GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
La sfârșitul anului trecut, 2017, am hotărât să mergem într-o zonă mai liniștită unde speram eu să mă și odihnesc puțin. Excursiile și locurile unde aș vrea să ajung le am în minte și atunci când prind oferte la avion le pun în aplicare. De mai mulți ani, mai precis după ce am văzut insula Tenerife, vezi impresii, mă “bântuiau” insulele Portugaliei: Madeira și Azore. Am hotărât să merg în insulele Azore și am început căutările și bineînțeles documentarea.
Insulele Azore
Sunt situate departe în largul coastei de vest a Portugaliei, la circa 1500 km de Lisabona. De acolo, până pe coasta de est a Americii de Nord sunt 3900 km. Cele 9 insule care formează arhipeleagul sunt: Sao Miguel, cea mai mare, de mărimea Madeirei, Terceira, Faial, Pico, Santa Maria, Sao Jorge, Graciosa, Flores și Corvo, cea mai mică. Sunt de origine vulcanică și au suprafețe începând de la doar 17 km pătrați, Corvo, până la 747 km pătrați, Sao Miguel.
Populația ce trăiește pe insule este de doar 240.000 locuitori... cei mai multi fiind pe Sao Miguel. Relieful vulcanic dă o notă deosebită locurilor, sunt acolo o mulțime de cratere și conuri vulcanice, cel mai mare vârf este Pico de 2351 m.
Insulele Azore ca si Madeira au rămas în componența Portugaliei, dar au devenit regiuni autonome cu președinte, guvern, parlament, legislație și sistem de taxare locală. Legislația portugheză este adaptată în insule dacă nu se potrivește cu specificul local.
Traseul Excursiei
După mai multe căutări am hotărât să vizitez patru insule, ordinea a fost: insula Terceira, apoi insula Faial cu plecare de aici pentru a vizita și insula Pico și, la sfârșit, insula Sao Miguel. Am stat 3 zile în insula Terceira, în Angra do Heroismo capitala ei, apoi 2 zile în insula Faial, în Horta și, la sfârșit, 4 zile în insula Sao Miguel, în Ponta Delgada capitala întregului arhipeleag.
Pe 15 iunie decolam din Otopeni, pe 25 iunie aterizam în Otopeni.
Am mers cu TAP Air Portugal pe un sens mai întâi în Insula Terceira pe Airport Civil Lajes de lângă Praia da Vitoria, preț 218 euro pentru 2 persoane, fără bagaj la cală, bilete luate de pe site-ul companiei aviatice și la plecare din arhipeleag tot cu TAP dar din insula Sao Miguel, preț 232 euro, bilete luate prin Vola. Pentru că aveam două zboruri cu TAP pe fiecare sens am primit ca bonus posibilitatea de a trimite bagajele la cală și nu am mai fost nevoiți să le lăsăm la sala de bagaje. Aveam cursă seara târziu și posibilitatea de a revedea Lisabona.
Între insule este ferry, linia galbenă, din mai până la sfîrșit de septembrie, bilete mai ieftine decât avionul dar cursele sunt în anumite zile și trebuie să-ți faci programul în funcție de ele, destul de dificil pentru timpul nostru. Site-ul este: atlanticoline.pt/p/p
Am hotărât că cea mai bună alegere este tot avionul și am luat bilete de pe site-ul companiei SATA Azores Airlines, insula Terceira – insula Faial 86 euro de persoană și cu bagaj la cală, așa era biletul, și insula Faial – insula Sao Miguel 92 euro de persoană. Cam scump avionul dar nu am avut altă alegere. Avioanele companiei SATA sunt diferite ca mărime, am mers prima dată cu un bombardier Q400 cu 69 de locuri și a doua oară cu cel mai mic avion al companiei SATA, un bombardier Q200 cu 35 de locuri. Cu ambele mi-a plăcut foarte mult, au zburat la mică înălțime deasupra oceanului, zborul a fost lin, nu am avut nicio problemă. În general companiile portugheze sunt deficitare la capitolul punctualitate, la primul zbor cu SATA poarta de îmbarcare s-a deschis aproape de ora de plecare a avionului, aproape intrasem în panică, nu știam ce se întâmplă,… la al doilea zbor nu am mai avut probleme, oricum eram puțini și avionul pleca mai departe spre insula Flores, mai rămăseseră 6 pasageri.... La SATA se face chek-in doar în aeroport.
