GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Chios?
De ce Chios? Fiindca atunci cand am cautat informatii de la conationalii nostri despre aceasta insula, nu am gasit decat 3-5 povestiri, si acelea adunate cu cele scrise in spirit jurnalistic. Am gasit insula cu ajutorul google maps, fiindca asa fac cand caut ceva mai deosebit, plus ca a contat si faptul ca o posibilitate era sa ajung in insula cu ferry de la turci.
Dat fiind ca nu am avut nici o informare totala de la ''forumistii'' nostri am inceput studiul online, si ce-am gasit mi-a trezit curiozitatea. Am discutat cu grupul, adica 10 persoane, soti si concubini, si le-am propus locatia asta. Au avut ceva temeri la inceput, fiindca au aflat de la mine ca insula nu e atat de comerciala, au nevoie de umbrele la plaja, plus altele... si au fost de acord. Unul din prietenii mei mai si comenta ca el nu a vazut plajici cu nisip, si asta era oful lui, dar l-am linistit cand i-am spus ca sunt 91 de plaje, si are de unde alege.
Am fost un grup de 10 persoane, imbarcate in 3 masini. Cei care nu aveam pasapoarte ne-am facut, iar la 2 din masini au fost facute procuri fiind necesare in Turcia. Au costat 220 ron de procura, la o firma de langa ambasada Turciei.
In data de 30.08.2014, cu catel, cu purcel am plecat cu masinile incarcate cu bagaje spre Cesme-Turcia, iar de acolo sa luam ferry catre Chios.
Am plecat de acasa din Bucuresti in jurul orei 8 dimineata, pe itinerariul Bulgaria-Veliko Tarnovo, Cpt. Andreevo, Turcia-Edirne, Eceabat Cannakale, Ayvalik, Izmir, Cesme. iar pe la 10 intram in Bulgaria. Binenteles taxele de rigoare... 12 lei, taxa pod RO plus vigneta Bulgaria 10 euro per 2 saptamani. Usor fara graba in jurul orei 15 eram la Cpt. Andreevo, de unde am alimentat masinile, fiindca in Turcia sa dai aproape 2 euro per litru nu e ''treba''. Binenteles au fost controalele la turci, la pasapoarte si procurile auto, urmate de o pauza in shop dupa tigari. Acolo in shopul turcesc cartusul de tigari costa intre 12 si 24 euro. Merita daca esti fumator sa-ti cumperi de acolo. Gasesti toate marcile de tigari. Un lucru enervant e ca in shop se afla un grup de bulgari care se milogesc de tine sa le cumperi si lor tigari pe pasaportul tau, dar scapi de ei daca le spui ca mergi in Turcia. Ei din asta traiesc, o mica contrabanda la ei in bulgaria.
Auzisem niste zvonuri ca trebuie platite niste taxe la autostrazi, drumuri... DA! dar nu pt. masini straine. Cunosc romani care de ani de zile se plimba in Turcia si niciodata nu au avut probleme, iar un politist turk mi-a confirmat treaba cu plata... adica sa-mi vad de treaba. Nu au treaba cu romanasii. Pe la ora 17 eram in Edirne unde am facut un mic popas sa vedem moscheea lui Suleiman Magnificul. Orasul fiind unul de tranzit nu prea ai ce vedea in afara de 5 moschei mari si late... parerea mea. Pe la 18 si ceva am dat fir intins inspre Eceabat unde am ajuns in jurul orei 21. Am platit doar 12 euro bilet de masina, dar pasagerii din masina nu sunt taxati, pt. a trece cu ferry la Cannakale, drum care dureaza cam 20 de minute.
Am debarcat la Cannakale si de acolo spre Izmir, continuare spre Cesme Port unde am ajuns in jurul ore 04 dimineata. Am dormit in masini cam 3 ore si hop la casa de bilete. In port sunt 3 firme care opereaza pe ruta Cesme-Chios. Inainte cu 24 de ore de a pleca din tara am negociat prin email cu o firma si am platit in dimineata plecarii spre Chios un bilet DUS-INTORS in Total de 166 euro de masina si 4 persoane. Adica 20 euro persoana iar de masina 80 euro plus alti 6 euro taxe port.
