GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Un oraș cum multe ar trebui să fie!
Am fost din nou la Cluj. Cu treabă (un congres legat de profesiunea pe care o practic), prea puțin timp liber, nicio intenție turistică (l-am vizitat în mai multe rânduri, câte puțin de fiecare dată, dar în mare l-am cam vizitat). Acest articol n-o să fie neapărat o pledoarie pentru atracții turistice, pentru cunoașterea istoriei și culturii acestui loc fabulos, ci mai mult o scurtă pledoarie pentru normalitate. Pentru că tot mai des, când mă întorc acasă de la Cluj (și, în general, din vestul României), mă încearcă același sentiment pe care-l aveam acum 15-20 de ani când veneam în țară de pe undeva din Lumea Civilizată: un amestec de „așa da” pentru Ei și „așa nu” pentru Noi, izvorât, desigur, din perceperea diferențelor atât de evidente...
Nu ai cum să nu remarci clujenii încă din avion. Îi recunoști după accent, după acele dulci inflexiuni ale limbajului, după felul inconfundabil cum își exprimă uimirea („Ioi!”) și după „no”-ul simpatic cu care își încep expunerea; mă înnebunesc după limba ardelenească - atât de tare, că după câteva zile petrecute acolo, mă surprind rotunjind cuvintele în mod asemănător, deși vorba moldovenească am refuzat s-o deprind în atâția ani de viețuire în Galați. Mă rog, să zic că sunt eu subiectivă... Dar nu-i vorba doar de limbaj, ci de o anumită atitudine. În general, oamenii ăștia îți zâmbesc fără să te cunoască, nu te împing aiurea la urcarea în avion, își cer scuze dacă te-au atins involuntar, zic destul de des „mă scuzați” și „mulțumesc”; oricum, mai des decât sunt eu obișnuită să aud. O colegă concitadină mi-a povestit, șocată și ea, cum un tânăr care se afla în spatele ei pe un trotuar îngust a rugat-o politicos să-i facă loc, și-a cerut scuze pentru faptul că se grăbește și la urmă i-a mulțumit! („Păi la noi dă peste tine de te dărâmă pe jos și apoi te beștelește că tot tu ești moșcăit!”) Mă rog, nu-i chiar așa, dar recunosc că adevărul nu-i departe...
Pe urmă, taximetriștii. Primul lucru care îți trebuie când ieși din aeroport e un taxi. Îl poți alege pe primul care e la rând, fără teama că te-ai putea „țăpăna”, așa cum mi s-a întâmplat de câteva ori în București, fie când am ajuns la aeroport, fie la Gara de Nord. Înțeleg că lucrurile s-au mai schimbat, cel puțin la Otopeni, dar tot mi se pare un pic mai complicat și mai consumator de timp - trebuie să comanzi telefonic un taxi și să aștepți să vină, pe când la Cluj pur și simplu te urci în primul care e liber chiar în fața ieșirii din aeroport. Ocazie cu care din nou ți se ridică o sprânceană în sus a mirare: văzându-te că te apropii, șoferul sare din mașină, deschide portbagajul, îți înșfacă valiza din mână și o așează el însuși! în portbagajul impecabil de curat! , apoi îți deschide portiera (dacă n-ai făcut-o chiar tu - încă aflat în stare de prostrație) și te invită înăuntru. Te dezmeticești și rostești: „La Hotel Ramada, vă rog!” „Da, doamnă, sigur că da!” Conduce corect și profesionist (ultima oară în București m-am rugat la Dumnezeu să mă țină în viață până la destinație!), iar la final știi că plătești prețul corect pentru că primești bon fiscal. A propos, cam 25-28 ron și cam 15 minute pe sens drumul de la aeroportul Avram Iancu până în centru (la ore neaglomerate însă, seara târziu sau dimineața devreme; mai puneți încă 15-20 de minute în condiții normale, căci Clujul, ca orice oraș modern, e super-aglomerat în ceea ce privește circulația!). Pe urmă iar - șoferul sare din mașină și-ți oferă bagajul, urându-ți fie ședere plăcută, fie drum bun, după caz; și neapărat o zi/seară la fel de plăcută!
