GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
De cate ori vine vremea plecarii din Grecia inapoi spre casa, ne cuprinde nostalgia si am vrea sa ne prelungim concediul cu macar o zi. Si atunci, ne mai facem o rezervare undeva, pe drumul spre casa, de obicei in Bulgaria, ca sa avem macar iluzia ca am putea da o fuga inapoi daca am vrea.
Anul acesta, cum vremea la inceputul lui iulie nu a fost caniculara ca de obicei, ne-am hotarat sa ne oprim la intoarcerea din Thassos in Kavala, dupa ce, asa cum au facut multi altii inaintea noastra, am tratat-o cu indiferenta in vacantele trecute.
Zis si facut. Am plecat din Prinos cu feribotul de 12.15 si am ajuns in Kavala pe la 13.30. Calatoria a fost mult mai lina decat la dus, cand feribotul din Keramoti a avut la bord in jur de 100 masini mici, plus cateva dubite, plus pasagerii aferenti si ne-a clatinat serios cu tangajul lui, in ciuda lipsei valurilor.
Pe masura ce ne apropiam de coasta, insotiti de nelipsitii pescarusi flamanzi, vedeam orasul uimitor de alb, ca un amfiteatru de marmura desfasurat pe colinele arse de soare. Se conturau tot mai clar casele, unele cu acoperisuri din tigla rosie, in apropierea fortaretei de pe dealul-acropola din dreapta orasului.
Odata ajunsi, am traversat orasul, hotarati sa vizitam mai intai situl arheologic de la Filippi, aflat pe drumul spre Drama, la circa 15 km de Kavala. Am trecut prin Amigdaleonas si Polistilo, ajungand apoi in Krinides, localitatea care adaposteste astazi ruinele orasului antic. Pentru amatorii de istorie si de monumente, situl de la Filippi este un loc fascinant, atat prin dimensiuni, cat si prin bogatia vestigiilor si a evenimentelor care au avut loc aici.
Situl cuprinde mai multe amplasamente in terasa, in partea inferioara desfasurandu-se privirii amplul forum si agora, alaturi de patru bazilici construite in diverse perioade istorice. In interiorul bazilicii Octogon se gaseste un frumos fragment de mozaic antic. Amfiteatrul isi pastreaza maretia originala, fiind inca bine conservat, locul unde se desfasoara si astazi festivaluri de teatru pe timpul verii.
Tot aici am gasit si Muzeul de Arheologie, care contine vestigii antice, monede din aur, argint si bronz, capiteluri de coloane frumos decorate, ca si mozaicul original care atesta prezenta Apostolului Pavel in Filippi. Astfel, pe langa deosebita importanta istorica, Filippi a fost primul oras din Grecia unde a poposit Sf. Apostol Pavel in demersul de crestinare a Macedoniei. Din pacate, nu am vizitat si Baptisteriul, unde se spune ca Apostolul Pavel a botezat-o pe Lidia, prima crestina de pe aceste meleaguri. Dar astfel avem un nou motiv sa revenim la Filippi!
Dupa ce am vizitat situl arheologic, ne-am intors in Kavala si am gasit cu greu un loc de parcare in apropiere de colina Panagia, pe care se inalta fortareata. Luand-o pe o straduta din spatele cladirilor aflate la strada principala, am dat peste o parcare etajata si am lasat masina acolo, caci altfel nu aveam nicio sansa sa gasim un loc adecvat de parcare, totul fiind cu “carta”, deci probabil tichet sau abonament.
Am pornit la pas urcusul spre vechea cetate, pe stradute inguste si pitoresti pe care scuterele se deplasau in mare viteza. Peste tot, pisici de diverse varste si marimi, subtirele si cam flamande, ne priveau cu ochi curiosi.
De sus, de la castel, se desfasura ochilor imaginea mirifica a marii de un albastru intens si a insulei Thassos sub razele soarelui care se indrepta spre apus. Orasul, alb si linistit in aparenta, desi plin de du-te-vino-ul locuitorilor, se intindea in partea dreapta a colinei, cum stateam cu fata spre mare. Palmierii aliniati pe faleza, nu departe de catargele barcilor ancorate in port, te duceau cu gandul la St. Tropez sau Nisa.
