ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.10.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Chitila [IF]
ÎNSCRIS: 08.07.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Limyra Antik Kenti - mi-a starnit curiozitatea

TIPĂREȘTE URM de aici

Buna!

Precum ati citit am fost in Turcia intr-un tur mai atipic, asa cum mi-a transmis @Maria55 printr-un ecou.

Asa este de fapt si Limyra, este un altfel de sit arheologic lasat de autoritatile turce de izbeliste dar care in ciuda acestui lucru este vizitat de turisti.

Faptul ca el nu mai este organizat in vreun fel spre vizitare si noua ne-a dat batai de cap, dar in final am fost multumiti ca i-am calcat pragul.

In drumul nostru parcurs cu masina intre Fethiye si Kemer am setat GPS-esul sa ne duca pe ruta de coasta a Antalyei si nu pe cea continentala, intai am zis sa facem o sedinta foto cu plajele din Kalkan si dupa, in functie de timpul ramas sa vizitam si Limyra.

Asa ca la Finike am incetinit viteza si ne-am tot uitat dupa semnalizarea sitului arheologic.

Dupa scanarea cu privirea a zonei de plaje a orasului Finike de altfel o asezare eminamente agrara, la iesire din zona de oras am ochit panoul cu "Limyra" cu indicatia sa facem stanga inca 5 km apoi iar un alt panou de semnalizare sa facem dreapta inca un kilometru, astfel am mers practic paralel cu baza unui munte pana in locul in care pe partea stanga a drumului ni s-a aratat anfiteatrul Limyra.

Anfiteatrul ni s-a parut destul de mare si bine conservat. El este incercuit cu plasa galvanizata si nu am avut acees direct. Aici am oprit pe dreapta masina am facut cateva poze dupa care ne-am pozitionat masina intr-o parcare aflata intre niste copaci si prin poarta de plasa sparta am intrat in situl arheologic fara sa ne intrebe nimeni de sanatate. In fata noastra mai erau doi cetateni englezi, un el si o ea care jurai ca sunt la o sedinta foto profesionista printre ruine.

Dar ce a fost Limyra in antichitate nu pot sa va povestesc cu exactitate pentru ca nu am gasit date despre orasul antic decat foarte vagi. Cu certitudine pot sa va spun ca a fost un oras antic lycian cu o prospera viata in perioada bizantina.

Ruinele din Limyra sunt totusi vestite pentru arhitetura podului jos cu arcade care se pare ca avea o lungime de 360 de metri,

Ce ne-a incantat pe noi a fost faptul ca mijlocul orasului este traversat de un rau si din loc in loc copacii umbresc cursul raului astfel ca in bataia soarelui de la amiaza mai ai cate un ragaz pentru racorire.

Zona unde se afla templul orasului nu imi explica mie dintr-o cercetare empirica a locului de ce este inundata cu apa care in timp a format un bazin peste coloanele de marmura, mozaic si piatra ale templului.

Intiderea sitului este destul de maricuta si necesita vointa multa din partea vizitatorilor clandestini sa realizeze de fapt ceea ce vizioneaza,

Nu vreau sa-mi dau cu parerea mai mult despre locul acesta in schimb o sa atasez cateva poze pentru ca mi se par mai graitoare.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de adrianbogdan in 03.10.17 09:51:51
Validat / Publicat: 03.10.17 13:08:00
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.

VIZUALIZĂRI: 1183 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adrianbogdan); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Limyra vazuta din poarta
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 56500 PMA (din 43 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

mishu
[03.10.17 13:29:21]
»

@adrianbogdan: E trist sa facem haz de necaz, dar credeam ca numai la noi multe locuri interesante de vazut sunt lasate de izbeliste, uite ca se intampla si la altii.

Si nu vorbim de un musuroi pe care sa-l numeasca "sit arheologic" este o intreaga asezare.

Ce sa spun, am vazut intai pozele din care se intuieste ca e lasat balta si este pacat de asta si stau si ma gandesc ca daca exista inca turisti care merg acolo inseamna ca e un loc care merita vazut.

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
maria55 † CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[03.10.17 13:38:26]
»

@adrianbogdan: am zis bine, atipic! Dar Doamne, câte locuri intereante pot să-ti ofere aceste meleaguri! Bravo Roxana si bravo soferului personal că n-a crâcnit????, a mers unde ai "dictat"!

webmaster
[03.10.17 13:38:30]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)

— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

tata123 🔱
[03.10.17 13:44:41]
»

@adrianbogdan: Alte urme ale istoriei interesante (lăsând la o parte starea în care se află acum).

