ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.11.2024
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
APR-2024
DURATA: 1 zile
Solo

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Hamad Airport sau locul unde îți dorești să rămâi blocat

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Mare parte din noi am ajuns pe un aeroport.Și o parte din noi am întâmpinat întârzieri,uneori anulări sau alte neplăceri.Dar cum este atunci când ajungi într-un aeroport și îți dorești să rămâi blocat acolo ? Este cumva SF ? Nici vorbă,la Hamad International Airport din Doha acest lucru este posibil.Mai exact îți dorești să rămâi blocat exact așa cum am scris în titul acestui articol.

Până în prezent am ajuns de trei ori acolo, de fiecare dată cu ocazia unor escale spre alte meleaguri pământene dar nici o dată nu am ajuns dincolo de porțile acestui aeroport. Am văzut nucleul orașului acel mic grup de zgârie nori de nenumărate ori cu ocazia decolărilor/aterizărilor, am zărit orașul de pe piste acolo unde mă lăsa avionul, dar degeaba, nu a fost să fie până acum norocul unei escale mai lungi de 6 ore. Doar atunci ai posibilitatea și merită să fugi un pic în oraș. Dar unde vreau să ajung, voi descrie acest aeroport de 5 stele și probabil cel mai bun din lume pentru mine și chiar merită să fie descris, este totuși un oraș în oraș.

Câteva cuvinte despre Qatar

În trecut emiratul Qatar a fost controlat de alte popoare arabe. În 1916 emirul de atunci a permis ca țara să devină protectorat britanic. După ce s-a descoperit țițeiul în anii 40 Qatarul a reușit să se dezvolte în ritm alert. În 1971 Qatarul a devenit stat independent iar prima sa constituție există din 2005.

Emirul din prezert este prințul Hamad bin Khalifa al Thani și conduce această țară din 1995. Aeroportul Hamad îi poartă numele.

Aeroportul Hamad

Aeroportul internațional din Doha s-a construit acum 10 ani în 2014 pe o insulă construită artificial. Deoarece aeroportul de până atunci a devenit neîncăpător a fost nevoie de ceva mult mai mare, s-a și reușit punerea în aplicare. Aeroportul se află aici

25°16′23″N 51°36′29″E iar distanța până în centrul orașului este de 10 km. Accesul se poate realiza cu mijloace de transport în comun, metro, taxi sau pe calea apei existând un mic port deservind acest aeroport.

Pentru detalii suplimentare se poate consulta siteul aeroportului dohahamadairport.com

Aeroportul în sine cu pistele și anexele sale ocupă 3600 hectare de insulă artificială. Atunci când nimeresc să aterizez pe pista de lângă apă am impresia că amerizez și nu aterizez, îmi revin abia după contactul roților cu solul. Aeroportul este o imensitate, atunci când avionul mă lasă undeva pe aeroport, doar drumul cu autobuzul durează în jur de 15 minute.

Pistele au o lungime de până în 5 km (4850 m și 4250 m) astfel pot decola/ateriza și cele mai mari avioane din lume care ar avea nevoie de o distanță de rulare de cca 3-3,5km. Accesul pe piste/avioane se realizează prin mai mult de o sută de porți. Cât despre terminal, este un adevărat oraș în oraș, nu te plictisești iar cu ocazia unei escale mai lungi ai la dispoziție hotel și timp liber pentru city break în Doha.

Aeroportul se află într-o dezvoltare continuă, având 3 experiențe aici descopăr lucruri noi de fiecare dată. Surpriza a fost că în acest an am descoperit o extensie de terminal nou-construită (mai mare decât întreg Otopeniul) care anul trecut nu era acolo :)

Structura terminalului

Terminalul imens s-a proiectat să fie în formă de Y. Pentru a ușura deplasarea în interiorul terminalelor există 2 linii de tren cu stații automate fără mecanic, nenumărate mașinuțe electrice cu 2/4/6/8 sau mai multe locuri conduse de angajații aeroportului (era să mă calce o dată una), trotuarele/benzile rulante, scările rulante și lifturile. Pentru persoanele cu mobilitate redusă există foarte multe facilități și posibilități de deplasare între terminale.