Prin contrast, mă gândesc numai la ultima experiență din orașul meu adoptiv, nu mai departe decât azi dimineață devreme. Băiețel a împlinit de curând o frumoasă vârstă, pe care și-a sărbătorit-o împreună cu familia și prietenii la un restaurant din Galați. La plecare, Tati a chemat taxi - pentru ei doi (recunosc că eu mă retrăsesem un pic mai devreme, profitând de faptul că finii noștri au hotărât să plece și ei la Băiețelul lor), pentru cele două boxe și aproximativ 10 pungi de cadouri. Mofturi, fițe, figuri. „Trebuia să chemați două mașini dacă știați că aveți atâtea bagaje!” Făcut totuși mare concesie și acceptat comanda. Terminat tacticos de fumat țigara, privindu-și clienții cum încărcau „bagajele” în mașină. Idem la destinație (doar țigara era diferită). Toate cele bune din partea clienților! Noroc că la serviciu merg pe jos și n-am nevoie să apelez prea des la serviciile firmelor locale de taximetrie! Dar și când am... Îmi amintesc când am sunat în disperare la 5 dimineața și absolut niciun dispecerat n-a catadicsit să-mi răspundă! Disperată că pierd trenul, mi-am înhățat trolerul și-am pornit-o voinicește către prima stație de taxi; bine că nu ploua, nu ningea, nu era polei... Și atunci le-am urat toate cele bune.
Nu mai zic de felul cum ești primit la hotel - profesionist și eficient. Dar asta e valabil pentru majoritatea serviciilor, la fel la restaurante, în magazine etc. Și tot la calitatea și gradul de educație al oamenilor revenim. Am mai povestit asta: primul contact mai serios cu Clujul l-am avut în vara lui 2014, când fiica mea a dat la Facultatea de Arte. La Arte examenul ține cam o săptămână, chiar mai bine dacă te gândești că trebuie să te prezinți cu câteva zile înainte să te înscrii. Am locuit atunci la Aparthotel Gutinului, despre care am scris unul din primele mele articole pe AFA; dar nu asta-i important. Important e faptul că am realizat, în ziua plecării, cât de relaxantă fusese șederea noastră în Cluj, chiar în condițiile emoțiilor inerente unui examen de acest gen! Practic, într-o săptămână întreagă, nu avusesem cu nimeni vreo contră cât de mică! Singurul lucru care mă mai iritase un pic fusese timpul de așteptare pe la restaurante, mi se părea câteodată că oamenii se mișcă „în reluare”. Și de aici a doua revelație: „Poate că problema nu e la ei, ci la noi, care suntem obișnuiți să trăim într-un adevărat vacarm!” Înclin tot mai mult să cred că da, problema e la noi... În ultimii ani am făcut ceva demersuri în a o ameliora, dar încă lucrez la asta...
Hotelul Ramada e destul de departe de locul unde s-au desfășurat lucrările congresului, la Hotel Napoca (aproximativ 2 km). Totuși, de drag și dor de orașul ăsta și pentru că am avut noroc de o vreme splendidă, am ales să-i străbat de fiecare dată pe jos. Mergeam pe stradă și mă uitam - trotuare frumos pavate, semafoare funcționale, de multe ori sincronizate, clădiri în general îngrijite. Multe în curs de reabilitare, acoperite cu pânze uriașe pe care sunt desenate detaliile arhitectonice ale clădirii respective, iar zona de șantier frumos delimitată și protejată (sau, mă rog, trecătorii protejați). Din loc în loc, hărți turistice, pe care neapărat e marcat punctul în care te afli, întru o mai bună orientare a străinului de urbe. Ca să nu vă zic cum arată stațiile de autobuz/troleu/tramvai! Exact cum trebuie - acoperite, dotate cu băncuțe și tonomate de unde poți să-ți cumperi bilete cash sau cu cardul. Ca „înafară”. De multe ori, mergând pe stradă în Cluj, am avut senzația că nu sunt în România, ci altundeva, în Lumea Civilizată! Rasteluri pentru biciclete cu biciclete de închiriat. Piste pentru biciclete absolut funcționale, fără pomi care răsar fix în mijloc sau care se termină brusc într-o intersecție de unde ești nevoit să-ți iei bicla în spate și să mergi mai departe! Chestii făcute cu cap. Chestii atât de normale, până la urmă!