A urmat controlul de rigoare efectuat de vamesii turci, plus o scanare a masinii. Acolo in Cesme Port alt shop cu preturi mici. Imbarcarea a fost facuta la 8 jumatate dimineata pe un ferry mic in care intrau maximum 4 masini. Calatoria a durat maximum 30 minute, distanta fiind intre turci si greci cam 12 mile marine.
La sosirea in Chios Town Port nu stiu cum sa spun dar simti acel aer de Grecia, ceva inconfundabil... de vis. Mica statiune Agia Ermionii se afla la 10 km de oras, iar in drum spre ea am vazut 3 marketuri de renume international care se afla si la noi in tara. Se afla in jurul aeroportului, deci pt. cumparaturi decente nici o grija, ai de unde cumpara strictul necesar ori chiar mai mult. Hotelul arata exact ca in reclama de pe internet. Am facut cazarea iar din din ziua aceea a inceput MARATONUL... de ce spun asta? findca grupul nostru e chitit sa vada cat mai mult!
Sa incep cu plajele ... 91 de bucati din care ai de ales. Pt. familii cu copii in special se gaseste Karfas Beach, cu nisip fin si apa de mergi in larg iar adancimea de juma'de metru, genul de la mamaia, Agia Fotini cu nisip fin si pietricele pe alocuri, Lithi beach asemanatoare Karfas plus inca alte 4. Aceste plaje sunt amenajate cu sezlonguri, umbrelute, Wiifii. In unele locuri platesti 2 euro de sezlong ori gratis dar faci o minima consumatie. Si apa daca iei, nimeni nu se uita urat pe tine.
Pentru distractie sa simti ca inca esti tanar gasesti Glary Beach, cu muzica, beach bar, si tineret. Oricum plaja si atmosfera de acolo e dementiala! Despre plajele salbatice, neamenajate, aflate in golfulete sunt specialitatea si bucuria grupului nostru... Mergeam la 2-3 plaje pe zi, in ideea sa nu ratam nimic din top ce vazusem pe net si la sugestia propietarului de hotel.
Ideal pe plaje neamenajate sa ai umbrele de soare si lada frigorifica cu bauturi, fiindca nu ai de unde sa iei... esti doar tu si natura si uneori in unele locatii erau cel mult 5-10 straini pe plaja. Preferata mea a fost Didyma Beach, unde la 50 metri in larg un mic petic si cochet de insula ridica varful semet, curios dar plina de viata... 2 maslini si un fel de arbusti pitici. Merita explorata, te duci inot apoi la pas 30 metri lungime.
Alta plaja deosebita Mavra Volia formata numai din pietre negre vulcanice. Un peisaj deosebit cu un perete muntos in spatele ei unde te poti adaposti de soare. A mai fost Agia Dinami Beach de un albastru deschis atat de pur si ireal. Nu stau sa le enumar pe toate unde am fost, dar unele plaje erau cu nisip fin, altele cu pietricele, si toate in golfulete, cu ape limpezi... de vis. Sa mai ai si o masca de scufundari... e deajuns.
In timpul acestui maraton am vizitat si urmatoarele localitati: Mesta, oras cetate, cu stradute labirint, arcade, foarte intortocheate, locuinte construite numai din piatra bruta. Pirgy localitate cu locuinte cu stil de decoratii otoman pe exteriorul peretilor. Anavatos oras cetate, in stilul cetatii Rasnov, aflat in varf de munte, pe o pozitie strategica, dar toata frumusetea lui era in faptul ca era parasit din anii 70', iar acum intrase intr-un program de reconstructie totala.
Pentru iubitori de natura seculara se poate vizita pestera Olimpy, veche de 2 mii de ani, unde se afla sub o protectie dusa la extrem de natura exterioara, iar cand intri in ea, cobori 4 etaje, iar dupa aceea trebuie sa treci de 2 usi de genul celor din buncarele atomice. Acolo jos... stalactite, etc... as spune mai multe dar nu am cunostinte in cauza, asa ca tac.