Pentru cei nefamiliarizați încă cu aeroportul imens există o sumedenie de informații accesibile fie prin angajați ai aeroportului fie (și asta recomand eu mai degrabă) ecrane interactive foarte multe. Aceste ecrane îți oferă toate informațiile posibile despre aeroport, îți arată calea cea mai scurtă la locul unde dorești să ajungi, îți oferă informații privind zborul tău și multe altele. Jucându-mă pe aceste ecrane am aflat despre multe locuri ne-știute de mine.

Arrivals

Dar revenind la structura aeroportului voi descrie prima secțiune din acesta cu denumirea de arrivals. Oricare dintre noi acesta este prima întâlnire cu aeroportul din Doha. Este partea din aeroport unde vom face controlul documentelor, ale bagajelor de mână dacă avem un transfer, și de unde vom putea merge mai departe fie la aeroport fie în oraș. Având în vedere că aeroportul qatarez este un nod aerian pentru întreg globul pământesc acesta s-a dimensionat corespunzător și pot afirma că și funcționează în acest sens adică să înghită mase de turiști dar aceștia să nu aștepte nici prea mult. Cele mai importante facilități la arrivals sînt E-gate, controlul documentelor fără angajați, benzile de bagaje, secția imigrări, birourile de informații pentru transfer sau orice altă informație, bilete fizice sau online la orice mijloace de transport în comun, închirieri de mașini, toalete, cazări, hoteluri (inclusiv hotelul din aeroport), ATM uri, centre medicale, servicii urgențe, farmacii, magazine, restaurante, sală acces internet, zone fumători, zone rugăciune separat pentru creștini și musulmani și așa mai departe. Harta se află aici:

dohahamadairport.com/airp ... -and-Greet-Hall

Immigration and baggage hall

În mare este vorba despre cele descrise mai sus, din punct de vedere fizic immigration and baggage hall este oarecum delimitat de celellate facilități și poate mai bine securizat. Harta zonei se află aici :

dohahamadairport.com/airp ... d-Baggage-Claim

Departures and transfers

Discutăm aici despre cea mai parte ca suprafață/număr de nivele/subsecții ale aeroportului din Doha. Aici circulă și trenurile că distanțele sînt mari, aici avem cele mai multe posibilități de odihnă, de divertisment, altele. Un singur nivel central asigură acces la toate zonele pe toată lungimea sa se numește Departures Concurses C. Ar mai fi A și B știu că unul este subsol (cel mai slab calitativ zic eu, de acolo se pleacă în zboruri interne dar și spre România) și unul superior la etaje acolo unde se află lounge urile pentru cei care au avut bani să plătească un bilet la clasa 1 sau business :) În acest oraș în oraș poți face aproape totul mai puțin să vezi cerul liber :) totul este acoperit cu sticlă și metal. Am povestit ce folosești pentru deplasări (scări, scări rulante, lifturi, trotuare rulante, mașinuțe electrice, trenuri)

Centrul de interes în aeroport este locul unde se află ursulețul cu lampa. Unii ziceau că era jucăria preferată a copiilor prințului de Qatar Hamad, eu zic că este creația unui artist elvețian Urs Fisher. Ursulețul galben și imens de 7 m înălțime este sculptat din bronz. Prin viziunea artistului se celebrează ideea de călătorie, la fel cum artistul celebrează călătoria înapoi în timp către simbolurile copilăriei, un loc în care cu toții și în care din când în când ne place să ne întoarcem. Lamp Bear se cheamă acest loc iar în jurul urslețului se află Information Desk cu angajați umani, altele decât ecranele despre care am scris.

