ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.11.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Excursie în Clisura Dunării

TIPĂREȘTE URM de aici

În luna mai ne-am hotărât să mergem să vizităm Cazanele Dunării. Am pornit din Râmnicu Vâlcea prin Craiova, spre Drobeta Turnu Severin unde aveam rezervată cazare la hotelul Elite.

După ce ne-am cazat am plecat să vizităm Cazanele Dunării. Am pornit spre Dubova trecând prin Orșova și Eșelnița. Am ajuns la Dubova, am parcat mașina pe marginea drumului, apoi ne-am îndreptat către zona de îmbarcare.

Ne-am minunat de chipul lui Decebal, sculptat în piatră. Afară a început să picure, ne-am gândit că excursia noastră pe Dunăre s-a terminat. Am pornit la pas, printre picăturile de ploaie spre mănăstrirea Mraconia.

Mănăstirea Mraconia a fost ridicată pe locul unui fost punct de observație și dirijare a vaselor de pe Dunăre. Actuala mănăstire este ridicată pe locul fostei mănăstiri Mraconia, în valea cu acelaşi nume. Mănăstirea inițială a fost ridicată în anul 1523 sub jurisdicția Episcopiei de la Vârșeț. Biserica a primit hramul Sfântului Prooroc Ilie.

În anul 1788 vechea mănăstire Mraconia era încă locuită şi deși în decursul timpului a fost degradată și dărâmată, tencuiala interioara a fost vizibilă până în anul 1800. În anul 1823 s-a găsit, printre ruinele mănăstirii, sigiliul vechiului locaș care prezintă inscripţia slavona: "Peceat manastirea Lubostinie Hram Uspenia Presvistaia Bogaraditi Leto 1735". O altă descoperire a fost făcuta în anul 1853, când s-a găsit sub ruine o icoană a Maicii Domnului.

Construirea hidrocentralei de la Porțile de Fier I, realizată în anul 1967 a făcut ca așezământul să fie demolat, ruinele sale fiind inundate de apele Dunării. Mănăstirea nu a mai primit dreptul de a fi reconstruită în alt loc. Datorită soartei sale, aceasta a ajuns să fie cunoscuta sub numele "Mănăstirea de sub ape, Mraconia". După anul 1989, Mitropolia Olteniei a avut initiaţiva reînființării Mănăstirii Mraconia. În anul 1993 se pune piatra de temelie a noii biserici, iar în anul 1995, se reînfiintează acest așezământ monahal. Lucrările au fost terminate în 1999-2000. Actuala biserică poarta două hramuri: Sfinții Arhangheli Mihail si Gavriil si Sfânta Treime. Biserica este din zid de caramidă și are formă de cruce. Este compartimentată în altar, naos, pronaos si pridvor deschis spre Dunăre.

De la biserica iniţială, care acum se află sub apele Dunării, se mai păstrează doar uşile împărătești și o candelă care se află în muzeul parohial de la Eșelnița.

După ce am ieșit din biserică se cam oprise ploaia, iar turiștii umpleau bărcile pentru a pornii în excursie pe Dunăre. Ne-am urcat și noi într-una din bărci, pentru care am plătit 30 lei de persoană. Excursia a început cu vizitarea chipului lui Decebal. Barcagiul a început să ne spună povestea chipului. Statuia lui Decebal are o înălțime de 55 metri și o lățime de 25 metri, este cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa. Lucrările au fost conduse de sculptorul Florin Cotarcea, iar pentru realizarea acestui proiect grandios au lucrat 12 sculptori-alpiniști timp de 10 ani între 1994-2004 la cererea omului de afaceri, Iosif Constantin Drăgan. Costurile au avut o valoare de peste un milion de dolari. Statuia nu a fost terminată din lipsă de fonduri, mai trebuia finalizată căciula lui Decebal. Sub statuie este inscripționat ”Decebalus Rex – Dragan Fecit” tradus Regele Decebal făcut de Drăgan.

Ne-am îndepărtat de statuie și am pornit către Cazanele Mici, care au o lungime de 3,6 kilometri și o lățime de 150-350 metri. Apoi am pornit în viteză spre Cazanele Mari, care au o lungime de 3,8 kilometri, lățimea de 170-300 metri.

Următoarea oprire cu barca am făcut-o la peștera Ponicova. Barcagiul ne-a dus înspre gura peșterii cât de mult i-a permis barca. Ne-a spus că adesea peștera este inundată de apa Dunării şi că aceasta mai are o intrare pe uscat, din localitatea Dubova. Despre peșteră am mai aflat că era loc de ascunzătoare pentru cei care treceau granița spre Iugoslavia, în timpul comuniștilor. Lungimea galeriilor însumează 1667 metri și sunt amplasate pe mai multe niveluri, cele inferioare sunt active. Tot în această peșteră au fost găsite rămășițe de urs și hiena de peșteră, precum și urme ale culturii halstattiene.