Transportul în insule
În orășelele pe care le-am vizitat ne-am deplasat numai pe jos, erau taxiuri, prețurile erau acceptabile, dar obiectivele turistice erau foarte apropiate încât nu aveai de ce să le folosești. Doar în Ponta Delgada după ce am vizitat-o am venit la cazare cu taxiul din centru, circa 3 km, 5 euro.
În fiecare insulă am închiriat mașină, astfel: 2 zile în insula Terceira, 1 zi în insula Faial, 1 zi în insula Pico și 2 zile în insula Sao Miguel. Din neștiință am apelat pentru primele 2 insule la cunoscutul Rentalcars, pentru care trebuia să avem depozit de 1900 euro pe card pentru garanție, pentru celelalte am hotărât să merg la noroc, vom vedea ce facem acolo. De ce spun neștiință pentru că pe insule toată lumea închiriază mașini, sunt foarte multe companii și mașini berechet… De exemplu, pe site-ul Rentalcars nu îmi dădea posibilitatea să închiriez mașină sau nu aveau pe aeroportul din insula Terceira la ora 1:15 când a sosit avionul, însă ajungând acolo era un băiat la închiriere mașini care aștepta avionul de la Lisabona. A fost bine totuși la început varianta cu Rentalcars pentru că nu știam ce găsesc acolo. Banii au fost deblocați imediat ce am adus mașina.
Duceți-vă fără nicio grijă, veți închiria pe loc mașini, așa făceau marea majoritate a turiștilor. Nu am plătit parcări, erau în orașe și cu plată dar și fără. Ca să nu mă lungesc prea mult voi mai scrie și la cazări și în reviewurile ce vor urma despre acest lucru.
Drumurile sunt excelente, marcaje exagerat de multe, sunt și drumuri înguste, se merge precaut, nu ai de ce să te grăbești. Se urcă și se coboară, sunt și drumuri sinuoase, multe în pantă, te întâlnești cu puține mașini pe drum, doar când ajungi la un obiectiv te întrebi cum au ajuns atâtea acolo și realizezi că nu ești singur…. Am întâlnit puține autocare, de regulă erau vehicule mai mici de 10-12 turiști.
De acasă mi-am realizat traseul cu mașina, scriam obiectivul următor și cu ajutorul lui google maps ajungeam fără probleme acolo. Am vizitat tot ce ne-am propus, doar într-un singur loc nu am fost atenți și am căutat mai mult…. Am avut șofer supracalificat, nu am avut nicio problemă deși lui nu îi prea place să meargă în concediu cu mașina pentru că este prea sătul de ea în rest….
Vremea în iunie
Am prins o vreme deosebită, temperatura era în jur de 24-26 grade, bătea uneori vântul în locurile mai descoperite, nu a plouat de loc, la unele lacuri se vedea că le scăzuse volumul, nu am prins furtuni, cerul era destul de senin și am putut vedea și poza frumoasele lor obiective turistice naturale. Doar în Horta, în a treia zi, la plecare nu am mai văzut vârful Pico de pe insula apropiată, era complet acoperit de nori, parcă nu mai exista și atunci mi-am dat seama ce noroc am avut cu vremea din Azore care este destul de schimbătoare și uneori imprevizibilă….
Mâncare și băutură
În Azore se mănâncă la un preț cât de cât acceptabil de la 25 la 50 euro o masă de seară pentru două persoane, există și prânzuri gen meniul zilei de la 7 la 9 euro de persoană, în Horta un prânz era la 5,8 euro, plin localul cu turiști. O să scriu despre localurile unde am mâncat.
Mâncarea de căpătâi a azorienilor este carnea de vită, delicioasă. Carnea de vită din Azore este comparabilă cu cea din Argentina, … nu am fost acolo, …. vacile trăind non-stop pe pășuni în aer liber datorită climei favorabile, nu au nevoie de căsuță… Am mâncat și ton la grătar foarte bun dar și boca negra, delicios, ne-am răsfățat o singură dată, era scump….
Brânza este deosebită, în Ponta Delgada au un magazin cu brânzeturi locale cu degustare. Brânza Sao Joao cu coaja galbenă, cu un interior moale și un miros specific se prepară în calupuri de circa 8-12 kg, eu am găsit și în alimentară porționată la circa 3,5 euro 200 g, bună rău…. Ca mezeluri, morcela (cârnați cu sânge, întunecați) se găsesc aici…...