Pe lângă nenumăratele facilități (trenurile, alte modalități de transport, toaletele cu dușuri, sălile de rugăciune, femei și bărbați, sălile pentru fumători, terenuri de joacă pentru copii) se află magazine, restaurante, baruri, showroomuri echivalente cu câteva malluri din orașe mari. Ca să enumăr numele lor durează prea mult (le veți găsi pe hartă inclusiv cu locația) dar sînt 25 restaurante/cafenele, 34 magazine de modă, îmbrăcăminte, încălțăminte, etc, 13 magazine de bijuterii, 36 magazine speciale (boutiques, speciality stores) 15 magazine de dulciuri, 10 magazine de parfumuri, 4 magazine de electronice, 4 magazine exclusiv cu articole sportive, câte 3 magazine cu accesorii de călătorit, 3 magazine de alcool și tutun, 15 magazine de souveniruri. Și asta doar în zona C!! Gata, atât, sau aproape atât mai erau prezentate ultimele modele de mașini Tesla sau Lamborghini&Co, toate astea se găsesc de cumpărat, doar că dacă te numeri printre fericiții cumpărători nu te urci la volan acolo, ți le livrează acasă chiar și în România. În concluzie având în vedere surprizele lumii arabe, am reușit să observ în direct unul care a cumpărat un Tesla autonom acolo pe loc. Cred că nu are rost să mai povestesc că cumpărătorul era îmbrăcat în thawb, acea robă lungă ce poartă bărbații acolo, eu zic cearceaf :)

În alte ordine de idei observând prețurile unele te dau pe spate, alte nu. Dacă vroiam să mănânc și să beau ceva (ceea ce am și făcut) acesta nu costa mai mult decât în aeroportul din Otopeni. Unele prețuri din diferite magazine erau asemănătoare cu cele din magazinele noastre. Moneda națională este rialul qatarez (1QAR=1,29RON)

Harta concourse C se află aici:

dohahamadairport.com/site ... Concourse-C.pdf

The Orchard

Spre nord în aeroport dincolo de ultima stație de tren se află o grădină minunată. Eu am numit-o grădină botanică dar de fapt s-a dorit să se creeze o grădină tropicală. Se numește The Orchard și este construită pe 2 nivele deoarece înălțimea copacilor nu permite un singur nivel. The Orchard s-a amenajat în 2023 (nu l-am văzut nici în 2017 nici în 2023, probabil era în amenajare atunci) și personal l-am vizitat în 2024. Am fost impresionat, și veți fi și voi vizitând fotografiile mele. Grădina este un adevărat loc de recreere pentru călătorul în tranzit, are ape curgătoare, cascadă, alei, gazon, plante, copaci, bănci, măsuțe, lămpi cum doar în parcuri observăm, și dacă nu mă înșel am observat și păsărele zburătoare. Nu este de mirare că am văzut numeroși călători care stăteau efectiv pe gazon la un mini-picnic, butonau telefoanele, laptopurile și mâncau/beau/savurau o cafea, altceva. No coment, superb!!

În această zonă a grădinilor există un număr de magazine aproape egale cu cele descrise mai sus, deci încă câteva malluri în plus :)

Dacă ne-am săturat de vizitat magazine, de mâncat, de plimbat în parc este vreme și de o bălăceală. În zona centrală acea cu ursulețul cu lampa se află câteva facilități importante. Acolo se află hotelul, o sală de fitness dimensionată corespunzător și piscina. Din toate acestea eu am accesat piscina de câteva ori. Se ajunge cu liftul este un etaj 4 (la etajul 3 se află hotelul parcă) și are o zonă de recepție unde călătorul este îndrumat spre cabinele de schimb, dușuri, saună sau piscină. Am apucat de câteva ori să beneficiez de piscină pe baza biletului de avion dar ultima oară când am fost accesul era contra cost 50$, dar cu saună, sală și celelalte facilități împreună. Deasupra piscinei se poate observa structura acoperișului aeroportului și implicit și cerul liber prin sticlă.