In Chios Town si Volisos se gaseste cate o cetate Oricum mai sunt multe localitati de vazut, fiecare cu stilul lor de traditii si obiceiuri.
Credinciosii pot vizita 2 manastiri fenomenale. Una e Nea Moni, unde la 1822 un numar de ordinul miilor de oameni din insula au fost macelariti in interiorul ei de catre otomani. Alta manastire deosebita e Agia Markela protectoarea insulei. Si aceasta manastire are o poveste trista. Oricum dupa vizita manastirii se merge cam 1 km pana la locul unde aceasta sfanta a murit, si intr-o mica capela se lasa lucruri personale pe care le ai indemana, pentru a avea parte numai de bine in viata.
Viata de noapte in insula nu gasesti decat in Chios Town si asta la un nivel decent. Nu de genul destrabalarii din alte insule grecesti, unde englezii fac tot ''spectacolul''.
Oricum ca turisti in insula majoritari sunt turcii, urmati de scandinavi, si de principiu familisti ori pensionari. De exemplu de multe ori eram confundati cu turcii prin magazine, restaurante, dar mare mirarea lor cand spuneam ca suntem din RO. Oricum toti banii din turism vin din partea turcilor, iar grecii pe tema asta sunt foarte politicosi si amabili cu ei, dar in urma unor discutii cu unii greci a reiesit ca ei iarta, dar nu uita atrocitatilor facute de turci.
Un soc placut a fost pretul la taverne, restaurante... preturi mai mici ca in Lefkada ori Zakinthos. In privinta meniurilor la mancare nu gasiti feluri atat de diversificate ca in insulele cu aflux mare de turisti. Oricum fructele de mare si pestele e proaspat adus pe zi, iar mancarea traditionala e facuta cu suflet. Lucruri deosebite de vazut mai sunt Morile de Vant din Chios Town si micuta bisericuta Agia Isidoros aflata in mijlocul marii. Oricum aceeasta imagine e emblematica pentru insula.
Dupa 9 nopti petrecute pe insula toti au fost de acord... de vis, dar e si normal dupa aproximativ 850 de kilometri facuti in insula cu masinile personale. Benzina costa cam 1.72 euro per litru, iar GPL auto nu exista. De inchiriat exista doar scutere si automobile... fara ATV, pacat noi am fi vrut, dar nu exista cerere pt. asa ceva si nu erau. Si proprietarul hotelului spunea ca nu au nevoie pensionarii de ATV-uri.
Pe data de 9. sept. 2014 am plecat din Chios catre Cesme cu ferry, am urmat drumul pana la Troya unde am facut si o vizita siteului arheologic. O prostie pentru mine... parerea mea. In afara de sentimentul istoric care exista acolo nimic nu m-a impresionat. Totul comercial, "rasul acela de Cal" basca la cati bani sunt pompati de turisti ei nu reconstruiesc nimic. Niste pietre ''moarte'' pt. mine... repet! parerea mea. In fine dupa vizita la Calul Troian am oprit in Cannakale la un hotel aflat la 100 metri de ferry pt. a trece Dardanele. La acel hotel am si dormit in noaptea aceea, iar dimineata am plecat spre tara unde am ajuns seara in Bucuresti.
Ca si costuri, fac un calcul celor care doresc sa stie cat am dat pt. concediul in insula Chios.
1 masina, 4 persoane: bilete ferry Cannakale dus intors, bilete ferry Cesme-Chios dus intors, plus combustibil (benzina... daca era diesel?) pentru auto aproximativ 3000 km efectuati, rezulta o suma de 150 euro de persoana.
Cazarea 9 nopti Chios, hotel 3 stele, mic dejun inclus 180 persona (360 euro cuplu).
Cazare 1 noapte Cannakale hotel 3 stele de vis, conditii, mic dejun bogat 50 euro cuplu.
Rezulta un total de 710 euro de cuplu (2 persoane) la drum si cazare. Pt. mancarea cheltuita numai la restaurant seara si uneori la pranz ceva mai usor alti 400 euro de cuplu si asta cu ''razgaieli'' de fructe de mare si bere care la restaurant costa 2-3 euro sticla. Total 1110 euro si alti 90 euro pt. suveniruri te duce la 1200 euro.
