GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
În cartierul naval Bocca, unde s-a născut dansul inimii
Mă aflu în Caminito din cartierul naval Bocca, o străduţă cu parfum de epocă, cu peisajul uman şi cu scenariul tipic de sfârșit de secol XIX, care reînvie, în note nostalgice, primele acorduri ale celor două inimi ce vor să alunge singurătatea sau incertitudinea.
Originile celui mai intim dintre dansuri se pierd în cortinele de fum ale localurilor de noapte din Portul Bocca, apoi se întretaie cu melodiile de preerie şi de inspiraţie cubaneză, care se cântau în nişte cabareturi numite milognia. Tot în acest spaţiu, prezenţa docherilor uruguayeni aduce primele acorduri de candobe, o muzică liniştită, cu accente triste. De aici, întregul melanj din care avea să se nască tangoul, se revarsă spre sufletele emigranţilor italieni, spanioli, portughezi, plecaţi departe de ţară, în aşteptarea timpurilor mai bune, când persoanele cele mai dragi sperau să revină alături de ei.
În acelaşi timp, lipsa locurilor de dormit şi suprafaţa redusă a locuinţelor însăilate din tablă de vapoare avariate, împing şi mai mult muncitorii portuari spre cabareturile unde noua vedetă a orchestrei devine bandadeonul - un fel de acordeon de origine germană, fără clape, acompaniat doar de pian, contrabas şi o vioară de armonie.
În lipsa femeilor din localuri, dansul se îngână şi se mimează de către bărbaţi până la începutul secolului XX, când prezenţa primelor femei în localurile de noapte revoluţionează istoria tangoului. Tonul trist al confesiunii rămâne dominant, dar apar schimbările dramatice în coregrafie, ruperile de ritm ce alternează cu părţile alegorice dar şi revărsările vulcanice de pasiune, gelozie, tristeţe, împăcare şi speranţă. Apar primii exegeţi ai dansului, care spun că tangoul se dansează doar cu inima iar pasul de tango trebuie să fie identic cu pasul pe o insulă. Pauzele retorice, pline de suspine, încep să trezească noi complicităţi şi pasiuni între parteneri, trăiri expuse într-o geometrie nouă a mişcărilor oscilante între cerc şi zig-zag. Apar, inevitabil, primii monştri sacri şi primele şlagăre, care se cântă şi în zilele noastre.
Dacă la început, tangoul respins de către aristocraţie, era aproape un mod subversiv de a-şi trăi libertatea pentru cei oropsiţi, din 1920, noul demon al saloanelor trece oceanul şi se opreşte tocmai la Paris. Aici, inegalabilul Gardel aprinde inimile deja fierbinţi ale francezilor, iar Europa, parcă obosită de vals şi de polka, îmbrăţişează cu entuziasm apropierea dintre parteneri.
Curând, domnişoarele din zonele mai puritane ale Occidentului renunţă relativ uşor la apărătoarea metalică sau din carton, ce avea menirea să le ţină departe de parteneri şi de trăirile pasionale, în timp ce tangoul răvăşeşte, în continuare, marile capitale europene. Totul se întâmplă în jurul anului 1932, când Zaraza tulbură liniştea Bucureştiului. În acelaşi an, “taifunul” trece oceanul spre America, căpătând noi valenţe la Hollywood, pentru ca, apoi, să revină triumfător în Argentina, aclamat de mulţimi şi acceptat de cei bogaţi ca un veritabil brand naţional.
Trimis de glcitizen in 25.02.16 16:07:29
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AMERICA de SUD.
20 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
20 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Este vorba, mai sus, despre cartierul Boca din Buenos Aires?
-
te rugăm, încă o dată : nu mai încărca reviews-urile în rubrici care nu au nicio legătură cu subiectul! ("Lumea Croazierelor", în cazul de faţă - nu are nicio legătură cu Buenos Aires...)
