ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.04.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Constanta
ÎNSCRIS: 04.10.09
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
APR-2024
DURATA: 4 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Cazanele Dunării - locul secret pentru o vacanță PERFECTĂ în România

TIPĂREȘTE

România este un tărâm cu peisaje de poveste care îți oferă o mulțime de variante pentru a cunoaște destinațiile turistice, de la litoral și până pe cele mai înalte creste montane, de la tradițiile populare și gastronomie, până la peisajele  de  povește care atrag ca un magnet o mulțime de turiști.

Clisura Dunării este un loc unic în România care îți oferă spectacolul unei simfonii a naturii, unde te simți cu adevărat liber bucurându-te de munte, apă, floră și faună specifică zonei.

Activitatea turistică din zonă se dezvoltă din ce în ce mai mult, pe lângă obiectivele de interes general, apar numeroase pensiuni moderne, clasificate superior, restaurante cu gastronomie autentic mehedințeană, personal care te întâmpină cu zâmbet și celebra țuică de smochin. J Dar despre aceste lucruri vom vorbi într-un articol separat.

Obiectivele turistice din zonă sunt pe cât de interesante pe atât de plăcute privirii, îți intră la suflet din primul moment. Legendele care le însoțesc, dezvoltă dorința permanentă de a vedea mai mult, de a cunoaște noi lucruri interesante. Nu voi face un top al celor mai frumoase obiective, toate sunt pe podium și toate merită descoperite, admirate și fotografiate.

Croazieră pe Clisură

Cazanele Mari și Mici au împreună o lungime de puțin peste 8 km, Dunărea este foarte îngustă între malul românesc și cel sârbesc, undeva între 220-250 metri, adâncimea este în jur de 70-80 metri iar în jur se formează numeroși curenți care îți dau senzația că "clocotesc", de aici și numele de Cazane. Pereții calcaroși verticali de pe ambele maluri sunt înalți, ating o înălțme de peste 400 metri, sunt în parte acoperiți de vegetație și ascund flori de o frumusețe rară.  

Laleaua galbenă sau laleaua de Cazane vizibilă pe versantul abrupt al Ciucarului Mare, este o plantă protejată de lege, apare la începutul lunii aprilie doar pe versantul românesc datorită orientării acestuia către soare. La sârbi nu există această floare datorită poziționării versantului. Există și o legendă care spune că o fetiță a fost alungată de mama ei vitregă și pierdută pe aceste meleaguri a plâns atât de mult încât lacrimile ei s-au transformat în lalele galbene.  

Tibula Traiana, singura care a supraviețuit din cele 10 ridicate de împăratul Traian în cinstea victoriei împotriva dacilor, în războiul din anul 105. Poziționată pe malul sârbesc, poate fi admirată doar din barcă și a fost singura salvată, ridicată cu 30 de metri cu ocazia construcției hidrocentralei de la Porțile de Fier.

Chipul lui Decebal este poate cel mai admirat obiectiv al Clisurii, cea mai înaltă construcție din piatră din Europa,  55 metri  înălțime și 25 lățime. Modelul a fost influențat de sculpura de pe Muntele Rushmore și este doar cu 6 m mai mică decât Statuia Libertății, dar mai mare decât monumentul lui Christos din Rio. Construcția, care a fost finanțată cu 1 milion de euro de omul de afaceri Constantin Drăgan, a durat 10 ani, până în 2004 și a fost realizată de un grup de 12 sculptori alpiniști. Lucrarea nu este terminată, lipsește pileusul lui Decebal și nu s-au terminat detaliile legate de fizionomie. Însă rămâne cel mai fotografiat obiectiv din Clisură.

Mănăstirea Mraconia se află poziționată în golful cu același nume, foarte aproape de Chipul lui Decebal. Mânăstirea veche nu mai există, ea a fost înghițită de Dunăre, asemeni multor obiective dinăinte de construcția hidrocentralei. Cea nouă, vizibilă astăzi a fost ridicată pe un fost punct de observare și dirijare pentru navigație și este susținută de piloni din beton. Poartă hramul "Sfinții Mihail și Gavril" și "Sfânta Treime" fiind ridicată din cărămidă. Din 2008 este mănăstire de maici. La baza mănăstirii, pe un perete betonat unde pot fi admirate chipurile voievozilor și regilor României.