Am înțeles că în cazul unor escale mai lungi se pot folosi serviciile de cazare la hotel la un preț mai mic sau dacă există întârzieri neimputabile călătorului gratuit. (probabil dacă ai bilet de la Qatar Airways)

Qatar Transit Desk

Este a treia oară când urmăresc biroul Qatar Transit Desk. Din păcate niciodată nu am beneficiat de serviciile lor, deoarece transferul era mai scurt. La o escală de la 6 ore în sus beneficiam de un scurt city-break în Doha (în 2017 acest serviciu era gratuit, acum se plătește dar nu costă mult) La o escală de 8 ore sau mai mult se poate beneficia de o excursie parțial oraș, parțial deșert. În fine la o escală de 4 ore se poate lua parte la o vizită ghidată în interiorul aeroportului. Informații directe se pot obține aici :https://dohahamadairport.com/shop/discover-qatar

Restul de hărți din aeroport le voi atașa aici :

dohahamadairport.com/airp ... res-Concourse-B

dohahamadairport.com/airp ... partures-conc-a

dohahamadairport.com/airp ... e-D-E-Gates-1-4

dohahamadairport.com/airp ... ree-plaza-south

dohahamadairport.com/airp ... ers-Concourse-A

dohahamadairport.com/airp ... orth-and-garden

Vizitele mele în acest aeroport

Am început în 2017 când încercam să ajung pe alte meleaguri asiatice. Aveam escală de 6 ore și ceva dar am ratat city-breakul, am ajuns după ce au închis acel birou. Dar am rămas încă de atunci impresionat de aeroport. Cum mi-am petrecut timpul acolo cu ocazia a 3 escale? Am vizitat fiecare colțișor din aeroport, am folosit toate mijloacele de transport posibile, am mâncat, am băut, am făcut cumpărături, am făcut baie în piscina lor, și... în decursul timpului am scris 3 articole AFA aici așteptând următorul avion. Internetul se accesează folosind date din biletul de avion, viteza internetului este bună dar nu excelează, de ex nu am reușit niciodată un apel video doar audio prin wahatsapp de ex.

Cât despre oraș, din punct de vedere virtual cunosc în mare parte atracțiile sale dar de văzut le-am văzut doar de sus și este chiar frumoasă această priveliște. Se pare că după trei escale ne-benefice pentru o vizită în oraș chiar va trebui să programez un sejur/excursie în Doha.

În altă ordine de idei vă doresc tuturor o escală în acest aeroport.


[fb]
---
Trimis de AZE in 14.11.24 19:58:24
Validat / Publicat: 14.11.24 21:11:49
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 483 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P27 Hamad Airport-The Orchard
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34400 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

doinafil
[15.11.24 11:48:27]
»

Se pare că acest aeroport este, în 2024, cel mai mare din lume, conform ultimelor statistici.

Este impresionant, pare a fi un oraș în oraș, sau o grădină botanică imensă, cu alei, corpuri de iluminat, chiar și păsărele!

Este prima oară când aflu că într-un aeroport găsești și piscină, și hotel pentru a dormi, când ai de așteptat mai mult pentru o nouă decolare.

Despre celelalte facilități, ce să mai spun?! Ai totul la îndemână pentru mâncare, cumpărături de orice fel, de la articole de ultimă modă, bijuterii, sport și chiar mașini!

Mă bucur pentru tine că ai ajuns în cel mai mare aeroport din lume! și, ca de obicei, mulți pupici

Pușcașu MarinPHONE
[15.11.24 17:44:14]
»

@AZE: Articolul tău este mai complet decât ghidul lor. Am ajuns și eu de două ori acolo, dar am avut escale de trei ore, așa că n-am putut vedea tot aeroportul.

Cred că acest aeroport poate fi inclus fără probleme în top 5 de vizitat dacă mergi in Qatar.

Îți doresc să ajungi și pe aeroportul Changi din Singapore. Aș fi curios să știu cum ar arăta clasamentul tău după aceea 😀.

Nu pot decât să te felicit pentru acest articol. Cine va merge pentru prima dată acolo și va citi acest articol înainte, nu va avea absolut nicio problemă.