În cazul în care nu reuşeşti să identifici o rubrică potrivită ("un loc" potrivit) pentru un anume subiect - foloseşte cu încredere una dintre cele două rubrici cu caracter "temporar" = BUFFERELE
- BUFFER CAZARE pentru articole cu subiect predominant referitor la o unitate de cazare
- BUFFER CĂLĂTORIE - pentru articole cu recomandări exclusiv despre obiective turistice şi alte locuri de vizitat
De acolo, din "buffer", le vom muta noi, ulterior, în locul potrivit (creând unul nou, dacă e cazul)
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Buenos Aires, Buenos Aires / La Plata" (deja existentă pe sait)
În cazul în care obiectivul descris este altul decât Buenos Aires - rog autorul să revină cu detalii.
-
Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew ... 64&ridAnt=67215
@glcitizen - Câteva poze, poate cer prea mult, sunt bine venite!
Dacă ar fi după mine ai putea adăuga cât mai multe poze din această parte a lumii.
Din titlu am inteles ca se va prezenta cartierul Bocca, cu freamatul specific al acelui loc, pe care nu l-am vizitat si tare as vi vrut sa-l vad prin ochii unui turist care a fost acolo. Poate chiar si localnici prinsi in ,,Tango", care am auzit ca-l poti savura pe inserat.
Rw se reduce la o istorie a aparitiei acestui miscator, emotionant dans, pe care numai argentinienii stiu sa-l danseze cu adevarat.
Am vazut acest dans cand am fost la Iguassu-Brazilia, unde intr-o seara s-a organizat un spectacol de dans, cu dansatorii din toata America de Sud si Centrala. Argentina a venit cu dansatori de tango. Vreau sa va spun, ca dintre toate dansurile, acest dans a fost ascultat si vizionat, de toti cei 1000 de spectatori, din acea uriasa sala, in picioare. Am simtit ca pielea imi era toata ,,gaina", ca parul era sculat pe cap. Noroc ca am avut o masa chiar in apropierea scenei. Acea seara ma emotioneaza si acum.
Tare as fi vrut sa vad acel loc unde s-a nascut tangoul si mai putin aceasta istorie a dansului, care are prea putin legatura (aproape de loc), cu impresiile turistice prin locurile vizitate, cu recomandari turistice.
@webmaster -
Multumesc. Sper sa apara un clip cit mai repede.
Foarte interesanta istoria acestui dans, tango, care, da, confirm, se danseaza din inima de cei care stapanesc pasii de dans si tinuta sobra. Mi-ar fi placut sa vad niste fotografii sau eventual un clip cu acest dans, pentru a ne introduce mult mai bine in atmosfera orasului Buenos Aires sau a cartierului Bocca.
Esti un norocos ca ai intrat in contact cu America de Sud, lucru care multi si l-ar dori dar nu au posibilitati...
Am ataşat articolului o ilustrație video-muzicală (indicată de autor prin email) — vezi sus, imediat sub titlu.
@grecudoina: Multumesc mult. Ce parere ai de videoclip?
da mi-a placut, acum am trait si eu atmosfera locului de nastere a tangoului. Cred ca la acea terasa as fi cerut sa-mi puna un tango, ca sa vad turistii dansand. Totusi erau bine venite si niste poze cu explicatiile sub ea, pt. restul orasului Buenos Aires, pt ca asa stim si noi ce reprezinta fiecare cladire. Multumesc pt clipul muzical
@webmaster - exista posibilitatea de revenire, acum dupa aparitia clipului, sa-mi schimb votul? Asa am simtit si eu atmosfera de pe Bocca
@grecudoina
” exista posibilitatea de revenire, acum dupa aparitia clipului, sa-mi schimb votul?
votul iniţial a fost anulat, îl poţi reface după dorinţă
@mprofeanu - Unii se duc in concediu fara aparat foto ci doar cu un aparatul de filmat. Sau, poate se inaugureza acum alt gen de reviu... reviul cu text si videoclip si fara poze. De fapt, matematic vorbind, nu sunt decat urmatoarele variante : 1-Reviul cu text+poze s+videoclip, 2. -Reviul cu text+poze si fara videoclip, 3. - Reviul doar text (fara videoclip si fara poze). 4. - Reviul fara text, fara poze si fara videoclip, adica reviul fara reviu pe care-l scriu de obicei chibitii.
