ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.08.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: jud. Ilfov
ÎNSCRIS: 11.06.14
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2015
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Edessa, racoare la Karanos

TIPĂREȘTE

"Ca orice treaba amuzanta, turismul este o problema extrem de serioasa. "

@capca1

Cum aveam in plan ca anul acesta sa ajungem la Meteore, despre care am amintit pe aici si pe care doresc sa le revad, poate intr-un moment de Lumina Sfanta - de aceea am si propus o mini-intalnire acolo - la croirea traseului aveam de ales, catre manastiri, intre un drum prin Veria si altul pe la Edessa. Cum la Veria si imprejurimi erau tentatii ale istoriei ce necesitau ceva timp, am ales varianta Edessa, pentru placerea de a vedea un loc deosebit dar si pentru un racoros popas necesar. Pentru timpul scurt avut a fost alegerea reusita.

Venind dinspre Kulata - drumul spre Salonic este foarte cunoscut- am intrat de pe E79 pe E90 iar la Diavata am intrat pe E86, drum ce avea sa ne duca direct la Edessa. Sunt suficient de multe indicatoare, bine si din timp plasate, deci nu sunt probleme, atentie totusi sa nu-l ratati tocmai pe cel de intrare in oras, localitatea fiind putin lateral dreapta cand veniti dinspre Salonic. Odata intrati in oras, intalniti indicatoare catre ruine si monumente dar cele cautate de turisti si cele mai multe de altfel, catre marea cascada, cum altfel decat in engleza alaturi de greaca, "waterfalls". Exista parcare publica in apropierea bazarului de langa parcul cascadei, fiind duminica era plina, am gasit totusi loc langa parc pe o straduta linistita si, dupa echiparea cu aparat foto si binoclu, am mers sa simtim stropii racoritori, nu inainte de a ne aminti ca plecasem informati la drum si ca locul unde ne aflam are o lunga si intortocheata istorie, din care face parte si Alexandru cel Mare, nascut undeva pe aproape in localitatea azi numita Pella.

Edessa de astazi este capitala unitatii administrative Pella, una din cele sapte prefecturi ale Macedoniei Centrale, regiune de administrare alaturi de alte 12. Sub orasul de astazi si in zonele apropiate, se pare ca au fost identificate resturi ale fostei capitale a vechiului regat al Macedoniei, inainte ca aceasta sa fie mutata la Pella, capitala numita Ege (Aigai, adica furtuna sau alta traducere, capra); doua artefacte sunt foarte frumoase si bogat ornamentate, vanatoare de lei si vanatoare de cerb. Se pare ca numele Edessa provine de la frigienii antici si inseamna "turnul de apa", astazi este cunoscut ca "orasul apei", mai apropiat de numele macedonean si slav, Voden si Vodina. In oras ar trebui vizitata si Moscheea Yeni (este unul din numele sub care se face cunoscuta), tot aici fiind si Muzeul de Arheologie Edessa, Biserica Adormirii Maicii Domnului, orasul de jos unde sunt ruinele cu marturii ale inceputului crestinismului iar in afara, la 33 km, izvoarele terapeutice de la Loutraki numite de localnici Pozar, adica "sub foc", caci doar sub foc a fost si colegul @johnnyredlabel cand s-a distrat acolo, noua doar ne-a facut pofta, dumnealui urmand indicatiile celui ce odata a fost medic 'de familie' la termale, Hipocrate. Astept aici pana cineva povesteste cum se schiaza la Kaimaktsalan (sper ca am scris bine caci ochiii au luat-o fiecare in alta directie), acolo unde este un centru cu 14 partii de schi, de fapt numele de mai sus - nu-mi cereti sa-l repet - este al varfului cel mai inalt din masivul Voras, 2524 m, al treilea in Grecia.

Dar timpul trece, Meteorele ne asteapta, asa ca o luam spre cascada, drumul este imposibil de ratat chiar si cu ochiii inchisi, desi, cum am citit pe aici si aiurea, sunt si din acei turisti care confunda marea cu lacul si puiul cu mielul.

