ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.04.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 05.10.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2015
DURATA: 1 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Clisura Dunãrii, minunatã şi de ţinut minte

TIPĂREȘTE URM de aici

Dupa cele 2 ore petrecute vizitand Biserica Romano Catolica din Orsova, Manastirea Sfanta Ana, Chipul lui Decebal si Manastirea Mraconia, obiective despre care ati putut citi in review-ul trecut, ajungem rapid la Orsova fara alte peripetii si mai asteptam putin pentru ca inca nu venise salupa plecata in cursa la ora 11. Asa ca am timp sa fac sapaturi arheologice prin portbagaj si sa-mi recuperez bateria pentru aparatul foto din troler si uite ca apare si salupa. “Soferul” nea Nicu isi cere scuze ca din cauza de ceva valuri a intarziat putin (10 min) si se apuca in bunul stil romanesc sa alimenteze salupa cu benzina dintr-un bidon de plastic de 10 l si cum altfel decat tragand cu gura pe un furtun si reusind de abia din a patra incercare sa faca benzina naravasa sa curga pe traseul bidon – furtun – rezervor =))

In fine mai trec cateva minute (din cauza de vase comunicante), timp in care nea Nicu baga repede o cafea din termosul din dotare si uite-ne dotati cu veste de salvare pe noi, voiosi si gata de plecare in marea aventura.

Plimbarea pe Dunare este de vis. Sa vezi toata intindere de apa care te inconjoara si asemenea peisaje, astea nu pot fi descrise in cuvinte. Este o experienta ce trebuie traita pe viu.

Primul lucru pe care il aflam de la Nea Nicu care pe langa faptul ca este “soferul” salupei mai este si ghid, este de unde se trag denumirile de Cazanele Mari si Cazanele Mici ale Dunarii. Apa Dunarii venind dintr-o albie larga si ingustandu-se dramatic in interiorul Cazanelor, se agita brusc si formeaza vartejuri, dand impresia ca fierbe aidoma apei dintr-un cazan cu apa clocotinda. Insa acest fenomen acum nu mai este atat de vizibil cum era inaintea construirii Hidrocentralei de la Portile de Fier 1, atunci cand a strabate Dunarea prin Cazanele Mari si Mici era o adevarata aventura. Erau in acele timpuri oameni (piloti) special angajati si foarte bine platiti, buni cunoscatori ai meandrelor si stancilor ascunse din adancul Dunarii care conduceau vasele prin cele doua portiuni primejdioase scotandu-le la ape linistite dincolo de Cazanele Mici.

Pentru inceput strabatem o distanta relativ scurta, facand un mic popas la Tabula Traiana aflata pe malul sarbesc al Dunarii. Nea Nicu ne spune ca nu ne putem apropia prea mult de ea pentru ca este in apele teritoriale sarbesti si putem avea probleme. Aflam ca Tabula Traiana a fost mutata cu 30 de metri mai sus in anul 1968 in timpul amenajarilor centralei hidroelectrice Portile de Fier 1 pentru a nu fi acoperita de apele lacului de acumulare si ca dimensiunile Tabulei Traiana sunt de 4 m / 1,75 m, fiind pusa acolo de catre imparatul Traian. De la distanta de la care eram noi nu se putea vedea altceva decat titlul, “Tabula Traiana”, restul scrierii fiind ilizibila. Oricum, la ce am vazut eu, Tabula este neingrijita si se afla intr-o stare deplorabila.

Dar iata si ce scrie pe Tabula daca totusi sunteti curiosi, inscriptie ce ar fi putut fi vizibila daca Tabula s-ar fi aflat intr-o stare mai buna si ingrijita cat de cat :

“ IMP. CAESAR. DIVI. NERVAE. F
NERVA TRAIANVS. AVG. GERM
PONTIF MAXIMUS TRIB POT IIII
PATER PATRIAE COS III
MONTIBVUS EXCISI(s) ANCO(ni) BVS
SVBLAT(i) S VIA(m) F(ecit) “

In parantezele rotunde sunt litere care acum sunt sterse de trecerea timpului si nu in ultimul rand in datorita “bunului” tratament la care este supusa Tabula Traiana :-??

In traducere, textul de mai sus ar fi : “Imparatul Nerva fiul divinului Nerva, Nerva Traian, Augustus, Germanicus, Pontifex Maximus, investit de patru ori ca Tribun, Tatal Patriei, Consul pentru a treia oara, excavand roci din munti si folosind barne de lemn a facut acest pod” (wikipedia)

Asadar imparatul Traian cinstea prin aceasta Tabula constructia podului denumit cum altfel decat - Podul lui Traian. Considerat obiectiv strategic la acea data si construit de Apolodor din Damasc intre anii 103 – 105, acesta unea castrul Pontes (din Serbia) cu castrul Drobeta (de la noi).

