GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Plecăm de lângă albia șerpuitoare a fluviului Danubius și străbatem văi și dealuri ușoare, ne strecurăm spre mijlocul tărâmurilor dobrogene. Aerul „tremură” încălzit de soarele arzător, zeci de moriști gigantice împânzesc zarea creând o imagine magică, supranaturală. Urmărim calea care ne conduce către fundul unei mări preistorice, crestată de pereți de calcar de o frumusețe uimitoare.
Ajungem curând pe o altă planetă, o lume primordială ascunsă între văi. Așteptăm în orice clipă să apară de după stânci un mamut sau în gura unei peșteri să se ivească o ceată de oameni înfășurați în piei și cu sulițe în mâini. Dar nu, suntem într-o epocă mai „recentă”, iată o cruce de lemn, deci, din cavitățile întunecoase ar putea ieși un ascet bătrân cu straie lungi și barbă albă. Iarăși nu, noi ajungem pe această planetă în anul de grație 2018 când motoare turate se aud în vale. Totuși există o legătură între epoci: muzica și fumul grătarelor cu carne friptă.
Am venit dinspre localitatea Cheia, o adevărată „cheie” de acces în rezervație, urmând linia județeanului 222. Lăsăm în urmă gardurile de piatră văruite în alb și măgărușii blânzi din sat și ne apropiem de culmile joase, apar porțiuni stâncoase albe printre peticele de vegetație uscată. După o curbă largă se deschide în fața noastră spectacolul naturii: un defileu larg străjuit de adevărate dantelării în piatră. Aproape 300 de hectare de teren constituie o rezervație naturală cu un imens potențial științific pentru cercetători reprezentând diverse specialități, dar și un mare potențial turistic.
Am parcat autoturismul pe marginea șoselei și am explorat Cheile Dobrogei la pas. Este modul cel mai potrivit pentru a „simți” măreția Naturii, pentru a explora grotele scobite în versanți, pentru a vedea de aproape urmele vechii faune marine. Nu îmi vine să cred că mă plimb pe fundul Mării Tethys și sunt înconjurat de foste recifuri de corali. Din punct de vedere geologic, calcarele preistorice reprezintă niște atoli, formațiuni circulare datorate depunerilor de schelete de corali într-o lagună. În Cheile Dobrogei avem sub ochi rămășițe ale acestor atoli străvechi.
Privind calcarele care se înalță până la circa 40 m înălțime descoperim forme care mai de care mai ciudate: coloane, lapiezuri, ciuperci, scaune etc. Imaginația are liber la definirea formelor cele mai apropiate de realitate. Ne-am apropiat de pereții calcaroși pentru a pipăi coralii împietriți de mii de ani.
Descoperim intrarea într-o peșteră, o crăpătură largă se deschide în perete, un aer rece ne atinge pielea. Este vorba despre peștera La Izvor, accesibilă mai mulți metri de la portalul de acces, cu pereți frumos rotunjiți. Din păcate ființa umană, prin nevoile fiziologice, își face simțită prezența fără rușine și respect.
Deși rezervație naturală, defileul dobrogean este „cotropit” sistematic de cetățenii planetei noastre: pătrund cu autoturismele până sub pereții de piatră, instalează grătare sfârâietoare, ascultă muzică la volum mare, montează corturi și chiar chioșcuri de pânză etc. Există și evenimente organizate (care au, probabil, autorizație) așa cum am găsit noi în ziua vizitei: o întâlnire a motocicliștilor (Danubian Riders). De asemenea, pe versanți au fost marcate trasee de escaladă cu grade diferite de dificultate (Peretele cu Hornuri, Hornul Galben ș. a.).
De-a lungul anilor în peșterile și grotele din zonă s-au efectuat cercetări arheologice. Sf. Ioan Casian scria: „… din copilărie m-am aflat printre călugări”, o dovadă scrisă a existenței călugărilor în zona Casimcea-Cheia. Aceștia trăiau în grotele și adăposturile din zonă, puncte utilizate și de traco-geți drept locuri de cult. Material ceramic, oase de animale și resturi osteologice umane au fost scoase la suprafață în multe din peșterile calcaroase.
Cea mai importantă descoperire o constituie craniul detașat de corp descoperit în Peștera Craniilor, o grotă săpată în masivul jurasic. Cercetătorii au înaintat ipoteza conform căreia ar fi vorba de o groapă ritualică traco-getică, un act sacrificial al unei comunități care ar fi trăit ante secolul al IV-lea î. Hr. Amfiteatre naturale, spații impresionante, peșteri bine poziționate sunt elemente prezente în Cheile Dobrogei și împrejurimi, constituind o bună alegere pentru practicile rituale ale traco-geților.
Vă îndemn să mergeți să vedeți Cheile Dobrogei – sunt accesibile, monumentale, pline de mistere. O plimbare pe meleaguri dobrogene ar trebui să includă și o incursiune „pe o altă planetă”.
Călătorii frumoase!
Trimis de tata123 🔱 in 07.10.18 00:40:04
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII şi CĂLĂTORII.
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@tata123:
O alta planeta? Parca asa ai spune...
Si totusi este o alta mare, fosta mare. Asa cum bine scrii intotdeauna articole deosebit de documentate.
Noi am fost o singura data in Cheile Dobrogei, parca am si scris pe AFA. M-a surprins peisajul de chei, de carst, care a soarut de niciunde.
Le-am perceput ca mai interesante si mai spectaculoase decat na asteptam sa le gasesc. De fapt nu ma asteptam ca in intinsul Dobrogean (fie el podis pe alocuri) sa intalnesc aceste chei.
