ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.12.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bacau
ÎNSCRIS: 04.07.10
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
DEC-2011
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

O zi la Cernauti

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Intr-o frumoasa zi de 1 Decembrie am zis sa fac o vizita la Cernauti. Am plecat in jurul orei 9 din Suceava si am ajuns la vama in aproximativ 40 de minute. Pentru cei care nu sunt din Suceava, traseul mai scurt ar fi urmatorul: dupa ce se trece de centru, pe strada principala, se urmeaza drumul spre nord, spre cartierul Burdujeni. Dupa ce se coboara dealul se va observa o benzinarie MOL in stanga, unde exista si un semafor. Trebuie sa stati pe banda a treia ca sa virati la stanga si apoi o tineti tot inainte. E soseaua de centura care este foarte buna. In caz contrar trebuie sa o luati inainte la acelasi semafor si sa mergeti prin oras, ceea ce inseamna trafic si alte semafoare. Eu am ales asadar prima varianta.

Pana la vama sunt aproximativ 35 km. Drumul e drept, bun si relativ gol desi e E85. Insa are doar cate o banda pe sens si nu doua cum are de la Bucuresti la Roman si apoi spre Iasi.

Inainte de vama exista o benzinarie Petrom, pe dreapta unde puteti face unele cumparaturi sau merge la toaleta, pentru ca urmeaza o perioada lunga de asteptare!

In vama romana, la iesire lucrurile sunt destul de simple. Desi se lucreaza doar pe o singura banda, se procedeaza ca la vamile din vestul tarii. Se merge cu masina pana la un ghiseu unde se intinde pasaportul. Intre timp apare si un functionar vamal care se uita in masina. Asadar in vama romana se sta cam 10-15 min.

Ei, de acum incepe insa aventura. Inaintezi si la un moment dat in Ucraina se vede un gard cu o poarta batanta. Imediat apare un soldat care iti face semn sa opresti in caz ca nu ai facut-o deja. Figura si uniforma acestuia aduc aminte de soldatii armatei rosii. Deodata incepe sa scoata o hartiuta si incepe sa noteze ceva. Stai inmarmurit in masina si astepti. Cele cateva secunde ti se par o vesnicie. Inapoi nu poti sa dai, inainte nu, ca e gardul. Te gandesti cu ce l-ai suparat pe Ivan. Cauti repede un raspuns dar nu-l gasesti si nu-ti ramane decat sa astepti. Noroc ca nu are mult de scris... La un moment dat se aproprie de masina si iti face semn sa deschizi geamul. Se uita cu o privire care ar indoi fierul in masina, observa cati sunteti, noteaza si apoi iti inmaneaza biletelul. Atentie, acest biletel trebuie pastrat cu foarte mare grija!

In sfarsit treci de gard si ajungi in vama. Aici e o oarecare coada desi sunt 4 sensuri auto. Aici trebuie urmati anumiti pasi:

Pasul 1-Iesi din masina si te duci cu toate pasapoartele tuturor, cu talonul masinii, cu permisul de conducere, cu cartea verde pe care trebuie sa ai obligatoriu scris UA-Ucraina si bineinteles cu biletelul de la Ivan la primul geam al unei gherete, unde vezi ca mai sunt si altii la rand. Aici e controlul pasapoartelor. Dai documentele si apoi dupa o oarecare perioada cand le iei verifici daca pe biletel ai o prima stampila. In caz afirmativ, treci la

Pasul 2 – Printre masini circula soldati, colegi ai lui Ivan. La un moment dat vine unul si la masina ta. Acum nu mai ai aceeasi spaima, ai trecut de primul soldat de la gard si aici sunteti mai multi. Iti cere biletelul sa vada daca ai prima stampila. Apoi iti cere mai mult pe ruseste decat in romana sa ii arati numarul de omologare al masinii. In cazul meu-Opel, acesta se afla pe podea, sub scaunul din dreapta. Dupa ce verifica sa nu care cumva sa fie o masina necorespunzatoare care ar putea intra in fosta mareata uniune iti pune pe biletel o a doua stampila, diferita de prima.