Nu e de mirare, așadar, că deși străzile gem de oameni, mai ales la primele ore ale dimineții, asta nu te stresează deloc, ba chiar - ca pieton și ocazional venit în Cluj - te încântă și îți confirmă faptul că orașul e viu, e tânăr, vibrează din cele mai sănătoase corzi ale sale! Chiar așa am răspuns când am fost întrebată la întoarcere „Cum a fost la Cluj?” „Relaxant.” Da, mi-a plăcut Clujul din nou foarte, foarte mult, chiar dacă a fost prima dată când n-am mai avut un motiv suplimentar să-l vizitez, fiica mea nemailocuind (poate temporar) aici. Am admirat din nou nivelul științific și modul impecabil de organizare a congresului (tot ardelenii, bată-i vina!) dar am găsit și un pic de răgaz să fac câțiva pași prin Parcul Central, pictat în superbele nuanțe ale toamnei, pe străduțele orașului vechi, printre terase încă animate, sfidând temperaturile de noiembrie, ba chiar să mănânc o varză a la Cluj (ce altceva?!) la restaurantul preferat al fiicei mele, Livada, împreună cu câțiva prieteni.
Iubesc și respect Clujul din ce în ce mai tare și, dacă ar fi să personific orașul în care trăiesc, Galați, aș spune în locul acestuia: „Eu, când mă fac mare, vreau să mă fac Cluj!”
Trimis de crismis in 11.11.18 15:15:01
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CLUJ.
27 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (crismis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
27 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Rog web a atașa: https://www.youtube.com/watch?v=EW7516RvpDA
Mulțumesc!
Te inteleg foarte bine. Iti dau dreptate 100%. Cu cat te indepartezi de SE tarii parca incepe sa se schimbe cate ceva in bine. Proportional cu departarea. Ma bucura asta, dar ma si intristeaza.
@Radu Tudoran: Exact. Sentimentul ăla format din sentimente amestecate. "Un ochi plânge, altul râde. "
Cu scuze pentru întârziere, ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@webmasterX: Mulțumesc mult!
@Flaviu: Emoțiile pozitive în general sunt bune!
@crismis: Atâția ani de austrieci, unguri, prusaci, sași, șvabi, și-au spus cuvantul! Altă cultură, altă educație!
dar și Galațiul are farmecul lui molcom, domol, moldovenesc.
@Zoazore: Ai dreptate. Și tu ai dreptate, vorba Rabinului. ????????????
@crismis:
Mi-ai amintit de ce acum mulți ani - 1986 - noi am dorit să rămânem acolo, în Dej sau Cluj. Regretul că nu s-a putut este și azi la fel de mare. Cu atât mai mult cu cât stau în București. Pot spune că cei trei ani de Galați, ante Dej, au fost mai buni - oamenii - decât aici.
PS arăta bine tortul acela ???? Să vă bucurați de "cel mic " și să fie înțelept și norocos!
@crismis: Felicitări pentru articol!
No, ce bine o fost când am citit așa de fain despre ardeleni! ????
Mai haide și la Mureș, să văd atunci ce părere ai despre vorba ardelenească limbajul românesc amestecat cu cel maghiar și accentu-i altu.
