ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.01.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Galați
ÎNSCRIS: 27.07.12
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2023
DURATA: 4 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

4 zile (cât o viață!) în Cesky Krumlov

TIPĂREȘTE URM de aici

Český Krumlov este un orășel situat în sudul Cehiei (Boemia Inferioară), locuit de 14000 de suflete, dintre care doar câteva zeci mai trăiesc în zona istorică, îmbrățișată de 3 dintre meandrele râului Vltava (zis și Moldau). Numele „Krumlov” derivă din germanul krumme aue = „luncă strâmbă” , iar istoria sa se suprapune aproape perfect peste istoria Castelului Krumlov (vezi articolul precedent), prima atestare documentară provenind din anul 1253, când se face referire la Krumlov drept reședință a familiei Vitkovci. Dealtfel, mult timp în epoca medievală, cine ce deținea Krumlovul era considerat cel mai bogat și influent nobil din Boemia.  

Orașul vechi are particularitatea că se păstrează aproape nealterat așa cum arăta la sf. sec. 18 și pentru acest motiv, din 1992 aparține patrimoniului UNESCO, iar în 2008 prestigioasa publicație National Geographic l-a inclus pe locul 16 într-un clasament privind „cele mai frumoase situri istorice de vizitat” . Împreună cu capitala Praga, se numără printre cele mai importante destinații turistice din Cehia.  

E de înțeles așadar de ce am dorit să ne stabilim sediul temporar (pentru doar 4 zile) musai în inima orașului Český Krumlov, să fim cât mai aproape de principalele sale obiective, dar mai ales pentru atmosfera de poveste în care abia așteptam să ne imersăm! De aceea, promit că acesta va fi un articol cu puține date concrete și cu multe, multe fotografii!

Obiectivul numărul 1 este, fără dubiu, Castelul Krumlov. V-am povestit extensiv despre el, despre cele 3 tururi ghidate de vizitare, despre muzeul din Castelul Mic cu al său turn, despre plimbările pe care le puteți face la orice oră în incinta castelului, de pe terasele căruia puteți avea imagini spectaculoase cu orașul de jos și cu dealurile înverzite din depărtări. Un loc și mai bun de promenadă îl reprezintă grădinile castelului, pe care noi, din păcate, n-am mai apucat să le vizităm.

În imediata apropiere a castelului se află zona cea mai veche a orașului, cartierul Latrán (numele vine din latinul latus = lateral), în care treptat s-au stabilit oameni direct legați economic de învecinatul castel (agricultori, meșteșugari, negustori etc). Inițial separat de acesta, ca o localitate-satelit, s-a unit cu cartierul castelului în sec. 15, sub domnia lui Wilhelm von Rosenberg, iar lui Petr Vok, fratele mai mic al sus-numitului, îi revine meritul de a construi poarta Budějovická, singura păstrată până în zilele noastre.  

Ne aflăm în interiorul celei mai nordice „bucle” a râului, deci. Tot aici, fix pe țărm, se înalță clădirea posomorâtă, parțial în curs de reabilitare, a fabricii de bere Český Krumlov, cu o istorie veche și zbuciumată. Ea produce în continuare câteva sortimente artizanale în ediție limitată, iar acestea pot fi degustate fie pe terasa amenajată în apropiere, pe malul Vltavei, fie la un băruleț din centrul vechi (Bistro 53 Beer Point), pe care l-am descoperit întâmplător în penultima seară🍺.

Și tot aici, în cartierul Latrán, se află Mănăstirea Minoriților și a Surorilor Clarise, inițial separate, astăzi conectate prin biserica închinată Corpus Christi și Doamnei Noastre a Durerilor (sper că am tradus bine). Din punct de vedere arhitectonic, se consideră a fi cel mai bine păstrat complex religios din Cehia, iar biserica-muzeu (pe care n-am vizitat-o) păstrează artefacte valoroase: o statuie gotică Pietá, o copie a statuii numite Madonna din Krumlov (originalul este în Viena), o bogată colecție de tablouri, obiecte de cult etc.  

Și, în orice punct al orașului ați fi, nu se poate să nu remarcați zvelta turlă a bisericii Sf. Jošt (sec. 14), care domină cartierul Latrán! În sec. 18, incinta bisericii a fost remodelată și inclusă într-o locuință, turla rămânând doar cu rol pur decorativ. În prezent, clădirea respectivă adăpostește o cafenea cu o mică terasă suspendată peste curgerea Vltavei, unde am poposit și noi pentru o pauză de hidratare după ce am vizitat castelul...

