ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.01.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Buzău
ÎNSCRIS: 03.09.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUN-2014
DURATA: 9 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 4 MIN

    Satul cu case pictate - Plataci

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Vazindu-ma avida de excursii in zonele mai putin cunoscute de turistii care vin in Italia, cei doi simpatici profesori pensionari, mi-au fost adevarati ghizi in cele citeva zile in care am locuit la ei. Intr-o zi mi-au propus o vizita intr-un sat de munte si m-au asigurat ca o sa fie pe gustul meu aceasta plimbare. Asa ca, dupa somnul de frumusete, am pornit la drum.

    De la Villapiana am urcat cam vreo 10 kilometri pe un drum asfaltat, fara gropi,cu serpentine care ofereau minunate privelisti panoramice asupra marii Ionice.

    Peisajele care mi-au captat obiectivul camerei au fost "cimpurile" intinse de Ginestre. Florile galbene care se gasesc din abundenta in muntii din Italia. (cred ca nu numai). Padurile din stejari si artari sint intrerupte din loc in loc de copaci uscati, trunchiuri ramase in picioare. Desi nu mi s-a parut sa fi fost vreun incendiu, la intrebarea mea au spus ca acei copaci nu au rezistat torentelor venite din munte. De fapt, era un fel de albie secata a unui riu, insa acela era doar o mare urma de torent.

    Piscul muntelui Pollino se inalta semet printre alte creste mai mici. Ochii se rasfata pina la orizont cu peisajele care se schimba la fiecare cotitura a drumului.

    Odata ajunsi in acel satuc, ghizii mei au inceput sa imi prezinte o lectie de istorie.

    Plataci, caci acesta era numele satucului, este o veche comunitate de albanezi unde inca se mai pastreaza atit traditiile cit si limba.

    Comuna di Plataci are o suprafata de vreo 50 km patrati iar relieful este compus din dealuri si munti. Cel mai inalt virf de munte este 1700 metri, Pollino.

    Istoria ne spune ca in timpul invaziei otomane de prin anii 1270, albanezii s-au refugiat in regiunea Napoli din Italia in decursul mai multor ani. Aici au populat sate parasite sau chiar au format noi comunitati care si-au pastrat obiceiurile pina in zilele noastre. Plataci este unul dintre ele. Numele are origine greaca si inseamna pamint arid,necultivat.

    Pasind pe stradutele inguste din piatra, privirea mi-a fost imediat captivata de picturile murale de pe peretii caselor. Picturi care sint foarte bine realizate si care prezinta scene din viata de familie. Casutele sint construite din piatra si par a fi foarte vechi. Stradutele sint atit de inguste incit prin unele locuri aveam un senzatie de claustrofibie. Nu am vazut masini decit in soseaua principala. Casele nu au garduri sua curti, se intra direct din strada. Cel mult au niste trepte tot din piatra care tin loc si de canapea. Am gasit o femeie care lucra niste sculuri din macrame sezind pe o astfel de canapea din piatra. Mi-a zimbit, am salutat-o si mi-a intors salutul. Sentimentul de pustiu,de sat parasit, mi-a fost alungat de balcoanele si ferestrele la care atirnau ghirlande de trandafiri si flori naturale,semn ca florile acelea frumoase sint ingrijite de fiinte umane.

    Undeva, intr-o piata am gasit o biserica -San Giovanni Batista. Cind spun piata,rog a se intelege un perimetru putin mai larg decit apartaentul meu. Am intrat in interior unde am ascultat citeva minute un cor care se auzea in boxe. De afara nu se auzea nimic, iar inauntru, in afara de noi, nu mai era nimeni. Cit am umblat prin acel satuc, strada cu strada, nu am intilnit decit femeia de pe trepte si un barbat intr-o gradina. Un ciine si doua pisici. In rest, liniste mormintala!!! Parca era parasit.

    Cind si cind, zidul de piatra ce marginea strada de o parte si de alta, mai era intrerupt de un "luminis" prin care puteam admira privelistea panoramica spre mare.

    Am vazut o singura firma pe care scria "Restaurant" insa ,dupa vopseaua de pe usa si pustiul in jur, am inteles ca a dat de mult faliment. Nu am intilnit magazine sau vitrine in zona in care ne-am plimbat noi.