Ananasul este crescut în Insula Sao Miguel în sere și tot aici există și plantație de ceai…
Ca oricărui portughez și azorienilor le place vinul, au destule aduse și de pe continent dar și realizate local: vinho verdelho, vinho abafado, de exemplu. În insula Sao Miguel au multe lichioruri, de ananas, de banane și de maracuja (fructul pasiunii), culoare maronie.
Impresii Insulele Azore
Insulele mi-au plăcut foarte mult, totul verde, șoselele mai ales cele montane erau încadrate de imense hortensii, brandul lor, multe încă neînflorite. Culoarea și forma hortensiilor m-au impresionat, erau foarte mari ca înălțime și cu o inflorescență bogată, mult mai dezvoltate decât cele de la noi. Relieful specific insulelor vulcanice era ondulat, cu dealuri, cratere mai mici sau mai mari, coline și bineînțeles cu locuri special amenajate pentru a privi frumusețile, numite miradouro.
Aerul ozonat, proaspăt, o adevărată încântare! Insulele nu seamănă una cu cealaltă, fiecare este deosebită, are ceva specific.
Insula Terceira “insula liliachie” cum mai este numită datorită superbelor apusuri de soare are peste 70 de Imperios do Divino Espirito Santo - clădiri mici vopsite în culori strălucitoare cu o coroană și un porumbel care stau la baza ceremoniilor dedicate Duhului Sfânt. Tot aici sunt mai mereu coride gen Pamplona, cu un singur taur ce aleargă pe străduțe, ațâțat de localnici, nu este omorât…
Insula Faial este cunoscută datorită golfului Horta, este cel de-al doilea golf portughez, după Setubal, care s-a alăturat Clubului celor mai frumoase golfuri ale lumii. Tot aici este și portul cu o galerie de artă în aer liber, cu întreaga lume reprezentată, la debarcader, prin picturi creative și pline de culoare. Este extraordinară senzația când vezi vârful Pico atât de aproape deși se află pe altă insulă.
Insula Pico numită și “insula neagră” este cunoscută prin vânătoarea de balene și prin cultivarea viței de vie. Pico este un melanj spectaculos între lava vulcanică care în curgerea și răcirea ei a luat forme dintre cele mai bizare și o vegetație de un exotism extraordinar.
Insula Sao Miguel este cunoscută ca “insula verde” și are cele mai multe de oferit: lacuri extraordinar de frumoase, plaje cu nisip, munți înalti, câmpii de un verde... irlandez și în jur... oceanul de un albastru senzațional.
În toate insulele sunt circuite bine marcate pentru a merge pe jos, timpii nu sunt prea mari. Am făcut și noi unul de 2 ore în insula Sao Miguel.
Sunt și plaje pentru cei amatori, în Terceira la Praia da Vitoria, în Horta la Porto Pim și mai multe în Sao Miguel. Nu erau decât câțiva turiști pe plaje, pe acolo pe unde am fost…...
Turiștii străini mi s-au părut destui în insula Faial, în Horta și în insula Sao Miguel, în Ponta Delgada, erau nemți de toate vârstele, americani, canadieni, francezi, ruși... Azorele sunt vizitate de americani și canadieni, mulți cu descendenți din Europa.
Oamenii sunt deosebiți, foarte calzi, binevoitori cu turiștii și buni vorbitori de limba engleză, cei ce lucrează în turism.
Insulele Azore deși au toate condițiile unui turism civilizat par mai naturale și nu atât de cosmetizate ca suratele lor tot vulcanice, Insulele Canare, îți dau senzația de libertate și relaxare.....
Excursia mea a fost destul de condensată, poate trebuia să stau cu 3-4 zile mai mult pentru a savura frumusețile acelor locuri și pentru a mă bucura mai mult de aerul curat și peisajele de vis….
Trimis de mprofeanu in 29.06.18 19:13:32
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în PORTUGALIA.
35 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol - pg. 1 / 2
35 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Descoperă insulele Azore, #EXCURSII şi CĂLĂTORII" (nou-creată pe sait)
Ca de obicei foarte documentat reviewul, o placere sa citesc.
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
----
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@mprofeanu: Super vacanță, super articol, superbe pozele!
Te urmăresc
Mai cu seamă că știu sigur că nu voi ajunge in veci pe acolo.
Felicitări!
@mprofeanu: Superb, absolut superb totul. Iar pozele... de vis.
Felicitări pt articol și pt alegere!
