ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.02.2009
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: timisoara
ÎNSCRIS: 21.12.08
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
AUG-2008
DURATA: 1 zile
familie cu copii
[?] AD. + 3 COPII

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Marele amfiteatru de la Dodona

TIPĂREȘTE

Undeva foarte aproape de Ioanina, spre sud, se află marele amfiteatru de la Dodona şi ruinele oracolului ce a precedat pe cel din Delphi. Am scris "undeva", pentru că ne-am rătăcit căutândul. Într-o zonă în care se despărţeau două austostrăzi, care la rândul lor avea ieşirile în construcţie şi unde peste tot erau indicatoare spre situl arheologic, noi reuşisem să ne învârtim în cerc.

În luna august soarele Greciei este necruţător, urmele de nori sunt de fapt jeturile avioanelor cu reacţie; temperatura la sol este peste 40 C.

Când în sfârşit am ajuns, am lăsat maşina într-o parcare albă, pe jos erau numai bucăţele rotunjite de marmură. Motorul tăcu şi într-o clipită ne invadă căldura. În lipsa climatizării; a sta în maşină însemna a ne transforma în cozonaci. Băieţelul a adormit şi nedorind să-l trezim, am pornit din nou maşina. Mi-am lăsat soţia în maşină să se joace în tăcere cu fetiţa cea mică, dar fără să-l trezescă pe cel băieţel.

Am ieşit în caniculă cu fiica cea mare. Ne-am strecurat după o poartă metalică deschisă, depărtându-ne de casa de bilete. În final ne-am dat seama şi ne-am întors să plătim intrarea. Apoi am revenit spre parcare, neştiind că mergeam în sensul invers al algoritmului de vizitare.

Cuprinşi de emoţie am mărit pasul, în dreapta noastră se ridica un deal ce devenea din ce în ce mai înalt şi mai întărit cu trepte de piatră. Amfiteatrul întârzia să apară.

Surpriza a fost minunată, pentru că din cauza grabei şi a căldurii am ajuns brusc în faţa lui, eram practic în spatele scenei. O boltă de piatră marca intrarea spre scenă. Contrar dispoziţiilor afişate am intrat în mijlocul amfiteatrului. Ne-am uitat în jurul nostru şi-am privit locurile de piatră pe care acum 2500 de ani oamenii unei civilizaţii minunate le ocupau. Acum noi, actori plin de uimire priveam reprezentaţia dată de spectatorii antici, tăcuţi şi invizibili. Sus, un măslin devenea martorul declamaţiei nostre tăcute.

Dodona este încă un şantier arheologic, se lucrează. Nu se lucra atunci când am fost noi, deoarece în căldura obositoare, vizitatorii se numărau pe degete!

Am mers înainte spre clădirea oracolului şi ea există, cu stejarul replantat în curte şi cu fundaţiile intacte. Pe drum am întâlnit o coloană, ce ne dădea dimensiunea înălţimii camerelor şi a frontonului.

Oracolul de la Dodona este cel mai vechi oracol al Greciei...

"... Pe urmă, poate, Egeria era o zână a unui izvor ce curgea sub un stejar sfânt. Se spune că un asemenea izvor ce ţâşnea sub poala marelui stejar din Dodona şi că preoteasa prevestea viitorul din murmurul său. Grecii credeau că o gură de apă băută din anumite izvoare sau fântâni sacre te poate înzestra cu puteri profetice..." 1.)

"La Dodona, zeul stejarului, Zeus, era însoţit de Diona, al cărei nume este, în afara unei simple deosebiri dialectale, cel al Junonei; şi după cum am văzut, el pare să fi fost cununat periodic pe vârful muntelui Cithaeron cu o statuie a Herei cioplită în lemn de stejar." 2.)

"Cultul stejarului sau al zeului stejarului pare să fi fost împărtăşit de toate ramurile familiei ariene din Europa. Greci la fel ca italienii asociau arborele cu numele celui mai mare zeu al lor, Zeus sau Jupiter, divinitatea cerului, a ploii şi a tunetului. Poate cel mai vechi şi cu siguranţă unul dintre cele mai vestite sanctuare ale Greciei era cel din Dodona, unde Zeus era idolatrizat în stejarul oracular. Furtunile despre care se spune că bântuie la Dodona mai des decât oriunde în Europa făceau din acest loc un sălaş deosebit de potrivit pentru zeul a cărei voce putea fi auzită tot atât de bine în freamătul frunzelor stejarului, ca şi în bubuitul tunetului. Gongurile de bronz pe care vântul le făcea să răsune continuu în jurul sanctuarului aveau poate rolul să imite tunetul, care putea fi auzit atât de des, rostogolindu-se şi bubuind în văgăunile munţilor aspri şi pleşuvi ce înconjurau valea posomorâtă." 3.)

Ne-am despărţit de Dodona, cu imaginea stejarului tânăr în minte. Acest stejar avea acum de luptat cu căldura multor ani şi cu oamenii unei noi civilizaţii pe acele meleaguri epiriote.

_______________________________________________

1. James George Frazer, Creanga de aur, Ed. Minerva, BPT 1980, Vol.II,Cap XIII, pag.29 mijloc

2. idem, pag.36 jos

3. idem, Cap. XV, pag.54

## end review sc

[fb]
---
Trimis de Daniel trezitu in 02.02.09 18:00:26
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2505 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Daniel trezitu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Amfiteatrul de la Dodona
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 350 PMA (din 4 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

jokermen2001
[30.03.09 12:28:43]
»

Bine scriitorule si cand te-ai trezit era dimineatza?

Admin
[30.03.09 12:55:35]
»

jokermen, observ cu surprindere la tine o etalare a niscaiva veleitati beletristico-literare-a-la-botu'-calului, ca sa le spun asa .

Te invit sa te abtii in viitor; poate mai incolo voi deschide, special pentru tine si alti eventuali amatori, o rubrica de critica literaro-filozofica, cu ancorare directa in meandrele concretului impresiilor postate :-)

Pana atunci, daca anumite impresii consideri ca nu se ridica la inaltimea pretentiilor tale, te invit sa le sari, pur si simplu.

jokermen2001
[30.03.09 15:42:56]
»

Da, ce sa mai zic acum,ti cu sefu!

webmaster98
[05.06.15 10:16:51]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Epirus" (deja existentă pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
jokermen2001
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Epirus:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056761026382446 sec
    ecranul dvs: 1 x 1