ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.07.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Timişoara
ÎNSCRIS: 21.09.15
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
APR-2016
DURATA: 6 zile
prieteni
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Clisura Dunării

TIPĂREȘTE

De câţiva ani îmi place să petrec câteva zile pe Clisura Dunării. (Clisură se numeşte îngustarea râului. Clisura Dunării face parte din Defileul Dunării = o serie de lărgiri şi îngustări ale fluviului, pricinuite de felul rocilor, mai tari, mai moi, şi care ar avea 134 Km.) La construirea barajului de la Porţile de Fier s-au strămutat şase sate, s-a înecat insula Ada Kaleh (ada = insulă în turcă, kale = castel) şi s-a inundat Lunca Dunării. Pe malul luncii merge DN 57, pe numai două benzi, mărginit în cealaltă parte de munte. Satele s-au reconstruit pe dealuri, astfel că străzile sunt lungi, iar casele lipite una de alta, fără grădini mari. Primăriile satelor au lotizat îngusta limbă de pământ de sub şosea şi au vândut-o. Au apărut astfel zeci de case de vacanţă şi de pensiuni, înşirate ca mărgelele.

Locul este foarte frumos: ieşi din casă şi mai ai un metru până la apă. Sub ochi ai o mare cantitate de apă, care curge lin. Sunt mulţi întreprinzători care deţin bărci cu motor, astfel că plimbarea pe Dunăre, splendidă dacă treci prin cazane şi vezi şi Golful Dubovei. În plus aerul este deosebit de curat.

Mai sunt şi neplăceri. Din munte uneori se desprind şi cad pietre şi bolovani, care blochează un timp drumul. La ploile abundente se fac „ogaşe” care varsă apă pe drumul naţional. În septembrie 2014 au fost cazuri de prăbuşire a şoselei şi de măturare a unor case şi ateliere, prin sate şi la Orşova.

Prin lacul de acumulare se reglează nivelul apei. Astfel, pentru a se putea primi o mare cantitate de apă la coduri „galbene şi roşii”, lacul se goleşte un pic şi te trezeşti că apa e la 30 de metri. Adio plimbare cu barca sau pescuit de pe ponton. Apoi sunt zile în care se întrerupe câteva ore electricitatea.

Pe Clisură este rezervaţie naturală, cu multe plante şi animale care se găsesc numai aici.

Eu trag la Eşelniţa (nu Işalniţa, care e lângă Craiova), lângă Cazanele Mici (strâmtoare în care bolboroseşte apa din cauza stâncilor care urcă până la suprafaţă, aşa cum am învăţat la geografie când eram copil), în casa unor prieteni. Peste drum pot admira Tabula Traiana, singura rămasă din cele 10 table memoriale ale lui Traian, care-şi marca astfel drumul şi victoria. Nici ea nu este la locul în care a fost pusă: pentru a nu se pierde la construirea barajului, a fost ridicată cu 30 de metri. În cursul zilei trec, în sus şi-n jos, dar nu suficient de des cât mi-ar plăcea mie, aproape de malul sârbesc, unde este partea navigabilă, „pasagere” (vapoare de excursionişti străini, cu trei rânduri de cabine) şi şlepuri şi barje (nici pe departe câte erau odinioară). Este linişte, dacă nu-i apucă pe cheflii week-endul şi pe câinii vagabonzi luptele.

Pentru că este aşa de frumos, preţurile de cazare sunt mari: 130-150 lei camera pe noapte. Dar camera are baie proprie şi televizor, iar în pensiuni este câte o bucătărie utilată cu de toate. Multe au piscină. Dacă te-ai săturat de apă, poţi trece drumul şi intra în pădure.

Dacă ai maşină, poţi ajunge uşor la Băile Herculane, la Orşova şi la Turnu Severin. În toate ai ce vedea. Poţi da o tură şi „la sârbi”, printre altele să mănânci bine şi ieftin la restaurant.

Băile Herculane sunt un orăşel curat, cu multe clădiri frumoase, chiar dacă unele în ruină. Din păcate s-a construit absolut haotic: cine a avut câţiva metri pătraţi de pământ, a făcut o casă, o viluţă, o mică pensiune, aşa cum i-a plăcut. N-am fost niciodată în sezon, dar în afara lui atmosfera este foarte civilizată. Apa sulfuroasă este ajutătoare la „reumă” iar aerul este excepţional.

