ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.07.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Alba Iulia
ÎNSCRIS: 23.08.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUN-2017
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII -- v: 6 și 11 ani

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Dealul cu Melci și Cascada Miresii - cuplul superb cu care Dumnezeu a binecuvântat Țara Moților

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Motto:
Deschideţi larg poarta, cărunţilor brazi,
Să vie-mpăratul măririi,
Să mângâie jalea nestinsului dor,
Să-mpace durerile firii...

(O. Goga, Dimineața)

Preambul sau cum să-ți convingi copiii să renunțe la telefoane/laptop/tabletă

Într-un weekend fierbinte, ultimul weekend al cireșarului, timpul zbaterii cotidiene și-a pierdut valoarea și a luat o pauză. Dar cei care n-au niciodată odihnă :) ,călătorii înnăscuți, au băut o cafea matinală și în minte încolțitu-le-a dorul de ducă... Unde? Aproape. Pe drumuri de munte, în locuri binecuvântate de Dumnezeu, în locuri în care România îți pare brusc o țară mai mult decât minunată, o țară în care merită să trăiești. În Munții Apuseni. Doream ca traseul să nu fie foarte lung și mai ales doream să petrecem câteva zile în care să putem renunța de bună voie la beneficiile începutului de secol XXI: telefon, laptop, tabletă. Trebuia sa găsesc o destinație inedită, astfel încât în momentul în care le voi spune copiilor mei: ”fără telefoane, etc. ” să fie atât de curioși, încât să accepte fără a cârti. Doar la simpla pronunțare a numelui: Cascada Pișoaia, doua perechi de ochi s-au făcut și mai mari și gurița s-a întins a râs, înspre urechi. Atunci am plusat: ”aaaa, știți, e pe acolo și un deal cu niște melci care au trăit pe fundul unei mări, în urmă cu vreo 50 de milioane de ani! ”. Ochii s-au făcut și mai mari și am înțeles că, de data acesta am câștigat ușor bătălia. :)

Am dat o căutare pe siteurile turistice, în ideea de a găsi o cazare convenabilă în zonă, dar, imediat mi-a sărit în ochi Pensiunea Perla Apusenilor – vezi impresii aici, care m-a cucerit în primul rând cu albastrul lefkadian al piscinei, am rezervat pe booking o camera triplă, deși zona în care ne propusesem să ajungem era cam la 25 km de pensiune. Dar tot răul spre bine. Localitatea Albac și împrejurimile este, după părerea mea, mult mai pitorească decât arealul despre care vă voi povesti în continuare. Dar fiecare loc are frumusețea lui...

Traseu

Deci să fie Cascada Miresei sau mai pitoresc spus, Cascada Pișoaia și Dealul cu Melci. Din Alba Iulia am pornit pe DN75 pe ruta Zlatna – Câmpeni - Abrud. Este un drum acceptabil ca stare, fain tare prin peisajele care nasc zarvă mare în sufletele noastre. Pe parcurs reușim, undeva prin comuna Bucium, să facem o oprire, la liziera unei păduri, să întindem pătura și să desfășurăm bogăția unei mese câmpenești, de picnic, cu pâine de casă caldă cumpărată de la o brutărie din Zlatna, slănină, brânză, roșii și castraveți din gospodăria bunicilor. Memorabilă zi. Și curgerea ei leneșă și tihnită abia începuse... Natura prin frumusețea ei inegalabilă ne oferă stări de neuitat...

Dealul cu Melci

La podul din localitatea Mihoiești, drumul se bifurcă spre Albac și spre comuna Avram Iancu. Aici se îngemănează Arieșul Mare cu Arieșul mic... Doi frați vajnici, ce se caută și se contopesc cu putere... Cotim la stânga, spre Avram Iancu, calea Albacului o vom lua câteva ore mai târziu. După cca. 2 ore de când am plecat de acasă, am intrat în comuna Vidra, iar după aproximativ 20 de kilometri, în satul Nemești, pe partea dreapta ne-a apărut un panou informativ ”Dealul cu Melci”...

Emoționată, pentru că de mult timp îmi doream să-l văd și să-l pipăi, deoarece, în esență, melcul cu cochilia lui concentrică, reprezintă curgea sinuoasă a vieții noastre, am coborât din mașină. În spatele panoului informativ se ridică un dâmb de piatră, acoperit cu iarbă ce lasă din loc în loc vederii bucăți mai mari sau mai mici de gresie pe care pot fi observate, intuite mai ales urmele unor melci preistorici...

Potrivit panoului informativ aflat la fața locului, aceste cochilii datează de mai bine de 70 de milioane de ani, pe când tot ce e acum pământ era o mare caldă și bogată în viețuitoare, ale căror urme abia mai pot fi zărite astăzi... Marea Tethys...

