ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.09.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

O oază de liniște - fostul schit Slobozia din Câmpina

TIPĂREȘTE URM de aici

Nu ambiționez să demonstrez ceva anume. M-aș bucura însă să fiu prezent, încurajator, optimist pentru cel care se întâmplă să treacă prin apropiere. – Părintele Moga.

Situat în zona dealurilor submontane de pe valea râului Prahova, un areal propice dezvoltării așezărilor umane, orașul Câmpina (vezi impresii) găzduiește importante obiective cultural-istorice și religioase. În cadrul plimbării prin „orașul însorit” ne-am oprit prima dată la biserica „Sf. Nicolae” a fostului schit Slobozia. O cunoșteam doar din mediul virtual, din articole și fotografii încărcate pe Internet, dar și de pe FB unde @balasa violeta a postat imagini frumoase din acest loc.

Acces și poziționare. Ieșind de pe DN 1 ne încadrăm pe DJ 102i și urcăm ușor spre oraș; la primul sens giratoriu virăm dreapta pe strada Câmpului, apoi iar dreapta pe strada Nucilor. E vorba de doar 1,5 km de la intrarea în oraș, există indicator către monumentul istoric. Adresa exactă este strada Nucilor nr. 9, cartier Slobozia. Spațiul este destul de larg în zona parohiei astfel că există destul de multe locuri de parcare pe strada care se și înfundă în acel loc.

Scurt istoric. Cercetările arheologice efectuate în jurul casei parohiale au scos la iveală urme ale unei necropole din epoca bronzului, oasele, ceramica și piesele de podoabă aparținând mai multor culturi (Monteoru, Noua, Tei). De asemenea, au fost identificate gropi de var din epoca medievală.

Schitul Slobozia este atestat documentar prin hrisovul domnului Ștefan Cantacuzino din 1714 care întărea o situație mai veche. Grecul Damaschin, stareț la Mănăstirea Sinaia construiește la sfârșitul veacului al XVIII-lea prima biserică din zid la Slobozia, metoh al Sinaiei – este înmormântat în 1820 în incinta ctitoriei sale câmpinene. Vitregiile vremurilor au dus la ruinarea acestei biserici și la reconstrucția ei din temelii la 1858 de către Eforia Spitalelor Civile. Din biserica lui Damaschin sunt refolosite pietrele calcaroase de la soclu, ancadramentul ușii și pisania, ștearsă intenționat.

La 1896 lăcașul de cult devine biserică parohială a Cătunului Slobozia. Din 1990 vine slujitor la această parohie preotul Petre Moga. În 1995 începe construcția unei noi bisericii, în stil muntenesc.

Vizita la complexul religios Slobozia

Ne aflăm pe o terasă înaltă situată deasupra râului Doftana, loc prielnic construirii unui lăcaș de cult. Am parcat autoturismul la umbra unui mare copac și ne îndreptăm spre portiță pășind pe pietre de râu.

Ne întâmpină o clopotniță-lumânărar, un turn pătrat cu mai multe caturi, având dublu rol. Este construit cu câțiva ani în urmă respectând stilul arhitectural muntenesc. O mică cișmea acoperită cu olane și spații cu flori ornamentează prima parte a curții.

Ne oprim în fața bisericii „Sf. Nicolae”, pe corpul văruit în alb al lăcașului icoana de hram a Sfântului Nicolae constituind o pată de culoare. Ocolim biserica, nu foarte mare ca dimensiuni, pe o alee din piatră de râu; vedem temelia din tuf calcaros, ancadramentul vechi al ușii de acces din piatră șlefuită și piatra pisaniei – urmele bisericii ctitorite de grecul Damaschin. În pridvorul bisericii câteva panouri ne lămuresc cu privire la istoricul bisericii și ne prezintă o schiță a ansamblului religios. În spatele bisericii se mai observă crucile de piatră ale vechiului cimitir care se afla în curtea schitului.

Întregul ansamblu arhitectural religios a fost transformat, conceput și pus în aplicare în teren după 1991, cu ajutorul unor specialiști în arhitectură și amenajări peisagistice. Au fost puse în valoare curbele de teren, spațiile verzi alternează cu mici fânețe, livada cu rondurile de flori. Piatra a fost utilizată cu bun gust în amenajări (parapeți, trepte, zone ornamentale), zărim câțiva trovanți („pietre vii”), au fost amplasate bănci în câteva puncte cheie ale curții, arbuști ornamentali, trandafiri și alte specii florale colorează curtea. Am fost singuri în curtea complexului și ne-am simțit învăluiți într-o stare de bine, de liniște deplină. Oriunde îți îndreptai privirea întâlneai colțuri de „frumos”.

