ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.02.2017
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: București
    ÎNSCRIS: 18.06.13
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    OCT-2016
    DURATA: 20 zile
    cuplu fara copii
    2 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    Mister si arheologie langa Cusco – Q’ENQO, PUKAPUKARA si TAMBOMACH’AY

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE URM de aici

    Situl arheologic Q’enqo se afla la vreo 5 minute de mers cu masina de Sacsayhuaman, deci foarte aproape de Cusco. In limba Quechua, Q’enqo inseamna zig-zag. In articolul meu despre Sacsayhuaman va pomeneam despre Huaca sau Waca,

    acele obiecte sau locuri prin intermediul carora incasii comunicau cu spiritele si cu zeii. Daca Sacsayhuaman era un loc sacru de pelerinaj si redescoperire a sinelui, ei bine, Q’enqo este un Huaca! El este in intregime un astfel de loc special de comunicare intre cele 3 lumi paralele cumoscute de incasi: lumea superioara, lumea noastra si lumea de dedesubt (ascunsa).

    Cand conchistadorul criminal Pizarro a aflat asta a decis sa rada la sol Q’enqo. Prin urmare a poruncit sa fie luate toate pietrele folosite la constructia lui si sa fie folosite la constructia bisericilor care impanzesc acum Cusco. Numai ca nu s-a gandit la temeliile indistructibile pe care le construiau incasii. Oamenii lui nu au reusit sa ia toate pietrele, ba mai mult, nu au reusit nici macar sa le clinteasca. Furios la culme criminalul a poruncit sa fie astupat intregul loc cu pietris marunt si apoi cu 2 metri de pamant batatorit deasupra caruia sa fie plantati copaci.

    Sute de ani au trecut de atunci. Intr-o buna zi niste constructori incercau sa puna bazele unei fundatii. Au incercat sa sparga un bolovan cu tarnacopul dar era mult prea tare si mult prea adanc ingropat. Pentru a lucra mai repede au pus dinamita si au detonat o parte din bolovan. Providenta face ca fix atunci prin zona sa treaca agale un arheolog. Cand a vazut bucatile din bolovanul explodat si-a dat seama ca bolovanul nu este natural ci este slefuit. Imediat a inchis santierul si a inceput excavatia. Asa s-a descoperit poate cel mai sacru dintre toate locurile de langa Cusco.

    Imediat ce patrunzi pe sub poarta din lemn, ajungi la un soi de piata patrata in mijlocul careia troneaza un bolovan urias. Acesta este bolovanul detonat din povestea de mai sus, sau ceea ce a mai ramas din el in urma exploziei. Bolovanul, la fel ca Torreon din Sacsayhuaman, face legatura intre cele 3 lumi paralele ale incasilor si acumuleaza energia pamantului in acelasi mod pentru a o transmite mai departe… unde?

    Trecem pe langa gramezi de bolovani ciopliti cu forme perfect netede si ajungem undeva in spatele pitei sacre unde gasim ceea ce se numeste

    PIATA CEREMONIILOR SI OFRANDELOR

    Aici pe una dintre laturi exista un perete oblic si aproape neted, la baza caruia se puneau ofrandele aduse pentru zei si preoti. Ceva mai in spate, privind catre acest perete ceremonial, se afla:

    TRONUL INCA

    Regele Inca asista la toate ceremoniile de pe acest tron. Nu am putut sa il incercam, era interzis aici.

    In afara de peretele sub care se puneau ofrandele, regele priveste de pe tron catre 2 treceri secrete. Un coridor ingust duce spre partea superioara a zonei ceremoniilor, pe dealul care ar fi trebuit sa o acopere. Daca treci peste deal ajungi iarasi langa piatra sacra. Cealalta intrare, mai intunecoasa duce catre:

    TEMPLUL SACRIFICIILOR

    Locul este extraordinar. Aici se pare ca intrau numai preotii care oficiau ceremoniile. Majoritatea ceremoniilor erau cele de predictii. Preotii sacrificau pe altar o lama, ii scoteau inima, si in functie de cum era aceasta isi dadeau seama ce fel de an va fi si ce va aduce el pentru incasi. In interiorul grotei exista 2 altare foarte bine slefuite. Acest Q’enqo este un sit arheologic mai mic deoarece conchistadorii au reusit sa il distruga aproape in totalitate. Din fericire nu au reusit sa fac praf chiar totul si putem spune ca ne numaram printre norocosii care au apucat sa il viziteze.

    De aici am luat taxiul catre urmatorul sit din program:

    PUKAPUKARA (Fortareata Rosie)

    A inceput sa ploua torential. Speram sa se opreasca ploaia pana ajungem la situl nostru numai ca acesta era foarte aproape (sub 5 minute de mers cu masina). Nu conteaza, nimic nu ne poate opri. Ne infofolim in geci si incepem vizitarea lui. Acest sit este diferit de Sacsayhuaman si Q’enqo. Pietrele folosite la constructia lui sunt mult mai mici si rosiatice. Se pare ca el a avut un rol strategic de aparare a orasului si nu unul ceremonial- sacru, cum erau celelalte 2 situri vizitate. Ansamblul are multe ziduri si fortificatii. Am descoperit chiar si o intrare subterana interzisa publicului. Nu mai era nimeni in zona din cauza ploii, asa ca nu am putut sa ne lipim de nici un ghid ca sa ii auzim povestile.