@dorgo - atunci, am nevoie de o descriere mai detaliata a orasului (o prezentare a lui si cu referire la imaginile din videoclip. Asa ma uit la poze, care unele din ele seamana si cu cele pe care le-am vazut in America Centrala si de Sud, dar nu inteleg ce reprezinta. Mai mult nu ar strica si unele date privind cazarile, preturi, cum te descurci cu mancarea, transportul in oras sau daca faci transferuri in alte orase din Argentina. Poate cer prea mult!
@grecudoina -
Multumesc. Conceptul meu este ca textul, ca si imaginile, sa oscileze intre certitudini, impresii, curiozitatea de a vedea anumite locuri si farmecul trairii momentului.
Cind mi de adreseaza intrebari precise, raspund in stil documentar, fireste. Bunaoara, in America Latina, cred ca este bine sa-ti iei citeva precautii din tinp: hotel mai central de cel putin 3 stele (altfel, te tr noaptea cu oaspeti care nu-ti vor decit banii), sa intrebi daca tr sa platesti pt conseiere la hotel, sa ai de-acasa obiectivele stabilite pe net si costul lor, sa lasi totul inchis cind iesi din camera, sa iesi doar pe lumona, sa eviti suburbiile, sa afisezi optimism si siguranta de sine. mergind singur sau in doi, reduci la o treime costurile sederii. In rest, trebyie sa intrebi, sa socializezi si sa constati ca roamanii au o imagine buna acolo.
@dorgo -
Multumesc. Sper ca ati vazut si clipul.
@webmasterX -
Multumesc, Am mai trimis un video prin P.E., pentru La Paz, orasul înălțimilor.
@glcitizen - Ok, am înţeles, probabil prin email către webmaster.
TE ROG SĂ REŢII însă că pe AmFostAcolo nu acceptăm postarea în clar a informaţiilor cu caracter personal (nume, numere de telefon, adrese de mail, etc). Asemenea date se pot trimite/primi însă prin mesaje private, destinatarul primind aceste mesaje în aceeaşi căsuţă de mail în care primeşte şi înştinţările despre ecouri.
Pentru a transmite un mesaj personal: click pe numele utilizatorului, apoi - în fereastra nou-deschisă - pe linkul "trimite mesaj pers".
Notă: Este necesar ca destinatarul să aibă opţiunea ACCEPT PRIMIRE MESAJE DE LA CEILALŢI UTILIZATORI bifată. Opțiunea respectivă se poate seta/deseta din secțiunea CONTUL MEU.
@webmasterX -
Am inteles, de acum voi taia orice informatie personala. Daca am facut-o pina acuma, te imputernicesc sa le tai.
Vor mai sosi citeva video-uri tot prin E.P., nepotul meu, fara referintele sus amintite.
@glcitizen - Am eliminat din nou numele., pe care l-ai scris din nou în clar!!! (l-am înlocuit cu iniţialele).
Face parte din categoria DATE PERSONALE!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2019 La plimbare prin Puerto Madero — scris în 25.05.20 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jan.2019 Prin Caminito în ritm de tango — scris în 21.05.20 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jan.2019 Buenos Aires – partea a treia — scris în 12.05.20 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jan.2019 Buenos Aires – partea a doua — scris în 02.05.20 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jan.2019 La plimbare prin Buenos Aires – prima parte — scris în 28.04.20 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Scurtă pagina de istorie — Muzeul Cabildo — scris în 18.12.18 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Un oraș fierbinte — scris în 12.12.18 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