Podul lui Traian va facilita transportul masiv al trupelor dinspre Imperiul Roman catre Dacia ceea ce va duce peste numai un an la victoria romanilor asupra dacilor in anul 106. Acest pod construit din lemn pe 20 de stalpi de piatra curbati sub forma de arcade, a fost o minune a ingineriei tehnologice ale acelor timpuri. Avand la cele doua capete porti impozante monumentale si cu o lungime de peste 1100 de metri, o latime de 12 metri si o inaltime fata de apa de 18 metri (ganditi-va ca inaltimea totala a picioarelor podului pana la fundul stancos al Dunarii era intre 40 si 50 de metri), a fost una dintre cele mai importante si sofisticate lucrari executate in acea perioada si o mandrie pentru Imperiul Roman.

Mergem mai departe si intram in Cazanele Mici. Acestea au o lungime de ~ 3,5 Km, fluviul inghesuindu-se intre Ciucaru Mic (313 m) la noi si Dealul Stirbatul Mic (626 m) al sarbilor. Aici este locul unde Dunarea se ingusteaza cel mai mult, pana la “doar” 150 – 350 m de metri, aici este locul unde apa are cea mai mare viteza (~ 5 m/s) si cea mai mare adancime (~ 75 m) de pe tot parcursul ei de ~ 2.860 km din Muntii Padurea Neagra pana la varsarea in Marea Neagra si in fine tot aici veti gasi cel mai frumos si impunator peisaj din aceasta mica croaziera.

Este o zona care va va taia respiratia si nu veti sti la ce sa va uitati mai intai. La maretia Dunarii, sau la salbaticia peretilor verticali ai muntilor din jur... Superb. Facem poze la foc automat si in toate partile.

Ajungem in dreptul viaductului pe care trece soseaua spre Moldova Noua si trecem pe sub el intrand in golful Mraconia. Avansam ajungand la mica distanta de Chipul lui Decebal, loc pentru o pauza de poze vreo 5 minute timp in care nea Nicu acuma transformat din nou in ghid :), ne povesteste cate ceva despre Râul si Golful Mraconia si despre statuie.

Golful si Râul Mraconia. Golful Mraconia este locul in care sub mormantul de ape isi doarme somnul de veci vechea Manastire Mraconia, mai bine zis ruinele celei ce-a fost prima manastire, aceea de care va ziceam in review-ul trecut ca a fost ctitorita in 1523 si inundata odata cu finalizarea constructiei barajului Portile de Fier 1. Asa cum v-am spus deja, Mraconia vine de la “mračona” care in limba croata inseamna “locul neagru”, sau “locul intunecat”. Se pare ca denumirea râului Mraconia, cel de la care isi trage numele si golfuletul dar si manastirea din imediata apropiere, nu are nicio conotatie dramatica sau tenebroasa asa cum te-ar putea duce gandul si cum de fapt chiar sustin unii :)). Nu este vorba decat de faptul ca râuletul trecand printre munti impaduriti din belsug si de-a lungul unor chei inguste spre Dunarea in care se varsa, vedea lumina soarelui foarte rar si pe distante extrem de scurte, tinandu-si drumul mai tot timpul in umbra deasa si semi-intuneric. De aici denumirea de “loc intunecat”. Este varianta stiuta de localnici si cred eu cea reala :)

In fine plecam mai departe si in scurt timp depasind bazinetul Dubova intram in Cazanele Mari. Acestea au o lungime de ~ 4 Km, fiind marginite de Ciucaru Mare (318 m) la noi si de Stirbatul Mare (768 m) la sarbi. Latimea Dunarii fata de Cazanele Mici nu difera prea mult fiind intre 200 – 350 m, insa aici peisajele nu sunt la fel de impresionante.

Trecem de pestera Veterani pe care o vom vizita pe drumul de intoarcere si facem o scurta oprire in dreptul intrarii situata la nivelul Dunarii a Pesterii Ponicova, inca un motiv pentru a-l aprecia pe nea Nicu din postura de ghid turistic :)

Pestera Ponicova care mai este denumita si Gura Apei sau Pestera Liliecilor, este cea mai mare pestera din Clisura Dunarii, cu o lungime de aproape 2 Km si o diferenta de nivel de 60 m. Ce vedem noi aici (de pe Dunare adica), este sfarsitul galeriei care pleaca de undeva din Cheile Ponicovei. Daca aveti vreun gand de a o vizita pe jos, trebuie sa o luati cu auto din dotare cale de ~ 4 Km pe soseaua ce leaga Dubova de Moldova Vache, iar mai apoi in dreptul podului peste paraul Ponicova, mergeti pe vale pana dati de intrarea in pestera. Pestera este formata din Galeria Ponicovei (Galeria Principala), Galeria Scarii, Galeria Concretionata, Sala Mica, Galeria Liliecilor, Sala Mare si Galeria cu Argila. Ca si echipamente necesar, va vor trebui cizme de cauciuc (sunt zone prin care veti trece prin apa), casti de protectie dotate eventual cu lanterne si lanterne normale (de mana). Si bineinteles multa dorinta de adrenalina si putin curaj, pentru ca nu-i putin lucru ca aflati fiind in vizita prin pestera sa va treziti asaltati de o armata de lilieci deranjati din siesta lor de voi, niste intrusi pe teritoriul lor :))