AZEAUTOR REVIEW
[15.11.24 20:44:59]
»

@doinafil: Mă bucur că ți-a plăcut descrierea. Avem de învățat de la ei, după ce după o vizită pe aici ajung într-un aeroport din țară mi se pare minuscul dar asta este fiecare este dimensionat după trafic ori acolo chiar este trafic.

Am mai omis să scriu în articol că sălile de așteptare sînt foarte încăpătoare, pe lângă scaunele confortabile (aproape fotolii) ai și câteva măsuțe și cel mai important prize pentru încărcat.

Mulțumesc pentru ecou și vot

AZEAUTOR REVIEW
[15.11.24 20:49:31]
»

@Pușcașu Marin: Sînt sigur că sînt aeroporturi și mai bune. De fapt acesta din Qatar nu este chiar pe primul loc, doar că eu nu am văzut altul mai bun.

Dar sînt deschis pentru a experimenta aeroporturi noi pentru mine, probabil voi ajunge cândva și la cel din Singapore. Știi cântecul acela să nu zici niciodată niciodată

Mulțumesc pentru ecou și vot, o seară faină

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
nicole33
[16.11.24 05:34:05]
»

@doinafil:

Se pare că acest aeroport este, în 2024, cel mai mare din lume, conform ultimelor statistici.

Este impresionant, pare a fi un oraș în oraș, sau o grădină botanică imensă, cu alei, corpuri de iluminat, chiar și păsărele!  

Nu ştiu ce statistici ai citit, dar chestia asta cu "cel mai mare" din lume este puţin discutabilă. Contează mult după ce criteriu a fost făcut clasamentul: după suprafaţa ocupată de piste şi restul facilităţilor, după numărul de pasageri tranzitaţi într-un an, după numărul de zboruri operate într-un an.

Fără îndoială, aeroportul din Doha este spectaculos prin cele oferite, însă eu nu cred că este chiar cel mai mare.

Este prima oară când aflu că într-un aeroport găsești și piscină, și hotel pentru a dormi, când ai de așteptat mai mult pentru o nouă decolare. Despre celelalte facilități, ce să mai spun?! Ai totul la îndemână pentru mâncare, cumpărături de orice fel, de la articole de ultimă modă, bijuterii, sport și chiar mașini!

Un hotel fix în aeroport nu ştiu cât de avantajos este, în cazul în care nu beneficiază de o izolare fonică excepţională şi de un preţ decent. Altfel, există multe cazuri în care s-au construit hoteluri de tranzit relativ aproape de aeroporturi, unele oferind şi transfer, gratuit sau contra cost, de la şi la aeroport.

Magazine de tot felul există în multe aeroporturi din lume, bani să fie şi atunci poţi cumpăra orice, inclusiv maşini de lux. Părerea mea

nicole33
[16.11.24 05:49:02]
»

@AZE:

Felicitări pentru articol! Mi-a plăcut prezentarea completă a acestui aeroport fabulos prin cele oferite pasagerilor pe durata escalelor. Grădina tropicală îmi pare excepţională.

Mare parte din noi am ajuns pe un aeroport. Și o parte din noi am întâmpinat întârzieri, uneori anulări sau alte neplăceri. Dar cum este atunci când ajungi într-un aeroport și îți dorești să rămâi blocat acolo? Este cumva SF? Nici vorbă, la Hamad International Airport din Doha acest lucru este posibil. Mai exact îți dorești să rămâi blocat exact așa cum am scris în titul acestui articol.

Indiferent de toate aceste dotări incredibile, eu nu cred că-mi voi dori vreodată să rămân blocată pe vreun aeroport. Nici măcar pe cel din Doha. Însă mi-aş dori în cazul unei escale mai lungi să fac un tur al oraşului, mult mai interesant decât un tur al zecilor de magazine din aeroport.

În alte ordine de idei observând prețurile unele te dau pe spate, alte nu. Dacă vroiam să mănânc și să beau ceva (ceea ce am și făcut) acesta nu costa mai mult decât în aeroportul din Otopeni.

