ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.07.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 02.06.12
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JUN-2017
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 12

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Itea, o perlă a Fokidei

TIPĂREȘTE URM de aici

Marturisesc faptul că, despre Itea, nu auzisem aproape nimic, până în urmă cu 6-8 luni, cand am început sa creionez un nou itinerariu in Grecia. Acesta a avut ca puncte de reper o oprire de o zi aproape de Salonic, in nordul penisnulei Halkidiki (prima mea dragoste în Grecia), apoi o ședere de o săptămână pe coasta de vest a Greciei, la Ammoudia (între Parga și Preveza), apoi o coborâre de 300 km spre sud până la Patras, în Peloponez, pentru a vedea catedrala unde se află rămășițele Sfântului Andrei, după care o plimbare pe coasta Fokidei (coasta de nord a Golfului Corint) cu destinația situl arheologic de la Delfi, urmând ca de acolo să urcăm spre nord, spre Lamia și Larissa, iar apoi, din nou în Halkidiki la Nea Vrasna, urmând în fine, drumul prin Makaza, catre casă.

Revenind la Itea, orașul se află pe coasta Fokidei, fiind mult mai puțin cunoscut decât Nafpaktos (Lepanto), unde a avut loc marea batălie navală din 1571, când venețienii au învins flota otomană (și unde se află un impresionant fort venețian), precum și decât Galaxidi, unul din vechile porturi ale Corintului de Nord de unde plecau navele cu bauxită roșie extrasă din munții din apropiere.

Itea, este și a fost, de fapt, portul marelui centru spiritual și urban de la Delfi, falat la câțiva kilometri mai sus, în inima munților, fiind, în același timp, ultimul oraș important, mergând dinspre veest spre est, de la Patras la Atena, pe coasta Fokidei. Drumul pe coasta Fokidei este unul spectaculos, cu crâmpeie de golf absolut spectaculoase și cu șosele bune și libere. Munții Parnas, la poalele cărora se afla și Delfi, pot fi zăriți, cu culmile lor impresionante, în depărtare, spre nord. La sud, se vede coasta Peloponezului, peste Golful Corint, această mică mare interioară a Greciei.

Despre Itea, aș spune că este unul dintre cele mai grecești orașe pe care le-am văzut și, în același timp, unul dintre cele mai vii, mai tinere și mai dinamice dar, paradoxal, foarte liniștite. După adfințint, de-a lungul falezei impresionante ies familiiile la plimbare (toate generațiile), iar forfota copiilor dă un tonus pozitiv călătorului, oricât de obosit ar fi.

Arhitectura orașului e una relativ modernă, cu clădiri tipic mediteraneene, foarte cochete. Spațiile publice sunt foarte bine întreținute, ceea ce înseamnă că au o primărie implicată. Turiști străini nu erau prea mulți, dar niciunde nu am avut probleme cu comunicarea. Se vorbește o engleză acceptabilă.

Itea e întinsă de-a lungul unui golf, cu deschidere largă, ca un buzunar în interiorul Golfului Corint. Din această cauză, apele sunt relativ liniștite și foarte limpezi. Plajele nu sunt cu nisip, ci cu pietricele (nederanjante, fiind rotunde, dar e bine sa purtați pantofi de apă). Am văzut și arici dar nu pe plaja unde am satat noi (la Hotel Trokadero), ci spre centru, unde e portul, și nu prea face nimeni baie.

Seara, Itea e o încântare... Faleza de câțiva kilometri, e plină de taverne, cafenele, baruri și magazine... Briza care vine de pe Corint e foarte plăcută, iar priveliștile superbe.

Din Itea, în câteva minute se poate urca în munți la legendarul oracol de la Delfi, un sit arheologic incredibil de frumos, care va face obiectul unui alt review. Până începe urcarea spre Delfi, șoseaua taie pe kilometri întregi livezi de măslini ale celor de la Krinos (marcă destul de cunoscută în România, înainte de 1989), după care, de la primele serpentine, priveliștea cu Golful în care se află Itea îți taie respirația.

Deși e departe pentru turistul român și relativ izolată, recomand Itea pentru autenticitate și frumusețe, precum și pentru posibilitatea de a atinge ușor două obiective extrem de importante: Defli (situl arheologic aflat într-un cadru montan fabulos) și Arachova, un superb sat de munte tradițional. De asemenea, ceva mai departe, se află cunoscuta mânăstire Osiou Loukas.

Noi am stat în Itea la Hotel Trokadero (care va face obiectul unui alt articol), un hotel cu condiții de cazare excelente, parcare și plajă amenajată, în partea de nord a orașului, la circa 10 minute de mers pe jos de centru.

Din păcate, planificarea călătoriei noastre și rezervările care nu mai puteau fi anulate fără costuri, ne-au împiedicat să rămânem mai mult. Cu siguranță vom reveni la Itea... argumente sunt mult mai multe...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de adialexe in 02.07.17 20:39:08
Validat / Publicat: 02.07.17 22:21:18
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 2687 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adialexe); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Vedere de la iesirea din Delfi, cu golful in care se află Itea.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30500 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[03.07.17 19:18:24]
»

Mutat în rubrica "Descoperă golful Corint, [ALTE ZONE]" (nou-creată pe sait)

webmaster
[03.07.17 21:02:36]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)

— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

webmaster26
[25.07.17 18:24:52]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Itea, ITEA" (deja existentă pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...

    • SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.035861968994141 sec
    ecranul dvs: 1 x 1