Plecam si de aici si o luam pe drumul de intoarcere spre Orsova facand o ultima oprire la cel din urma obiectiv al croazierei, Pestera Veterani si aceasta ca si Pestera Ponicova situata tot in Cazanele Mari ale Dunarii.

Pestera Piscabara denumita si Pestera Veterani, este o galerie cu o lungime de ~ 173 de metri, o lățime de ~40 de metri si ~ 20 m inaltime iar accesul in pestera se poate face numai dinspre Dunare, loc in care exista amenajat un mic ponton pentru acostarea ambarcatiunilor cu turisti. De la ponton la galerie veti urca pe niste scari din lemn la capatul carora veti achita o taxa de vizitare de 6 lei / persoana (nu mai stiu sigur dar parca atat era).

Pestera a fost folosita pentru prima oara de catre daci care o vor utiliza ca un sanctuar inchinat zeului Zamolxis. Prin deschizatura sapata in stanca de catre acestia la ~ 15 m inaltime, lumina zilei cade perpendicular pe altarul din interior timp de o jumatate de ora pe zi. Altarul era folosit de daci pentru sacrificii de mici animale si pasari, sacrificii inchinate lui Zamolxis. Tot datorita acestui “luminator” artificial in pestera nu este intuneric cum v-ati putea astepta, ci o penumbra in care poti vedea pe unde calci si sa nu-ti rupi gatul p’acolo, tinand cont de faptul ca interiorul grotei este in panta si destul de umed si alunecos pe unele portiuni :))

Dupa cucerirea Daciei de catre romani si acestia vor folosi pestera dar de aceasta data in scopuri militare, supraveghind de aici traficul pe Dunare. Mai tarziu prin secolul 14, imperiul austriac va ridica aici peste ruinele observatorului roman o mica fortareata sub numele de Peth, cu ziduri groase de 2 m si inalte de 4 m. In anul 1692 aici era incartiruit regimentului austriac 24 Mansfeld condus de baronul d'Arnau, regiment care avand in componenta sa 250 de soldati si fiind dotat cu 7 tunuri, rezista eroic timp de 45 de zile atacului otomanilor si asta fara nici un ajutor din exterior. Asta s-a putut realiza datorita pozitiei strategice deosebite a pesterii situata la mare inaltime fata de Dunare si care putea fi atacata doar dinspre apa, pestera neavand acces dinspre uscat.

In pestera veti mai vedea si “Fantana Turcului”, acoperita acum cu un grilaj metalic pentru evitarea accidentelor. Pentru ca apa potabila era o reala problema aici in special atunci cand fortareata era asediata, s-a hotarat in acele timpuri saparea unei fantani de adancime folosindu-se ostatici turci luati prizonieri si carora li s-a promis eliberarea cand o vor termina. Daca prizonierii au fost eliberati la finalizarea lucrarii nu se stie, cert este ca fantana a fost realizata si ca se alimenta direct din panza freatica, nu cu apa din Dunare. Initial cu o adancime de probabil peste 80 de metri, astazi fantana este colmatata si mai are undeva la doar 5-6 m, cea mai mare parte a sa fiind acoperita cu pietre.

Auzind denumirea pesterii, aceea de “Veterani”, gandul te poate duce la niscaiva soldati trecuti prin multe si grele lupte, dar gandul cu siguranta te-a dus gresit :)). De ce asta ? Din anul 1692, conducerea fortaretei este preluata de generalul austriac de origine italiană Friedrico Veterani (accent pe ultimul “i”), cel dupa care a si fost rebotezata pestera Piscabara. Este o confuzie de termeni pe care am vazut-o si acolo (la Orsova adica), unde in unele pliante cu obiective de vizitat in croaziera pe Dunare apare “Pestera Veteranilor” si nu “Pestera Veterani”, fapt care nu face altceva decat sa intretina confuzia.