Ne mutăm mai la sud, pe „bucla” din mijloc, conectată de celelalte două prin 3 poduri și de „mainland” printr-o șosea (de fapt, dacă ne uităm bine pe hartă, șoseaua asta traversează un mic canal, deci se poate spune că „bucla” centrală este de fapt o insulă). Aici am avut noi cazarea, despre care de asemenea v-am povestit cu drag – cu minunată vedere la râu și la castel.  

Tot aici se află piața centrală a orașului, Svornosti, de formă aproximativ pătrată, delimitată de șiruri de clădiri istorice impecabil întreținute, genul acela „ca de turtă dulce” . Se remarcă Primăria, cu loggia ce dublează primul nivel și cu cele 4 steme încrustate pe fațadă: cea a orașului, cea a Regatului Ceh și blazoanele celor mai influente familii nobiliare ce au deținut Krumlov: Eggenberg și Schwarzenberg. O parte din parterul clădirii găzduiește Muzeul Torturii (deloc și niciodată genul nostru!). Pe latura estică, vechilor spații li s-au conferit destinații mult mai pașnice: un magazin de suveniruri, o cafenea, un hotelaș cu o terasă drăguță în față.

Există și nelipsita coloană a ciumei, un pic excentric plasată în piață, ridicată în sec. 18, la sfârșitul unei lungi epidemii; fântâna ce o înconjoară datează din sec. 19. Piața Svornosti capătă supranumele de „Piața Dragostei” în fiecare lună mai, când în oraș se desfășoară numeroase evenimente culturale.

Profilul maiestuos și suplu al bisericii St. Vitus, principalul lăcaș de cult al orașului, se înalță nu departe, în partea de sud-est a „buclei” centrale, pe un dâmb deasupra râului. Datează din prima jumătate a sec. 14 și a fost remodelată de multe ori de-a lungul vremii, în funcție de nevoile comunității. Păstrează morminte nobiliare, printre care cel al lui Wilhelm von Rosenberg.

Se cuvine să nu uităm nici Centrul Artistic dedicat pictorului Egon Schiele, adăpostit într-o construcție galbenă cu iz industrial și nici Muzeul Regional, de pe terasa căruia se deschide o frumoasă panoramă către castel.

„Bucla” sudică mi s-a părut cuprinsă parcă mai puțin de freamătul turistic, mai liniștită și propice plimbărilor de relaxare. Nu-i lipsită nici ea de relicve prețioase, precum vechea sinagogă, studioul lui Egon Schiele, Muzeul Atelierului Fotografic Seidel și cochetul parc al orașului. Totodată, pare o zonă bună în care să te cazezi; pe strada Rooseveltova pensiunile se înșiră una după alta, care mai de care mai îmbietoare.  

A propos de strada Rooseveltova. Urmăresc pe fb o pagină cu uși și porți frumoase și abia în ultima zi mi-am amintit despre una fabuloasă ce s-ar găsi pe aici, prin Český Krumlov, dar nu mai știam exact pe unde. De obicei pin-uiesc pe hartă chestiile deosebite, spre a le regăsi ușor ulterior, dar acum n-o făcusem, gândindu-mă că nu se poate să nu dau eu de ușa asta în peregrinările mele, fără să-mi bat capul!... Cât de mare poate fi centrul vechi Český Krumlov?!... Ei bine, ca s-o scurtez, e vorba de ușa casei cu nr. 68 de pe strada Rooseveltova, deloc în buricul târgului, ba chiar un pic ascunsă, trebuie să muncești să dai de ea... Dar merită să muncești, o să vedeți! O ușă veche din lemn și sticlă mătuită, cu un dragon sculptat ce se contorsionează în forma cifrei 8 (sau simbolul infinitului?!), ținându-și vârful cozii între dinți... O bijuterie!

Ce se mai poate face în Český Krumlov în afară de a lua la pas labirintul de străduțe și cheiul râului și de a sorbi deopotrivă aromata atmosferă medievală și delicioasele preparate oferite de zecile de terase suspendate peste cursul Vltavei?! Exact! – să te dai cu barca pe Vltava! Bine, „barca” fiind un termen generic; poate fi caiac sau, și mai bine, plută... Tradiția plutăritului pe Vltava este veche, cu rădăcini în Evul Mediu timpuriu și s-a păstrat în scop economic până nu de mult. În prezent, desigur, ea reprezintă doar o atracție turistică, una dintre cele mai îndrăgite, ce-ți oferă ocazia vizionării centrului istoric din altă perspectivă. Pentru mai multe detalii, faceți ca noi: căutați pe hartă Voroplavba Český Krumlov sau Historical Rafting Malecek (www.malecek. cz). Sunt disponibile mai multe feluri de tururi – de zi, de noapte, cu cină, personalizate – costurile fiind diferite, desigur.  

