ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.10.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
SEP-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Biserica de lemn Ieud Deal - monument UNESCO

TIPĂREȘTE URM de aici

După plimbarea cu Mocănița pe Valea Vaserului, în a doua parte a zilei aveam programată o vizită la Biserica de lemn din Ieud Deal, una dintre cele 8 biserici maramureșene, de lemn, incluse în patrimoniul cultural mondial UNESCO.

Așezat pe Valea Izei, între Sighet, Vișeu și Borșa, satul Ieud, atestat documentar din 1365, păstrător de valori tradiționale, etnografice și folclorice, ne aștepta cu cele două biserici-monument - Biserica din Deal și Biserica din Șes. Ambele construite din lemn, în stil maramureșean, sunt bine proporționate și pictate direct pe peretele din lemn sau pe pânză lipită la îmbinarea bârnelor.

În podul Bisericii din Deal, a fost descoperit Codicele de la Ieud (sau Zbornicul de la Ieud), o veche carte românească în manuscris care are înscris pe prima pagină numărul 6900 pe care unii cercetători l-au interpretat ca fiind anul 1391-1392. În privința datării, există multe controverse, dar dacă ar fi așa, Codicele de la Ieud ar fi cel mai vechi text scris în limba română cu caractere chirilice. Oricum ar fi, acest manuscris este o lucrare veche, valoroasă pentru cultura românească și care se păstrează în original la Biblioteca Academiei Române.

Toate acestea le-am aflat de la ghid, în scurtul drum de la Vișeu de Sus până la Ieud (26 km, prin Bogdan Vodă). Și am mai aflat, cei care nu știam, că Ieud este locul de baștină al lui Ștefan Hrușcă, cel care ne încântă cu colindele lui în fiecare an în preajma Crăciunului.

Biserica de lemn "Nașterea Maicii Domnului" din Ieud Deal

Am debarcat din autocar în apropiere, apoi am continuat pietonal, în urcuș, spre biserica situată pe un mic deal, în cimitirul satului. Privită din exterior, biserica nu este impunătoare. La vremea ei, cu o lungime de 11,87 m și o lățime de 7,15 m, biserica făcea parte din categoria lăcașurilor mari, putând primi până la 340 de credincioși, spațiul destinat femeilor (pronaosul) fiind egal cu cel destinat bărbaților (naosul).

Biserica de lemn din Ieud Deal are două rânduri de acoperișuri (acoperiș în două poale cum le numesc localnicii) și o turlă nu foarte înaltă (de 30 m), terminată cu un acoperiș țuguiat. Este construită din lemn de brad, pe un fundament de piatră. În stânga intrării, în română, engleză și franceză, sunt înscrise câteva date din istoria sfântului lăcaș-monument istoric. N-am avut timp să parcurg tot textul. L-am fotografiat la repezeală urmând a-l studia acasă. Mă grăbeam să intru în biserică pentru că un domn (nu știu exact ce rol avea) ne-a invitat să luăm loc pe băncile acoperite cu țesături țărănești, groase, de lână și și-a început prezentarea. În paranteză fie spus, acesta este unul dintre aspectele pe care le consider pozitive în cazul circuitelor în grup, organizate de agenții turistice. Întotdeauna și peste tot am fost așteptați, iar cineva din partea locului, cunoscând îndeaproape subiectul, ne-a făcut prezentarea obiectivului.

Așa s-a întâmplat și de această dată. Așezat și el la un fel de pupitru, domnul care ne-a întâmpinat și-a început povestea pe care a depănat-o fără grabă, insistând asupra anumitor aspecte.

Biserica din Ieud Deal - numită astfel datorită amplasării sale pe o înălțime - a fost construită în sec. XVII-lea de familia nobilului local Mihai Balea. Se crede însă că biserica a fost o reconstrucție a alteia, mai vechi, ridicată de voievodul Balc în 1364, pe proprietatea sa, lăcaș care a fost distrus la invazia tătară după cum atestă o inscripție de pe o grindă din pod. Oricum ar fi, cert este că Biserica din Ieud Deal este una dintre cele mai vechi biserici de lemn din România, fiind înscrisă pe Lista patrimoniului mondial UNESCO încă din anul 1999.

În prezentarea sa, gazda noastră a subliniat faptul că în podul bisericii a fost găsit în anul 1921 Codicele de la Ieud sau Zbornicul de la Ieud, manuscris cu valoare istorică păstrat în prezent la Biblioteca Academiei Române.

Foarte mult a insistat asupra picturii murale care acoperă întreaga suprafață interioară a bisericii. Aceasta a fost restaurată și conservată în 2007-2009, culorile sunt vii, iar scenele pictate se disting foarte bine. Interiorul a fost pictat de zugravul Alexandru Ponehalschi în sec. XVIII. Prin calitatea desenului, bogăția programului iconografic și varietatea motivelor ornamentale, această lucrare este considerată opera de maturitate a pictorului. Povestind despre pictură, gazda noastră ne-a atras atenția asupra unor reprezentări. Pe ușa de la intrare, pe partea dinspre interior, este înfățișat Sf. Hristofor cu Isus copil pe umăr, trecând peste un râu. Pronaosul este dedicat în mare parte "Judecății de Apoi", scenă în care este reprezentat Isus Hristos-Judecător încadrat de doi îngeri trâmbițând. De asemenea, tot în pronaos se remarcă scene din martiriul Sf. Paraschiva și Sf. Varvara, precum și Sf. Patriarhii Avraam, Isaac și Iacob. Pe bolta naosului, central, se distinge Sfânta Treime. În general, pictura naosului este consacrată unor teme din Vechiul și Noul Testament, cele mai frumoase fiind cele din Viața și Patimile lui Isus.