Oricum eu am facut un calcul in mare, in functie de preferintele culinare ale fiecaruia, ca de exemplu unii nu suporta fructele de mare si nu consuma alcool de felul lor si au iesit cam la 1000 euro de cuplu.
Multumesc din suflet celor care au avut rabdarea sa citeasca aceasta documentatie despre Chios... care inca nu a fost atinsa din plin de microbul turismului in masa.
Merita vizitata!
Trimis de pacala_pm in 13.09.14 22:41:42
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
19 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (pacala_pm); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
19 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@pacala_pm: Excelent articol, foarte detaliat si cu toate amanuntele necesare!
Excelent, m-ai facut curios, de ce nu ai optat pentru ferry in Grecia, pret piparat?
@danoradea: salutare Dan! am fost descurajat de pretul extrem de ''piperat'' (900 euro 1 masina si 4 pers. dus-intors din salonic) aproximativ 16 ore, iar din kavala nu se potrivea cu programul nostru, si costul nu diferea foarte mult. Oricum am iesit mai ieftin cu masina pe traseul cesme-chios.
Felicitări pentru alegerea acestei destinaţii!
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
-
... o mică remarcă, clădirile din Pyrgi sunt decorate în tehnica Sgraffito, care a apărut în Europa, în Italia mai precis, în timpul Renaşterii, acestă tehnică decorativă nu este specifică stilului otoman.
@webmaster13: salutari, am scris exact din ce am auzit de la propietarul hotelului, si din reclamele unor brosuri din insula. nu sunt expert in arta decorativa. imi pare rau.
@pacala_pm: un articol foarte util, cu multe informatii numai bune inainte de a vizita insula Chios. Felicitari, te asteptam cu cat mai multe articole...
@pacala_pm: Am remarcat acest articol de câteva zile, dar neavând destul timp la dispoziție l-am citit pe diagonală.
Astăzi însă l-am citit cu atenție. Îmi place alegerea făcută, îmi plac impresiile scrise de tine și îmi place combinația cu Turcia. Mi-am notat insula, vedem ce ne va rezerva viitorul.
Nu ai avut probleme cu procura? Eu am vrut să fac aproximativ aceeași mișcare (în sensul combinației Turcia/Grecia) când am vrut să împart concediul o parte în Marmaris și o parte în Rhodos. Existau însă o grămadă de complicații cu mașina. Nu puteai trece cu ea căci apoi nu aveai acte să o bagi înapoi în Turcia dar nu puteai pleca nici pe jos (decât dacă sigilai mașina, etc).
@Dabator: Salutare! procura auto e obligatoriu necesara in Turcia cand masina nu e pe numele soferului ori a vreunui pasager. La intrare in Turcia se fac adnotari digitale pe pasaport, si in cazul ca vei dori sa iesi din Turcia fara masina, de exemplu o excursie de o zi-doua, in insule grecesti, nu vei putea. Au o politica pe linie de securitate dusa la extrem. Pe noi ne-au verificat de fiecare data la intrare si iesire din turcia. Ca a fost la Edirne ori Cesme nu a contat.
Un sfat daca faci combinatia Turcia-Grecia cum am facut noi, sa nu mai arati procura autoritatilor grecesti. Noi am facut treaba asta, si au avut de comentat pe linia asta. ''de ce pt. turcia masina a avut procura, iar pt. grecia nu?''. Le-am explicat ca pt. tarile U. E. nu e necesara procura, si au inteles.
Sunt prezent pe forum pt. alte intrebari.
@pacala_pm - Scuze, intradevar ar fi rebuit sa apreciem intai acest review, unde nu-i asa sa muncit mai mult, oricum sunt la fel de bune amandoua, mai ales ca de-a bia de acum incolo o sa citim la greu, usor usor vine frigu, si n-avem de cat, o sa ne incalzim cu cititul si vizionatul pozelor, ca avem de unde!! Vorba aia:"vine ea vara"!
