GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Inca din anii 60 cand au inceput sa fie vehiculate cartile postale cu acele cupole albastre din Santorini, lumea intreaga a identificat imaginea lumii Cicladice cu aceasta insula, si asta pe buna dreptate in mare masura. Apoi incet au intrat in circuitul turistic pe rand si celelate insule din acest arhipelag, Unele dintre acestea precum Mykonos sau Ios au devenit un fel de Mecca pentru iubitorii de distractie, soare si mare, altele precum Naxos Paros si Milos au devenit destinatii cautate cu predilectie de catre familisti, Amorgos si Folegandros au devenit surse de inspiratie pentru artistii plastici, Syros capitala arhipelagului a fost invadata de armatori bogati care au construit acolo un minunat oras cu palate in stil neoclassic, o singura insula a fost ignorata total pana acum 5/6 ani, este vorba de cea mai indepartata si cea mai izolata insula cicladica anume Anafi.
Se spune ca denumirea de Anafi se datoreaza lipsei serpilor (“an ofis” fara serpi), o alta supozitie ar mai fi ca denumirea insulei are legatura cu faptul ca in conformitate cu mitologia greceasca, insula a aparut din adancurile marii pentru a oferii refugiu Argonautilor in timpul unei furtuni teribile. Cu toate ca este o insula mica, cam 40 km patrati, este deosebit de interesanta din punct de vedere arheologic. Langa manastirea Panaghia Kalamiotisa se afla vestigile unui templu dedicate zeului Apolo, protectorul insulei. Ruinele Aegletus se gasesc langa mica asezare Kasteli, majoritatea obiectelor descoperite acolo se afla in Muzeul Arheologic din Chora, care este si singura localitate din insula (intreaga populatie a insulei este de aproximativ 500 de locuitori), in rest nu se poate vorbi decat de cateva catune fiecare compuse din cateva cladiri.
Exista un singur drum asfaltat care leaga micul port unde ancoreaza vasele de calatori de Chora, in rest insula este una “pietonala” daca se poate spune asa. Din pacate nu exista masini de inchiriat sau alte mijloace de transport, in schimb exista un autobus care face legatura periodic intre port si oras.
Santorini si Anafi sunt singurele locuri din Europa in care este o clima desertica, aceasta insula fiind printre cele mai aride din Mediterana.
Geografia insulei este marcata de existenta unei peninsule in extremitatea estica formata dintr-un masiv monolithic Muntele Kalamos (420 m printre cei mai inalti din Mediterana)
De remarcat este prezenta a doua superbe plaje cu nisip fin auriu Klisidi si Roukounas care se detaseaza clar din multitudinea de alte mici plaje in general cu nisip ascunse in mici golfuri.
Chora este o localitate tipic cicladica in care timpul parca a stat in loc, totul pare incremenit in timp, un amalgam de biserici vechi, piatete si case vopsite in alb stralucitor o atmosfera pur cicladica la superlativ. Orasul in timpul zilei pare pustiu doar spre amurg cand incep sa se aprinda luminile si incep sa se auda sunetele melancolice de bouzuchi de la taverne, orasul pare ca renaste. Majoritatea teraselor ofera imagini spectaculoase, apusurile aici fiind printre cele mai frumoase din Grecia. Multi calatori care au ajuns in Anafi sustin ca acolo cerul este mai instelat decat oriunde.
Tavernele ofera preparate grecesti simple traditionale insa avand din plin savoarea mediteraneeana, preturile nu difera de cele din restul Greciei.
Oferta de cazare desi limitata este pentru toate gusturile, cu toate acestea in luna August se gasesc cu greu locuri de cazare, aici venind in special tineri atrasi de farmecul neatins de civilizatie al insulei, multi dintre acestea campeaza pe plaje unde focurile de tabara ard pana dimineata acompaniate de muzica de chitara.
In restul anului cu greu se poate imagina un loc mai linistit.
Aceasta insula pare sa fie ultimul refugiu din calea civilizatie, asta se datoreaza faptului ca este relativ greu accesibila. Singura legatura maritima este cu insula Santorini, in lunile estivale zilnic pleca si soseste un vas de calatori, calatoria intre cele doua insule dureaza 2 ore.
Foarte probabil in urmatorii ani situatia se va schimba, de la an la an sosesc aici tot mai multi vizitatori nostalgici dupa serenitatea linistea si armonia vietii din sudul Mediteranei.
Sursa: Wikipedia, Ghidul de Calatorii Greek Island editura Eyewitness, http://angelfire.com
Trimis de webmaster in 20.04.12 12:58:24
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (webmaster); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)