    La un moment dat, in dreptul unei gradini, un pom atirna cu crengile dincolo de gard. Printre frunze am gasit ceva ce imi amintea de copilarie. Chirtoci! Sint sigura ca nimeni dintre cei care vor citi aceste rinduri nu a auzit de numele asta. Sint un fel de prune malformate, crude dar nu acre. Au un gust bun si din astea mincam cind mergeam in vacanta la bunicii mei. De prin clasa a 5-a pina la excursia asta nu am mai gasit asemenea fructe in prunii din livada, semn ca intre timp tataia descoperise substantele chimice. Am cules cit am putut tine in pumn si Maria, doamna profesoara, aproape ca a tipat la mine sa le arunc, ca sigur asa ceva nu este comestibil. Ba le-am mincat pe toate!!! Si am baut si apa din gurile de leu pe care o sa le vedeti in poze... dupa care m-am dus la festinul cu lighioane din articolul precedent. Nu am avut probleme stomacale si am fost fericita ca am intilnit acel pomisor~!

    Daca ajungeti in zona Cosenza, treceti pe lista scurta a obiectivelor si Comune si Platici. Merita o plimbare!

    In functie de perioada in care veti calatori,puteti participa la diferite concursuri de pictura , de proverbe si zicatori, ateliere, serbari si prezentari de costume populare femeiesti .


    [fb]
    ---
    Trimis de adri-nico in 07.01.17 21:45:27
    Validat / Publicat: 07.01.17 23:48:51
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 3394 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adri-nico); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P05 Nu stiu ce reprezinta dar e un tablou destul de reusit
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 31 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    15 ecouri scrise, până acum

    adri-nicoAUTOR REVIEW
    [07.01.17 23:30:26]
    »

    web, articolul e gata de publicat. multumesc! La multi ani, daca te cheama Ion!

    irinad
    [08.01.17 08:56:21]
    »

    @adri-nico: Interesante case, interesante picturi! Şi nouă, pe-acolo pe unde ne plimbăm ne place să urmărim îndelung diverse case din zonă pentru a ne dumiri oarecum asupra stilului în care au fost construite.

    Referitor la P05, pot spune doar că în dreapta jos am recunoscut drapelul Albaniei (cel pe fond roşu). Poate pentru faptul că Maica Tereza este de origine albaneză, de fapt acelaşi steag se observă şi în poza cu ea.

    Prind ocazia şi-ţi urez un an nou cu multe călătorii frumoase, cu multă sănătate!

    Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / ITALIA
    [08.01.17 09:44:39]
    »

    @adri-nico: Foarte interesant satul ăsta! Îmi place mult sudul Italiei şi Calabria e pe lista mea scurtă. Poate la anu' să ajung, mai ales că WizzAir a introdus zbor din Bucureşti către Lamezia Terme.

    adri-nicoAUTOR REVIEW
    [08.01.17 11:25:09]
    »

    @irinad: Multumesc pentru ecou si urari. Am banuit eu ca e steagul Albaniei, insa nefiind sigura, nu m-am pronuntat.

    La fel si voua, va doresc un an cit mai plin cu "Am Fost Acolo"!

    @Carmen Ion, Chiar e frumoasa Calabria si intr-o asa vacanta nu ai cum sa te plictisesti. Masina, picioare si bani sa ani! Si asta iti doresc!

    hopyk
    [08.01.17 20:22:38]
    »

    Superb articolul si mai ales frumusetea descrierii unui loc atat de simplu si de pustiu.

    Si eu incerc pe cat posibil sa descopar carari neumblate, locuri uitate de lume, destinatii nu atat de turistice. Multumesc pentru acest exercitiu de imaginatie, pentru lectura incredibil de frumoasa si pentru minunatele poze!!!

    De- abia astept sa citesc si umatoarele review- uri !!!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    adri-nicoAUTOR REVIEW
    [08.01.17 20:56:27]
    »

    @hopyk: Wow, ce ecou frumos de la o persoana care nu stiu daca a mai citit pina acum articole scrise de mine.

    Intr-adevar a fost un loc minunat si pitoresc, dar fara turisti sau macar localnici.