The site of Limyra is free visitable but a large part is at the moment not open for visitors așa zice acest site turcesc (turkisharchaeonews.net/site/limyra).

Ruinele orașului lycian Limyra (numit Zemuri în prima parte a existenței sale) au fost cercetate științific prima dată la 1812. De atunci s-au desfășurat mereu cercetări arheologice în zona orașului, fiind descoperite sarcofagele familiei Sidarios, templul-mormânt al regelui Heroon of Perikle de la Lymira. Dinastia Perikle a reușit să cucerească mai multe orașe din zonă devenind un pol economic și politic al regiunii Lycia. În timpul acestei dinastii se construiesc fortificațiile orașului care înconjoară o zonă de 25 ha. Creșterea nivelului pânzei freatice datorită izvoarelor subterane a condus către părăsirea orașului în Antichitatea târzie

O schiță a săpăturilor arheologice găsiți aici: oeaw.ac.at/en/oeai/resear ... ban-development. De altfel, pe Internet sunt o mulțime de articole, în diverse limbi, care expun rezultate ale cercetărilor arheologice și alte diverse studii.

Mi se pare interesant fragmentul de pod aflat în apropierea ruinelor orașului lycian, unul din cel mai vechi segment de arc de pod păstrat din lume (en.wikipedia.org/wiki/Bridge_near_Limyra). Nu cred că ați ajuns până acolo (vreo 3 km distanță de teatrul orașului).

adrianbogdanAUTOR REVIEW
[03.10.17 13:47:38]
»

@mishu: O sa razi dar este un sit arheologic foarte mare unde dupa mine s-au bagat bani frumosi in excavatii si decopertari dar care culmea se viziteaza... singure.

Cred ca lacatul o fi fost pus de un administrator ceva acolo, dar cineva a fost curios si a indepartat intreaga plasa de la poarta ignorand astfel lacatul. La plecare ne-am intalnit cu alti curiosi de data acesta, turci de-ai lor.

In alte situri mult mai mici din Turcia biletul de intrare ne-a costat cam piperat iar aici a fost moca intrarea dar este adevarat fara nicio explicatie...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
adrianbogdanAUTOR REVIEW
[03.10.17 14:01:46]
»

@tata123: Buna!

Da am gasit cateceva pe net despre locatie dar sti tu cum devine treaba cand nu cunosti limba iar traducerea google este relativa si precum ai vazut am specificat in articol ca nu cunosc decat niste date vagi despre locatie. (cred ca este mai corect asa fata de cei care citesc review-ul)

Am ajuns pana in apropierea podului, intr-o poza am si spus lucrul asta, dar crede-ma am fost dezorientati rau la un momentdat, la fata locului nu ai niciun indiciu asa ca ne-am lasat dusi de val si am bantuit pe unde ne-a dus capul, mai bine zis ochii.

Multumesc pentru completari la tine m-am gandit cand am scris astea cateva randuri... " @tata123 - stie".

Nu am ajuns la morminte, am fost strict la orasul antic si am vizitat o bucatica banuiesc din ceea ce este excavat si acest lucru l-am facut fara ghidaj cum am scris si in articol.

Multumesc frumos!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adrianbogdanAUTOR REVIEW
[03.10.17 14:26:49]
»

@maria55: Limyra nu prea a fost in plan dar s-a nimerit ca soferul in acea zi sa fie dragut si sa ma opreasca mai mult ca o curiozitate si uite asa am cascat si noi ochii la niste ruine foarte inedite pentru noi din doua puncte de vedere.

1. nu am avut paznic, ghid, ghidaje si doar foarte putine indrumari scrise pe net si alea intr-o alta limba

2. situl arheologica nu se afla chiar in bataia soarelui (exemplu Efes sau Apollo/Didim) are ceva vegetatie dar si un rau impreuna cu numeroase izvoare care tasnesc de sub pietre.

Multumesc Maria pentru apreciere si incurajare, nici macar nu am vrut sa scriu despre Limyra pentru ca asa cum am spus nu stapanesc subiectul!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, maria55, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Finike şi Likya:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.95298409461975 sec
    ecranul dvs: 1 x 1