ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.11.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
NOV-2014
DURATA: 1 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
80.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

La pas prin Chisinau

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Preambul

Luni disdedimineata dupa turul al II-lea al alegerilor prezidentiale de la noi din tara, musai sa pornesc spre Chisinau. Cu business (nu are nicio legatura cu politica, partide sau alegeri). Asa era planificat de ceva vreme. Plec cu speranta ca rezultatele sondajelor de la alegeri difuzate seara tarziu pe TV sa nu mai ia nicio turnura, pentru ca vocea poporului din diaspora si din tara sa fie cea invingatoare. Nu vreau sa fac politica si voi trece de indata la subiect, dar nu pot sa nu spun ca toti, dar toti, fratii nostri de peste Prut, cu care am vorbit timp de 3 zile, erau cuprinsi de euforia alegerilor si povesteau cum au stat umili la cozi de 3 ore (pt ca asa decisesera unii sa ii umileasca) ca sa puncteze ce aveau de punctat pentru… Romania. Cu scorul de 79 – 21 pro invingatori! Bravo!

Amprenta

Stiti, atunci cand vrei sa ramai cu amprenta unui loc vizitat, treci prin cateva faze (asa mi se intampla mie!): pregatirea excursiei, documentarea si organizarea pe cat posibil la detaliu, apoi experienta propriu-zisa, dar cea mai importanta este trairea specifica locului vizitat. Iar fratii si surorile noastre de peste Prut sunt nationalisti, patrioti si foarte entuziasti cand e vorba de Romania. Nu am numarat cate harti ale Romaniei mari am vazut: in restaurante, in crame, in muzee, in materiale documentare, pe peretii din firme (oficiu cum spun ei la ceea ce noi numim birou, si au dreptate, ca birou ar trebui sa fie o masa din oficiu, vezi si englezescul "office")...

Ii excludem deliberat pe rusofonii amestecati cu populatia romaneasca de catre regimul sovietic.

Eu in Chisinau am fost de vreo 5 – 6 ori pana in acest moment, dar fiind mereu plecat cu treaba, mi-a fost foarte greu sa iau adevaratul puls al orasului, altul decat cel de business (sau biznis cum ar spune localnicii).

Inspiratia

Cu cateva luni in urma, am citit un review pe AFA care mi-a ramas la suflet. Prietena virtuala si AFA-ista, @Crismis, ne-a povestit, impresiile sale dintr-o excursie organizata la Chisinau. Nu stiu daca redau ad literam, dar spunea ca la sosirea in Chisinau, ghida i-a intampinat pe romanii din grup cu “”Bine ati venit in tara Dumnevoastra! ”” Si uite asa m-am lasat cucerit apoi de toate randurile asternute de @Crismis, care recunosc ca au reprezentat scanteia, care m-a determinat ca aceasta deplasare la Chisinau sa fie astfel conceputa incat pe langa programul foarte incarcat de business sa contina din start 2 – 3 ore de “privat”. Poate credeti ca mi-a fost usor? Nicidecum. Partenerii pe care urma sa ii vizitez manifesta una dintre carcateristicile specifice oamenilor locului, dusa la extrem: ospitalitatea sau omenia sau omenirea. Ar fi trebuit sa pun "si" in loc de "sau". Noi toti spunem ca romanul este ospitalier. Si asa este. Dar atunci trebuie sa recunosc ca la Chisinau cunosc unii dintre cei mai cei dintre romani, care ar vrea sa iti acapareze fiecare minutel cu ospitalitatea, omenia si omenirea lor. Da, de asta mi-a fost greu sa strecor cateva ore pe cont propriu.

Drumul Bucuresti – Chisinau

In prezent traseul cel mai rapid si mai bun pentru deplasarea auto Bucuresti – Chisinau ramane pe E85 pe langa Urziceni - Buzau – Focsani pana la Tisita, apoi dreapta pe DN24 pana la centura Tecuciului, stanga pe centura si apoi pe E581 prin Barlad, Crasna, Husi, vama Albita – Leuseni. Trecem prin cele doua vami care despart romanii de romani, inca o bucata pe E581 pana la Chisinau.