In calea nostra prima data a fost o micuta capela la care o am aprins cateva lumanari pentru noi si copii dar si pentru acel sofer de tir, obosit, care doar cu cateva ore in urma putea sa puna punct vacantei noastre si a altor nevinovati. Cu muzica apei in urechi, am coborat sa o admiram, am intrat si in mica scobitura din spatele caderii de apa, pretul era in mai 2015 de 50 centi/persoana. Edessa nu este degeaba numit orasul apei, este o adevarata cavalcada de cascade (eu am asemuit sunetul apei cu goana cailor), cascade formate pe raul Edesseos, initial sapte la numar dar au fost reorganizate si astazi sunt doua gemene mai mici si marea cascada Karanos, numita asa dupa primul rege al Macedoniei. Se zice ca are o cadere de la 70 m, este cea mai inalta din Grecia si din Europa de est si s-a format in sec. XIV in urma unui mare cutremur. Dupa ce va racoriti, puteti vizita Muzeul Apei, puteti lua liftul de sticla pt a admira intregul parc (nu l-am luat, un tir sub nas ne-a fost suficient in acea zi) sau puteti sa mergeti la fabrica de prelucrare a canepii, inchisa in 1990, dupa isteria din toata lumea legata de planta respectiva (celebrul si inegalabilul nostru farmacist Ovidiu Bojor spunea candva intr-o emisiune tv ca totusi cantitatea de planta de consumat odata pt a produce anumite efecte ar fi colosala si imposibila iar despre cultivarea ei de bunicii si strabunicii nostri care faceau enorm de multe din ea, nu vorbim).

Am incercat sa ne lipim de o cofetarie, stiut fiind ca se fac prajituri bune acolo, am renuntat caci era foarte aglomerat, fiind duminica, din bazar n-am luat nimic, erau multe chestii care nu aveau nici o legatura cu locul si scumpe atunci.

Va recomand sa va opriti aici, la cascadele Edessei, este superb si vara in special, merita. Este in drumul spre Meteore, spre Corfu sau Atena daca mergeti cu auto, de la Salonic sunt aproximativ 70 km si se poate veni cu autobuzele, foarte bune, KTEL. Cum spunea @biancuta, cascada si parcurile Edessei poti sa le crezi

" locul de unde Dumnezeu paseste pentru a ajunge la cer".


[fb]
---
Trimis de elviramvio in 11.08.15 11:48:36
Validat / Publicat: 11.08.15 13:12:30
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 5017 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (elviramvio); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Si aici veneau stropii maraunti.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[11.08.15 12:37:48]
»

@elviramvio - Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Edessa şi împrejurimile" (deja existentă pe sait)

traian.leuca †
[11.08.15 17:53:03]
»

Frumos articol!

De câte ori citesc despre Edessa am o tresărire și nu pot să uit că am ratat-o de două ori; odată din lipsă de timp, iar a doua oară din cauza unei întâmplări nefericite petrecută la Ioannina.

irinad CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[11.08.15 18:14:14]
»

@elviramvio - Şi un superbonus pentru un articol aşa de frumos! Felicitări!

elviramvioAUTOR REVIEW
[11.08.15 18:35:23]
»

@traian. leuca -

Este superb acolo, vara. Stiu ce inseamna concedii ratate, de aceea va doresc sa ajungeti curand si sa vedeti mult mai mult decat am vazut noi.

Vacante placute!

crismis
[11.08.15 22:38:27]
»

@elviramvio: Ireala P08... Frumos! Multumesc!

elviramvioAUTOR REVIEW
[11.08.15 23:10:24]
»

@crismis -

Nu-mi multumi, poza nu-i nimic fata de realitate. Si tatal pozei e "tata", vesnic nemultumit de starea drumurilor si de cat de reusite sunt pozele!

tata123 🔱
[12.08.15 09:30:41]
»

@elviramvio - Nu ar fi rău un pic de răcoare de la Edessa și în capitala României. Deși avem o Dâmbovița, un Cișmigiu și Herăstrău, fântâni la Unirii, etc.

Am observat că vizitarea fostei fabrici de prelucrare a cânepii e inclusă în ofertele turistice ale agențiilor. Îmi aduc aminte când bunicii semănau cânepă în grădină și ce julfă delicioasă ieșea din semințele pisate.

În apropiere este și stațiunea termală Pozar, dar și mormintele regale de la Vergina - e o zonă foarte ofertantă din punct de vedere turistic.

elviramvioAUTOR REVIEW
[12.08.15 11:12:30]
»

@tata123 -

Asa este cu zona si de aceea, cine are timp, merita sa se cazeze pe acolo. Cred ca e buna o documentare inainte de a pleca de acasa, asa castigam si timp si bani, ma refer la cei ce merg individual si nu prin agentie. Despre canepa, ce sa spun, doar parintii nostri au fost sau inca sunt, asemeni si bunicii, oameni seriosi, nu drogati. Si n-am spus sa nu induc in eroare, pentru ca sunt ceva ani de cand l-am vazut pe dl. O. Bojor discutand de canepa, cantitatea de planta autohtona ce trebuia consumata de un cal odata, era de 1 sau 3 tone, pt ca memoria m-a tradus, ma opresc la 1 tona.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, elviramvio, irinad, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Edessa şi împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059647083282471 sec
    ecranul dvs: 1 x 1