Salut!
Cum ai luat legatura cu ferry la cesme?
Poti lasa datele lor de contact?
Ferry de la Kavala in Chios 500 euro cu cazare la cabina 4 persoane +masina-durata 11 ore.
Crezi ca se merita mai mult cu ferry decat prin Turcia?
Costurile acum sunt asemanatoare.
Multumesc.
@Catalan - Salutare... da! ai dreptate costurile sunt cam la fel, dar am preferat sa mergem prin Turcia pt. ca sa mai vedem si cate ceva de pe acolo. "parerea grupului''era ca daca mergeam cu ferry din Kavala era cam plictisitor. Oricum pe ruta cu Turcia mai gasesti lucruri de vazut... Adaland la Kusadasi... langa Cesme, Troya... Istanbul? ai mai multe plusuri...
Sunrise Tours FIRMA de transport... in poze se vede ca era un ferry mic-maxim 4 masini, dar la intors a fost unul mare. iMai jos raspunsul firmei in 2014 pt. mine. eu cu ei am calatorit. suma a fost in total 440 euro la 3 masini si 10 personae dus intors.
Raspunsul lor catre mine... copy din mail... To
08/29/14 at 9:07 PM
HELLO FROM CHIOS,
WE INFORM YOU THAT YOU CAN TRAVEL WITH F/B SAN NIKOLAS AS FOLLOW
31/8 TSESME - CHIOS 09.30 A. M
09/09 CHIOS - TSESME 08.30 A. M
THE PRICE IS 20 E PER PERSON R/T AND 80 E PER CAR R/T
TOTAL 440 E
YOU CAN MAKE PAYMENT THROUGH CREDIT CARD AND GET THE TICKETS FROM OUR LOCAL OFFICE IN TSESME PORT
WE ARE WAITING FOR YOUR SOONEST CONFIRMATION
KIND REGARDS,
ELEFTHERIA TSOUBI
@pacala_pm - Daca vrei sa mergi! sfatul meu e sa te plimbi peste tot in Chios! Sa calatoresti! Ai ce vedea! Sa mergi si stai o zii intr-un singur loc, ''la plaja''... nu se merita. E superba insula, e nr. one pt. mine. Spun pt. ca am avut ocazia sa merg peste tot in insula.
@pacala_pm - Salut,
De vizitat toata insula poti fi sigur ca asa va fi, altfel de ce mai car masina dupa mine? Am fost 2 ani la rand pe Samotraki si desi este foarte mica este super.
Multumesc ptr datele de la ferry sper sa ma descurc cu ei.
Alte info despre insula sunt bine venite (taverne deosebite, zone de view, etc). Ca preturi cum erau la mancare?
Multumesc frumos.
@Catalan - Pe un raport pret-calitate... foarte bune preturile. Recomand cazarea descrisă aici unde am fost si noi cu mic dejun inclus, gazdele extraordinare, iar la restaurante am mers seara de seara pe recomandarile si rezervarile telefonice lor in prealabil. Ca fapt divers Chios e plina de turisti Turci. Prefera sa mai ''evadeze din cotidianul lor''. Dar poti sa mai recapitulezi inca odata postarea mea si ai sa revezi parerile mele.
@pacala_pm - Ok. Multumesc frumos pentru tot.
Am facut ceva rezervari acolo asa ca daca totul este ok in august vom fi acolo.
@Catalan -
”Am fost 2 ani la rand pe Samotraki si desi este foarte mica este super.
Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.
Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2020 Chios Town — capitala insulei cu același nume! — scris în 25.10.20 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Thymiana și Karfas! — scris în 23.10.20 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Frumoasele sate din zona Mastichochoria, insula Chios! (partea a II-a) — scris în 18.10.20 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Frumoasele sate din zona Mastichochoria, insula Chios! (partea I) — scris în 17.10.20 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Muzeul de mastică din insula Chios — scris în 11.10.20 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Pășind cu grijă și uimire prin satele de munte Anavatos, Avgonima și Volissos! — scris în 07.10.20 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Minunatele plaje ale insulei Chios! — scris în 04.10.20 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