Pestera Veterani a fost si tinta cautatorilor de comori si asta pentru ca legendele locale spun ca aici undeva s-ar afla ascuns tezaurul din argint al imparatesei Maria Tereza, tezaur apartinand Imperiului Austro – Ungar. Dar nu numai atat. Pe vremea lui Cuza, tarul Serbiei – Obrenovici, pentru a-si pune la adapost averea in acele vremuri tulburi, ar fi adus in Romania un tezaur imens constituit din saci cu aur, argint si bijuterii. Transportul se spune ca ar fi fost facut de solodati cu ajutorul a 80 de cai de povara, ascunzand fabuloasa avere unde credeti ? Tot aici in pestera Piscabara (sau Veterani daca vreti), loc izolat si foarte greu accesibil. Locul in care a fost ascuns tezaurul este mai apoi acoperit cu stanci si insemnat cu un sarpe daltuit in stanca, iar toti soldatii care au asigurat transportul au fost ucisi pentru a nu dezvalui secretul. Secret care a ramas la fel de secret pana in zilele noastre. Legenda locala sau adevar ? Nu se poate sti. Asta pentru ca tezaurul poate fi cautat numai “manual” sa spunem asa, fara ajutorul detectoarelor de metal care dau date eronate si nu functioneaza corect, datorita prezentei considerabile a fierului in structura rocilor de aici.

In fine, parasim si pestera Veterani luand-o inapoi spre Orsova, fara alte opriri. Pentru ca se formasera ceva valuri din cauza vantului (mai mari decat atunci cand plecasem), drumul pana in oras a fost deosebit.

Deosebit de prost vreau sa spun. Asta a fost singurul minus al acestei croaziere si sa va spun si de ce. Nea Nicu se grabea ca-l astepta alta serie de turisti, asa ca cei ~ 25 Km pana-n Orsova ii facem in mare viteza si dintr-o bucata, zgaltaiti ingrozitor de salupa care topaia de pe un val pe altul.

Pe scaunele salupei nu erau saltelute sau ceva care sa mai amortizeze cat de cat socurile, asa ca toate hurducaielile le luam direct si din plin in partea dorsala si moale a corpului. Dar oricat de moale ar fi fost aceasta, socurile au reusit sa ne reorganizeze si rearanjeze toate organele interne dupa principiul aruncarii unui obiect de masa X si acceleratie Y catre pamant, respectiv catre bancuta ce oferea vremelnica gazduire acelei parti a corpului de care tocmai am facut vorbire =))

Cert este ca atunci cand intr-un final am ajuns sa debarcam pe pontonul din Orsova, am aflat si eu de existenta unor organe interne cuminti si nebagate in seama pana atunci, care organe se redistribuisera undeva prin calcaie in urma minunatelor topaieli ale salupei pe valuri. P’acolo aveam cred ficatii si rinichii, pentru ca la orice pas mai zdruncinat si facut neatent, sageti dureroase strabateau respectivele organe =))

Pont – Mai in gluma mai in serios, poate alegeti totusi o salupa cu niscaiva pernute pe banci pentru a evita “redistribuirea” de care am avut noi parte :))

In fine, aceasta a fost mica noastra croaziera pe Dunare. A fost superb, peisaje magnifice, aer curat si mirosind a Dunare... De tinut minte, ce mai :). Am vazut lucruri si locuri interesante si pe care am incercat atat cat m-am priceput sa vi le prezint si dvs si nu pot decat sa va invit sa veniti aici si sa va bucurati de aceasta experienta pentru ca merita din plin si nici nu stiti ce pierdeti :)

Acum considerandu-va niste oameni informati despre ceea ce veti putea vedea si simti (la propiu zic acu’ in salupa la intoarcere :))) optand pentru croaziera pe Dunare, inchei spunandu-va ca :

Cine detine informatia, detine puterea.

THX ! Bye bye.

(Surse informatii : Xplorio.ro; Clisura-dunarii.com; Historia.ro)

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de vega06 in 11.04.16 12:09:26
Validat / Publicat: 11.04.16 16:45:50
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII și CĂLĂTORII.

VIZUALIZĂRI: 4834 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

27 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vega06); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Clisura Dunãrii. Ajungem la Tabula Traiana. Nu ne putem apropia prea mult pentru ca se afla in apele teritoriale ale Serbiei.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 72400 PMA (din 60 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

27 ecouri scrise, până acum

Michi
[11.04.16 17:30:04]
»

Pentru că am amintiri recente despre croaziera făcută la Cazane anul trecut, pot spune că ai scris un review complet şi documentat şi cel puţin mie, mi-ai dat amănunte pe care nu le cunoşteam.

vega06AUTOR REVIEW
[11.04.16 17:55:38]
»

@Michi -

Multumesc doamna Michi pentru aprecieri. Am incercat si eu atat cat am putut sa fac o reclama buna locului care chiar merita vazut si "simtit" pe viu.

Va multumesc pentru vizita si comentariu

mishu
[11.04.16 17:56:43]
»

Un articol minunat, speram sa ajung si eu in acest weekend la Timisoara si astfel in drum sa vad si eu Manastirea Mraconia, insa cum nu mai ajung asa curand la Timisoara am sa ma multumesc sa o vad si citesc in articolul tau.

In zona Cazanelor mi-am pus in gand sa reusesc sa petrec cateva zile, sa vad insa cand se va si materializa aceasta vizita.