Orşova nu mai este nici pe departe ce a fost: a dispărut industria, portul nu mai are deverul dinainte de 90, populaţia aptă de muncă a plecat în Europa. Străzile sunt goale, SH-urile vând pe câţiva lei. Este o singură intersecţie semaforizată, dar nici acolo nu funcţionează semafoarele. Au mai rămas 9500 de locuitori. Dar la Billa şi la Penny Market trebuie să stai la coadă la casă. S-a dat autorizaţie de construcţie unor hoteluri care se ridică ca o pleaşcă pe malul lacului. Altora nu li s-a dat autorizaţie, astfel că tot pe malul lacului se ridică nişte schelete. Şi cel mai mare hotel din Orşova este închis şi ruinos. Precum şi multe clădiri centrale.

Pe malul lacului este o căsuţă fără fundaţie, cu 2 despărţituri, care slujeşte de chioşc de informare în turism. Nu are hărţi, are numai nişte pliante compuse la repezeală şi cu informaţii parcă scrise de un şcolar pus să-şi facă referatele de pe internet. A fost construită pe bani europeni şi a costat peste 400.000 de euro!

În Orşova, aproape de piaţă, este singura biserică catolică construită înainte de 89, în anii 70. Este o construcţie modernă, aşa cum ştiu catolicii să facă, şi-mi propun mereu să şi intru în ea.

Pe Dealul Moşului este mânăstirea de maici Sfânta Ana, care a fost contruită de Pamfil Şeicaru, nu a fost niciodată sfinţită, în regimul dinainte a fost restaurant şi discotecă, iar în 1990 a fost preluată, conform donaţiei făcute de Şeicaru, de biserică. Acum arată ca o bijuterie, dar nu-mi mai aduc aminte dacă au contribuit şi fondurile europene la aceasta.

Drobeta - Turnu Severin s-a dezvoltat mult în ultimii ani. Comerţul a înflorit puternic şi mi-a plăcut foarte mult centrul. Industria şi portul s-au prăbuşit şi aici. La vreo 25 de Km de capitală este satul tatălui meu, pe care am ţinut să-l văd după 52 de ani. Am fost numai în centru şi am fost uluită să constat că în acest sat nu s-a schimbat nimic, decât că s-a asfaltat „şuşeaua”, la fel de lată ca atunci.

Avem, totuşi, locuri foarte frumoase în ţară. Mai mult cetăţenii ei sunt cei care se străduiesc să le pună în valoare.


[fb]
---
Trimis de Jimmy1 in 09.07.16 19:15:24
Validat / Publicat: 09.07.16 20:10:22
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII și CĂLĂTORII.

VIZUALIZĂRI: 2903 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Jimmy1); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21800 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[09.07.16 19:26:04]
»

Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew ... 94&ridAnt=70059

webmaster
[09.07.16 19:26:35]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Cazanele Dunării, Mraconia, alte locuri musai de văzut, CLISURA DUNĂRII" (deja existentă pe sait)

Zoazore
[10.07.16 08:47:46]
»

@Jimmy1 - Votat cu drag, mai ales pentru umorul ușor amar ce răzbate din articol.

liviu49
[10.07.16 15:12:15]
»

@Jimmy1 - Stimata doamna colega de generatie! articolul dvs. este interesant si daca am reusit sa-l citesc din prima inseamna ca m-a atras. Locurile pe care le descrieti le-am vizitat cu multi ani in urma si unul din visurile mele turistice (clisura Dunarii) mi s-a implinit in iunie 2014, cand, la intoarcerea din Austria, am reusit sa vad clisura de pe malul sarbesc al Dunarii. Nu a existat incantare mai mare pentru mine sa vad aceasta minunatie de peisaj, mai ales ca baiatul meu cel mare care ne-a oferit acest prilej, recunostea, ca si mine, ca peisajul romanesc vazut de pe malul sarbesc este mult mai frumos. El mai fusese de doua ori pe malul romanesc, eu niciodata, dar parerile noastre au coincis. In anul 1970 am fost unul din cei circa 80 de oameni care au batut primul tarus la infiintarea Institutului Judetean de Proiectari Mehedinti, cu sediul in str. Karl Marx (pe vremea aceea). Atunci am fost si la Orsova si la Baile Herculane, dar si la Cula lui Tudor de la Cerneti, sau pe Valea Topolnitei. La Orsova am revenit apoi in 23.05.1977, cand am vizitat (numai pe exterior, interiorul vazandu-l prin geamul usilor de intrare) noua Catedrala Catolica din oras, care ne-a surprins prin arhitectura indrazneata.

