ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.04.2020
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
NOV-2019
DURATA: 1 zile
prieteni
26 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Uchisar, Avanos și Valea Porumbeilor

TIPĂREȘTE URM de aici

A doua zi petrecută în Cappadocia-țara cailor frumoși împreună cu gașca veselă a fost una plină din punct de vedere excursii. În prima parte a zilei, asta până să luăm prânzul în Avanos am vizitat Valea Porumbeilor, Castelul Uchisar și am oprit într-un loc intitulat în programul excursiei: Goreme Panorama.

În lumea împietrită din inima Anatoliei oamenii încă trăiesc în grote dar nici acestea nu mai sînt ceea ce au fost o dată, acum au curent electric, apă curentă și de ce nu chiar și o instalație de aer condiționat. Pe lângă obiective turistice sculptate de natură am avut ocazia să exprimentez și aceste locuințe.

Uchisar

Pentru a ajunge din Nevsehir din locul nostru de cazare până în Uchisar-Valea Porumbeilor șoferul nostru a folosit ruta mai lungă de 10 km (Ataturk Bulvari-Kapadokia Rotasi)) cea scurtă prin Uchisar este de 7 km.

Uchisar cu cei 3860 locuitori ai săi este un mic orășel turistic aflat la o altitudine de 1270 m deasupra mării face parte din provincia Nevsehir iar prima atestare documentară este din secolul XIV. Prin ochii unui turist Uchisar este ușor de recunoscut datorită castelului aflat pe o stâncă de 60 m înălțime. Nu putem discuta despre un castel adevărat și nici de o stâncă totul este săpat în tuful vulcanic moale iar castelul în sine îmi aduce aminte de un cașcaval șvaițer imens.

Printre obiectivele turistice din Uchisar în afară de castel putem enumera Valea Porumbeilor, numeroasele locuințe săpate în stâncă și nu în ultimul rând spectacolul străzii cu multe magazine în care se poate negocia începând cu souveniruri până la fructe, ciocolată și cafea. N-ar tebui să uităm nici poziția geografică ceva mai înaltă decât restul localităților datorită acestei poziții pe un timp favorabil cu o bună vizibilitate poți observa zona din jur, crestele munților, vîrfurile Hasan și Erciyes Dagi. Bineînțeles că putem discuta și despre o viață subterană de pe vremuri în Uchisar galeriile au fost folosite de locuitorii orașului pentru a se refugia din calea invadatorilor.

Valea Porumbeilor

Guvercinlik Vadisi - valea porumbeilor se află între Uchiaar și Goreme. Este de aproximativ 5 km și se poate parcurge și pe jos pe un traseu aflat în valea erodată de ape, vânt și soare. Denumirea a fost dată bineînțeles datorită porumbeilor care și-au găsit adăpost în nenumăratele grote, minicanioane și alte locuri în care poate cuibări o pasăre. Ulterior localnicii au folosit găinațul de porumbei ca și îngrășământ. Chiar și în prezent se pot observa stoluri întregi. Pentru a putea observa mai bine valea noi am oprit într-un loc din apropierea castelului Uchisar un loc de belvedere dotat cu parcare, magazine, terase. Astfel se poate savura o cafea turcească admirând totdată și panorama deosebită.

Înainte de a face următoarea oprire la Castelul Uchisar am vizitat un magazin specializat în vânzarea cafelei/dulciurilor. Astfel se pot achiziționa numeroase bunătăți originale. Cred că nu are rost să povestesc că vizita a fost una din cele comerciale de nelipsit la orice excursie organizată și sponsorizate de aceste firme. Magazinul și produsele găsite acolo le-am găsit interesante și delicioase. Ca la orice vizită de acest gen există o prezentare a produselor și o degustare. Nimeni nu te forțează să cumperi ceva tentația este însă mare nu prea au fost persoane din grupul nostru care n-au cumpărat nimic.

Castelul Uchisar

Castelul Uchisar a fost folosit ca observator și turn de apărare datorită vizibilității în toate direcțiile. Poziția strategică a fost folosită atît în perioada persană cât și otomană. Singurul lucru de care îmi pare rău a fost timpul limitat pentru acest obiectiv. Dar așa este la excursiile organizate, totul este contra cronometru, cred că am stat mai mult în magazinul de cafea decât aici.

Oprirea a avut loc la marginea drumului cu posibilitate de parcare pentru câteva autocare. Dromaderii erau la datorie cu stăpânii lor pentru o sumă negociabilă se poate face o cămilo-plimbare turistul stînd cocoțat între cocoașele cămilelor pe niște covorașe persane.