Noi am rezervat pe site cu o zi înainte, dar am plătit la debarcader, chiar înainte de a începe distracția (există și varianta anulării, în caz de vreme nefavorabilă, de exemplu). Am luat tur simplu (490 czk = 98 lei de persoană), în preț fiind incluse: o băutură la alegere (aveam să poposim la pontonul unei terase, de unde, fără să coborâm, primirăm fiecare ce-a dorit), discount la Muzeul Plutăritului (n-am profitat) și la vreo 2 restaurante nominalizate (chiar am profitat, chiar la finalul turului!) și, desigur, ghidaj turistic din partea cârmaciului.  

Cu vremea am avut noroc în final. Cerul era plumburiu și amenința să se reverse în orice clipă, dar nici soarele nu se lăsa mai prejos, străpungându-l din când în când cu raze aurii (ce contrast tulburător!). Deci turul nu s-a anulat, dar odată cu îmbarcarea pe plută am primit, pe lângă obligatoriile veste de salvare, și pelerine de ploaie. Pe care totuși n-a fost nevoie să le utilizăm pentru cei câțiva stropi răzleți... (Ploaia adevărată avea să se dezlănțuie abia în cursul nopții.)

Se pleacă de pe „bucla” sudică și, timp de aproximativ 50 de minute, se plutește în aval, pe meandrele râului, până în capătul nordic al centrului istoric, dincolo de fabrica de bere. Ghidul povestește (în engleză) despre clădirile emblematice și despre oraș în general, despre trecut și prezent, despre Egon Schiele și inundații catastrofale (urmate de regularizarea cursului Vltavei, așa cum se întâmplă în lumea înțeleaptă) și despre multe altele. Momentele cele mai palpitante sunt cele 2 mici cascade prin care cârmaciul manevrează cu dibăcie ambarcațiunea, în țipetele și aplauzele pasagerilor, dar și ale chibiților de pe țărm!

O experiență de neratat – datul cu pluta! Cei mai aventuroși pot încerca varianta și mai și – caiacul. Solo sau în gașcă (se pot primi elemente distinctive identice, de exemplu tricouri sau chipiuri marinărești). Oricum, distracția e garantată, puteți fi siguri!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de crismis in 28.01.24 19:57:45
Validat / Publicat: 28.01.24 21:39:11
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în CEHIA

VIZUALIZĂRI: 494 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (crismis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Poarta Budejovicka (văzută din exterior)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31700 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Pușcașu Marin
[28.01.24 22:19:09]
»

@crismis: Acum se poate spune fără a greși că ești dusă cu pluta? Pe Vltava, evident

Uitându-mă la minunățiile astea de fotografii pot să înțeleg de ce ați ales să stați 4 zile acolo. Chiar dacă am văzut aproape în toate pozele nori plumburii, cred că asta n-a fost un impediment major. Bănuiesc că ar fi fost și mai și dacă era ceva mai însorit, dar n-ai cum să te pui cu vremea.

Bravo lor, cehilor, că se prezintă cu așa orașe în fața turiștilor și toată stima vouă c-ați ales locurile astea deosebite pentru a vă petrece vacanța. Bonus, mai citim și noi și vedem fotografii de-acolo, așa că... să trăiești, să călătorești și să ne povestești.

webmaster
[28.01.24 23:41:36]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

crismisPHONEAUTOR REVIEW
[29.01.24 07:01:40]
»

@Pușcașu Marin: Daaa, îs dusă cu pluta de mult, dar pe Vltava nu eram! 😂

Minunate orașe și orașele au cehii, respect și admir faptul că și-au conservat artefactele istorice și le-au pus frumos în valoare, astfel încât să se poată bucura de ele și generațiile următoare. Cesky Krumlov e un loc aparte, într-adevăr, iar norii plumburii chiar i-au sporit farmecul pe ici, pe colo... Până la urmă, dacă mă gândesc bine, a plouat când a trebuit (sau, mai bine zis, n-a plouat când a trebuit). Cu vremea nu te pui, ai dreptate! 🙂

crismisPHONEAUTOR REVIEW
[29.01.24 07:11:33]
»

@webmaster: Mulțumesc!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Pușcașu Marin
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Cesky Krumlov:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061072826385498 sec
    ecranul dvs: 1 x 1