Pe acest traseu starea carosabilului este buna, europeanul ocoleste tangential sau pe sosele de centura orase precum Urziceni, Buzau, Focsani, Tecuci, ceea ce ajuta la fluenta traficului si timpul de parcurs.

Vama a decurs repede si fara probleme. Pana in granita circa 5 - 6 ore si inca o ora jumatate dupa granita pentru cei 450 km insumati.

Atentie! In Rep. Moldova sunt foarte multe limitatoare rutiere de viteza insa nu veti regasi si marcajul care sa anunte unde expira acele restrictii!

Repere si obiective

In organizarea traseului mi-am fixat cateva obiective pe care intentionam sa le bifez, toate concentrate pe o suprafata mica, circa 4 km patrati. De aceea am ales si un hotel in preajma acestora, care prin localizare prezenta un avantaj si pentru vizitele mele in interes de serviciu, Hotelul Stella de Lux, despre care voi povesti in alt review.

Hotelul este situat chiar pe strada unde se gaseste si Muzeul de Etnografie si Stiinte ale Naturii (revin cu review separat) - un adintre tinele mele turistice -, la circa 2 km de acesta, pe strada paralela cu artera principala, Bulevardul Stefan cel Mare, unde doream sa vizitez Catedrala, Statuia lui Stefan cel Mare si Parcul cu Aleea Scriitorilor - celelalte tinte turistice ale calatoriei -, precum si alte cladiri emblematice ale Chisinaului din acest perimetru.

Am parcat masina undeva intre aceste obiective.

Bulevardul Stefan cel Mare si Sfant

Este una din arterele principale care strabate orasul, cu multe benzi de circulatie pe ambele sensuri, cu trafic sustinut, dar fluent. Pe partea dreapta a sensului nostru de mers intalnim mai intai Cladirea Parlamentului.

Vis-avis, usor in diagonala, cladirea teatrului de opera si balet.

Noi ramanem pe partea dreapta si dupa cativa zeci de pasi ajungem in dreptul Parcului Central, unde am si identificat Aleea Scriitorilor, pe care aveam sa ma intorc putin mai tarziu.

Parcul este strajuit la una din intrarile de colt de maiestuoasa Statuie a lui Stefan cel Mare. Si aici vom reveni in curand.

Traversam pe partea stanga in dreptul Parcului Catedralei.

Catredrala Mitropolitana Nasterea Domnului

Cateva alei ne conduc catre cladirea catedralei, amplasata retras fata de strada. Catedrala Mitropolitana Nasterea Domnului, aceasta este denumirea completa, este reprezentanta cea mai de seama a bisericii ortodoxe din Republica Moldova.

Catedrala este construita in anul 1830. M-a surprins arhitectura sa foarte diferita de a majoritatii bisericilor ortodoxe cunoscute. Stilul apartine, zice-se, celui neoclasic. La intrare pe stanga poti cumpara lumanari etc.

Constructia este oranduita pe lat, daca pot spune asa, fata de intrare pare mai mult lata, decat lunga. Nu este permisa fotografierea in interior, prin urmare nu va pot oferi poze (am vrut sa respect in acest caz restrictia impusa). Interiorul foarte spatios, bogat imbracat (sau suflat) in aur, multe icoane unele foarte mari, credinciosii veniti sa sculte slujba nu obturau caile de acces ale vizitatorilor turisti curiosi, corul era amplasat si el in lateral, mai multe cutii pentru donatii, acatiste si foarte multe locuri de aprins lumanari (la interior). Am asculat si eu cateva minute slujba, m-am rugat si recules si am iesit din biserica foarte multumit ca am inclus-o in randul obiectivelor de vizitat.

In fata catedralei o clopotnita imensa, foarte inalta cu mai multe clopote de diferite dimensiuni, nu poate sa nu fie incadrata in pozele tursitilor, in fata acesteia o fantana si mai in fata la strada, un arc de triumf.

Sunt convins ca daca ar fi fost mai cald (erau zero grade si statea sa ploua sau sa ninga) si vegetatia inflorita, ar fi meritat un popas pe una din bancutele parcului.

Vis-à-vis de catedrala se afla Casa Guvernului, ele fiind despartite de Piata Marii Adunari Nationale.