În graba vizitării în jurul castelului Uchisar datorită timpului prea scurt prima clădire vizitată din greșeală a fost chiar a jandarmeriei. În conul din tuf vulcanic amenajat ca și jandarmerie am nimerit chiar în biroul lor. I-am salutat politicos și am continuat vizita. În jurul castelului Uchisar ești abordat de către localnici într-o engleză stricată dacă nu vrei să vezi o casă de locuit pe dinăuntru. Cât despre castel să zicem că discutăm despre un întreg complex de clădiri săpate. Pe lângă cea principală înaltă mai sînt câteva șvaițăre situate lângă.

Göreme Panorama

După vizita castelului Uchisar ne-am îndreptat către Avanos. Acolo avea loc o altă vizită comercială importantă pentru organizatorii excursiei, interesantă pentru noi. În drum am făcut o scurtă oprire la un alt loc de belvedere de unde se observă cel mai bine peisajul care seamană cu unul selenar. Locul se numește Göreme Panorama și este dotat asemena locului din Valea Porumbeilor cu terase, magazine de souveniruri. locuri de luat masa. Peisajul văzut este uimitor aici, din nou se observă numeroase locuințe, instituții, hoteluri amenajate în tuful vulcanic.

Avanos

Avanos este un orășel din provincia Nevsehir situat la 920 m deasupra mării. Ca și număr de locuitori recensământul din 2018 arată 32000. Din principalele obiective turistice din jurul localității putem enumeraorașul subetran Özkonak, bisericile rupestre din Cavusin și caravanseraiul Sarihan. Principala ocupație din acest oraș este olăritul și țiglăritul. Deci tot ce este în legătură cu ceramica. Bineînțeles că am vizitat unul din magazinele de olărit din Avanos, nu înaintea de a ne potoli foamea într-un restaurant amenajat special pentru turiștii care vizitează aceste magazine/ateliere. În restaurantul încăpător pentru turiștii a zeci de autocare semăna cu un loc de luat masa dintr-un resort cu concepție allinclusive. De semenea în cazul nostru doar băuturile trebuiau plătite. În rest erau feluri de mâncare de toate pentru toți fără limită.

În magazinul intitulat Kapadokia Seramik am fost invitați în încăperea unde se fac demonstrațiile despre olărit. În timpul prezentării am fost serviți cu un ceai. Magazinul cu produsele sale este un vis doar prețurile piperate puțin. Totuși cumpărături au existat.

Aici închei această primă parte din descrierea excursiei noastre, în acest moment toate obiectivele turistice descrise mai sus sînt închise din cauza pandemiei globale, așteptăm cu interes deschiderea lor. Până atunci în loc de un Paște Fericit vă doresc un Paște sănătos fără covid, și călătorii multe cât mai curând.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 15.04.20 00:23:11
Validat / Publicat: 15.04.20 07:46:08
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.

VIZUALIZĂRI: 3169 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42500 PMA (din 45 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

mishu
[15.04.20 07:53:48]
»

@AZE:  Start vot. Frumos mod de a începe o noua zi, am sa plec mai cu elan la munca ????????,

​Ati văzut locuri frumoase și într-adevăr unele peisaje parca sunt selenare. Din câte se vede oamenii știu sa facă turism și sa câștige punând in valoare tot ce se poate.

​Foarte frumoase pozele, felicitări, votat cu mare drag.

ANILU
[15.04.20 14:35:20]
»

Am fost și eu acolo și tare frumos a fost!

De data asta mai m-am plimbat o dată alături de tine, pentru că am avut senzația că tu ai colindat prin toate ungherele... de fapt ai surprins în poze majoritatea stâncilor cu formele lor ciudate...

Te felicit cum reușești să faci și să surpinzi în poze zonele vizitate.

Ce zi minunată am petrecut atunci alături de gașca veselă, ca de altfel tot sejurul în Turcia a fost deosebit!!! Cel puțin pentru mine a fost inedit...

Binevenit a fost articolul tău, acum în perioada asta de... mi-a mai schimbat un pic starea de spirit.

Toate cele bune și să auzim numai de bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Michi
[16.04.20 09:12:57]
»

Am fost şi noi în aceleaşi locuri cumpărând de la o agenţie locală o excursie de o zi din Istanbul. Ne-a luat din hotel la 6 dimineaţa, am zburat până la Kaiserly ne-au preluat reprezentanţii agenţiei şi seara la 22 eram înapoi în hotel. Cappadocia a fost una din excursiile care mi-au rămas în memorie darorită atât peisajului selenar cât şi bisericilor protocreştine. Am văzut Goreme, Avanos, Uchistar, Valea Zânelor.Îţi mulţumesc că prin reviewul tău mi-ai adus aminte de o pagină inedită din excursiile noastre

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, Michi, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Cappadocia, o zonă magică:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059352874755859 sec
    ecranul dvs: 1 x 1