După ce am vizitat gura peșterii Ponicova, barcagiul ne-a dus în amonte până la terminarea Cazanelor Mari, loc unde Dunărea se lărgește până la 1 kilometru. Apoi ne-a propus să ne ducă la Tabula Traiana, dar cu un cost suplimentar de 15 lei de persoană. Cum toată lumea din barcă a fost de acord, am pornit în cea mai mare viteză în avale, spre Tabulă. Tabula se află pe malul Sârbesc al Dunării, este o placă din piatră cu o lungime de 4 metri și o înălțime de 1,75 metri. A fost ridicată de împăratul Traian, după victoria împotriva dacilor. Pe ea sunt reprezentați doi delfini plutind și un vultur pe cer. Au fost construite 10 Tabule, dar numai aceasta a mai rămas până astăzi.

La întoarcerea din excursia pe Dunăre, după ce am coborât Ciucaru Mare, am întrebat localnicii pe unde se poate ajunge la Peştera Gura Ponicovei. Am fost îndrumaţi să ne oprim la ruinele unei fabrici, apoi să urmăm o potecă care ne duce până la peșteră. Destul de greu am găsit ruinele fabricii, am întrebat un alt localnic cum ajungem acolo. Am fost informaţi că peştera nu este iluminată electric şi ar fi indicat ca accesul în peşteră se se facă însoţit de un ghid. Am lăsat mașina lângă ruine, coordonatele GPS ale locului unde am parcat (ruinele fabricii) sunt următoarele: N – 44.601915 și E – 22.253406. Am trecut cu pasul pârâu Ponicova și am pornit pe potecă spre peșteră, măcar să vedem cât de anevoios este traseul, având în vederea că înainte cu câteva ore plouase.

O parte din traseu este lejer de parcurs, apoi urmează o parte paralelă cu pârâul prin padure, printre pietre și stânci. Am întâlnit un panou informativ în care scria că accesul este interzis în absenţa personalului Administraţiei Parcului Natural Porţile de Fier.

Cum pietrele erau încă ude, alunecam des, iar din cauza ploii umiditatea era foarte mare am renuțat și ne-a întors la mașină, amânând pe altă dată vizitarea peșterii însoţiti de un ghid.

Peisajul a fost minunat, am fost încântați de excursia pe Dunăre.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de zlatna in 14.11.18 20:00:23
Validat / Publicat: 14.11.18 21:35:46
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII și CĂLĂTORII.

VIZUALIZĂRI: 1943 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 chipul lui Decebal
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 50150 PMA (din 54 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[14.11.18 23:00:05]
»

@zlatna: Frumoase locuri ne-ai prezentat! Parcurg cu mare atenție fiecare articol ce pune în valoare arealul Cazanelor Dunării, mai ales că noi nu am ajuns acolo până în prezent. Mi-a plăcut mult și drumeția voastră pe Ciucaru Mare, sperăm să abordăm și noi traseul (ar fi în plan vara viitoare, vom vedea). În ceea ce privește accesul în peștera neiluminată, consider că ați procedat corect pentru că astfel de locuri pot ascunde pericole la tot pasul.

Mulțumim pentru prezentare și pentru fotografii! Numai bine!

tata123 🔱
[15.11.18 09:33:28]
»

@zlatna: Superbonus pentru călătoria pe apa Dunării într-o zonă atât de pitorească, „cazanele” învolburate de altădată. Am făcut și noi această plimbare fluvială în anul 2011 (vezi impresii) și am fost încântați, recomandând oricui merge pe Clisura Dunării o astfel de plimbare cu barca.

Tabula Traiana este un monument istoric aflat pe malul sârbesc, în locul unde defileul atinge doar 180 m lățime, iar adâncimea fluviului are chiar și 80 m. Placa memorială face parte dintr-o serie de 10 tabule imperiale amplasate în vremea împăratului Traian pentru a evidenția războaile cu dacii și greutatea construcției drumului dunărean. Calea de acces edificată de romani pe malul Dunării însumează 40 de km și cuprinde sectoare dăltuite în piatră, chiar porțiuni suspendate pe console de lemn – dovadă a capacității inginerești a Imperiului Roman. Tabula Traiana este singura păstrată până azi, după ce a fost ridicată cu 25-30 m pentru a nu fi înghițită de creșterea apelor fluviului după construirea barajului de la Porțile de Fier.

Numai bine!

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[15.11.18 23:31:06]
»

Galeria principală a peșterii Ponicova e ușor de parcurs, fără dificultăți, aproape o plimbare.

Mai sînt niște galerii cu acces mai dificil și greu de dibuit în lipsa unei hărți. Aici se găsesc și zonele frumoase ale peșterii. Galeria principală e un simplu „tunel”, fără cine știe ce podoabe de calcit, dar parcurgerea ei e interesantă, mai ales că se termină lîngă apele lacului.

Drumul pînă la peșteră e pe acolo pe unde ați mers. În apropierea peșterii devine nițel dificil, sînt niște săritori care trebuie coborîte pe scări (acu 2 ani erau amenajate niște scări), bolovanii devin enormi, valea se îngustează, mergi pe fundul unei prăpăstii. Dar orice amator se descurcă fără probleme. În total nu faci mai mult de 15 minute de la șosea la peșteră.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Clisura Dunării:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051459789276123 sec
    ecranul dvs: 1 x 1