ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.08.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Piatra Neamt
ÎNSCRIS: 02.08.17
STATUS: CHIBIȚ
DATE SEJUR
JUL-2017
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Calatorie in Clisura Dunarii si imprejurimi: 3 zile

TIPĂREȘTE

Vei putea descoperi frumuseţea grandioasă a acestui loc pe teritoriul localităţilor Mraconia, Dubova, Berzasca. Există un singur drum care te va duce în acest loc, DN57, care face legătura între Orşova şi Moldova Nouă.

Din loc în loc, pâraiele care coboară din munte şi se varsă în Dunăre formează golfuri şi estuare. Cel mai spectaculos dintre acestea este Golful Mraconia, străjuit de uriaşul chip al lui Decebalus Rex, sculptat în stâncă. Chipul lui Decebal este cea mai mare statuie săpată într-un versant muntos din Europa şi măsoară peste 50 de metri.

Din Golful Mraconiei, te vei putea îmbarca pe una dintre bărcile sau şalupele de croazieră, care te va duce să admiri frumuseţea zonei.

Lungimea traseului este de aprox. 8,5 km, timpul mediu de parcurs fiind de 2 ore. Capacitate ambarcatiuni 10 - 14 locuri.

Traseu si puncte de atractie: Cazanele Mici (3,6 km), unde pot fi vizionate: chipul sculptat in stanca al lui Decebal, Tabula Traiana si Manastirea Mraconia, apoi ambarcatiunea strabate bazinetul Dubova, ce are forma unui golf cu aspect semicircular si intra in cea mai spectaculoasa portiune de defileu, Cazanele Mari (3.8 km).

In aceasta portiune a defileului se poate vizita Grota Veterani (cu ghid, tarif 4 lei/pers.), cunoscuta din timpuri stravechi, fiind consacrata de daci drept sanctuar al zeului Zamolxis. La cca. 500 m in amonte vom patrunde in gura Pesterii Ponicova.

Ambarcatiunile se gasesc langa Chipul lui Decebal, mai exact sub podul care traverseaza bratul Dunarii. Pretul unei calatorii este de 30 lei/persoana.

Zona oferă şi numeroase trasee prin Munţii Banatului, cel mai spectaculos dintre toate fiind cel care te va duce în vârful Masivului Ciucaru Mare şi de unde vei putea admira de la înălţime cea mai îngustă porţiune a Dunării.

Este cel mai uşor de parcurs dintre toate, oferă cele mai frumoase panorame asupra masivului Veliki Strbac şi peste golful pe malul căruia se întinde localitatea Dubova.

Ca să ajungi pe Ciucaru Mare ai de ales între două trasee, primul şi cel mai lung este marcat cu triunghi albastru, iar cel de-al doilea, mult mai scurt este marcat cu triunghi galben cu chenar alb. Ambele au dificultate uşoară şi pornesc din localitatea Dubova, de pe DN7.

Daca il alegi pe cel din urmă, are urcarea din zona primăriei din localitate, la circa 200 m. Punctul de plecare este marcat corespunzător, la fel ca întreg traseul. Poate fi parcurs în maxim o oră de mers continuu.

Debutează abrupt, cu un urcuş care, la prima vedere, pare descurajator. Panta abruptă o vei putea parcurge în maxim 20 de minute, iar la capătul ei vei da peste un mic loc de popas în care să-ţi poţi trage sufletul.

De aici, drumul îţi va fi lin şi presărat cu flori de câmp, multe dintre acestea protejate prin lege: laleaua de munte, garofiţa de munte. Dacă ai noroc, vei întâlni pe drum şi exemplare de broască ţestoasă Herman, specie protejată de lege.

După ce ai trecut de primul hop al drumeţiei tale şi ţi-ai tras sufletul, mai ai de străbătut o cărare lină care şerpuieşte printre copaci şi după alte 15 minute de mers vei ajunge pe platoul Ciucaru Mare. Deşi te afli în vârf de munte, locul aduce mai mult cu relieful de câmpie. Flori de fân îţi vor bucura privirea la tot pasul, şi, când nici nu te gândeşti, vei zări printre crengi de copaci coama masivului Veliki Strbac. Ai ajuns în primul punct belvedere.

Ciucaru Mare are mai multe puncte belvedere, pe o carare marcata, de unde poţi admira privelişti incredibile.

La intoarcere apucă din nou cărarea care te-a dus până aici şi continuă-ţi drumul inapoi spre sosea. Atenţie! Dacă ai rău de înălţime nu privi în jos.