Clujul este un oraș foarte dezvoltat, vor să facă metrou acolo. Bravo lor!
Călătorii plăcute!
@elviramvio: Cred că pot să-ți dau dreptate: decât în București, mai bine în Galați. Și aici nu mă refer neapărat la oameni (am mulți prieteni bucureșteni, cunosc foarte mulți oameni de calitate în capitală), ci la mastodontul ăsta de oraș, care nu-i deloc pe tiparul meu! Aș ajunge depresivă în maxim un an dacă aș fi nevoită să pierd pe drumul spre și dinspre serviciu 3-4 ore zilnic, cum aud pe la unii! Bine, știu că nu pot generaliza, dar mie mi se potrivește cu mult mai bine un oraș mai mic, mai liniștit... (Câteodată și Galațiul mi se pare mare!)
Mulțumim încă o dată pentru urări! Gata, am promis, de azi ficiorul meu nu mai e Băiețel! A crescut mare, nu știu exact cum o să-i zic, poate cu numele lui adevărat...
@Dana2008: Știi bine că mi-am propus să ajung și la Mureș, doar tu ești "vinovată" că n-am mai oprit astă-vară acolo! Când mi-ai povestit câte sunt de vizitat, am preferat să-l tai de pe listă decât să-l fușăresc! Ne-am propus să-i alocăm cândva 3-4 zile, dar nu știu exact când vor veni ele...
Până atunci, te pup deocamdată doar virtual!
@crismis:
”Aș ajunge depresivă în maxim un an dacă aș fi nevoită să pierd pe drumul spre și dinspre serviciu 3-4 ore zilnic, cum aud pe la unii!
= Hai că-i și-un pic de exagerare! Eu, de exemplu, tai Bucureștiul de la A2 la A1. Și dimineața, dar și la amiază, cu metroul 12 stații fac 3/4 oră.
Dar dacă te-ncăpățînezi să mergi cu auto propriu, cam faci o oră jumate pe traseul ăsta!
Păi în patru ore ajung la Brăila cu microbuzul!
”Gata, am promis, de azi ficiorul meu nu mai e Băiețel! A crescut mare, nu știu exact cum o să-i zic, poate cu numele lui adevărat
= El....știe? Majorel, propun!
Sănătos să fie!
@Zoazore: Cum zici tu, Bibicule!
Eu fac 20 de minute pe jos, printre case vechi, frumoase... N-aș da asta pentru nimic!
Glumesc, sper să nu te superi! Da, o fi exagerat, dar tot nu mi-ar plăcea să locuiesc în București. În scurtele perioade cât am locuit, n-am fost prea fericită din acest motiv. Poate pe durata facultății, dar atunci erau alte vremuri!...
Mulțam fain pentru... Majorel! Nu, el încă nu știe! Oricum, nu cred că are vreo opinie despre asta!
@crismis: Mă opresc să nu ne-o luăm! Nici mie nu-mi place, dar n-am de-ales! Dar Clujul, da, e frumos!
Mii de mulțumiri pentru cuvintele frumoase din acest rewiew din partea unui clujean care iubește acest oraș.
Mai adaug și regretul meu că n-am știut de sosirea ta: Veneam să te văd și să te invit, într-o pauza, la o ciorbă de burta la restaurantul meu favorit.
Votat cu drag, dar webmasterul nu m-a lăsat decât odată!
@ioan marinescu: N-am dat de știre, am stat puțin, "o dusă și-o venită"! Am ajuns miercuri seara târziu, iar sâmbătă la 7 am avut avionul de întoarcere. O să mai vin în Cluj, cu siguranță nu va mai dura mult! Pe fata mea, aflată temporar în Belgia, într-un program de voluntariat, deja a pălit-o dorul Clujului și visează să aplice la un master aici. În plus, și băiatul meu vrea să urmeze tot o facultate din Cluj. Așa că...
