ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.09.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Timişoara
ÎNSCRIS: 19.10.08
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
SEP-2010
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Chisinau azi

TIPĂREȘTE

Desi am vizitat acest oras si in anul 2008 nu am scris impresii de calatorie despre Chisinau pana nu am revenit in aceste locuri si pana nu am putut sa-mi fac o parere clara. La prima vizita am ramas cu senzatia ca ma insotesc multe din prejudecatile cu care am plecat la drum.

Am petrecut o saptamana in Republica Moldova in perioada 02.09. - 08.09. din care ultimele doua zile in capitala Chisinau.

Intre cele doua vizite pot spune ca am gasit orasul parca schimbat in bine. Desi in oras troneaza panouri publicitare imense cu " Moldova patria mea " se vorbeste inca mult limba rusa, dar parca mai putin ca la precedenta mea vizita.

Sunt locuri in care ceri ceva intr-un magazin, cafenea sau la vanzatorii ambulanti esti ascultat dar nu-ti raspund cei carora te adresezi, te servesc si atat. Semn ca ocupatia sovietica si-a spus din plin cuvantul si a lasat urme adanci. La chioscurile de ziare s-au inmultit numar publicatiilor in limba romana, acum doi ani nu erau mai mult de doua - trei, dar nici azi nu depasesc 30 %. Produsele din magazine sunt destul de multe de provenienta ruseasca sau ucrainiana.

Cu toate acestea au aparut cladiri noi, din otel si sticla, moderne, mall-uri, sedii de firma si banci, hoteluri noi (ma intrebam cate apartin mafiilor locale sau oligarhilor rusi?). Pe bulevardele si strazile capitalei se bulucesc Logan-uri (in special taximetre), masini de clasa medie ca pe la noi dar si multe Mercedes S classe sau Jeep-uri negre cu numere de inmatriculare ciudate ce circula in mare viteza, chiar si vechea Lada e prezenta (culmea in dotarea politiei) dar din ce in ce mai rare.

O prezenta sacaitoare prin faptul ca te lovesti de ele tot la al doilea pas sunt casele de shimb valutar. Asa cum in Romania te agaseaza prezenta bancilor, la Chisinau din zece magazine patru sunt case de schimb valutar. Intr-o tara in care pensia medie e de 1000 lei moldovenesti si salarul mediu pe la 2500 sunt cam multe. Raportul de schimb e de 1 RON = 3,8 lei moldovenesti, 1 EURO = 15,98 lei moldovenesti.

Orasul e strabatut de bulevarde largi, majoritatea cu doua benzi de circulatie pe sensul de mers sau chiar si trei si patru. Cu toate acestea orasul e invadat de autovehicule, intr-o singura traversare am vazut trei accidente rutiere din care intr-una erau implicate opt autoturisme intr-o ciocnire in lant. Nici nu e de mirare caci impresia care mi-au lasat-o e ca se circula haotic si pe principiul " cel mai puternic cau mai tupeist castiga " (e adevarat ca in Turcia sau Egipt nu am fost dar e mai rau ca in Bucuresti).

Dealungul bulevardelor (din care se distinge bulevardul Stefan cel Mare si Sfant in jurul caruia palpita intregul oras) strajuiesc arbori mari predominand platanul, castanul si stejarul.

Cladirile sunt din piatra masiva, trainice, toate in culori de alb sau gri, in general culori sterse, palide, lipseste pata de culoare. Daca prin sate cladirile sunt acoperite cu placi de azbociment aproape fara exceptie (la noi sunt catalogate cancerigene), aici nu au disparut complet, pe cladiri mai vechi si darapanate mai sunt vizibile.

Parcurile sunt o prezenta frecventa in oras, frumoase, populate cele din down-town, neintretinute cele de la periferie. Marimea lor este cea care surprinde.

Mijloacele de transport in comun sunt vechi si parca abia se taraie. Majoritatea lumii apeleaza la celebra rutiera, " bus-uri " Mercedes si VW noi sau in stare buna, care circula pe trasee prestabilite si carora le faci semn, opresc fara nici o problema si te duce unde ai treaba.

Pietele sunt o delectare pentru un privitor din afara. Lume multa, pestrita, marfa e asezata pe tarabe dar si pe jos, totul e amestecat, fructe cu vechituri, parfumuri cu branzeturi, carne cu chiloti si sosete, legume cu rechizite scolare, un fel de turn Babel.

Cu toate acestea exista localuri cochete, fast-food-uri atractive, cafenele cu o atmosfera cum nu am intalnit in multe locuri, intime si decorate cu foarte mult bun gust, restaurante impinge tava ieftine si curate cu mancare excelenta, terase cu mancare cu specific moldovenesc din care parca nu iti mai vine sa pleci.