Trebuie să recunosc că m-am așteptat să găsesc melci, mulți melci... am urcat delușorul, în spatele căruia e o cărăruie, decisă să urmez drumul cărării, priveam cu atenție, doar doar, voi găsi ceva mai palpabil, nu doar intuitiv.

În cale mi-a apărut un moșneag hâtru cu care am intrat imediat în vorbă și care mi-a spus că asta e tot, în sus nu mai sunt melci. ”Dar unde-s? ”- îl întreb contrariată, ”d-apăi, domnucă dragă, când eram eu așe, ca matale, erau atâția melci, de îi adunam de pe drum, dar o vinit unul, altul, i-au luat, i-au dus, dar vezi colea, mai sus, pe marginea șoselei, ca mai ie un deal, pe care îi găsi și mata câțiva”. ” - Mai găsesc și pe altundeva, căci uite, aici scrie că Dealul cu melci se întinde pe patru hectare? ” ” - Nu, asta-i tăt! ”. Bun atunci! I-am mulțumit, am coborât de pe potecă, am luat-o la pas pe marginea șoselei, cam 50-100 de metri pănă la peretele stâncos tapetat cu melci... aici sunt mai mulți, mai vizibili. Mi-a plăcut mult și intens locul, eram fericită, i-am căutat și i-am găsit... ”melc nătâng, melc nătâng! ”, le-am intonat poemul marinsorescian, dar niciunul n-a clintit, doar fruzele copacilor foșneau în vântul blând al muntelui... Am primit darul acesta, aici, și deodată mi-am simțit inima mai ușoară, viața mai luminoasă.

Am lăsat în urmă Dealul cu Melci, ne-am urcat în mașină și am urmat indicatorul spre Cascada Pișoaia. Cu surprindere ne-am dat seama că este foarte aproape, nu cred să fi mers mai mult de 200 de metri. Am parcat-o la marginea unei grădini, oarecum dinaintea Pensiunii Dealul cu Melci, despre care auzisem și unde am dorit să fac o rezervare în acel weekend, dar nu am mai găsit disponibilitate. Oricum pensiunea arată foarte plăcut.

Apoi, sub soarele leneș al miezului de zi, am pornit spre cascadă pe un drum de țară încărcat de atât de multă frumusețe, printre ierburi și floricele, de-mi era ciudă că nu sunt aparate foto care să rețină nu doar imaginile, ci și aroma ierbii și mai ales emoțiile simțite atunci când admiram acest tablou pe care nu este pictor capabil să-l transpună pe pânză în toată splendoarea lui. Viața frumoasă de la țară! Liniște! Doamne, am simțit că mi se dă din nou ocazia să experimetez ce înseamnă Raiul! Eram oaspeții vântului răcoros, care ne–a salutat bucuros de oaspeții. Singurii la ora aceea. După ce părăsim drumul pietruit, o luam pe o căruie, ce urcă pe firul râului Slatina, cel care este ” vinovat” de existența Cascadei Pișoaia.

În ciuda denumirii sale cu sonorități ușor hilare, căderea de apă e liniștită, ea știe, e oricum vedeta pădurii, din veșnicie poate, niciodată nu se retrage din prim-plan. Spectacolul apei în cădere, atrage privirile, pornește din vârful stâncii, având copaci de ambele părți, copaci ce-ți dau impresia că ar putea să cadă în fiecare moment, apoi apa taie muntele de o frumusețe stranie, colorat intens și închis, pe alocuri cu intrânduri în stâncă asemenea unor caverne înfricoșătoare, coborând nedefinit peste gleznele aspre de stâncă, de o frumusețe stranie, acoperite pe alocuri cu mușchi. La bază, căderea apei te răcorește, prin pudra de vapori a căror atingere te revigorează și te întinerește.

Cascada dă naștere altor căderi mai mici, dar spectaculoase de apă, ce se preling, asemenea voalului purtat în noaptea nunții de cele mai frumoase fete. Albul apei contrastând intens cu verdele aprins al mușchiului. Din păcate, aici, omul nu a sfințit locul, ba din contră. Într-unul dintre jgeaburile naturale de apă, cineva a aruncat câteva căpățâni de varză murată. Urât, din parte lui, urât și dezamăgitor. Apoi, există o cărăruie pe care poți urca până în vârful stâncii de unde se prăvălește perdeaua de apă, dar urcarea este destul de abruptă, așa că, a fost construită o balustradă din bârne, dar balustrada nu e sigură, bârnele fiind desprinse, nici nu ne-am dat seama, iar în momentul în care m-am sprijinit, am aluneacat.

Aș fi vrut să urcăm până în vârf, însă nu era sigur pentru copii, așa că ne-am limitat la a admira timp de minute bune, căderea principală și mai ales ”puii ei”, celelalte rostogoliri mai mici, a căror panoramă merită a fi savurată pe îndelete.

Ca un sfat practic, pe drumul spre cascadă și mai ales dacă veți dori să ajungeți în vârf, vă recomand încălțăminte adecvată.