Am inteles ca este o zona cautata si din cate se vede in poze exista si motivul. Felicitari pentru articol, votat cu placere.

vega06AUTOR REVIEW
[11.04.16 18:19:07]
»

@mishu -

In zona Cazanelor mi-am pus in gand sa reusesc sa petrec cateva zile, sa vad insa cand se va si materializa aceasta vizita.

Pai faceti cum faceti sa nu ramaneti doar la stadiul de "pus in gand" si sa treceti la nivelul urmator, acela de "pus in fapte"

Este o zona ce trebuie vazuta cel putin o data-n viata. Parerea mea.

Va multumesc si dvs. pentru vizita, aprecieri si comentariu

alinaro
[11.04.16 18:32:07]
»

@vega06 - O fi n-o fi kitch chipul lui Decebal, mie îmi place taaare mult cum arată. Nu mai vorbesc de paiesaje. Cred că viitoarea excursie prin țară prin partea aia va fi... Tare frumos mi se pare. Și bineînțeles, vom ține cont de sfaturile tale în ceea ce privește confortul șalupei.

liviu49
[11.04.16 19:13:40]
»

@vega06 - Daca s-ar fi putut as fi votat de trei ori pozele! Sunt impresionante, cel putin pentru mine, aceste imagini si nu fac altceva decat sa demonstreze ce tara frumoasa avem, chiar daca este si locuita. Vazand pozele atasate articolului, vazandu-le si pe cele facute de mine de pe malul sarbesc, cred ca desi pozele spun totul, am datoria de a merge la fata locului si sa admir de aproape clisura Dunarii.

Nu pot sa nu imi amintesca imaginea Cazanelor vazuta cu multi ani in urma, cand Cazanele erau cazane, cand din apa ieseau multe colturi de stanca, iar pe malul Dunarii mai multe locomotive cu abur tractau vasele pe Dunare care urcau spre Belgrad, Budapesta. Si nu pot uita nici turnul geamiei turcesti de pe insula Ada Kaleh, care domina Dunarea in apropiere de Orsova. Chiar daca anii au trecut, s-a mai schimbat din peisaj, frumusetea naturii a ramas de admirat.

Numai bine si calatorii placute!

P. S. Despre articol, maine dupa tipariea lui.

vega06AUTOR REVIEW
[11.04.16 19:26:22]
»

@alinaro -

Spuneai ceva despre Chipul lui Decebal. Este intradevar deosebit si mi-a placut statuia insa pentru mine are si ceva kitsch, ma refer acum numai la acel “Dragan fecit”. Asa cum spuneam in review-ul trecut, este strict punctul meu de vedere.

Si nu pot sa cred ca tu care-ai vazut atatea tari n-ai fost si la tine in tara pe Clisura. E posibil ? Un loc superb este putin zis... Nu poti rata asa ceva. Te rog sa iei masuri s-au te scot din lista de prieteni. Termen de executie : viitoarea vacanta in tara !

Iti multumesc si tie pentru vizita si comment

vega06AUTOR REVIEW
[11.04.16 19:30:43]
»

@liviu49 -

am datoria de a merge la fata locului si sa admir de aproape clisura Dunarii

Cu siguranta trebuie sa o faceti. Si asta cu atat mai mult cu cat aveti amintiri dragi din tinerete si care va leaga de aceste locuri.

Va multumesc si dvs. pentru vizita si comentariu.

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[11.04.16 22:13:38]
»

@vega06 - Foarte utile informațiile din acest review, mai ales că această zonă a Cazanelor a intrat pe o listă scurtă a viitoarelor noastre destinații de concediu. Acum să vedem dacă vom ajunge în această vară acolo sau, cel târziu, la anul. Să revin, fotografiile sunt frumoase toate, fiecare reprezintă practic un îndemn să vizităm și noi Clisura Dunării; și mi-am ales și câteva favorite: P1, P6, P9, P12, P13 sau P18!

Felicitări pentru informațiile detaliate; cu siguranță voi apela la acest review pentru un viitor sejur!

vega06AUTOR REVIEW
[11.04.16 22:55:50]
»

@Crazy_Mouse -

Foarte utile informațiile din acest review, mai ales că această zonă a Cazanelor a intrat pe o listă scurtă a viitoarelor noastre destinații de concediu.