Nici în privința datării picturii murale a bisericii specialiștii nu par a cădea la o înțelegere. S-au păstrat documente din 1774 care amintesc de renovările făcute ambelor biserici din Ieud în 1764-1765 de nobilul Mihai Balea. Cu această ocazie au fost mărite ferestrele, s-a înlocuit vechiul iconostas care avea două uși cu unul cu trei uși și s-au făcut deschiderile arcuite din peretele despărțitor dintre pronaos și naos, zona femeilor și cea a bărbaților. Foarte probabil, pictura a fost executată tot în acea perioadă.

Pentru că în biserică nu există lumină electrică, iluminatul făcându-se natural, prin micile ferestre practicate în pereții laterali (iar la slujbele de noapte, doar cu candele acoperite) iluminatul sărăcăcios nu ne-a permis fotografii prea clare. Dar, așa cum sunt, sunt totuși.

De remarcat că în pictura naosului, în special pe peretele nordic și cel sudic, sunt întercalate mici texte în limba română cu caractere chirilice. Multe litere sunt șterse, de aceea descifrarea lor este anevoioasă. Ni s-a spus că aceste texte sunt îndemnuri către credincioși, importante în contextul frământărilor religioase din acea vreme în Maramureș.

În afară de valoroasa pictură murală, biserica adăpostește vechi icoane pe lemn sau pe sticlă, la fel de valoroase, datând din sec. XVI-XVIII.

Interesant de observat la Biserica de lemn din Ieud Deal este scara cioplită în trunchiul unui singur copac, aflată în pronaos, considerată ca având aceeași vechime cu biserica. Nu cred că mai este folosită acum, dar prezența ei acolo, în colțul din stânga intrării, atrage atenția tuturor. De asemenea, interesant este sistemul de închidere a ușii, un fel de zăvor primitiv, din lemn, care a dăinuit până în zilele noastre.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 10.10.22 05:56:52
Validat / Publicat: 10.10.22 08:21:34
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în IEUD [MM].

VIZUALIZĂRI: 863 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Ieud - Biserica de lemn din Ieud Deal. Latura estică.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 43500 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterPHONE
[10.10.22 10:57:28]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

ANILU
[10.10.22 11:37:34]
»

În primăvara lui 2019 am fost și noi la Ieud, unde printre altele am văzut biserica doar pe afară... era închisă și la numărul afișat nu răspundea nimeni...

Așa se întâmplă la diverse obiective turistice să le găsești închise și să nu le poți vizita... și de aici și avantajul vizitării în grup organizat cu ghid... știu cum este...

În schimb am vizitat Muzeul etnografic Pleș-Ieud, o casă particulară amenajată în stil maramureșan... mi-am reamintit uitântu-mă la pozele din sejurul nostru prin Maramureș!

În rest numai de bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[10.10.22 12:48:31]
»

@iulianic: In 2017 AmFost (si eu) Acolo! si mi-a placut aceasta micuta bisericuta. Noi am stat la o pensiune in Ieud 2 nopti (si acum m-as intoarce acolo atat de bine si frumos a fost) si am vazut si noi cate ceva prin zona printre care si acest loc si am citit cu nerabdare pana la final sa vad daca si voua vi s-a spus despre

De asemenea, interesant este sistemul de închidere a ușii, un fel de zăvor primitiv, din lemn, care a dăinuit până în zilele noastre.

si vad ca da. Este un sistem atat de simplu insa util, asa cum am povestit si aratat si eu in cel mai recent articol despre Kufstein, unde intr-o poza spre final, arat un pietroi care actiona inchiderea/ deschiderea usii .

Ma bucur ca ai ajuns si aici si ai avut parte de oamni ai locului pentru explicatii, felicitari, votat cu mare drag.

Michi
[11.10.22 13:40:08]
»

@iulianic: ˝Întotdeauna și peste tot am fost așteptați, iar cineva din partea locului, cunoscând îndeaproape subiectul, ne-a făcut prezentarea obiectivului. ˝

Am vizitat Biserica din Deal din Ieud în cadrul circuitului pe care l-am făcut prin Maramureş numai eu cu soţul, mult înainte de a intra în 2010 în AFA, când începând să scriu reviewuri, la fecare excursie făcută mi-am sistematizat pozele. Cred că a fost în jurul anilor 2000 înainte de a se reface picturile murale, cum spui prin 2007-2009. Deci nu am poze ci doar amintirea siluetei svelte a bisericii din Deal şi vag, a picturilor destul de şterse care m-au impresionat la vremea aceea. După o zi de ˝guzgăneală˝ am ajuns destul de târziu, spre seară la Biserica din Deal. Am găsit-o închisă. Când să facem cale întoarsă rămânând pe retină doar cu silueta bisericii, pe un colţ de grindă, ferit de ploaie, era un tel cu număr de mobil (de asta spun că excursia nu a fost făcută în ˝epoca de aur˝ ci în jur de anul 2000). Am dat tel. într-o doară. Aflaţi că în zece minute a venit ghidul local care, la oră târzie din noapte ne-a povestit despre biserică vreo două ore, explicându-ne tematica fiecărei picturi, pe timpul lui liber... Jos pălăria! Cât despre reviewul tău, mulţumesc că mi-ai actualizat amintirile.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, Michi, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Ieud și împrejurimile:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071789026260376 sec
    ecranul dvs: 1 x 1