Lume multa pe strazi, pestrita, destui cersetori, multi tineri bine imbracati, fete frumoase, inalte, zvelte, pentru care pantofii cu toc sunt un accesoriu obligatoriu. Dar si pasarele care tin companie unor italieni grasi si libidinosi (unii) care au ales acest drum in viata.

Orasul freamata, preturile de la hoteluri te fac sa te intrebi daca e an de criza. La hotel Leogrand o camera dubla costa 190 euro/noapte si nu era singurul cu preturi mari.

Spuneam ca, coloana vertebrala a orasului este bulevardul Stefan cel Mare si Sfant. Aici sunt principalele institutii ale statului si orasului. Presedentia, intr-o cladire inalta, impozanta, bej, cu termopane asortate. Cladirea Guvernului si a Parlamentului mari, sobre cu arhitectura tipica vremurilor apuse. Primaria este intr-o cladire veche, bine intretinuta, galbui, cu decoruri si basoreliefuri ce fac trecatorul sa intoarce privirea a admiratie. Teatrul national e clasic, palatul national e ultramodern.

Au disparut politistii ce patrulau prin oras acum doi ani in uniformele acelea de inspiratie sovietica cu caschete cu cozorocul acela inalt si le-au luat locul cei de inspiratie romaneasca dar cei motorizati sunt in niste Lada vechi de toata rusinea (vezi foto). Daca acum doi ani numarul politistilor crea mai degraba neliniste (erau f. f. multi) acum s-au rarit considerabil si par mai umani.

In mall-uri lume putina, magazine de firma ca aproape oriunde, preturi exorbitante. De exemplu o pereche de pantofi de dama frumosi erau intre 2 200 si 2 400 lei moldovenesti, adica intre 130 - 150 euro, ce pentru Republica Moldova e mult.

Moldovenii care vorbesc limba romana folosesc cuvinte care la noi in Romania sunt rar folosite. Au un mod de exprimare care noua ne-a adus zimbetul pe buze. La sat e si mai rau, isi gasesc greu cuvintele, propozitia nu curge, e impiedicata, unii am convingerea ca gandeau ruseste si apoi traduceau in romaneste. Altii amestecau cuvintele din cele doua limbi semn ca educatia primita in limba lui Dostoievski a lasat urme adanci.

O chestie draguta s-a intamplat intr-un local unde am intrebat:

- Ce aveti acolo, supa sau ciorba?

- Zeama.

In concluzie un oras frumos, curat, in expansiune, care mai are destule de pus la punct in multe locuri, pe care sunt sigur ca le stiu si ei. Acum la final recitind ceea ce am scris am senzatia ca reiese pe undeva ca i-am privit de sus ceea ce nu e cazul, nici noi in Romania nu suntem cu mult mai cu mot.

Tot respectul pentru fratii nostri de peste Prut, oameni harnici dar care ca si multe natii ale Europei au avut ghinionul sa fie prea marunti in coasta unui mare imperiu.

Daca va hotarati sa vizitati Chisinaul si Republica Moldova cu autoturismul propriu trebuie sa va inarmati cu rabdare si nervi de otel, drumurile sunt ffff denivelate. Cand am revenit in tara la vama Sculeni mi-a venit sa pup asfaltul, eu care spuneam ca in Romania sunt drumuri proaste.


[fb]
---
Trimis de mariana in 12.09.10 18:35:33
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în REP. MOLDOVA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5171 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mariana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Centru Chisinau
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9700 PMA (din 17 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

presario
[12.09.10 18:44:38]
»

Foarte interesante informatii despre acest oras. Deci se pare ca la moldoveni preturile sunt ceva mai mari ca la noi, desi au venituri mai mici?

mathilda
[12.09.10 18:55:43]
»

Bine ai revenit in Chisinau!

presario, asa reiese... nu am calatorit mult prin Europa insa am avut ocazia sa vizitez SUA - heh, de exemplu iti luai o geaca de 6 USD... calitate foarte buna... in Moldova insa tre' sa dai peste 1500 MDL = 130 EUR pentru o geaca

Insa poti lua multe de la reduceri - aici ma refer la haine si imbracaminte.

Remitentele in marea majoritate sunt sursa de consum pentru oamenii nostri.