Am urcat si in turnul cetatii, printr-un culoar ingust care ne-a amintit de pasajul secret de la Bran si care ar fi dat emotii unui barbat mai corpolent sau claustrofobilor. Pe platforma de sus, din varful turnului, nu au voie sa urce simultan mai mult de 7 persoane. De acolo am sorbit pentru ultima oara din priviri orasul lui Filip al II lea, cu apeductul roman consolidat, sub stapanirea otomana, din ordinul lui Soliman Magnificul si ne-am luat ramas bun de la Kavala.
Cand va faceti planuri de vacanta pentru Thassos, incercati sa includeti Filippi si Kavala pe lista destinatiilor de vizitat! Nu veti regreta!
Trimis de Doris77 in 14.07.15 17:11:04
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Doris77); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Kavala" (deja existentă pe sait)
Frumos scris si convingator, multumim pentru impresiile si informatiile impartasite. Felicitari pentru frumoasa relatare, adaug si votul meu. Vacante frumoase in continuare!
@calatorul50 - Multumesc si eu pentru apreciere. Ma bucur ca impartasim afectiunea fata de aceleasi locuri fascinante. Calatorii si experiente de neuitat va doresc si eu!
foarte frumoase pozele, Kavala este intr-adevar un oras deosebit. Felicitari pentru vacanta.
@adryana - Multumesc! Ma bucur ca tot mai multi romani viziteaza aceste locuri si descopera frumusetea lor. Dincolo de exotismul insulelor, Grecia este un loc in care istoria si mitul iti dau intalnire la fiecare pas. Iar noi, romanii, ne simtim sufleteste legati prin fire invizibile de patria lui Homer. Vacante minunate va doresc!
@Doris77 - Frumoase fotografii, un superbonus pentru ele și pentru articol. Grecia ne surprinde la orice pas cu vestigiile sale istorice, unele bine puse în valoare, altele mai puțin promovate ori amenajate. Cert este că oricine ajunge în vacanță în Grecia ar trebui să aloce câteva ore într-o singură zi pentru a vizita obiectivul istoric/arheologic aflat cel mai aproape de locul unde este cazat. De cele mai multe ori suntem surprinși de peisajele întâlnite acolo.
@tata123 - Multumesc, tata123! Fotografiile sunt adesea un "mijloc de supravietuire" pentru suflet intre doua concedii. Mai ales in zilele friguroase de iarna, cand te remonteaza speranta ca vei simti iarasi nisipul fierbinte sub picioare si briza cu miros sarat de mare pe fata! De acord cu recomandarea de a vizita obiectivele arheologice, astfel ne revigoram si spiritul, nu doar simturile!
intr-adevar Kavala este o revelatie, am avut ocazia numai o zi in trecere cand am fost in concediu in Thassos dar efectiv mi-a ramas in suflet acest minunat oras, una din perlele Grecie, vazand pozele am retrait acele clipe si ma bucur sa pot spune Am Fost Acolo, desi in Kavala trebuie sa stai vreo 2-3 zile ca sa il savurezi pe indelete, mi-au placut si pozele si articolul, felicitari.
@flaviana77 - Multumesc pentru apreciere. Intr-adevar, cateva zile in Kavala ar fi o ocazie sa savurezi orasul pe indelete, poate intr-un anotimp mai "bland" din punct de vedere termic decat vara! Calatorii frumoase va doresc!
@Doris77 - Foarte frumos povestit! Ar fi fost insa utile, cred, si ceva detalii, daca iti mai amintesti, despre tarifele de vizitare la aceste obiective despre care ai amintit.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2024 Plaja AMMOS cu bune și mai puțin bune — scris în 26.06.24 de vtfadrian din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Kavala, orașul panoramelor spectaculoase — scris în 14.11.22 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Statiuni aproape de Kavala: Paleo Tsifliki, Nea Iraklitsa, Nea Peramos — scris în 17.08.22 de ilee din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Un concediu relaxant la Nea Iraklitsa — scris în 24.07.21 de Dimosu din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jun.2020 Despre plajele orașului Kavala şi cele din împrejurimile sale — scris în 03.10.20 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Jun.2020 Palia Poli (Old Town) din peninsula Panagia, bijuteria medievală a Kavalei — scris în 29.08.20 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Jun.2020 Kavala, frumoasa urbe din nordul Greciei — scris în 22.08.20 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