ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.11.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
AUG-2017
DURATA: 1 zile
familie cu copii
7 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Sus in deal e-o… biserica, biserica Ieud Deal

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Fusese o zi plina, mersesem cu mocanita vezi impresii, am vizitat manastirea Moisei vezi impresii, apoi Muzeul Tarancii Romane vezi impresii... iar acum ne retrageam spre casa...

cum insa a doua zi plecam spre Cascada Cailor vezi impresii si apoi mai departe pana la Sighisoara, acum era momentul potrivit sa vedem si aceasta biserica.

De ce trebuia sa o vedem? deoarece este printre cele mai vechi biserici din Maramures (secolul XIV), si face parte din patrimoniul cultural mondial UNESCO din 1999 (monumente cu valoare de patrimoniu cultural mondial).

Promit ca este ultima biserica/ manastire pe care o prezint anul acesta asa incat va rog sa ma mai suportati si cu acest articol.

Am lasat masina intr-o parcare mica si am urcat spre biserica care este amplasata pe varful unui mic versant pietros in cimitirul satului. Aici pana la biserica treci pe langa diverse monumente funerare mai vechi sau mai noi, mai aratoase sau mai modeste.

Bisericuta care pare micuta (prin comparatie cu altele vazute in acea perioada) nu era insa una deloc mica la vremea la care a fost construita si din acest motiv se presupune ca avea o importanta destul de mare in zona. Biserica este construita (din lemn de brad) pe un mic brau de piatra ceea ce ii asigura o mai buna stabilitate.

Cate ceva privind istoria acestei biserici am gasit scris in trei limbi la intrarea in biserica (romana, engleza, franceza) ocazie cu care am aflat ca in podul bisericii a fost gasit “Codicele de la Ieud”sau “Zbornicul de la Ieud” primul document in limba romana scris insa cu litere chirilice. Acest exemplar a fost donat Bibliotecii Academiei Romane.

Se presupune ca aici a fost o biserica prin secolul al XIV-lea dar constructia de acum se pare ca este ridicata in secolul XVII. Hramul bisericii este “Nasterea Maicii Domnului”. Printr-o usa din lemn (la care am sa mai revin) patrundem in biserica, acolo unde lumina naturala patrunde greu, astfel incat picturile de pe pereti se vad destul de greu. Am platit taxa pentru vizitare (3 lei de persoana) insa am ignorat taxa foto pentru ca nu prea am fost bagati in seama. In interior era o familie care era insotita de un administrator al locului si care le mai explica cate ceva si astfel am mai tras si noi cu urechea ca altfel pe noi ne-a ignorant. Si asa am aflat ca pictura din pronaos infatiseaza Judecata de Apoi iar in naos Sfanta Treime.

Am cautat si alte informatii pe net si am putut astfel sa identific unele poze asa cum o sa le regasiti atasate.

Tot aici mai gasim o scara interesanta din lemn si care urca in pod si foarte interesant sistemul de inchidere al usii si pe care o sa-l vedeti in poze fiindu-mi mai greu de explicat.

Cautand ceva mai multe informatii (ele sunt destule insa sunt de multe ori contradictorii privind datele istorice) am dat peste o informatie interesanta si despre care puteti citi mai multe aici romaniancoins.org/ro5lei06ieud.html

Este vorba de moneda omagiala (din argint) de 5 lei din 2006, care a fost emisa intr-un tiraj de 500 piese si care este o reprezentare a bisericii din Ieud. Avers (pe fata mai pe intelesul nostru) prezinta stema Romaniei si imaginea patriarhilor Isaac, Avraam si Iacov sa cum sunt ei reprezentati in pictura interioara a bisericii din Ieud si revers (pe spatele monedei) este reprezentata biserica foarte interesant, o suprapunere a vederii lateral si frontal.

A fost o surpriza placuta pentru mine sa dau peste aceasta informatie astfel incat v-o transmit si voua. De asemenea pe acelasi site veti descoperi si alte monede care fac parte din seria „Monumente de arta feudala crestina”.

In rest ne-am mai plimbat putin prin jurul bisericii, facand o serie de poze si multumiti ca am mai vazut ceva frumos am plecat spre locul de cazare care ne-a incantat atat de mult Casa Traditiilor Ieud cu gandul la o binemeritata si gustoasa cina.

 

Rog atasarea acestui scurt filmulet de prezentare youtube

 

Drumuri frumoase sa vi se astearna in cale.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mishu in 23.11.17 10:54:46
Validat / Publicat: 23.11.17 13:39:17
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în IEUD [MM].

VIZUALIZĂRI: 1560 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 In sat am trecut si pe langa Biserica Sf Nicolae - in fata se vede biserica noua si ceva mai in spate biserica veche
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 46700 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[23.11.17 13:37:05]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Ieud și împrejurimile, IEUD [MM]" (deja existentă pe sait)

webmasterX
[23.11.17 13:38:32]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

liviu49
[23.11.17 13:40:43]
»

@mishu: Start vot! Pe diseara!

webmaster
[23.11.17 14:40:08]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecție.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mishuAUTOR REVIEW
[23.11.17 14:49:05]
»

@webmaster: Multumesc frumos, o zi minunata.

Dana2008
[23.11.17 17:20:48]
»

Da, este interesantă informația! Felicitări pentru articol și pentru excursia plină de obiective interesante... si eu am fost în zonă dar nu am vazut atâtea ca și tine. Am fost doar la Cascada Cailor și mi-a plăcut.

Călătorii plăcute!

P. s. Poti liniștită să mai scrii despre biserici și mănăstiri că tot se apropie o mare sărbătoare și suntem în postul ei, adică Crăciunul.

liviu49
[23.11.17 18:03:21]
»

@mishu: Am promis un ecou la acest minunat articol, in care aflam de inca o bijuterie a culturii romanesti si incerc sa-mi depasesc tristetea care ma copleseste, felicitandu-va si pentru aceasta noua descriere. De-abia astept noile articole, la care sper sa gasesc ceva de comentat. Imi permit sa iau ultima propozitie din acest articol (sumbra premonitie!) si sa o dedic marei disparute care a ingalbenit toate ecranele televiziunilor.

Drumuri frumoase sa vi se astearna in cale.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[23.11.17 18:36:41]
»

@Dana2008: Multumesc frumos de vizita si aprecieri si sunt convinsa ca daca puteai o vedeai.

Despre biserici si manastiri nu-mi fac problema , glumeam pentru ca saptamana asta 3 din cele 4 articole au fost in aceasta tema. In rest cine vrea citeste, cine nu, da foaia si citeste altceva.

Avem insa obiective atat de frumoase in tara asta indiferent de subiect si cred ca merita sa le facem cunoscute.

O seara frumoasa.

mishuAUTOR REVIEW
[23.11.17 18:38:55]
»

@liviu49: Multumesc frumos pentru lectura si cuvintele frumoase adresate. O seara frumoasa.

Rodel
[23.11.17 19:44:59]
»

Un lăcaș de cult deosebit prin vechime și frumusețe. Felicitări pentru multele excursii făcute și pentru impresiile postate!

mishuAUTOR REVIEW
[23.11.17 20:50:46]
»

@Rodel: Multumesc frumos pentru vizita si aprecieri.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
liviu49, mishu, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Ieud și împrejurimile:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.57048296928406 sec
    ecranul dvs: 1 x 1