Durata traseului: 2 ore

Marcaj traseu: Triungi galben cu chenar alb (traseul este foarte bine marcat)

Atenţionări: În timpul verii, în zonă pot fi întâlnite vipere.

Recomandări: Alege un echipament şi încălţări adecvate drumeţiilor pe munte. De asemenea, alege pantaloni lungi pentru e evita eventuale răni sau muşcături de insecte şi şerpi. Dacă ai observat un şarpe, îndepărtează-te de locul în care acesta se află, nu arunca cu pietre sau alte obiecte înspre el.

Traseul 2 (triunghi albastru) pleaca la vreo 2 km de localitatea Dubova, pe partea stângă a drumului, cum mergi spre Dubova.

Traseul începe printr-o poiană și începe să urce ușor prin pădure. După vreo 20 de minute începem să zărim Dunărea prin desiș. După care întâlnim imediat acest panou: Sfârșit traseu ecoturistic... ". Marcajul continuă undeva în dreapta stâlpului și ne ținem după el. Ajungem în 2 minute pe platou, unde ni se dezvăluie o panoramă superbă asupra Dunării.

Popasul Paralela 45 şi Cascada Bigăr

La jumătatea distanţei dintre Anina şi Bozovici, opriţi la cel mai odihnitor popas din Banat: Paralela 45, cu cascada şi izbucul Bigăr.

Popasul turistic Bigăr te întâmpină la marginea drumului, pe partea dreaptă a Cheilor Minişului, acolo unde drumul întâlneşte imaginar paralela 45 - latitudine nordică a globului pământesc.

Acum se poate admira Rezervaţia Naturală Bigăr. Un izbuc, o peşteră, un pârâu, o cascadă.

Izbucul Bigăr - în Banat, localnicii numesc izbuc - un izvor din care apa iese la lumină de sub stâncă. Apa izbucului Bigăr iese de sub stânca impunătoare a Cârşiei Gozna, înaltă de peste 50 m, formând un ochi de apă de 2 m şi atât de limpede încât se văd pe fundul lui firişoarele de nisip şi păstrăvii înotând.

Pârâul Bigăr - de la obârşie, puteţi privi splendoarea apei ce curge pe stânca înverzită de covorul verde şi pufos de muşchi. Apa cade din treaptă în treaptă, formând o înşiruire de mici cascade, în care verdele întunecat al muşchilor se îmbină cu albastrul cristalin al apei într-o curgere când lină, când spumoasă.

Cascada Bigăr - după 200 m de la izbuc, apa se varsă în râul Miniş de pe un con de tuf vulcanic cu o cădere de 7 m şi formează cascada Bigăr sau Coronini. Este un fenomen al naturii de o frumuseţe rară. Pe conul de stâncă învelit de un muşchi verde apa se prelinge dantelat.

Morile cu Apă de la Rudăria (Eftimie Murgu)

Complexul mulinologic de la Rudăria se întinde de la ieşirea din localitatea Eftimie Murgu pe o lungime de 2-3 km pe Valea Rudăriei.

Aici se ajunge pe DN 57 B, Orsova-Bozovici-Anina, acelasi pe care se afla si cascada Bigar.

Odată ce aţi intrat în sat, mergeţi drept înainte până la biserica din centru şi de acolo pe drumul din stânga acesteia; după o urcare de câteva minute aţi intrat pe Valea Rudăriei şi puteţi observa râul Rudăria, în dreapta drumului şi totodată primele mori de apă care se află în gospodăriile oamenilor din sat (deci nu pot fi vizitate). După câteva minute ajungeţi la barieră, iar dacă înaintaţi până la podul care trece peste apă puteţi lăsa maşina într-un mic refugiu pe marginea drumului.

Din cele 51 de mori funcţionale existente în 1874, în urma inundaţiilor succesive au rămas mai puţin de jumătate. Cele 22 mori de apă ce se întind de-a lugul firului apei, ascunzându-se de-o parte şi de alta a acestuia, sunt proprietatea oamenilor din sat, care le folosesc din generaţie în generaţie pentru măcinarea grânelor. Pe uşa de intrare de la fiecare moară este o listă cu numele familiilor şi zilele în care acestea macină.

Fiecare moară are alt nume, fie numele celor care le-au construit, fie după imaginaţia acestora: Moara Roşoanea, Moara Trăiloanea, Moara Firiz… Ultima moară este Moara de la Tunel şi cea mai interesantă, de altfel singura care merita a fi vizitata, mai ales daca ai norocul ca cineva sa aiba de macinat.