Mâncarea este o necesitate pe parcursul multelor ore de aşteptare, dar comparaţia cu preţurile absolut nesimţite de pe Otopeni nu face decât să mă convingă că o escală cât mai scurtă este de dorit, dacă tot nu poţi pleca în tur ghidat prin oraş.

Mie mai importante mi se par restul facilităţilor de relaxare oferite, sălile de aşteptare, scaunele confortabile, grădina, internetul etc.

doinafil
[16.11.24 14:37:31]
»

@nicole33:

Nu ştiu ce statistici ai citit, dar chestia asta cu "cel mai mare" din lume este puţin discutabilă. Contează mult după ce criteriu a fost făcut clasamentul: după suprafaţa ocupată de piste şi restul facilităţilor, după numărul de pasageri tranzitaţi într-un an, după numărul de zboruri operate într-un an

Ai dreptate! Clasificările sunt funcție de suprafață, de nr. de călători tranzitați, de nr. de piste, de terminale, etc., etc... Informația am citit-o aici:

https://www.mediafax.ro/social/top-10-aeroporturi-din-lume-in-2024-22429093

... și de aceea m-am grăbit să scriu că este primul în top cele 10 din lume. M-am mai gândit că poate fi primul și pentru că este un nod important între Europa și Asia, aflându-se cam la jumătate între cele două.

M-am mirat și eu, pentru că bănuiam că aeroportul din New York ar putea fi cel mai cel!

Cât despre...

Un hotel fix în aeroport nu ştiu cât de avantajos este, în cazul în care nu beneficiază de o izolare fonică excepţională şi de un preţ decent

... să știi că în mod sigur proiectanții camerelor de hotel au ținut cont de zgomotul din aeroport, inclusiv de cel de la decolarea/aterizarea avioanelor. Cred că primul lucru de care au ținut cont a fost antifonarea, iar arabii nu au făcut economie la bani pentru realizarea ei excepțională, precum ai scris!

Mulțumesc pentru ecou!... și, mulți

AZEAUTOR REVIEW
[16.11.24 17:58:21]
»

@nicole33: Răspund și eu într-un târziu la ecou.

Nimeni pe această lume nu dorește să rămână blocat într-un aeroport nici măcar la clasa business, asta este clar. Asta din simplul motiv că este împotriva programului persoanei respective și împotriva voinței sale.

Prin acel titlu dramatic doresc să subliniez faptul că aeroportul în cauză este mai bun decât alte aeroporturi uzuale, funcționale, practice dar doar atât. Aeroportul din Qatar a dorit și a și reușit să iasă din tipar prin numeroasele facilități și alte atracții pe care le-am descris.

Îmi aduc aminte acum că în multe aeroporturi din România sau chiar în Europa de multe ori lipseau și cele mai elementare facilități adică un loc de stat pe jos pe scaun, mai exact exista un număr mult prea mic de locuri pe scaune decât număr de pasageri. În majoritatea aeroprturilor de pe la noi nu găsești o priză de încărcat telefonul sau în unele locuri am observat încărcare contra cost.

Și acum tema mâncării. Personal nu am înțeles niciodată următorul lucru: de ce înainte de check in ai acces la niște magazine/restaurante/altele de cumpărat de-ale gurii cu prețuri asemănătoare din orașul respectiv iar după ce ai trecut de aceste birouri și aștepți avionul în zona așa zisă duty-free ai parte doar de niște prețuri mai mult decât prohibitive de mai bine îți bagi pofta în cui. Și asta cam la toate aeroporturile din lume cu mici diferențe între ele.

Revenind la aeroportul din Hamad erau și acolo prețuri mari dar având în vedere sutele de magazine pe care le-am enumerat în articol și bănuind oarecum și o concurență între ele, prețurile la acestea erau oarecum un pic mai simțite față de cele din Otopeni.

În altă ordine de idei mulțumesc pentru comentarii și vot, o seară faina îți doresc

Marius 72
[18.11.24 10:08:20]
»

@Pușcașu Marin: Sunt fan aeroporturi, zboruri şi tot ce ţine de curse aeriene iar ori de câte ori călătoresc undeva mă zgâiesc la tot ce ţine de acest domeniu.