Statuia lui Stefan cel Mare (1457 – 1504)

Traversam de la Catedrala chiar in dreptul statuii lui Stefan situate in coltul Parcului Central. Statuia dateaza din anii 1930 si a fost realizata de sculptorul local Plamadeala. Statuia lui Stefan este ampalsata pe un piedestal inalt de circa 2 metri, statuia insasi mai masoara alti circa 2 metri inaltime, astfel incat putem afirma ca Stefan vegheaza de sus asupra poprului sau. Piedestalul de culoare alba este imprejmuit de un brau cu simbolul Moldovei, bourul. Stefan se sprijina cu mana dreapta in sabia lui, iar in mana stanga tine inaltata o cruce. Loc obligatiriu de imortalizat cateva poze.

Aleea Scriitorilor

Intram in parcul strajuit de Stefan pe una din aleile paralele cu bulevardul, alee perpendiculara pe celebra Alee a Scriitorilor. Ajunsi la aceasta, schimbam directia in lungul ei, pentru a admira statuile personalitatilor amplasate aici. Aceasta alee a fost inaugurata prin anii 60 ai secolului trecut, sculptor fiind acelasi Alexandru Plamadeala.

Aleea este strajuita de busturile din bronz ale lui Dimitrie Cantemir, Nicolae Milescu Spătarul, Constantin Stamati, Gheorghe Asachi, Costache Negruzzi, Alexandru Donici, Alecu Russo, Alexandru Hâjdeu, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Vasile Alecsandri, Ion Creangă şi Mihai Eminescu.

Postamentul statuilor este din granit de culoare rosie. Dupa Revolutie au aparut si alte busturi precum Nichita Stanescu, Adrian Paunescu si altii. Parcul, nu prea intins ca suprafata, este format dintr-o tesatura de alei orizontale, verticale si diagonale, marginite cu banci pentru cei ce vor sa se odihneasca. Dar nu pe frigul pe care l-am indurat eu….

Iesim prin spatele parcului si ne indreptam perpendicular fata de Bulevardul Stefan ce Mare catre Muzeul de Etnografie si Stiinte ale Naturii. In acest sens traversam 3 strazi paralele cu bulevardul principal si ne oprim la a patra, strada Kogalniceanu. Accesul pe acest traseu si pe jos este cel mai facil. Pentru cei care vor sa se apropie de muzeu cu masina, trebuie sa tina cont ca strada Kogalniceanu are sens unic si muzeul este amplasat oarecum la inceputul sensului unic, atentie deci sa nu ajungeti prea ""in fata"" de unde nu va puteti intoarce din cauza sensului unic, decat facand bucle.

Dar despre Muzeul de Etnografie si Stiinte ale Naturii, povestesc aparte.

Va urma….

Dan

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 24.11.14 17:40:27
Validat / Publicat: 24.11.14 18:56:36
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în REP. MOLDOVA.

VIZUALIZĂRI: 7094 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Creanga
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34400 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[24.11.14 18:57:34]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[24.11.14 19:32:20]
»

Multumesc webmaster

crismis
[24.11.14 20:56:13]
»

@Dan&Ema: Ce sa zic, Dan?! Sunt magulita, dar mai ales bucuroasa ca - ma citez eu insami pe mine din memorie- " daca macar o persoana va lua in consideratie sa viziteze Chisinaul, inseamna ca nu am scris degeaba"!

Ma bucur ca tocmai tu ai facut-o si ai facut-o minunat!

Abia astept sa vad ce impresie ti-a lasat Muzeul de Etnografie...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[24.11.14 21:05:16]
»

@crismis - articolele tale despre chisinau au fost scrise din suflet.

urmeaza muzeul...

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[25.11.14 09:27:24]
»

@webmaster:

rog inserare clip https://www.youtube.com/watch?v=ovIoPE8RzwA

si o intrebare: ce trebuie facut ca sa pot boldi subtitlurile intermediare din articol?

webmaster
[25.11.14 09:39:32]
»

@Dan&Ema - Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Pentru formatarea textului ai instrucțiuni clare și pe pagina de inserare articol, dar și deasupra casetei de introducere ecou. În principiu, pentru a schimba formatarea se deschide un TAB [ b ], sau [ i ] etc. se scrie textul de formatat și apoi se închide TAB-ul cu [/ b ], [/ i ] etc.