Ma vei crede daca-ti voi spune ca eu aveam Clisura de ani si ani si ani de zile pe lista de “must do” ? Inca de acum 15 ani, de cand asa cum am spus in primul review din serie tranzitam zona asta in drumul nostru spre “imbogatire” catre Oravita si al sau talcioc unde sarbii se ocupau cu micul trafic de frontiera vanzand doritorilor Vegeta si ceasuri electronice, lucruri cu mare cerere la noi in acele timpuri

Clisura am avut-o dintotdeauna pe lista cu “de vazut” pentru ca stiam deja ce-i pe acolo. Si ceva din ciclul - “nu faceti ca noi” . Am avut Clisura prima oara pe lista lunga, apoi pe cea scurta, apoi pe cea foarte scurta, apoi pe cea de extrem de scurta, apoi pe cea infima, apoi pe cea infinitezimala... Si intr-un final glorios care s-a dovedit a fi anul de gratie 2015 in sfarsit reusim si noi sa ajungem... Dupa 15 ani

Asadar va doresc sa ajungeti cat de curand pe acolo si inchei multumundu-ti si tie pentru vizita, apreciere si comentariu

alinaro
[12.04.16 10:26:34]
»

@vega06 -

Si nu pot sa cred ca [… ] n-ai fost si la tine in tara pe Clisura.

Am fost de vreo două ori, în două tabere, una în liceu și alta în facultate. De la Herculane ne duceau în excursii, și una din ele era la Porțile de Fier, deci și la peisajele alea frumoase de la Dunăre. Numai că ultima a fost în ‘96, și tocmai am citit că sculptura lui Decebal a fost realizată între 1994 și 2004, iar eu nu îmi aduc aminte nici măcar să fi văzut ceva lucrări la vremea aia…

Trebuie să iau măsuri, da, și să acord mai multă atenție zonei. Și să mă plimb cu șalupa pe Dunăre. Cum să-mi permit să mă scoți de pe listă?

tata123 🔱
[12.04.16 11:32:01]
»

@vega06 - Mă bucur că nu ați pierdut „șalupa de ora 11”, astfel ați avut ocazia să vedeți frumusețea Cazanelor Dunării de pe apă. Un loc deosebit care arată încă o dată măreția naturii.

Noi am avut noroc de o șalupă mult mai mare, parțial acoperită, cu scaune tapițate - condusă de un „lup de apă dulce”, un om simpatic, fost căpitan de vas, bun cunoscător al Dunării. În momentul în care ne-a avertizat într-o zonă că sub noi albia se află la o adâncime de 80 m ne-a cam luat „piuitul”...

Senzații tari am avut și atunci când vreo două vase de croazieră au trecut pe lângă noi și căpitanul a trebuit să abordeze valurile create aproape perpendicular... să vezi atunci „țopăială” în șalupă.

Amintiri plăcute însă și peisaje superbe - o zonă recomandată din inimă.

vega06AUTOR REVIEW
[12.04.16 15:32:22]
»

@alinaro -

Numai că ultima a fost în ’96 (...) Trebuie să iau măsuri, da, și să acord mai multă atenție zonei. Și să mă plimb cu șalupa pe Dunăre. Cum să-mi permit să mă scoți de pe listă?

Da Alina, da’ spui ca ultima tura pe aici a fost acu’ 10 ani ! In 10 ani amintirile s-au mai sters, trairile la fel si cam trebuie aduse la zi. Si in plus de asta inteleg din ce spui tu ca v-au dus in excursie pe sosea, ori nu sufera comparatie. Una e sa mergi pe langa Dunare, alta e sa mergi pe ea cu salupa si s-o vezi, s-o “simti” langa tine. Pe Dunare of course nu pe salupa

Si aia cu scosul de pe lista “nu e important, e o... anecdota” cum ziceai tu odata. Cum as putea vreodata sa te scot de la prieteni tocmai pe tine “cel mai ferm sustinator al meu” ? Asta ar fi culmea zau Dar daca asta te va face sa ajungi (din nou) pe Clisura nu poate fi decat de bine, asa ca ia-o cum crezi

vega06AUTOR REVIEW
[12.04.16 15:36:21]
»

@tata123 -

Mă bucur că nu ați pierdut „șalupa de ora 11”, astfel ați avut ocazia să vedeți frumusețea Cazanelor Dunării de pe apă.

Pai p-aia de 11 am cam ratat-o, dar am prins-o pe cea de 13 . Da’ oricum nu puteam rata plimbarea pe Dunare asta clar, pentru ca era unul dintre obiectivele importante (printre altele) care ne-au facut sa batem atata drum. Chit ca mai prelungeam sederea in zona cu inca o zi si tot am fi facut-o pana la urma. Si peisajele intradevar sunt de poveste si merita vazute. Si povestite normal

Iti multumesc si tie pentru vizita si comentariu

liviu49
[12.04.16 15:50:18]
»

@vega06 - Am facut ieri o promisiune si acum ma tin de cuvant. Am tiparit la serviciu articolul, iar ajuns acasa l-am citit cu simt de raspundere si ce pot sa spun? Nota maxima pentru ce am citit. De la bun inceput vreau sa va felicit pentru sfarsitul articolului, acolo unde mentionati sursele imformatiilor prezentate. Este un lucru absolut normal si firesc, pe care, din pacate multi se fac ca il uita, sau pur si simplu il neglijeaza.