Indiferent de criteriul luat în considerare la alcătuirea unui top al aeroporturilor, e clar faptul că asiaticii au cele mai performante, futuriste, organizate şi splendide aerogări.

Am avut ocazia în ultima lună să trec prin 3 dintre ele, Istanbul (eu îl consider asiatic), Singapore şi Hong Kong. Le-am enumerat cronologic însă Changi este în vârful topului iar cel turcesc ultimul, deşi până în toamna aceasta era favorit.

Changi este o bijuterie, chiar singaporezii îl prezintă "The Jewel", în special datorită parcului verde amenajat pe vreo 3 etaje, cu cascade, bănci, lifturi şi staţie de tren la ultimul nivel.

Că pomenea @AZE de cele o sută de porţi de îmbarcare, acesta nu e număr chiar aşa de impresionant. Până şi cel din Tenerife Sud are 220, iar în Hong Kong ultima dintre ele poartă numărul 530!! Iar de la aterizarea propriu zisă şi până la burduful porţii de debarcare/îmbarcare am rulat vreo 15 minute.

Se pare că cel nou ridicat în Shanghai este aeroportul cu cel mai mare trafic de pasageri iar cel din Damman, Arabia Saudită, cu cea mai mare suprafaţă, potrivit ultimelor date statistice.

Se mai ia în calcul şi numărul permutărilor de aeronave, al numărului total de curse sau al destinaţiilor şi astfel apar tot felul de clasamente.

Indiferent care s-ar clasa în diversele topuri, Changi reprezintă un etalon al curăţeniei, al uşurinţei orientării şi al eleganţei. Iar dacă mai pui la socoteală că oferă excursii gratuite în oraş celor cu escală mai mare de 6,5 ore parcă ai vrea să rămâi "blocat" pe acolo o jumătate de zi...

Pușcașu Marin
[18.11.24 13:29:08]
»

@Marius 72: Eu n-am avut răbdare să dau atâtea amănunte despre aeroportul din Singapore, însă dacă tot ai început tu, să mai spun și eu că este singurul aeroport din lume care are pardoseala acoperită integral cu mochetă (care arată impecabil) și că în orice ghid turistic te vei uita, dacă vrei să vizitezi Singapore, găsești în top 5 de vizitat, aeroportul Changi.

Din câte știu eu vreo 7 ani la rând a câștigat locul 1 pentru cel mai bun aeroport din lume, la concurență printre altele cu aeroportul din Doha, prezentat atât de complet și de frumos de @AZE în acest articol.

Și cum de-a lungul timpului am citit mai în mai multe articole de-ale lui @AZE multe informații interesante despre aeroporturile prin care a trecut, de-aia îi doresc să ajungă să viziteze și Singapore, pentru a vedea, printre altele și aeroportul Changi.

Marius 72PHONE
[18.11.24 13:50:35]
»

@Pușcașu Marin: Eu mă gândeam să scriu despre el, că de altfel și despre cel din Hong Kong.

Însă nu prea cred că voi reuși.

Dacă ai fi participat la întâlnirea de la Mediaș - ei, na - ai fi văzut și tu prima mea fotografie din concediul recent încheiat. Era exact cu uimirea de a călca pe mochetă. Și nu pe una oarecare ci pe una permanent curățată de mici roboței electronici ce se preumblau printre călători.

Ulterior, tot pe mochetă am pășit și în Auckland și Hong Kong.

Cât privește premiile și laudele, acestea au contribuit la stârnirea interesului meu de a organiza cu cel puțin o escală în Singapore drumul spre Noua Zeelandă.

Că am putut reveni prin Hong Kong, a fost un bonus ce mi-a oferit prilejul de a mă minuna și de această capodoperă.

nicole33
[20.11.24 06:17:04]
»

@doinafil:

Ai dreptate! Clasificările sunt funcție de suprafață, de nr. de călători tranzitați, de nr. de piste, de terminale, etc., etc... Informația am citit-o aici:https://www.mediafax.ro/social/top-10-aeroporturi-din-lume-in-2024-22429093... și de aceea m-am grăbit să scriu că este primul în top cele 10 din lume.