Nu știu dacă voi ajunge vreodată acolo, deși tare mi-ar plăcea, dar mă bucur că am avut măcar privilegiul să citesc despre aceste insule minunate.
Dacă ar fi acum, după ce le-ai vizitat, să alegi una singură, pe care ai alege-o?
Cum a fost zborul cu bombardierul micut? V-ati simțit ok, în siguranță în el?
@mariana07: Mulțumesc frumos pentru că m-ai citit!
@krisstinna: Îmi pare bine că mă urmărești și mă repet mereu... niciodată să nu spui niciodată!
Cu drag!
@Cris: Sunt sigură că dacă îți propui vei ajunge acolo!
Grea întrebare cu alesul unei insule, fiecare este diferită de cealaltă și de aceea este mai bine să vezi mai multe. După mai multă gândire aș alege insula cea mai mare, Sao Miguel.
Cu avionul a fost fain, a zburat la mică înălțime și nu am simțit nimic, lin totul, ca un autoturism față de un autocar, chiar mai bine... Nu avea loc rezervat și cum am ajuns ultimii am stat pe ultimul rând format din 5 locuri, în dreptul culoarului...
Cu drag!
@mprofeanu: O frumusețe, totul, sau toate insulele văzute/vizitate și descrise și nouă aici.
Cu câtă minuțiozitate vă faceți planul de vacanță, felicitări! Iar pentru mine este o încântare să citesc despre asemenea locuri exotice, unde știu că nu cred că voi ajunge!
Aștept cu plăcere continuarea.
Pozele sunt superbe de desktop.
Felicitări pentru această vacanță.
Toate cele bune.
@mprofeanu:
Ca de obicei, un articol excelent. De poze ce să mai zic, magnifice!
Foarte frumos! Felicitări!
Despre Insulele Azore nu știam mai nimic. M-am întâlnit cu ele accidental urmărind videoclipurile unei formații portugheze care îmi place - Madredeus.
Au făcut un album cu melodiile lor cântate "unplugged", afară. în natură, în Azore. Ceva special.
Vedeți aici: youtube
@ANILU: Îmi face plăcere să-mi fac documentarea și planul vacanțelor cât mai detaliat pentru că mă ajută mult în excursie. Având o muncă mai flexibilă, îmi permite și timpul.
Cele mai multe excursii și de câțiva ani buni le-am făcut numai pe cont propriu și în continuare voi merge tot așa.
Pentru documentare citesc impresiile colegilor de pe AFA, impresiile altor turiști și folosesc mult site-urile țărilor și orașelor respective, uneori și excursiile pe care le propun agențiile de turism ale locurilor vizitate...
Vacanțe frumoase și cât mai multe!
@elviramvio: Mulțumesc frumos pentru vizită și ecou!
@TraianS: Îți mulțumesc frumos pentru muzică, este specială!
Fundalul este Lagoa do Fogo din Insula Sao Miguel văzut din alt unghi decât poza iconică.
Mi-ai amintit de trilurile păsărelelor, fundal sonor care m-a însoțit din prima până în ultima zi, în toate insulele, inclusiv la cazare...
Vacanțe frumoase în continuare!
@mprofeanu: Ei, da!
Dupa acest articol ma simt ca pisica careia i s-a aratat pliculetul cu carnita. Acum astept sa se deschida pliculetul, sa-l savurez si sa "torc" macar vreo 10-15 episoade din frumosul vostru periplu.
Fotografiile sunt superbe. Nu ma indoiesc ca vor veni si altele, la fel de frumoase.
Felicitari! Pentru articol, pentru destinatia aleasa si pentru pregatirea vacantei.
@ghisor: Fotografiile sunt copii mai mult sau mai puțin reușite ale peisajelor de acolo...
Voi încerca să scriu despre tot ce am văzut în Azore, sper să și reușesc, pentru că merită mers acolo și stat mai mult...
Mulțumesc pentru că m-ai citit și pentru ecou!
@mprofeanu: Daca despre ceva legat de mancare as spune "curcubeu pe cerul gurii" aici as spune cu toata convingerea "curcubeu pe cerul sufletului".
O excursie minunata, niste locuri de poveste, unde te simti parca intr-o alta lume, o lume desprinsa din povesti.
Povestea a fost frumoasa, dar pozele sunt de vis.
Felicitari, votat cu mare drag.
@mishu: Mulțumesc frumos pentru vizită, pentru ecou și pentru aprecieri!