Citind articolul am aflat lucruri pe care nu le stiam despre zona, mi-am reamintit unele pe care incepeam sa le uit, mi s-a intarit dorinta de a vizita zona (mai ales o croaziera de cateva ore pe Dunare prin Cazane), ceea ce cred ca este rostul acestui articol.

De asemenea ma bucur sa constat ca impresia mea, la intoarcerea din concediul in Austria, este comfirmata si de dvs. prin cele scrise, dar mai ales prin pozele atasate articolului. Anume faptul ca malul romanesc, desi este cu cateva sute de metri mai marunt (ce urat suna, dar n-am gasit alta rima) decat cel sarbesc, este cu mult mai frumos. Inca o data putem exclama : Doamne, ce tara frumoasa avem! Si cat de putin ne ocupam sa o pastram frumoasa si curata! Citind inca o data articolul, vazand si pozele as putea povesti oricui, care nu a mai fost prin Cazane, sau chiar si cuiva care a mai fost, ce frumuseti sunt in clisura Dunarii, mai ales in Cazane.

Felicitari!

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Zoazore
[12.04.16 19:12:05]
»

@vega06 - Uuuff, m-am liniștit:ați prins șalupa! Și chiar mă bucur, fiindc-am vizitat locuri frumoase cu voi!

Peștera aia și pe mine tot la veterani m-a dus cu gândul!

Cât despre viteza pe Dunăre... sunt pățită!

Pân-aici e bine. Acum... unde mai mergem? Că mai vreau!

vega06AUTOR REVIEW
[12.04.16 21:07:59]
»

@liviu49 -

Va multumesc pentru aprecieri si ma bucur daca am reusit sa vin si cu ceva lucruri noi si sa va fac pofta de un pic de Clisura in concediu

Si da. Avem o tara minunata. Trebuie insa sa si vrei s-o vezi. Este si scopul si ideea pentru care scriu eu pe AFA, acela de a trezi cititorilor dorinta de a descoperi /redescoperi Romania, ratusca cea urata cu care nu se joaca nimeni, uitata si parasita in fata Greciei, a Turciei sau chiar a Bulgariei. Pentru ca frumusetile si zonele unice cu care ne-a inzestrat natura chiar ar trebui vizitate si pretuite asa cum merita.

Inca o data, ma bucur ca v-a placut acest review si va multumesc pentru comentariu. Vacante perfecte si dvs.

vega06AUTOR REVIEW
[12.04.16 21:11:01]
»

@Zoazore -

Zoa, pe puncte scurt si la obiect :

1. Am prins salupa, da. Ma bucur ca-i mers alaturi de noi prin frumusetile alea.

2. Chestia cu Veterani tocmai d’aia am adus-o in discutie. Multe confuzii. Prea multe.

3. Cu viteza pe Dunare sunt convins ca asa e. Doar esti de unde esti

4. Cum unde mai mergem ? Ti-am mai spus Zoa. Ca la sah. Nu poti lasa ca adversarul sa-ti “citeasca” miscarile viitoare. Chestia cu tehnica regizorala

Iti multumesc si tie pentru vizita si comentariu

liviu49
[12.04.16 21:19:32]
»

@vega06 - Intamplarea face sa ma uit din nou pe pozele dvs. din Cazane, dupa ce curiozitatea m-a determinat sa le compar cu niste poze din Austria cu lacul Hallstatt. Si chiar daca se vor supara unii pe mine ca sunt nationalist, sau mai stiu eu cum ma vor crede, dar nu prea vad ceva mai frumos in pozele din Austria ca in pozele din Cazane. Si afirm, iar si iar, ca avem o tara frumoasa, pe care de multe ori o neglijam, nu o ingrijim, nu o respectam, dar fugim mereu prin vecini, crezand ca la ei este mai frumos. Poate o fi si asa, dar nu cred ca merita sa nu ne cunoastem propria noastra tara.

Pana cand ne vom convinge ca merita vizitata si tara noastra, numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
vega06AUTOR REVIEW
[12.04.16 21:27:05]
»

@liviu49 -

Pai eu unul sunt deja convins ca Romania merita toate atentia turistilor ce cauta prin alte zari ceea ce au si la ei in tara si la indemana. Si asa cum v-am spus si in ecoul trecut, eu asta incerc sa-i fac sa vada pe acei turisti. Sa realizeze ca lucrurile bune si frumoase nu sunt doar la altii... Le avem si noi si inca din belsug

DaRKruCS
[14.04.16 01:45:51]
»

