și ziua și noaptea

Frumoasă și interesantă vacanță ai avut!

mprofeanu
[30.06.18 10:34:51]
»

@r-Uca: Nu cred că voi mai merge în Asia dar am citit cu plăcere ce ai scris. Spui că Batu Caves nu merită, din poze pare altceva, până la urmă și experiența trăită acolo este deosebită!

Din spusele tale văd că și în Malaezia se poartă "înșelatul turistului"...

Oricum ați avut o vacanță de poveste!

r-UcaAUTOR REVIEW
[30.06.18 16:44:11]
»

@krisstinna: Multumesc pentru vot si ecou!

Intr-adevar si eu am avut ceva experiente neplacute cu indienii si am taiat India de pe lista tarilor in care as vrea sa ajung, asa ca te inteleg perfect.

r-UcaAUTOR REVIEW
[30.06.18 16:52:42]
»

@mprofeanu: Acuma ca mi-ai scris ecoul si m-am gandit mai bine in 3 din 4 tari vizitate in Asia ne-am luat "teapa" intr-un fel sau altul: Bangkok, Kuala Lupmur si Bali. Doar in Singapore am scapat netepuiti

Experientele traite iti raman in amintire, unele mai placute, unele mai putin placute, dar toate fac parte din farmecul calatoriei.

Multumesc de vot si de ecou si iti doresc sa mai ajungi prin Asia, nu e chiar asa de rau!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
TraianS
[01.07.18 12:27:10]
»

Eu am fost pe aici în Martie 2018. Linia de tren până la Batu Caves e în reparații până prin August. Și noi am încercat să luăm trenul, dar deși tot afișa că trebuie să vină, nu apărea. Până la urmă am luat un taxi.

În perioada în care am fost noi trenul nu circula deloc. Probabil când termină lucrările nu vor mai fi probleme. Oricum... nu știusem dinainte și mi-a dat puțin planurile peste cap.

Și eu citisem înainte de a merge că e mare mizerie pe la Batu Caves și eram cumva pregătit psihlogic. Totuși nu a fost așa mare mizerie cum mă așteptam. A fost chiar ok.

Au terminat lucrările de renovare, pe care le văd în pozele tale.

În afară de locurile unde era mizerie datorită liliecilor care își aveau cuiburile pe tavan era chiar ok.

Am mai fost într-o peșteră în Ipoh unde erau niște temple chinezești. Aceeași problemă a liliecilor în anumite zone. În rest ok.

Se pare că chinezii cu indienii sunt în competiție pentru ocuparea acestor minuni naturale în scopul construirii de temple în interior.

No wonder! Sunt un fel de catedrale naturale.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
r-UcaAUTOR REVIEW
[01.07.18 12:52:12]
»

@TraianS: Ce interesant, ce bine ca ai facut aceste precizari de actualitate.

As fi curioasa sa vad cum arata acum mai recent, daca zici ca au terminat lucrarile, poate pui niste poze

Mersi de ecou si de completari, cu siguranta vor prinde bine celor care vor ajunge pe acolo in viitorul apropiat.

mishu
[01.07.18 19:30:56]
»

@r-Uca: Interesant si poate ca desi spui ca nu merita daca as ajunge in Kuala Lumpur, cred ca nu m-as abtine si as merge si eu acolo, stii cum e, vrei si tu sa vezi cu ochii tai.

Felicitari, votat cu mare drag.

r-UcaAUTOR REVIEW
[01.07.18 19:39:13]
»

@mishu: Asa e! Si eu am citit pareri contradictorii, dar tot am zis sa merg sa vad ce ce si cu Batu Caves

Multumesc de vot si ecou si sper sa ajungi cat mai curand la Batu Caves, sa le vezi "live".

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu, mprofeanu, r-Uca
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Kuala Lumpur:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049898862838745 sec
    ecranul dvs: 1 x 1