@mprofeanu: Excepțională excursie, de excepție și relatarea, ca de obicei!
Spre deosebire de "antevorbitorii mei", eu chiar mi-am propus să ajung acolo (am remarcat în ultimele luni ceva oferte la avioane cu destinația Azore), și chiar curând (sper). Așa că articolele tale (le includ aici și pe cele ce vor veni, cu siguranță) îmi pică - mănușă!
Când ai început descrierea, mă gândeam tot așa, la vreo 2 săptămâni, am fost un pic surprinsă să aud că excursia a durat 10 zile, dar ai specificat spre final că ar fi prins bine încă vreo 3-4. Am multe întrebări, dar sper ca o parte din răspunsuri să le primesc din articolele viitoare!
Mulțumesc anticipat și... încă o dată felicitări! A, am uitat, dar sunt convinsă că știi: toate pozele sunt de copertă!
@mprofeanu: de curând am vazut un documentar despre aceste insule, îmi ziceam ca sunt cam departe dar admiram locurile prezentate si imaginea oamenilor ce traiesc acolo. Review-ul tau plus fotografiile au completat imaginea frumoasa a acestor insule.
Frumoasa si deosebita vacanta! Felicitari!
@mprofeanu: Când mi-am luat inima în dinți și am început în sfârșit să zbor și eu, Madeira sau Azore, sau și una și alta, reprezentau visul. Apoi, binevoitori, mi-au spus că la ce teamă am de avion ar fi bine să las insulele astea pentru altă dată, pentru că din cauza nu știu căror curenți, acolo sunt cele mai neplăcute și mai periculoase aterizări și decolări. Acuma, dacă n-ai pomenit nimic de vreo turbulență neplăcută, cred că totul este in regulă, nu? Să repunem visul pe tapet, mă gândesc, că prea frumos am citit și am văzut.
Felicitări pentru alegerile pe care le faci!
@crismis: M-aș bucura dacă aș putea ajuta prin reviewurile mele. La întoarcere din Lisabona avionul era plin cu turiști români.
Eu am vrut mai demult să ajung acolo dar a fost o perioadă de 2 ani când TAP a scos cursa de București deși mergea bine. De anul trecut, din vară a introdus-o iar și este mai ușor de ajuns în Azore sau Madeira.
Îți doresc vacanțe cât mai frumoase!
@Yolanda: Mulțumesc pentru ecou! Este o destinație ce pare cam departe dar când ajungi acolo te simți ca în Europa, pe continent, ca să nu spun ca acasă...
Oamenii sunt foarte amabili și nu se grăbesc de loc, ai senzația că timpul chiar stă pe loc...
@Aurici: Dacă aș fi avut mai mult timp la dispoziție aș fi cuplat Madeira cu Azore pentru că segmentul de zbor București - Lisabona este oricum comun.
Așa voi fi nevoită să merg separat în Madeira...
Merită mers acolo mai ales că Sao Miguel se numește insula verde, ... verde irlandez sau scoțian... și tu ai fost acolo...
Îmi aduc aminte de teama ta de avion, dar ai spart gheața de mult...
Excursii frumoase îți doresc!
@mprofeanu: Daaa, mi-ar plăcea mult să ajung pentru că într-adevăr caut verdele scoțian în toate drumurile mele.
Dar eu insist, că văd că mă protejezi. Aterizarea/decolarea au fost ok?
@Aurici: Toate au fost OK! La ducere din Lisabona spre insula Terceira am mers cu un avion mare, cred că avea peste 180 locuri, eram câte 6 pe rând, plin tot, mulți portughezi... așa a fost și la întoarcere din Insula Sao Miguel.
Nu am avut nicio problemă. Între insule, am scris, am mers cu avion mic și cel mai mic, s-a mers la mică distanță și a fost foarte OK!
Este adevărat, să nu mă dau prea rotundă, și mie când am văzut avionul acela de 35 locuri mi-a fost puțin teamă, dar altitudinea mică de zbor și distanțele mici între insule, în jur de 200 km, timp de zbor în jur de 40 minute respectiv 50 minute cu avionul mai mic a fost iar OK! A fost ca o mică excursie!...
Cu drag!
Și mie care mi se părea cine știe ce realizare că ați fost în Iordania; când colo voi aveți ca profesie călătoritul. Mi se pare examenul unui călător împătimit aranjarea unei vacanțe pe mai multe insule tip circuit cu avionul. După cum povestiți, ați luat 10 cu felicitări!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)