    Iti inchipui cum o fi acolo la un festival de pictura sau de costume? Astea parca sint in luna august. Oricum, prefer linistea si pustiul decit aglomeratia si zgomotele unui oras. Am fost in Alicante in timpul unei fieste si erau niste bubuituri groaznice. Am plecat cu o zi inainte de marea finala, altfel as fi plecat fara timpane! O sa mai scriu si despre alte locuri.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    krisstinna
    [08.01.17 22:01:37]
    »

    @adri-nico: Măi Julieto ! Tare mi-ai plăcut. Nu le am eu țara asta dar sătucul pe care mi-l desciseși acilea e absolut minunat. Pozele m-au cucerit, picturile mi s-au lipit de ochi. Atâta naturalețe și culoare într-un loc trist și îngàndurat de trecerea timpului, nu am mai "văzut". Aaa, ba da, la Săpânța în cimitir unde am avut (normal) o peripeție super tare. Prune de-alea nu am văzut, nu am mâncat, cu toate că bunicul avea livadă cu pomii cei mai frumoși din lume, cu fructele cele mai bune de pe pământ. Te pup

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    adri-nicoAUTOR REVIEW
    [08.01.17 22:05:13]
    »

    @krisstinna: Fructele copilariei! Cred ca bunicul tau ingrijea mult mai bine copacii ca nu aveau timp sa faca fructe "malformate". Noi mincam toata ziua chirtoci din aia, micute fiind, nu ajungeam decit la crengile de jos. Cind se terminau, o chemam pe matusa ca sa ne culeaga de pe cele de mai sus. Rodeam toata ziua si nu ne durea burta~!

    Multumesc!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    krisstinna
    [08.01.17 23:16:21]
    »

    @adri-nico: Bunicul a fost inginer agronom. Nu am exagerat cu nimic, crede-mă pe cuvânt! Avea nșpe feluri de pruni, altoiți de el, caiși cu fructe uriașe, peri de nșpe feluri, meri, gutui... mi-e dor de gustul copilăriei, imi vine să te ciufulesc un pic

    Aurici
    [09.01.17 00:24:09]
    »

    @adri-nico: Interesant satul asta, dar regiunea mi-e total straina. Poate i-o veni randul pentru ca Italia este mereu pe lista noastra pentru iesirile de primavara. Trecut la raboj.

    adri-nicoAUTOR REVIEW
    [09.01.17 09:51:56]
    »

    Regiunea Cosenza e foarte frumoasa si merita vizitata. Am fost la Castelul Corigliano, Muzeul Diocesano di Rossano, Fabrica Amarelli, Laghi di Sibari si alte obictive care nu imi vin acum in cap. Noroc cu miile de poze care imi amintesc exact pe unde m-au purtat pasii.

    Orasul Reggio Calabria este iar ceva foarte atragator din punct de vedere turistic. Sper sa imi fac timp ca sa mai compozez citeva articole despre regiunea asta a Italiei.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    elviramvio
    [10.01.17 18:23:26]
    »

    @adri-nico:

    Frumoasa plimbare doamna Julieta! Or mai fi lemne de foc pe acolo sa merg si eu sa iau o roaba?

    adri-nicoAUTOR REVIEW
    [10.01.17 19:41:49]
    »

    @elviramvio: Hahaha! Daca stiam ce "ghifor" vine peste noi, cred ca le bagam la cala.

    mishu
    [11.01.17 10:15:31]
    »

    @adri-nico: Vazusem articolul tau de cateva zile insa nu am reusit sa am timp de el pentru ca sigur aveai tu ceva pe aici.

    Dragut locul si chiar inedit, si pare un loc relaxant (pentru turisti).

    Cat despre doamna care lucra pe trepte nu ai facut si tu un schimb de experienta? sa-i spui cum lucrezi tu?

    Iar de "chirtoci" chiar nu am auzit deci nici vazut si mi s-au parut niste fructe interesante.

    Felicitari, votat cu mare placere.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    adri-nicoAUTOR REVIEW
    [11.01.17 10:30:12]
    »

    @mishu: Vorba aia, Nu e panica, man!

    Cei care au copilarit la tara spun ca, chirtocii erau primele rogodele de rontait inainte de a se coace merele de vara, corcodusele si alte alea.

    A se coace, impropriu spus pentru ca nu cred ca am mincat vreoata fructe coapte. Erau devorate imediat ce se scuturau florile de pe ele. Tin minte cum mincam caisele acre si tari... iar cind sosea timpul lor, abia pe la virful pomilor sa mai fi ramas veuna care sa apuce maturitatea.

    Chhirtocii astia erau la prunele de toamna si fiind prin mai-iunie, erau destul de dulcegi-amarui. Pentru noi, care culegeam cu poala si ne asezam pe marginea santului sau pe vreun butuc in fata portii ca sa ne delectam cu astfel de delicatesuri, era mana cereasca si nu mana pruneasca!

    Merci!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    adri-nico, Aurici, elviramvio, hopyk, irinad, mishu
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Calabria:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074252843856812 sec
    ecranul dvs: 1 x 1