Pasul 3-Intre timp se avanseaza putin cate putin cu masina si se ajunge in celalalt capat al gheretei unde s-a pus prima stampila pe biletel si vizele de intrare in Ucraina. Acolo e o alta usa. De acolo iese din cand in cand un vames care vine sa controleze masinile. Tot el colecteaza din nou documentele descrise la pasul 1. Dupa o perioada de timp iese din ghereta cu toate pasapoartele si striga persoanele. Senzatia e aceeasi ca atunci cand se astepta la gardul ambasadei sa ti se inmaneze pasaportul cu viza de Occident... Verifici daca ai si a treia stampila diferita pe biletel si pleci. Insa pastrezi biletelul!

Pasul 4 – nu e obligatoriu pentru toti, dar pentru noi care nu aveam Hrivne-banii din Ucraina a fost. Imediat cum iesi din vama e o cladire pe dreapta care la parter, inauntru are ghisee de schimb valutar. Aici se pot schimba doar dolari sau euro, in nici un caz lei. Cursul EUR-UAH a fost de 1 la 8,5. Din cele aflate de la cei ce merg des in Ucraina am inteles ca e bine sa ai ceva hrivne in bancnote de 5 sau 10 pentru orice eventualitate pe drum.

Pasul 5- care e obligatoriu e si ultimul. Cand zici ca ai scapat vezi iar un gard si in fata lui un alt soldat gen Ivan care iti face semn sa opresti. Deschizi geamul si ii dai biletelul. Acesta il verifica si apoi iti da drumul.

In sfrasit esti in Ucraina. Drumul spre Cernauti e scurt si destul de bun. Pe marginea soselei sunt benzinarii de unde puteti lua carburant cu preturi mult mai mici decat in Romania. Eu am luat motoriana cu 9,8 UAH/litru. Avand in vedere ca 1 RON=2,5 UAH, am luat un litru de motorina cu 3,8-3,9 lei. Recomand Lukoil, Shell sau WOG-de la care am si luat. Noi am luat la intoarcere ca sa intre mai multa.

Am continuat tot inainte pe E 85 insa tot cu o banda pe sens. Pe drum sunt cateva sate, dar nu am intalnit nicio masina de politie. Am mers totusi cu 80-90 km/h.

Inainte cu 10 km de intrarea in Cernauti, in localitatea Corovia (in ucraineană Коровія) este o benzinarie Lukoil pe dreapta, exact intr-un sens giratoriu. Drumul prin oras spre bazar este tot inainte, dar eu am preferat, la indicatiile unor localnici, sa merg la dreapta pe centura. Aceasta are pe o mare parte 4 benzi si e complet reabilitata dar si destul de goala.

Se merge pe drum drept cam 10 km si apoi dupa ce se trece peste raul Prut cam la 1 Km apare un pasaj pe sub care se trece si se ia la stanga. Ca sa ajungi in bazar sunt niste indicatoare cu Agro, (in ucraineană Aгро).

Bazarul sau zona se numeste Kalinka, (in ucraineană Калинка). Dar ca si la noi nu exista indicatoare sau numele strazilor. Cum mie nu imi place sa merg cu GPS, am oprit la o benzinarie si am luat o harta a regiunii. Am rugat apoi un localnic sa imi puncteze pe harta traseul si localitatile.

In zona bazarului exista o parcare pazita, pe care o recomand, unde se plateste o taxa de 8 UAH-aproximativ 3,5 lei.Nu am vrut sa intru in oras deoarece nu il stiam,am inteles ca soselele au cam multe gauri si te poate pandi politia pentru o mica "traditie".