Peștera Veterani, prima peșteră cartată științific din lume (1692), poziționată în Ciucarul Mare, poate fi vizitată doar de pe apă, există o amenajare de acostare a bărcilor, momentan impracticabilă. Considerat sanctuarul lui Zamolxis din vremea dacilor, au fost construite fortificații de apărare, fiind în timp un important reper militar pentru cucerirea transportului pe Dunăre. Există o "fereastră naturală" unde se spune că lumina pătrunde exact pe locul altarului pentru Zolmoxis, fasciolul de lumină fiind importantă sursă creativă pentru fotografii care vizitează peștera.

Peștera Ponicova, este cea mai mare peșteră din Clisură, poate fi vizitată de pe apă, dar și terestru, de pe partea opusă a versantului, este compusă dintr-o serie de galerii care comunică între ele, pe două etaje.  Dacă se vizitează de pe apă, accesul este limitat la aproximativ 15 metri, dar dacă se alege varianta terestră, există un traseu de peste 1600 metri care poate fi parcurs, cu un grad de dificultate mediu.

O croazieră pe Clisură este obligatorie pentru a cunoaște obiectivele enumerate mai sus, majoritatea dintre ele vizibile doar de pe apă. În plus, se pot vedea pensiunile care sunt extraordinare pe partea cu Dunărea și poți aprecia efortul proprietarilor de a asigura cele mai bune condiții pentru un sejur de neuitat. Iar dacă ai parte de un ghid care îți oferă toate explicațiile, experiența prin Clisură devine memorabilă, de povestit mai departe.

Iar o vacanță pe Clisură nu poate fi completă fără o drumeție pe Ciucarul Mare și Ciucarul Mic, trasee de dificultate medie, de unde pot fi admirate Cazanele în toată frumusețea lor. Ascensiunea, ceva mai abruptă pe primul sector, devine o plimbare ușoară pe o potecă paralelă cu Dunărea, imaginile de la înălțime tăind respirația oricui care iubește frumosul. Am pregătit un set de imagini care sper să vă convingă. De fapt, eu nu văd o vacanță la Cazane fără o drumeție pe Ciucarul Mic sau Mare.

Dacă prindeți o zi mai mohorâtă unde nu vă puteți bucura de confortul unui bronz la una dintre pensiunile din zonă și de o bălăceală pe cinste în piscinele moderne ale acestora, puteți urca în mașină să vizitați Muzeul Hidrocentralei Porțile de Fier 1, unde veți afla povestea ridicării construcției și a pieirii multor sate aflate pe malul Dunării.  Insula Ada Kaleh, este una dintre victime, populată de turci, aici comerțul era în floare, dulciurile și bijuteriile fiind la mare căutare. În muzeu găsim o machetă sugestivă a insulei, iar ghidul ne-a prezentat casa unde s-a născut. Detalii despre insulă, obiecte care au aparținut locuitorilor, pot fi văzute în Muzeul Etnografic din Eșelnița, loc încărcat de emoția perioadei care a schimbat pentru totdeauna geografia zonei.

Putem afla numeroase povești dinăinte de 1970, putem vedea portul popular, obiecte din gospodării, fotografii ale vremii. Însă muzeul este despre Hidrocentrală și turiștilor le sunt prezentate etapele construcției din perioada comunistă. O machetă impresionantă ne prezintă Hidrocentrala de pe malul nostru și de pe cel sârbesc, ecluza prin care trec navele fluviale, și procesul prin care este controlat debitul Dunării. Prețul hidrocentralei a fost amortizat în nici un an și este cea mai profitabilă investiție în economia României.

Centrul de vizitare a Parcului Natural Porțile de Fier din Orșova este un must see obligatoriu pentru Cazanele Dunării, fiind modul cel mai simplu de a afla detalii despre obiectivele turistice, flora si fauna prezentă în Parcul Natural și despre posibilitățile de drumeție în zonă.  Este o clădire nouă, modernă, dotată cu tot ceea ce este necesar pentru ca informația să ajungă cât mai ușor la turist și să-l determine să vadă cu proprii ochi frumusețile care pot fi întâlnite pe Clisură.