    Situl a fost construit tot de celebrul Pachacutec (constructorul Macchu Piccu si Sacsayhuaman) si a fost construit cam neglijent si in graba. Se pare ca aceasta a fost ultima constructie a marelui rege Inca. Din cate am constatat eu aici exista: apeducte, piete, terase, un drum antic si bai.

    Ploaia ne-a cam chinuit si eram toti uzi ciuciulete asa ca am fugit la taxi si am continuat catre ultimul nostru obiectiv:

    TAMBOMACH’AY (Pestera unde oaspetii se imbata – traducere din limba Quechua)

    Ma rugam in gand Zeului Soare – Inti sa imprastie norii si sa iasa putin, macar pana terminam de vizitat. Se pare ca si aici ca si la Macchu Picchu, Zeul mi-a facut pe plac si a oprit diluviul. Desi acest sit este aproape de cel anterior. Ploaia s-a oprit brusc si ne-a permis sa vizitam in tihna.

    Parerea arheologilor este ca aici se aflau baile incasilor. Complexul consta intr-o serie de apeducte, canale, bazine si cascade mici. Este foarte posibil ca acest loc sa fi fost un soi de SPA sau loc de relaxare, tratament si consum de alcoolice, dedicat elitelor. Acesta este cel mai mic dintre cele 4 situri dar are un farmec aparte dat de splendidele constructii din piatra printre care curg mici cascade cu sunete relaxante.

     

    Aici se incheie aventura mea peruana. Maine urmeaza sa plecam spre casa. Daca aveti posibilitatea sa mergeti in Peru, va rog sa o faceti fara urma de ezitare. Este un loc special. Nu va fi o intreprindere usoara si nici ieftina. Veti ajunge de la 0, la 5000 de metri, veti vedea lucruri pe care nu le puteti vedea nicaieri in alta parte a lumii, veti conoaste oameni si porturi populare incredibile, veti afla o multime de lucruri despre istoria locului, despre modul de viata si cultura lor. O astfel de incursiune are ceva de oferit pentru toate tipurile de turisti: aventura, arheologie, istorie, natura, cultura, traditii, munte, desert, mare, megaliti, minuni ale lumii, mistere, shopping si cate si mai cate. Nu ezitati, mergeti cu incredere si aceasta experienta va avea un loc important in clasamentul experientelor vietii dumneavoastra!

    Rog webmasterul sa adauge urmatorul clip:

    https://www.youtube.com/watch?v=IObV8uqkm_I


    [fb]
    ---
    Trimis de buterfly* in 20.02.17 08:13:21
    Validat / Publicat: 20.02.17 11:23:46
    INFO ADIȚIONALE
    • A fost prima sa vizită/vacanță în AMERICA de SUD

    VIZUALIZĂRI: 1433 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (buterfly*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P02 bolovanul care face legatura intre cele 3 lumi
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32150 PMA (din 34 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    6 ecouri scrise, până acum

    webmasterX
    [20.02.17 11:23:27]
    »

    Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

    tata123 🔱
    [20.02.17 14:08:28]
    »

    @buterfly: Mulțumim pentru acest serial excepțional... ne-am delectat cu fotografii superbe, texte interesante și, bineînțeles, nelipsitele mistere. Din nou interesantă fotografia cu populația băștinașă (P12) - până și animalele sunt „împodobite” cu materialele atât de colorate ale peruanilor. Felicitări pentru această escapadă!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    buterfly*AUTOR REVIEW
    [20.02.17 14:35:34]
    »

    @webmasterX: multumesc webmaster

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [20.02.17 14:40:10]
    »

    @tata123: multumesc pentru vizita si aprecieri! Dupa cum spuneam Peru este un loc special si merita orice efort pentru a ajunge acolo. Aceasta a fost una din experientele mele cele mai interesante de pana acum.

    Radu Tudoran
    [20.02.17 18:38:58]
    »

    Aventura peruana despre care n-ai povestit imi da idei si poate (cu ceva mai mult noroc) reusesc sa-ti calc pe urme.

    Oricum, este departe de ceea ce numim in mod normal "concediu". Parca simt putina invidie colegiala

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [20.02.17 22:16:00]
    »

    @Radu Tudoran: multumesc pentru vizita si aprecieri. Te sfatuiesc sa mergi fara sa eziti, este o experienta deosebita.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    buterfly*, Radu Tudoran, tata123 🔱
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Cusco și împrejurimile:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053499937057495 sec
    ecranul dvs: 1 x 1