 

Cam asta am văzut și simțit noi la Dealul cu Melci și Cascada Pișoaia, chiar daca nu a fost tocmai ceea ce ne așteptam, mai ales în cazul primului obiectiv, ne-a plăcut mult, pentru că eram cu copiii în mijlocul unei naturi primitoare și superbe; cu această ocazie am învâțat încă o dată că în turism nu contează așa de mult adevărul, fundamentală este povestea..


[fb]
---
Trimis de sunflower in 21.07.17 12:24:36
Validat / Publicat: 21.07.17 13:38:18
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în VIDRA [AB].

VIZUALIZĂRI: 2514 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (sunflower); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Cascada Miresei...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 47500 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[21.07.17 13:38:01]
»

Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew ... 74&ridAnt=79464

sunflowerAUTOR REVIEW
[21.07.17 14:24:15]
»

@webmasterX:imediat vin si fotografiile.

sunflowerAUTOR REVIEW
[21.07.17 15:24:30]
»

@webmasterX: Vă rog să atașați următoarea piesă: https://www.youtube.com/watch?v=KiYqceX6Ntw

Multumesc!

webmasterX
[21.07.17 16:39:50]
»

@sunflower: Mulțumiri pentru amabilitatea cu care ai dat curs solicitării de a încărca fotografii.

--

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

NAZARICA
[21.07.17 17:08:02]
»

Articolul tau a trezit "zarva mare si-n sufletul meu"... Felicitari, zana a verii!

webmaster
[21.07.17 18:12:56]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)

— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

zlatna
[21.07.17 21:02:26]
»

@sunflower: Felicitări pentru articol. Am vizitat prin 2014 cascada Pisoaia si Dealul cu melci si ne-a plăcut mult.

Ati trecut prin orașul meu natal si ati cumpărat pâine, chiar e buna pâinea din Zlatna. De câte ori merg acasă cumpăr la întoarcere o pâine.

O mică corectie, drumul național Alba Iulia -Zlatna - Abrud e DN 74, nu 75.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
sunflowerAUTOR REVIEW
[21.07.17 23:00:09]
»

@NAZARICA: va multumesc pentru cuvintele balsam! Mii de flori pentru dumneavoastra!

@webmaster: sunt bucuroasă si onorată! Multumesc!

@zlatna: multumesc pentru completare. Niciodata nu a fost orientarea punctul meu forte! Cat despre pâine... yamiii, yamii! Noi am nimerit-o caldă. ????

Dan&Ema
[22.07.17 00:03:44]
»

@sunflower:

Ar trebui ca preambulul acestui articol sau mesajul din el sa ajunga la toata lumea! este o solutie!

Un artricol exceotional din locuri speciale. Sunt doua obiective turistice cu care ar trebui sa ne madrim si sa le promovam. Muntii APuseni au un farmec aparte si nu te saturi de ei vizitandu-i.

Mi-au placut pozele, povata, motto-ul, clipul, tot, tot, tot.

Abia ce am coborit de la munte si am urcat din nou cu voi!

Va felicit si va apreciez!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adrianbogdan
[22.07.17 11:51:30]
»

Buna!

Un astfel de deal cu melci exista si in Bucuresti, frumos este ca el este pozitionat pe peronul statiei de metrou Politehnica si putina lume stie ca are onoarea sa calce pe cochili de melci incrustati in piatra care dateaza de milioane de ani.

Partea cu telefonul si alte cele, pe fimea nu am reusit sa renunte macar doua, trei ore intr-o zi de foarte multi ani, acum nu imi mai bat capul are 18 ani.

Foarte faina plimbarea in natura.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
sunflowerAUTOR REVIEW
[23.07.17 12:02:32]
»

@Dan&Ema: Merci! Se observa usor cat de mult iubiti România, ca si noi, de altfel. Drumuri bune si sejururi de vis!

@adrianbogdan:Nu stiam de crustaceele arhaice din București. Cand voi veni în capitala, am sa le caut.

krisstinna
[25.07.17 05:35:39]
»

@sunflower: Excelent totul: descriere, poze, melodie.

Felicitări pentru că încerci și reușești să elimini, chiar si pentru scurt timp, tehnologia care acaparează copiii chiar și in vacanțe.

mishu
[28.09.17 14:41:02]
»

@sunflower: Cred ca la varsta pe care o au baietii mei mai greu sa ii momesc cu ceva si sa-si lase telefoanele. Poate cu vreun parc de distractii .

Insa minunata alegere ati facut si se vede din poze ca flacaii sunt incantati.

Este totusi varsta la care copiii ar trebui sa petreca mai mult timp in natura alaturi de parinti.

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, Dan&Ema, mishu, NAZARICA, sunflower, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Cascada Pişoaia şi Dealul cu Melci:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060626029968262 sec
    ecranul dvs: 1 x 1