ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.07.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Dublin
ÎNSCRIS: 28.07.08
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JUL-2012
DURATA: 5 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

O saptamana la Cazane

TIPĂREȘTE

Nu o sa povestesc despre pensiunea la care am fost cazati; despre ea intr-un alt review. O sa incerc sa tratez problema "Cazane" intr-un mod cat se poate de ingineresc sau de matematic... bine, pe cat este posibil;) Trebuie sa recunosc faptul ca ne-am trezit relativ tarziu cu programarea vacantei; cam cu 3 saptamani inainte am dat multe telefoane pana am gasit o camera libera pentru 5 nopti si in plus a trebuit sa platim si un avans prin banca; faptul ca pensiunile sunt complet ocupate in timpul verii sau faptul ca se cere avans si plata completa la sosire pare sa fie regula si nu exceptia.

Drumul e lung, nu foarte dificil insa in anumite zone e in lucrari grele; se circula alternativ cu semafoare in zona Strehaia precum si in apropiere de Drobeta Turnu Severin spre Orsova. De asemenea intre Pitesti si Slatina este extrem de aglomerat, traficul de camioane fiind deosebit de intens in timpul saptamanii. Ca idee, intr-o zi de duminica am mers (din parcarea din Bucuresti pana in parcarea de la Dubova si invers) 5h20m + pauze iar intr-o zi de vineri aproape 6h + pauze. Durata masura inginereste, cu aparatul GPS. Ca distante discutam de aproape 400km, un sens; cu plimbari in zona cu tot se poate spune ca am adaugat 1000km la kilometrajul masinii si am cheltuit 400ron pe benzina.

"Zona Cazane" ca destinatie turistica inseamna in principal Orsova si comunele Eselnita si Dubova, majoritatea pensiunilor fiind pe malul Dunarii intre iesirea din Eselnita si intrarea in Dubova, intre aceste doua localitati. Nu exista o statiune propriu zisa, pensiunile fiind construite practic la limita intre platforma drumului national si Dunare. Unele pensiuni au parcarea pe partea opusa a drumului national, altele avand tot felul de amenajari interesante (gen parchezi - la propriu - deasupra unor camere de cazare, depozite sau sub terenul de sport), totul pentru a economisi spatiu. Din pacate nu exista trotuare, magazine sau alte metode de distractie in afara pensiunii in care esti cazat. Daca vrei sa te duci sa mananci in alta parte iar distanta e mai mare de cateva sute de metri trebuie neaparat sa folosesti masina. Majoritatea pensiunilor par a fi construite cu bani europeni, zona fiind foarte activa din acest punct de vedere iar tendinta este de a se construi din ce in ce mai mult.

Ca peisaj ("ce vezi pe geam") pensiunile din Dubova au avantajul major al golfului si al modului in care satul e urcat pe colina. In Eselnita un oarecare avantaj il au pensiunile din vecinatatea Cazanelor Mici (gen Septembrie), in rest discutand doar de o prezenta normala a Dunarii, poate cu relief ceva mai valurit decat la Giurgiu, la Braila sau la Mahmudia.

Preturile la cazare sunt relativ uniforme in zona 180-220 ron (dubla/noapte) in functie de dotarile pensiunii. Majoritatea au restaurant si cred ca mai mult de jumatate au piscina, mai mica sau mai mare in functie de spatiul avut la dispozitie. Comportamentul ospatarilor si calitatea mancarii tine mai mult de noroc; la pensiunea la care am stat au fost zile cu mancare acceptabila dar si cu mancare execrabila in functie de cine era atunci la bucatarie. Ca detaliu culinar pare sa existe tendinta de a prepara pestele mai degraba prin prajire decat la gratar - am remarcat asta in 3 locuri diferite.

Plimbarile cu barca: preturile par a fi uniforme in zona 150ron / ora (barca normala sau ponton plutitor), costul final pe persoana fiind dependent de numarul de turisti plimbati si de timpul pierdut pe Dunare. Eu personal nu cred ca te poti plimba prin Cazane, pe la Tabula, pe la Decebal, prin golful Mraconia sau pe la cele 2 pesteri pentru mai mult de 2 ore. Barcile se pot inchiria fie de la podul Mraconia ("de la Decebal") fie prin intermediul pensiunii la care esti cazat (unele pensiuni au barci proprii).