De munti nu vorbim, caci Macinul este altceva special surprinzator pe care probabil il voi vizita la pas luna viitoare sau cat de curand.
Numai de bine! ????
Superbe locuri, minunate pozele! Sper sa ajung sa ma bucur de asemenea minunatii...
Multumesc!
@tata123: Le am de mult pe listă și nu știu de ce nu se concretizează, deși nu sunt departe de noi! Poate pentru că mi le imaginez într-un anumit fel și nu vreau să fiu dezamăgită (a propos de grataragii ce le invadează de cum dă colțul ierbii). Am citit că primăvara devreme sau toamna târziu ar fi cele mai potrivite perioade pentru vizitarea Cheilor Dobrogei.
Frumoase fotografii, mulțam!
@Dan&Ema: Mulțumesc pentru ecou și aprecieri. Atunci când te afli singur în mijlocul Cheilor Dobrogei chiar te simți „pe o altă planetă”. Peisajele sunt ireale în anumite unghiuri, pereții calcaroși desenează forme neobișnuite, șoseaua care șerpuiește pe fundul văii te poartă de-a lungul sectorului de chei. Recomand repetarea vizitei la 7-8 ani distanță și într-un anotimp diferit.
@Zoazore: Deși uneori te simți pe altă planetă, la un moment dat îți dai seama că te afli în Dobrogea, mirifica regiune amplasată între Dunăre și Marea Neagră. Și te simți mândru că ai asemenea frumuseți în țară.
@DOINITA: Mulțumesc, Cheile Dobrogei sunt situate destul de aproape de Litoralul românesc. Dacă vreodată drumurile vă poartă în zona tulceană sau constănțeană a Dobrogei încercați să treceți și prin acest defileu.
@crismis: De multe ori obiectivele din apropierea casei sunt „vitregite”, dacă pot spune așa. Considerăm că sunt ușor accesibile și tot amânăm vizitarea lor. Dar la un moment dat le vine rândul... Pentru liniște (de toate felurile) aș alege o zi din cursul săptămânii și, probabil, ar fi perfect primăvara devreme sau toamna târziu. Mulțumesc pentru ecou și aprecieri.
Ce frumos! Si ce multe mai am de vazut in Romania, hehe!! ???? Votat cu drag!
mulțumesc! Ce frumoasă e România! Și eu umblu brambura!
Am votat cu drag, cu mult drag!
@AncaGO: Mă bucur că ai citit articolul și ai privit fotografiile care prezintă o zonă naturală străveche, impresionantă vizual. Îmi pare bine, într-un fel, că cei care au trasat șoseaua județeană au ales să traverseze zona Cheilor Dobrogei, pentru ca noi, turiștii, să ne bucurăm de asemenea frumuseți. Să ne bucurăm și să admirăm fără a strica armonia naturii și a lăsa gunoaie în urmă. Mulțumesc.
@mihaelavoicu: Am spus mereu că România e frumoasă! Trebuie doar să o descoperim. Cheile Dobrogei se numără printre obiectivele naturale ale pământului dobrogean care bucură ochii și sufletului turistului adevărat.
Ideal ar fi ca acest defileu să fie parcurs pe jos, nu e foarte lung. Pe lângă pereții abrupți descoperim cavități și chiar peșteri, vechi loc de adăpost pentru animale și oameni și, mai târziu, călugări. Recomand o ascensiune pe unul din versanți: de la 40-50 m înălțime alta e percepția asupra cheilor formate din recife coraliere.
Mulțumesc pentru aprecieri.
@tata123: am vizitat si eu Cheile Dobrogei în luna august, a fost o întâlnire neasteptata, interesanta si la final cu bucurie ca am vazut un loc deosebit.
În ceea ce priveste atitudinea unor anumiti turisti, ar trebui pus un panou cu urmatorul mesaj (nu-mi apartine), poate ajunge la sufletul unora: "Ia cu tine în gândurile tale tot ce e mai frumos, lasa respect fata de natura, istorie si oameni, nu clinti nimic din locul lui. De vei întâlni o floare, bucura-te de ea, nu misca lespezi de piatra de la locul lor, lasa padurea verde, lasa-ti amprenta pe ziduri doar atingându-le fara a scrie, ia cu tine povesti si legende, mergi mai departe si spune-le si altora. "
@Yolanda: Respectul pe care îl purtăm noi azi Naturii și celorlalte monumente de tot felul se va răsfrânge asupra generațiilor viitoare. Dacă noi nu păstrăm azi frumusețile Naturii, dacă nu îngrijim monumentele istorice și religioase sau dacă nu conservăm urmele trecutului, cei de mâine nu își vor mai cunoaște originile.
Mulțumesc pentru lectură, ecou și aprecieri.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2024 Cheile Dobrogei - cele mai vechi chei din România — scris în 16.09.24 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2024 Cheile Dobrogei, Mânăstirea Casian, Peștera Casian, Lacul Casian, excursie scurtă — scris în 07.07.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Jan.2024 Cheile Dobrogei: o incursiune în peisajul carstic spectaculos din Sud-Estul României' — scris în 03.01.24 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Plimbare prin Cheile Dobrogei — scris în 30.08.18 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Dec.2012 Iarna, la Cheile Dobrogei — scris în 21.09.13 de Neptunus din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2012 Cheile Dobrogei - un monument geologic jurasic — scris în 26.05.12 de Neptunus din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2011 Au venit muntii la mare! — scris în 24.07.11 de ghemonica din OVIDIU - RECOMANDĂ