Hmm... abia aștept ciorba aia de burtă!
Frumos articol votat cu mare drag am vizitat multe orase din tara si chiar daca sunt din Sibiu, Cluj-Napoca are farmecul lui aparte. Oricum m-am regăsit în acest review si sunt mandru de ardelenii mei. Si inchei cu:,, No fain asa articol! " O zi buna va doresc!
@nelu73: Mulțumesc frumos pentru aprecieri! Și Sibiul îl iubesc la fel de mult, și acolo am avut aceeași senzație relaxantă de câte ori am ajuns în ultimii ani! Și eu sunt mândră de ardelenii mei! (Chiar dacă m-am născut și trăiesc în Regat, am un ciudat sentiment de apartenență la tot ce vine din Ardeal!)
Zi minunată și ție!
Să sperăm că Clujul va fi unul din exemplele pozitive de dezvoltare urbană din țară, poate inspiră și pe alții.
Din păcate, din ce am auzit, că n-am mai fost pe acolo de 15 ani, și la Cluj se fac cam aceleași greșeli urbanistice ca la București, înghesuiala și traficul fiind o mare problemă.
Și mie mi-au făcut aceeași impresie și Clujul și Galați! De fapt, știi părerea mea despre Galați, iar despre Cluj scrisei, nu cu atâta talent ca tine, dar, cam în aceeași termeni.
Cred că este cel mai frumos oraș din țară și aș vrea să locuiesc acolo, doar că, din câte știu, au postul de viceprimar ocupat! :-))
Mi-a plăcut să citesc ce scrii, cum, mereu mi-a plăcut cum povestești!
@Yersinia pestis: De data asta nu mai am replică! Ai dreptate, ce să mai?!
@nelu73: Mulțumesc din partea celora care s-au convins că NU ”Tăt Banatu-i fruncea! ”. Uite că mai răzbat și alții. În privința traficului suntem foarte mulțumiți de serviciile Companiei de Transporturi Cluj și mai ales de stațiile automate de eliberare a biletelor Connect, precum și de panourile de afișaj electronic, instalate în 2016 (eu le-am admirat în 2001 în Germania), cu ajutorul cărora putem ști oricând cât mai avem de așteptat mijlocul de transport în comun care ne interesează. Mulțumesc pentru vorbele bune!
@ioan marinescu: Buna asa este speram ca va fi peste tot la fel desi foarte greu la cum merg treburile la noi. In rest sa auzim numai de bine. O zi buna va doresc!
Aveți dreptate. Este un oraș care te lasă uimit că așa ceva se poate și în România. Eu sunt de dincolo de Carpați, spre mare, iar primul meu impact (2011) cu orașul a fost wow. Clujul este un oraș frumos, plin de viață, oamenii sunt prietenoși iar timp să te plictisești nu ai (există și părți negative). Am hotărât să-mi termin studenția la Cluj iar de atunci sunt fiica adoptivă a Clujului. Dacă o să mai ajungeți la Cluj, și dacă o să aveți timp liber, vă recomand să vizitați și împrejurimile https://cluj.com/la-doi-pasi-de-cluj/, o sa descoperiti locuri frumoase si oameni primitori.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2023 Casa Matia — scris în 01.05.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Cluj – Napoca - Parfum de toamna, parfum de Ardeal — scris în 29.09.22 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2020 File de toamnă târzie la Cluj-Napoca — scris în 15.02.21 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Jul.2019 La plimbare in Cluj si in jurul lui — scris în 14.07.19 de Roxana0707 din BUCUREșTI - nu recomandă
- Oct.2018 Două ansambluri statuare clujene: Matia Corvin și Sf. Gheorghe — scris în 27.12.18 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Parcul Simion Bărnuțiu Cluj-Napoca — scris în 14.09.18 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Florești - sau vizita în Feneșul de altădată — scris în 04.09.18 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