Se pare ca si dvs. ati beneficiat de aceasi sursa de informare ca si colegul@vega06, pentru ca afirmati si dvs. ca biserica din Orsova ar fi singura biserica catolica ce a fost construita inainte de 1989. Prin desele deplasari din anii '80 prin Moldova am remarcat doua biserici catolice in comunele Nicolae Balcescu si Cleja, din judetul Bacau, construite pana in anul 1981, cand le-am remarcat de pe DN 2. Pentru ca eram foarte curios, soferul care conducea masina cu care ne deplasam spre Suceava, la fel, ne-am abatut nitel din drum si am vazut de aproape frumoasa biserica din Nicolae Balcescu. Asa am aflat de la localnici ca este o biserica catolica ce fusese construita cu cativa ani inainte. Aceste doua biserici pe care le-am vazut eu s-ar putea sa nu fie singurele din zona, pentru ca zona de sub munte din judetele Bacau si Neamt este locuita de multi ceangai, care sunt de religie catolica. Stiu ca nu este vina dvs. ca sursa de unde v-ati luat imformatia nu v-a oferit o imformatie corecta, dar este de datoria mea sa aduc in atentie faptul ca aceasta este eronata. Daca printre cititorii AFA exista si oameni care au trecut sau locuiesc in zona, acestia pot comfirma spusele mele.

Pana atunci va felicit pentru excursia in clisura si va doresc numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Mitica49
[10.07.16 15:57:25]
»

@Jimmy1 - Zona este mirifică, am făcut-o anul trecut, impresiile nu s-au șters încă.

Articol bine scris, felicitări!

Jimmy1AUTOR REVIEW
[10.07.16 19:45:24]
»

@liviu49 - Dacă le-aţi văzut, bisericile, cu ochii dv., înseamnă că aşa este. Eu m-am bizuit şi pe afirmaţia unui arhitect care şi-a dat lucrarea de diplomă cu o biserică catolică că al lui a fost primul proiect de după război de tipul ăsta, adică modern. Dar cum biserica din Orşova există şi o fi fost făcută după un proiect străin, şi cele din Moldova or fi tot aşa. Ce-mi place mai tare şi mai tare este că ei, catolicii, fac biserici moderne. În Iaşi am văzut vreo trei splendide.

Şi eu vă doresc excursii frumoase.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱
[11.07.16 11:32:16]
»

@all - Clisura Dunării și împrejurimile sale au un potențial turistic uriaș. Pe lângă cele menționate în articol aș dori să adaug câteva obiective mai puțin cunoscute: cele două muzee din localitatea Eșelnița (cel parohial și cel etnografic), satul locuit de sârbi - Șvinița („Capitala Smochinelor”; detalii aici: svinita-turism.ro/ro/mid/ ... -turistice.html); satul cehilor - Eibenthal; comunitatea croată de la Carașova; cetatea Tricule etc. Un articol interesant care sintetizează toate cele expuse mai sus cititți aici: curierulnational.ro/Actua ... i+din+calatorie.

Aș mai menționa Insula Șimian, accesibilă doar cu barca, unde au fost strămutate o parte din fortificațiile de pe Ada-Kaleh. Doamne ce s-ar putea face acolo! Un proiect este prezentat în acest articol: descoperamehedinti.ro/ins ... -unic-in-europa.

Jimmy1AUTOR REVIEW
[11.07.16 12:43:40]
»

Mersi mult. O să beneficiez și eu de informații. Potențialul e intr-adevar uriaș. Problema-i ca de potențiale de astea e plină țara și nu le valorificăm.

mishu
[25.08.16 12:00:29]
»

@Jimmy1: Am nimerit acest articol oarecum din intamplare si l-am citit cu mare placere si la fel cu mare placere si ecourile care prin continutul lor aduc un plus valoare articolului.

Este o zona pe langa care doar am trecut fara a incerca vreodata pana acum sa si oprim acolo, insa devine din ce in ce mai tentanta.

Felicitari, votat cu mare placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Jimmy1, liviu49, mishu, Mitica49, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Clisura Dunării:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050745010375977 sec
    ecranul dvs: 1 x 1