Cheile Nerei

Am fost cazati in Berzasca. De acolo am luat drumul cu masina spre vest, spre Moldova Veche-Radimna-Nicolint. Apoi drumul face dreapta (571) spre Ciuchici, Macoviste, apoi stg (571 C) pana la Potoc. In acest sat se gasesc indicatoarele spre Podul Beiului. Aici se lasa masina si se viziteaza“La Tunele”. Zona La Tunele este printre cele mai frumoase porţiuni de pe traseul Cheile Nerei. Este o succesiune de 7 tunele, care se parcurge în aproximativ 30 de minute dus, şi încă 30 de minute întors.

Dupa aceea se ia masina si se merge la stg. spre Pastravarie, pe un drum forestier accesibil. Sunt 5 km până la Păstrăvărie. Pe la jumătatea drumului am oprit un pic maşinile pentru a coborî câţiva metri pentru a vedea Cascada La Văioagă. Fiţi atenţi că este un panou micuţ la drum, altfel probabil o rataţi. Este foarte frumoasă, chiar merită.

La pastravarie se lasa masina. Se poate bea o cafea sau manca ceva, la mica carciuma.

De la Păstrăvărie am pornit pe jos spre lacul Ochiul Beiului. Atenţie că Păstrăvăria se ocoleşte pe potecă (îngustă iniţial, după care devine foarte lată) prin stânga. Fiind proprietate privată, nu avem voie să intrăm prin curte. Oricum, scrie pe gard. Când ajungeţi la gard, uitaţi-vă imediat spre stânga şi veţi vedea pe unde e poteca. De aici şi până la Lacul Ochiul Beiului se fac cam 40 de minute, şi de la lac şi până la Cascada Beuşniţa încă 20 de minute.

De la Ochiul Beiului, veţi vedea că după ce treceţi poduleţul, apar indicatoare spre Cascada Beuşniţa. Acolo scrie că facem 1/2 h, dar în 15-20 de minute se ajunge. Atenţie că pe tot parcursul traseului se merge pe lângă firul apei, care e numai cascade-cascade. De aceea se şi numesc de fapt cascadele Beuşniţei. Căci nu e doar una.

Nota: de intrebat la Podul Beiului daca este apa la cascada Beusnita (noi am prins-o secata, vara).

Recomandari suplimentare:

1. De prevazut 1 zi la Belgrad. este aproape, la circa 180 Km

2. O masa de pranz se poate lua in Serbia: pe acelasi drum mentionat anterior. In dreptul localitatii Naidas este vama. A doua localitate, de la vama, Bela Crkva. Pe dreapta, restaurant Aleksandar. Mancare sensational de buna si foarte ieftina. In Serbia se intra cu buletinul.

3. Insula Ostrov: Pe acelasi drum, in dreptul pensiunii Baba Caia, localitatea Coronini. Croaziera cu barca la insula sus numita, cu cai salbaticiti.


[fb]
---
Trimis de danichirita in 02.08.17 12:29:39
Validat / Publicat: 02.08.17 14:48:27
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII și CĂLĂTORII.

VIZUALIZĂRI: 4505 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (danichirita); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 4 PMA (din 4 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[02.08.17 12:56:07]
»

@danichirita: bun-venit în comunitatea AmFostAcolo.ro.

Mulţumim pentru impresii, te aşteptăm şi cu alte recomandări din vacanţele ori excursiile tale trecute sau viitoare.

-------

Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew ... 94&ridAnt=80018

webmasterX
[02.08.17 14:48:03]
»

@danichirita:

Am fost cazati in Berzasca

Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

cris1982 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[02.08.17 14:54:00]
»

@danichirita: Eu chiar mi-as dori sa vad cateva poze din locurile astea minunate vizitate!

webmaster26
[02.08.17 15:22:43]
»

@danichirita: Am primit o sesizare referitoare la ''aportul personal'' la conceperea acestui review.

În urma analizei am descoperit că aproape tot review- este un copy/paste din diferite surse.

AFA condamnă astfel de practici, motiv pentru care având în vedere faptul că, contribuţia şi impresiile proprii sunt considerate minoritare faţă de cele preluate prin documentare.

Conform Regulamentului (Cap. 1, Secţ. B, Art. 1), articolul este publicat fără PMA STD (fără "votul saitului") — poate fi votat doar simbolic, cu +/-1PMA.

Te rugăm să ai în vedere acest aspect pe viitor.

Voturile acordate pînă acum au fost șterse, cine dorește le poate reface.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cris1982
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Clisura Dunării:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053433895111084 sec
    ecranul dvs: 1 x 1