M-am mai gândit că poate fi primul și pentru că este un nod important între Europa și Asia, aflându-se cam la jumătate între cele două.

Eu am rămas cu o uşoară "alergie" când vine vorba de superlative şi devin suspicioasă, apucându-mă să verific. Mi se trage, cred, de la vacanţa petrecută în Dubai în urmă cu aproape zece ani, când auzeam doar superlative la tot pasul, "cel mai... ", "cea mai... " şi tot aşa.

M-am mirat și eu, pentru că bănuiam că aeroportul din New York ar putea fi cel mai cel!

Sinceră să fiu, la citirea ecoului tău, primul meu gând tot spre JFK a mers

Cât despre...” Un hotel fix în aeroport nu ştiu cât de avantajos este, în cazul în care nu beneficiază de o izolare fonică excepţională şi de un preţ decent... să știi că în mod sigur proiectanții camerelor de hotel au ținut cont de zgomotul din aeroport, inclusiv de cel de la decolarea/aterizarea avioanelor. Cred că primul lucru de care au ținut cont a fost antifonarea, iar arabii nu au făcut economie la bani pentru realizarea ei excepțională, precum ai scris!

Posibil, nu ştiu, însă cred că în loc să construiască un hotel ca un buncăr i-ar fi costat mult mai puţin să ofere turiştilor dopuri de pus în urechi sau căşti conectate la o muzică ambientală

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
nicole33
[20.11.24 06:40:10]
»

@AZE:

Nimeni pe această lume nu dorește să rămână blocat într-un aeroport nici măcar la clasa business, asta este clar. Asta din simplul motiv că este împotriva programului persoanei respective și împotriva voinței sale.

Prin acel titlu dramatic doresc să subliniez faptul că aeroportul în cauză este mai bun decât alte aeroporturi uzuale, funcționale, practice dar doar atât. Aeroportul din Qatar a dorit și a și reușit să iasă din tipar prin numeroasele facilități și alte atracții pe care le-am descris.

Am citit articolul tău aflată fiind la finalul unei vacanţe. A doua zi mă aştepta un zbor tare lung pentru mine, iar titlul review-ului tău mi-a dat fiori reci.

La plecare avusesem deja o întârziere de unsprezece ore, anunţată fiind cu mai puţin de 24 ore înainte, dar care mi-a distrus primele două zile de sejur, astfel că îmi era şi frică să mă gândesc ce surprize m-ar putea aştepta şi în cazul zborului de întoarcere.

Am zburat de pe un aeroport mic, mai mic decât cel din Otopeni, dar foarte curat şi bine organizat, evident la ani lumină distanţă de cel din Doha despre care ai povestit tu aici.

Pot spune că am scăpat chiar "ieftin" cu o întârziere de doar o oră şi zece minute la care s-a mai adăugat un sfert de oră de întârziere acumulată pe parcursul zborului . A fost suportabil mai ales pentru că am avut posibilitatea de a folosi facilităţile salonului business din aeroport pentru a mânca bine şi a bea multe cafele excelente şi extrem de necesare înaintea unui zbor lung de şase ore. Şi timpul de aşteptare a trecut mai uşor.

Cât despre oraș, din punct de vedere virtual cunosc în mare parte atracțiile sale dar de văzut le-am văzut doar de sus și este chiar frumoasă această priveliște. Se pare că după trei escale ne-benefice pentru o vizită în oraș chiar va trebui să programez un sejur/excursie în Doha.

Nu am ajuns niciodată pe acest aeroport faimos, însă am fost doar la un pas să rezerv un sejur în Doha pentru ianuarie viitor. Am ales altceva, tot prin zonă, astfel că vizitarea aeroportului a rămas pentru o altă dată, când va fi să fie

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, Marius 72, Pușcașu Marin
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Doha:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057451963424683 sec
    ecranul dvs: 1 x 1