Tatal meu inca are o Lada care merge foarte bine...cu drumurile de la noi un Lexus nu prea merge! ))

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
any*
[12.09.10 19:25:38]
»

Primul vot vine de la Herculane...

creivean
[12.09.10 20:12:23]
»

@mariana şi @piti

Felicitări pentru o astfel de călătorie. Deci, Republica Moldova este pe drumul (nu şoseaua) cel bun.

webmaster13
[12.09.10 20:16:06]
»

@mariana daca aceasta melodie consideri ca nu este potrivita putem schimba!

corinne
[12.09.10 21:03:28]
»

Superbonus pentru impresiile utile despre fratii nostri de peste Prut. Nu cred ca voi ajunge vreodata acolo, dar nu se stie...

Alina Morar
[12.09.10 21:55:13]
»

In primul rand, bine v-ati reintors acasa, cu bine!

Nu stiu cand voi ajunge pe aceste meleaguri pe care le-ai povestit asa de frumos.

Legat de circulatie, la San Remo e exact la fel, doar ca acolo majoritatea sunt scutere.

De fapt, ai fost si ai vazut, nu?

georgiana
[13.09.10 17:42:58]
»

Interesant! Stiam foarte putine lucruri despre ei, pentru ca ne iubind limba rusa, fugeam de tot ceea ce avea legatura cu ei, chiar daca ar fi fratii nostri!

bessondm
[15.09.10 00:55:19]
»

Asa cum ai observat si tu la final, am aceeasi senzatie, ca-i privesti putin de sus. Toate cladirile unde-si au sediile Prefecturile judetelor noastre au acelasi aspect sovietic, numai ca ne-am obisnuit cu ele. Sa vezi ce "fain" se incadreaza, de exemplu, cladirea Prefecturii din Satu-Mare cu celelalte cladiri din orasul vechi...

Oricum, nu-i vina lor ca au stat in bataia vantului istoriei ca ciulinii din Baragan, ping-pong-ul asta intre Romania si Rusia i-a zapacit destul. Si nici ai nostri nu pot spune ca i-au facut cumva sa ne iubeasca, dupa 1989. Asa ca, se descurca si ei cum pot.

Iti recomand o vizita la Cricova, acolo iti vei schimba un pic parerea despre ce stiu sa faca romanii din rep. Moldova, cramele se intind pe 60 de km de galerii subterane!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sanziana
[18.09.10 15:32:02]
»

si pupasi asfaltul? )))))))))))))

stefania mitila
[18.09.10 23:14:14]
»

Mariana,

Si eu am fost la Chisinau in iunie 2006, in interes de serviciu. Am stat 3 zile si am fost cazata la hotel Codru de 4*. Acest hotel se afla peste drum de parcul Puskin, acela in care se afla si statuia lui Stefan cel Mare. De altfel in fata statuii mi-am facut niste poze la care tin fr. mult. Nu am avut prea mult timp sa vizitez orasul. Am fost intr-o dupa amiaza in parcul de mai sus cu colegii mei si asa am ajuns la o terasa. Trebuie sa spun ca berea CHISINAU nu o recomand nimanui. Nu e buna deloc. Dupa vreo trei incercari, am gasit o bere mai de doamne ajuta.

La basarabeni, ciorba este numita zeama. Noi am servit o Soleanca, care a fost recomandata ca cea mai buna. Dar surpriza a venit la friptura. daca friptura a fost excelenta, asa ceva eu n-am mancat la noi, aceasta ni s-a servit fara garnitura si fara salata. Inca nu au invatat asta.

A, era sa uit, noi am fost la fabrica Bucuria si am cumparat bomboane (kilograme) fr. bune pentru toti colegii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
bobita
[02.12.10 19:44:39]
»

Ti-ai pus intrebarea ,,cati ani Basarabia a fost la patria mama si cat ani a fost gubernia rusiei? " Deschide mai intai manualul de istorie si apoi judeca-i. Este un mesaj pentru georgiana

brumarica
[07.02.11 14:42:15]
»

Desi nascuta in Rep. Moldova, parintii mei sunt acolo, si parca niciodata nu mi s-a parut orasul meu natal "Chisinau" atat de frumos dupa cum l-ai descris tu... Sotul meu fiind roman am fost de atatea ori acasa si de fiecare data sotul meu se amuza de anumite expresii, pe care apoi le povesteste cu atat placere celor din Romania. Frumoasa impresie a avut-o cand am plecat undeva la 50 km distanta de Chisinau, ca un camping numit "Doi Haiduci", in mijlocul padurii unde s-a simtit extraordinar, speram 1 mai sa-l petrecem iar acolo... si totusi mi-am amintit cu tata drag de meleagurile natale. Multumim inca o data de un comentariu atat de fumos

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alina Morar, any*, bessondm, bobita, brumarica, corinne, georgiana, mathilda, stefania mitila
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Chișinău și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.042252063751221 sec
    ecranul dvs: 1 x 1