În curtea de jos, într-un spațiu deschis, se află biserica-catedrală cu hramul „Pogorârea Duhului Sfânt”, construită în perioada 1995-2000. Ne-a impresionat lăcașul armonios care nu „zgârie” cu nimic ochiul sau mediul înconjurător. Arhitectul Livia Câlția și toată echipa care a contribuit la edificarea acestui ansamblu religios a realizat un proiect excepțional. Portalul de marmură e impresionant, el facilitează accesul în biserică și cuprinde cuvintele pisaniei. Programul iconografic a fost realizat în zece ani în tehnica frescă de către pictorul Grigore Popescu-Muscel (doxologia.ro/icoane/fresc ... duh-din-campina). Noi am admirat doar pictura din pridvor care abundă de simboluri, universul imaginilor religioase fiind impresionant. La demisol se află paraclisul de iarnă, biblioteca, pangarul și spații tehnice, iar în podul bisericii a fost amplasată arhiva

Un alt element de valoare al ansamblului este casa parohială, o clădire istorică cu reale valențe tradiționale. Este vorba despre fosta stăreție a grecului Damaschin care la 1796 … au zidit şi niste case înalte, sub care era un beci în faţa pământului şi deasupra cinci odăi cu balcon scos în afară şi biserica lîngă metoh de zid. Casa a fost refăcută la 1840, apoi restaurată în 1991 păstrându-se aceeași planimetrie.

În curtea lăcașului de cult am observat și alte construcții interesante pe care le voi enumera mai jos. Casa prăznicar, construită din materiale recuperate în timpul lucrărilor la biserica nouă, are o frumoasă prispă decorată cu stâlpi sculptați din lemn și conține o sală multifuncțională pentru activități sociale, culturale și misionare, o locuință, o bucătărie și grupuri sanitare. Alături de prăznicar se află o frumoasă cruce de lemn de mari dimensiuni.

O altă clădire cu trăsături deosebite ne atrage atenția: așa-numita grădiniță, de fapt fostul grajd cu fânar al schitului de altădată. Datând din 1842, conform unei inscripții de pe o grindă, grajdul a fost recondiționat și amenajat pentru a găzdui activități educative pentru o grupă de 24 de copii. În spatele acestei grădinițe au fost amenajate locuri de joacă și spații pentru copii: Căsuța Sfintei Vineri – o locuință țărănească în miniatură cu prispă și foișor, dar și castelele cu tobogan.

Așezământul Pastoral Misionar „Acasă la Sfântul Nicolae” își desfășoară activitatea pe ateliere (biblic, cultural-istoric, ecologic, muzical etc.) și are drept scop întărirea legăturilor în cadrul comunității parohiale.

Concluzii. După un popas de câteva minute pe o bancă la umbra unui nuc viguros, privind cu nesaț la locul în care ne aflam, ne-am dat seama de armonia și atmosfera de liniște care domnește în sânul acestui spațiu sacru. Nu ocoliți ansamblul parohial „Sf. Nicolae” din Câmpina, este unul din locurile restaurate și îmbunătățite cu gust și în ideea apropierii omului de Dumnezeu fără a-l copleși prin mărime și opulență.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 19.09.18 08:56:18
Validat / Publicat: 19.09.18 09:30:52
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CÂMPINA.

VIZUALIZĂRI: 1507 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Ferestre tradiționale la Grădiniță.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31250 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

mihaelavoicu
[23.09.18 16:37:12]
»

Ce frumoase sunt împrejurimile orașului Câmpina! Deși la doi pași, colea, nu am fost la Biserica Sf. Nicolae din Slobozia.

După ieșirea la pensie a preotului Moga, de câțiva ani, aici slujește preotul care a fost la Bordenii Mici, cel care venind cu diverse servicii religioase, mi-a spus că am un adevărat muzeu la căsuța din Bordeni. Este un preot de un profesionalism extraordinar și o deschidere sufletească pe măsură. Dar nu a găsit totul de-a gata, așa cum ai văzut. Am înțeles că era șantier când s-a transferat de la Bodenii Mici la Slobozia Câmpina.

Felicitări pentru frumoasa descriere a locului!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[24.09.18 16:02:45]
»

@mihaelavoicu: Mulțumesc pentru ecou. Este un loc atât de liniștit, cu trandafiri care pigmentează covorul vegetal, cu lăcașuri de cult și construcții care se integrează perfect în mediul înconjurător.

A fost vorba de multă muncă, de oameni sufletiști și capabili să înțeleagă rolul bisericii într-o comunitate.

Vă recomand o vizită în acest loc unde spiritualitatea se împletește cu istoria.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mihaelavoicu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Câmpina și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.077471017837524 sec
    ecranul dvs: 1 x 1