GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
O altfel de Grecie (Partea I): Grecia Centrală
Într-un început de iunie am plecat entuziasmat în Grecia pentru a vizita zone mai puțin cunoscute de mine cum ar fi Grecia Centrală, Attica și Laconia.
Aeroportul Internațional Atena - Kamena Vourla
google.com/maps/dir/Aerop ... d38.7750267!3e0
În prima zi am aterizat la Aeroportul Internațional din Atena de unde am închiriat o mașină ca apoi să începem un drum de 193 km de la aeroport până în frumoasa stațiune Kamena Vourla unde ne-am cazat la Hotel Dellis. Recomand hotelul pentru oricine caută cazare în Kamena Vourla, coondiții ok, personalul prietenos.
Arhipelagul de insule Lichadonisia
google.com/maps/place/Lic ... 17!4d22.8210284
A doua zi ne-am plănuit să o petrecem pe arhipelagul de insule Lichadonisia, considerată de greci Seychelles-ul grecesc. Lichadonisia s-a format după un cutremur imens din 426 î. Hr. când pământul dintre ele s-a scufundat în Marea Euboeană. Potrivit mitologiei grecești, numele lor provine de la Lichas, servitorul lui Hercules, care a adus cămașa otrăvită de la Deianira la Hercule. Hercules îl aruncă în mare și din aceste părți se formează aceste mici insule.
Arhipelagul este alcătuit din șapte insule și insulițe. Cel mai mare dintre ele este Monilia și este singurul care avea locuitori în trecut. Celelalte șase sunt Strongyli, Mikri Strongyli, Steno, Vagia, Vorias și Limani.
Cea mai mare insulă, Monilia, are o plajă frumoasă și este vizitată de mulți turiști în timpul verii. În trecut a avut o așezare mică, dar astăzi este abandonată. Strongyli este a doua insulă cea mai mare și în partea de sus are un far mare.
Kamena Vourla fiind punctul de plecare spre Lichadonisia am început să căutăm prin port curse care duc spre Lichadonisia. Într-un final am găsit una și în jur de ora 12 am ajuns pe insulă. Într-adevăr, porecla dată de greci arhipelagului este fără exagerare, apa este cristalină, peisajul este oarecum exotic. Acest loc este un paradis.
După ce am făcut baie, am luat la pas Monilia și întâmplător am descoperit și satul abandonat. După-amiază a început neașteptat o furtună care a stricat toată distracția pe insulă. Vasele veneau toate să-și recupereze clienții de pe insulă. Am ajuns înapoi în Kamena Vourla terminând astfel a doua zi.
Kamena Vourla - Mănăstirea Hosios Lukas - Arachova - Delphi - Termopile - Plaja Asproneri - Kamena Vourla
google.com/maps/dir/HOTEL ... d38.7750267!3e0
În a treia zi am plecat spre Mănăstirea Hoisos Lukas, situată într-o zonă pitorească pe versanții muntelui Helicon. Ea a fost fondată la începutul secolului al 10 - lea d. Hr. de pustnicul Sfântul Luca, ale cărui moaște sunt păstrate în mănăstire până astăzi. Pustnicul (nu evanghelistul Sfântul Luca, ci un pustnic care a murit la 7 februarie 953) a fost faimos pentru că a prezis cucerirea Cretei de către împăratul Romanos. Hosios Loukas, este cea mai veche mănăstire bizantină din Grecia Centrală și singura biserică cunoscută cu siguranță că a fost construită în Grecia continentală în secolul al X-lea. Planul octogonal al bisericii principale a devenit o referință pentru arhitectura bizantină târzie. În 1990 a devenit monument UNESCO.
După ce am vizitat tainica mănăstire, ne-am îndreptat către pitorescul sat montan, Arachova. Arachova are o vedere panoramică impresionantă, centrul orașului are case mici și pietruite ce reprezintă o arhitectură pitorească. Arachova este renumită pentru vinul său negru, textile colorate, covoare și covoare, artizanat și creații de lemn. Este de asemenea o statiune populara de iarna datorita existentei unui centru de schi. Dacă doriți în Arachova să mâncați o prăjitură vă recomand Καφέ Δημάκη.
La câțiva kilometri se află situl arheologic Delphi, locul celebrului Oracol din Delphi. Delphi a fost din timpuri străvechi un loc de închinare pentru Gaia, zeița mamă legată de fertilitate. Orașul a început să obțină relevanță pan-elenă atât ca un altar cât și ca oracol în secolul al VII-lea î. Hr.
După ce am plecat de la Delphi am ajuns la Termopile unde am văzut un memorial în memoria Bătăliei de la Termopile dintre greci și spartani, unde era comemorat masiv regele Leonidas.
În final am revenit la Kamena Vourla și am făcut plajă la Plaja Asproneri, lângă Kamena Vourla. Aceasta este cea mai frumoasă plajă de lângă stațiunea Kamena Vourla. Și așa ne-am petrecut a treia zi.
VA CONTINUA
Trimis de alexpetre2004 in 05.08.18 11:49:13
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (alexpetre2004); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Excelent plan de vacanță, se întrevede un „serial” de excepție
-
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Kamena Vourla și împrejurimile [Grecia Centrală], KAMENA VOURLA" (deja existentă pe sait)
Anul acesta in drum spre Skiathos o sa ne oprim si noi o noapte in Kamena Vourla - chiar la Hotel Delis o sa stam, tocmai ca sa vizitam Lichadonisia. Intrebarea mea era daca sunt si alte ore de plecare spre insule pentru ca noi o sa venim din Volos si sa ma orientez la ora de plecare de acolo. Multumesc frumos
Aoleu... cum sa fie memorial al bataliei dintre greci si spartani la Termopile. Batalia cu persanii a fost acolo.
@alexpetre2004: Nici în visele mele cele mai vise nu mi-am imaginat că vreunul dintre copiii mei ar putea să aibă așa o abilitate în a compila informații adunate din mai multe surse, pe care să le îmbogățească cu experiența proprie și să le transmită mai departe, mai ales în scris, la nici 16 ani. În plus să aibă așa o capacitate de a sintetiza informații geografice, istorice, religioase sau turistice și de a așterne pe hîrtie un astfel de text (mă refer și la partea a II-a a vacanței tale).
Mi-am notat și o să mă duc acasă să îi întreb pe ambii mei copii dacă înțeleg ce vreau să le transmit când spun:
”Orașul a început să obțină relevanță pan-elenă atât ca un altar cât și ca oracol în secolul al VII-lea î. Hr.
Felicitări ție, dar mai ales părinților care au contribuit la o astfel de educație.
Și mulțumim pentru experiența împărtășită, dintr-o țară atât de iubită de români și nu numai.
@Aurici: Mulțumesc mult! Istoria și geografia fac parte din pasiunile mele.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2017 Kamena Vourla - mare, munte, istorie și ape termale — scris în 02.06.17 de Cris din BRAșOV - RECOMANDĂ
- Aug.1995 Kamena Vourla - o perla mai putin cunoscuta a Marii Egee — scris în 15.11.14 de antheus din BUCURESTI - RECOMANDĂ