Obiectivele turistice: in principal Cazanele Mici si Mari pentru poze (denumirea cred ca e data de lungimea lor, sunt zone in care Dunarea se ingusteaza iar pe ambele maluri sunt pereti inalti de stanca) - probabil ca pana la constructia hidrocentralei erau si senzatii tari pe partea de navigare fluviala insa acum nu mai e cazul. Pe malul sarbesc (oarecum vis-a-vis de pensiunea Septembrie din Eselnita) este Tabula Traiana, o inscriptie in piatra; pe malul nostru la intrarea in golful Mraconia din Cazanele Mici un miliardar dacoman a finantat o sculptura monumentala tip kitsch infatisandu-l pe Decebal. Eu personal cred ca peste 100 de ani Tabula inca va fi vizibila si descifrabila insa sculptura va fi ajuns deja pe fundul Dunarii.

Alte obiective - pestera Gura Ponicovei si grota Veterani despre care s-a mai discutat aici in detaliu; luati-va lanterne puternice, eu am avut la mine un model "indestructibil" caruia i s-a facut reclama pe bloguri (de altfel foarte bun) dar mi-as fi dorit o lanterna si mai puternica de atat. La grota se plateste taxa de intrare (4 ron, se taie si bilet) desi in pestera propriu zisa au mai ramas doar niste ziduri uitate de vremuri. Dar asta e poate doar pentru a-i descuraja pe cei care ar dori sa se mai semneze pe peretii interiori: am vazut o astfel de semnatura marcata cu anul 1896 semn ca din punct de vedere militar grota fusese deja abandonata de ceva vreme chiar si atunci. Bine, nu am reusit sa ma prind unde puteau sa stea mai mult de vreo 20 de soldati in caverna respectiva sau cum de toate fantanile din tara asta, incluzand-o pe cea din pestera, au fost sapate de prizonieri turci.

Plimbari in zona: dupa Dubova spre Svinita si Moldova Noua drumul este distrus si aproape impracticabil, pacat de pensiunile care probabil mai sunt in directia respectiva sau de cei care locuiesc in acel colt de tara. Orsova e un oras complet reconstruit dupa anii '70, o oprire e recomandata cel mult pentru a pune benzina, a scoate bani de la bancomat sau a face cumparaturi. Statiunea Baile Herculane este la 1h distanta de mers cu masina de zona Cazanelor si poate fi o destinatie interesanta pentru o excursie de o zi; din pacate zona istorica (asa-zisul centru al statiunii, zic asa-zis fiindca alte zone sunt mult mai animate) este intr-o stare avansata de degradare, cladirile "mostenite" de la imperiul austro-ungar asteptand poate un cutremur care sa le scoata definitiv din epoca prezenta.

Concluzie? Zona este intr-adevar impresionanta iar banii europeni se poate spune ca au "mediat" contactul cu un numar din ce in ce mai mare de turisti de la an la an. Infrastructura adiacenta trebuie insa acum adusa la nivelul anului 2012 fiindca potential este si bani par sa fie iar probabil ca in 10 ani toate lucrurile astea vor prinde o forma iar zona va deveni o destinatie de turism la nivel european si nu numai local ca acum.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de DanCld in 21.07.12 12:24:41
Validat / Publicat: 21.07.12 15:39:23
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6186 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (DanCld); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Barca aglomerata in golful Dubova
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21800 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

1 ecouri scrise, până acum

iulianic
[21.07.12 22:34:01]
»

@DanCld: Nu de mult am petrecut si noi un weekend in Clisura Dunarii, la Eselnita. Pensiunea "Steaua Dunarii" a fost cea care ne-a oferit gazduire si posibilitatea de a vizita - pe valuri - frumusetile Dunarii la cazane.

Sunt de acord cu tine ca drumul in zona Strehaia iti pune nervii la incercare mai ales intr-o zi prea calduroasa, dar portiunea de drum spre Moldova Noua, formata numai din gropi, este mai presus de orice inchipuire. Am strabatut-o cu stoicism pentru ca voiam sa vedem Cetatea Golubac aflata pe malul sarbesc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Clisura Dunării:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.04345703125 sec
    ecranul dvs: 1 x 1