Bazarul e mare si seamana ca tip cu cele de la noi. Adica sunt multe alei cu tarabe. M-a impresionat, ca barbat, numarul mare de tarabe cu perdele, cuverturi, stofe, draperii. Preturile marfurilor sunt mai mici ca la noi dar nu extraordinar de mici. De exemplu eu am luat copiilor cate o caciula de blana ruseasca care au costat 100 UAH fiecare, aproximativ 40 RON. Apoi am luat o matrioska (papusa din lemn specific ruseasca sub care sunt alte papusi mai mici) la 50 UAH, aproximativ 20 RON. Am inteles ca sunt si magazine, nu tarabe cu blanuri si bijuterii dar nu le-am gasit acum.

Ca sa evit sa intru prin oras cu masina am luat un taxi pana la Universitatea veche, care este fostul Palat Episcopal Ortodox Roman.Cu aceasta ocazie am vazut si monumentul armatei rosii-un tanc societic urcat pe un piedestal inconjurat de coroane de flori si gara. Cursa a costat 30 UAH, aproximativ 12-15 Ron. Aici exista ghizi in limba romana sau engleza si vizitarea costa cam 20 UAH de persoana. Palatul merita vizitat, insa n-o sa mai insist in amanunt deoarece acesta a fost descris pe larg de alti membri.

Dupa vizitarea palatului ni s-a facut foame asa ca am mers in jos pe strada ce coboara de la Universitate. Aici exista un restaurant foarte bun pe care de asemenea il recomand care se numeste Sorbonne, scris cu litere latine. Am inteles ca e deschis de un francez ca inauntru sunt plasme unde sunt difuzate emisiuni tv din Franta. Pranzul, copios, pentru doua persoane cu doua feluri si desert a fost de 130 UAH, aproximativ 50 RON! Localul e curat cu o baie impecabila aflata la subsol si ar fi clasificat la 4 stele in Romania.

Dupa masa am mers pe jos prin Cernauti care e un oras tipic austriac, similar cu cele de la noi din Ardeal. Are ceva din Cluj, din Oradea. Am inteles ca are peste 200.000 de locuitori.

Exista si o strada centrala unde nu se circula cu masinile, numita Olga Kobylyanska, (in ucraineană Ольга Кобилянської). Mi s-a parut similara cu cea din centrul Sibiului de la Hotel Continental la Piata Centrala, cu terase si magazine, printre care am vazut si marci celebre precum Mango.

Insa din pacate, ca si la noi cladirile frumoase, vechi, nu sunt renovate. Prin oras nu auzi vorbindu-se romaneste si din cate am inteles romanii sunt acum minoritari si nu depasesc 20 %. Nu am avut nicio problema nici pe drum si nici prin oras fiind romani. Peste tot sunt bancomate si cardurile romanesti pot fi folosite.

In jurul orei 15.30 am luat iar un taxi de langa primarie, o cladire albastra in stilul sovietic timpuriu al anilor 20-30 si am mers inapoi la parcare. Am mai intrat putin in bazar pentru a mai lua unele lucruri pe care le uitasem prima data. Aici, am fost uimit ca mai toate tarabele se inchideau, desi era joi, zi lucratoare. La ora 16.00 se pare ca se inchide bazarul...

Asa ca am mers repede la parcare, pe care am gasit-o goala, dar inca deschisa si am plecat. Drumul a fost scurt pana la vama, ca orice drum de intoarcere.Pe drum am prins un apus de soare superb,asa ca l-am imortalizat.

La vama deja eram experti asa ca a durat mult mai putin, dar toti pasii cu biletelul trebuie parcursi. Acum am stat mult mai putin in vama ucraineana, aproximativ jumatate de ora.

La iesirea din vama exista si un Duty Free, pe care insa nu vi-l recomand deoarece este destul de scump.

Dar, cum ar fi fost prea frumos ca toate sa se termine cu bine, am stat in vama romana cam 2-3 ore ! Se lucreaza doar pe doua benzi si se intampla sa se mai bage unii in fata sau altii sa tina randul pentru cei din spate.

Cu toate acestea, spun ca a fost o excursie foarte frumoasa si m-as mai intoarce la Cernauti!