Cazanele Dunării este un loc de o frumusețe rară, binecuvântat de Dumnezeu, iar acest lucru poate fi văzut cel mai bine de la înălțimea Mănăstirii Sfânta Ana cu hramul Sfânta Ana. Mânăstirea, ctitorită de Pamfil Șeicaru a fost ridicată în urma unei promisiuni de a ridica o biserică pe locul unde în Primul Război Mondial acesta era să-și piardă viața. S-a ținut de cuvânt și a numit mănăstirea Ana, după numele mamei sale. În perioada comunistă, mănăstirea a funcționat ca stabiliment hotelier pentru cei din aparatul de partid, urmând ca după Revoluție, mănăstirea să-și recapete menirea, fiind sfințită în decembrie 1990.

Muzeul Țestoaselor Hermann este o  variantă de a petrece clipe minunate pe Clisură, în compania celor mici, care se vor bucura de prezența testoaselor. Sunt convins că orice doriți să vizitați nu veți reuși pe deplin, decât dacă alegeți să petreceți o vacanță de o săptămână, pentru că zona este pe cât de ofertantă, pe atât de atrăgătoare iar vacanța petrecută aici va fi memorabilă cu o dorință maximă de revenire.

Într-un articol viitor am să  povestesc despre variantele de cazare din zonă și bineînțeles despre pensiunea unde am avut eu cazarea.


[fb]
---
Trimis de pepsi70ro in 17.04.24 11:36:42
Validat / Publicat: 17.04.24 12:29:23
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII și CĂLĂTORII.

VIZUALIZĂRI: 1293 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (pepsi70ro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Cazanele Mari
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26300 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster
[17.04.24 14:19:14]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mprofeanuPHONE
[18.04.24 11:06:46]
»

@pepsi70ro: Superbă zonă, această Clisură a Dunării văzută de mine de mai multe ori la vârste diferite. Ultima dată am fost acolo în vara de tristă amintire 2020 când am vizitat Ciucaru Mic și Ciucaru Mare dar și Peștera Ponicova cu ghid.

Ce plăpândă dar frumoasă este laleaua galbenă de Cazane! Ce frumoase poze se fac de acolo de sus de pe Ciucaru, ai Dunărea la picioare!

Mulțumesc pentru aducere aminte!

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[18.04.24 12:21:20]
»

@pepsi70ro: O zonă extrem de pitorească, la un moment dat te întrebi dacă ești în România ori ba!?

Clisura Dunării îți oferă posibilitatea vizitării unei serii întregi de obiective turistice (muzee, mănăstiri, monumente etc.) și practicarea multor activități recreative (drumeții, plimbări cu barca, pescuit ș. a.).

Mă bucur să văd Tabula Traiana în plin proces de reabilitare, este un monument unic. Abia aștept să revin în această parte a țării, mai am multe obiective de vizitat. La Muzeul din Orșova (vezi impresii), filială a Muzeului Regiunii Porțile de Fier, ați fost?

Mulțumim pentru prezentare și frumoasele fotografii.

pepsi70roAUTOR REVIEW
[18.04.24 13:09:48]
»

@tata123 🔱: Am avut un program destul de încărcat cu multe obiective care n-au fost atinse. De asta am spus că o vacanță pe clisură trebuie să fie de minim 5-7 zile, pentru a te bucura de tot ceea ce oferă natura în această zonă superbă.

Mulțumesc pentru aprecieri!

pepsi70roAUTOR REVIEW
[18.04.24 13:17:52]
»

@mprofeanu: Este o zonă unde îmi doresc să revin în acest an, poate către toamnă, când verdele crud se transformă într-un portocaliu gata photoshopat. Este cam departe de mine, dar cum sunt mulți care încurcă Clisura cu Delta, aș putea face și eu asta, dar invers...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mprofeanu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Clisura Dunării:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.30318999290466 sec
    ecranul dvs: 1 x 1