@vega06: Gata man... m-ai convins! Ajung la Orsova, nu beau nika 2 ore, ma duc pe la tot felu' de manastiri de maici, ortodoxe sau nu - da' musai crestine, iau bărcuța si ma dau in ea sa vad frumusetile gârlei ???? Pai decat sa fiu cârcotaș, ca tine, si sa mă leg de niscaiva nimicuri gen "Drăgan fecit", mai bine nu stau acasa. Promit să-ti calc pe urme! ???? Ca poate ma apuca amoku' si ma leg si eu in vreun rew de hotul-hotilor, aka Caesar ! Cred ca manelizarea a început de atunci... sau s-a "fecit"? ????

vega06AUTOR REVIEW
[14.04.16 11:12:20]
»

@DaRKruCS -

Pai asa sa faci. Cand vei ajunge p’acolo, pauza de bere for two hours si pune mana si-ti du fetele sa viziteze “Dragan fecit”-ul, biserici si manastiri de maici si taici ortodoxe sau nu to beside this. Sunt aproape si le “acoperi” in 2 ore si asta chiar daca tu vei fi perdantul la faza asta. Da. Pierzi pe de-o parte, dar castigi de cealalta. Pierzi “siesta” de bere, dar castigi linistea si aprecierea in familie . Arru va fi incantata sa vada chestii, iar Rucsi fericita ca nu stati intr-un loc si e rost de ceva plimbare

Plimbarea pe Dunare va va place la toti cu siguranta, asa ca aici no comment.

Cat despre Caesar, da-i Cezarului ce e al Cezarului. Mare imparat al unui mare imperiu. Toate marile imperii au furat la vremea lor. Romanii, spaniolii, portughezii, francezii... Si cu cat era mai mare imperiul, cu atat crestea si furaciunea. Ca de ce nu daca puteau si-i “tinea” ?

Iar cu manelizarea, e de vorbit. Nu stiu daca atunci a inceput sau s-a si se “fecit” inca in ultima jumatate de secol. Un popor nu poate fi manelizat daca nu are si genele pentru asa ceva. Si oricum nu poate fi vorba de un popor intreg. Parte a lui poate ca da, dar cu siguranta nu intregul.

Iti multumesc si tie Dark-ule pentru comentariu si te mai astept in vizita pe la mine. Da’ poate vii si c-o bere nu doar cu vorbe, ca stii cum e zicala aia din batrani (batranii romani, ca tot vorbiram de Caesar): “Verba volant, berea manent”

Cdia
[02.09.16 01:15:59]
»

Dunărea e o forță, Dunărea încântă, Dunărea ne stăpânește... Cine-a văzut-o, nu cred că o poate uita. Superbă Clisura Dunării, e bine să o vezi și pe apă, și de pe malul românesc și de pe cel sârbesc.

Frumos articolul, mi se face dor de Dunăre...

vega06AUTOR REVIEW
[02.09.16 19:33:51]
»

@Cdia:

Da da... Si mie. De facut dor zic . Ca n-am vazut-o de un an de zile. Adica mint... Am trecut podul la Ruse spre Thassos de 2 ori in august anul asta si am tras cu ochiul si la ea

Multumesc pentru vizita si apreciere

calatorul
[16.11.16 23:55:01]
»

@vega06: Zona este intr/adevar minunata si merita facut efortul de a o vedea, multumim si pentru sfatul de a folosi o ambarcatiune mai acatarii. Eu nu am avut niciun organ repozitionat dupa calatoria cu vaporasul pana aproape de sarbi si inapoi, si nu am simtit nicio unduire a apei. Bine de stiut cand alegi vasul pentru calatorie.

vega06AUTOR REVIEW
[17.11.16 13:44:19]
»

@calatorul:

Da. Clisura Dunarii este intradevar o zona incredibil de frumoasa ce nu ar trebui sa lipseasca din portofoliul niciunui turist roman. Maretia si simplitatea naturii ce te inconjoara, peisaje ce-ti vor taia respiratia, aer curat si mirosind a Dunare, asadar un loc perfect pentru a-ti petrece concediul sau macar o parte din el

Si da, chestia cu salupa chiar daca am luat-o eu in gluma, a fost un oarecare minus al croazierei noastre. Daca cineva doreste confort in plmbarea pe Dunare este bine totusi sa aleaga vaporasul, asa cum ai facut si tu. Dezavantajul vaporasului este insa ca acesta nu te va duce aproape de mal in locuri unde cu salupa vei putea ajunge.

Iti multumesc si tie Calatorule pentru vizita si comment

Valentina M
[23.07.17 22:08:22]
»

@vega06: Ai fost genial in descrierea drumului de intoarcere! Am ras cu lacrimi si sunt singura in casa, asa ca delir maxim! Voi tine cont de sfaturi cand voi ajunge in August la Esalnita, unde suntem cazati cateva nopti. Iti multumesc pt. informatii.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinaro, calatorul, Cdia, liviu49, Michi, mishu, tata123 🔱, Valentina M, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Clisura Dunării:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.096410989761353 sec
    ecranul dvs: 1 x 1