[fb]
---
Trimis de tabache in 29.12.11 15:13:25
Validat / Publicat: 29.12.11 16:15:49
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în UCRAINA
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 24728 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tabache); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 19550 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster0
[29.12.11 15:48:01]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

webmaster13
[29.12.11 18:33:35]
»

Melodia atasata se poate sterge/schimba!

Costi
[30.12.11 10:45:04]
»

@tabache

Foarte interesante lucrurile povestite de tine şi utile pentru mine, având în vedere că în vară mă bate gândul să fac un circuit prin Moldova şi Ucraina, pe care l-aş începe de aici, de la Cernăuţi.

Înţeleg că ai ieşit prima dată în Ucraina, motiv pentru care ai descris cu lux de amănunte trecerea la graniţă, ceea ce pentru mine este foarte important. Constat însă că, în ciuda reminiscenţelor, nici la ei trecerea prin vamă nu mai este o "probă de foc", cum era cândva.

Cu pozele ai fost foarte zgârcit

Nu reiese clar din review dacă ştii rusă/ucraineană, dar parcă înclin să cred că da. Totuşi, spune-mi te rog cum te descurci pe-acolo, dacă nu le vorbeşti limba?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tabacheAUTOR REVIEW
[30.12.11 14:05:13]
»

@Costi: Nu stiu nici rusa si nici ucraineana, dar sunt de formatie umanista asa ca stiu cateva zeci de cuvinte din mai multe limbi. Din ce am observat eu acolo nu se vorbeste alta limba straina decat rusa, pe care eu oricum nu o deosebesc de ucraineana. Mai sunt si cativa care vorbesc romaneste, dar stricat. In rest limbile occidentale, capitaliste nu sunt agreate se pare...

Din pacate nu am facut multe poze, dar sunt suficiente din Cernauti postate pe site deja.

Apropo, o sa scriu si despre Moldova ca am fost recent si acolo!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tacapaca
[01.07.13 20:52:52]
»

Am fost la Cernauti pe data de 1 mai a. c. [2013] si drumul pina in oras este stricat, iar ce se-ntimpla in acest stat sovietic-bolsevic-ucrainian-rusesc, intrece orice imaginatie a unui om normal care vine dintr-o tara a U. E. BUCOVINA ROMANEASCA de NORD, MARAMURESUL ISTORIC-ROMANESC si BASARABIA ROMANEASCA de sud, nu au ce cauta in acest stat stalinist-sovietic-ucrainian-bolsevic-rusesc-bielorus.

La intoarcerea din Cernauti, am fost oprit de militia sovietica-ucrainiana de circulatie, pe motiv ca mergeam cu viteza de 83 de km/ora, ori drumul din Cernauti pina in aceasta frontiera falsa pusa de ocupantul sovietic-rus-bolsevic-ucrainian, este stricat, este plin de gropi si acel vierme sovietic-ucrainian, imi cerea o amenda de 130 de euro, iar in acel moment m-am rastit la el, am tipat la el ca nu o sa-i dau nici un ban. A venit colegul lui bolsevic si ia zis sa ne lase sa plecam pina in asa zisa vama pe care eu si alti romani nu o recunoastem.

Romani, mergeti citi mai multi la Cernauti si nu va speriati de acesti viermi sovietici-ucrainieni-rusi-bolsevici, pt. ca va veni acea zi, cind BUCOVINA ROMANEASCA de NORD, BASARABIA ROMANEASCA de SUD si MARAMURESUL ISTORIC ROMANESC, vor reveni impreuna cu BASARABIA ROMAMNEASCA dintre PRUT si NISTRU la PATRIA MAMA ROMANIA in HOTARELE EI NATURALE si normale. Doru, BUCURESTI, 01.07.2013.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Costi, tabache, tacapaca
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Cernăuțiul și împrejurimile sale:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.041019201278687 sec
    ecranul dvs: 1 x 1