Nu uita de semnul „/” la închidere! PS nu se pun spații în interiorul parantezelor drepte - eu le-am pus aici pentru claritate!)

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[25.11.14 09:41:23]
»

@webmaster: incerc tura viitoare. multumesc

alinaro
[25.11.14 09:55:05]
»

@Dan&Ema - Buna dimineata!

Dupa review-urile @crismis-ei , sosesc si ale dvs. Frumoasa incursiune. Si eu imi doresc sa ajung la Chisinau intr-o buna zi.

webmasterX
[25.11.14 10:23:58]
»

@Dan&Ema - Pe acesta l-am formatat noi. Succes "tura viitore"!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[25.11.14 18:01:20]
»

@alinaro: multumesc de vizita si ecou. Lucrez la continuare darnu am inspiratie...

dan

zuftim
[29.11.14 09:00:29]
»

Nu stiu cand voi ajunge si eu in Republica Moldova si in Chisinau. Cert este ca pentru aceasta ipotetica si dorita viitoare vizita turistica a mea in acest loc de suflet pentru noi romanii, reviewul acesta imi va fi de un real folos. Felicitari, a fost totodata si o lectura agreabila!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[29.11.14 09:03:39]
»

Multumesc zuftim

si acum imi amintesc cum ai asociat numele userilor afa cu deztinatii turistice si ti-am cerut si o dexicatie extra pentru mine (noi)

A propos nu de mult era zbor direct timisoara chisinau cu carpat air si am zburat pe distanta asta.

Carmen Lyrics
[01.12.14 20:26:44]
»

@Dan&Ema -

Că tot e azi ziua noastră, a românilor, și tot am urmărit azi nerăbdători rezultatele alegerilor din Republica Moldova, hai să vedem ce se scrie pe AfA despre Chișinău, mi-am spus.

Așa am dat de review-ul dumneavoastră proaspăt, legat cumva, tot de alegeri, la noi, la românii de dincoace de Prut, conform debutului povestirii.

Îi felicităm pe basarabeni, că până la urma s-au străduit, de bine de rău, să voteze către noi!

Mai apoi, câteva cuvinte despre review: în primul rând, felicitări! Sună totul românește, Aleea Scriitorilor din Parcul Central, unde îi regăsim pe mulți dintre ai noștri, Statuia lui Ștefan cel Mare și Sfânt, Catedrala Nașterii Domnului (să nu spunem nimic de faptul că Biserica Ortodoxă din Moldova ține de Biserica Rusă, sst, toate la vremea lor).

Mi-a plăcut, mai ales prin faptul că citind te face să te simți ca acasă și nu e puțin lucru!

Este înțeleg, misiune îndeplinită, dacă ținem cont de faptul că urarea ”Bine ati venit in tara Dumnevoastră! ” întâlnită într-un alt rw, nu a trecut neobservată și e frumos că ați menționat-o. Merită!

Așadar, mă simt solidară cu astfel de impresii și, desigur, și cu autorii lor

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[01.12.14 21:12:13]
»

@Carmen Lyrics: multumesc doamna!

Imi pare rau ca nu am avut mai mult timp si ca nu am talent artistic asa cum au dovedit multi romani moldoveni si de pretutindeni.

Sa dea Domnul sa nu vina ani nelinistiti in zona. Dar acum sa ne bucuram de votul fratilor si sa strigam TRAIASCA ROMANIA! LA MULTI ANI TUTUROR ROMANILOR!

Carmen Lyrics
[01.12.14 21:19:31]
»

@Dan&Ema - LA MULȚI ANI!

mihaelavoicu
[13.12.17 23:38:51]
»

Am citit cu mare interes reviewul despre Chișinău, mai ales despre Catedrală. Am votat și articolul dar mai ales pozele, aș zice cu tot sufletul, pentru că acolo, în 1942, tatăl meu a fost preoțit. Doresc să ajung la Chișinău, că prea am citit lucruri frumoase despre acest oraș. Mulțumesc!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinaro, Carmen Lyrics, crismis, Dan&Ema, mihaelavoicu, zuftim
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Chișinău și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055837154388428 sec
    ecranul dvs: 1 x 1