ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.11.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Slobozia
ÎNSCRIS: 12.03.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
SEP-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Cand ajungi si tu mai sus, te asteapta o Palma

TIPĂREȘTE

Multi dintre noi am parcurs traseele rutiere peste si printre muntii Bucovinei in mare graba, angrenandu-ne intr-o cursa manati de curiozitatea si nevoia de a vizita in scurtele vacante cat mai multe dintre numeroasele puncte de atractie ale Nordului Moldovei. Am prins si vremuri mai grele, acum cativa ani, cand drumurile erau un exemplu al extremei degradari a covorului asfaltic, dar si vremurile recente, cand patronii de service-uri auto injura drumarii pentru ca si-au facut prea bine treaba, iar soselele arata si le simtim ca impecabile.

Nu stiu exact cui si cum sa multumim pentru infrastructura rutiera ajunsa la un nivel decent, atat de necesar turismului intr-o zona de munte. Personalitatile din clasa politica actuala sigur au avut un cuvant de spus, mai ales ca multi dintre ei isi au originile si probabil si afacerile in Moldova. Cat despre cei care au construit primele drumuri rutiere peste muntii Moldovei stiam foarte putine.

Anul acesta sofatul pe soselele bucovinene a fost o incantare, cu exceptia drumului catre Lucina, cand la Pojorata am mers la dreapta, am trecut un pod si am pornit prin Fundu Moldovei catre Izvoarele Sucevei, iar drumul de beton vechi si degradat ne-a cam hurducait. Insa celelalte trasee au fost impecabile din punctul de vedere al covorului asfaltic, al marcajelor si semnalizarii.

Cel mai placut si mai frumos itinerariu, insa, l-am parcurs intre frumoasa si mandra comuna Sadova si Sucevita. Acest segment face parte din Soseaua Sadova-Radauti, o sosea a carei constructie a inceput in 1949 si s-a inccheiat in 1968. A durat mult, dupa standardele din ziua de azi, dar parcurgand acest drum iti vei da seama de ce, fiind un drum ce strabate cu serpentinele stranse si abrupte padurile de conifere.

Peisajele intalnite pe acest minunat traseu ce leaga manstirile Moldovita si Sucevita sunt greu de regasit in alte colturi ale tarii. Urcand pe culmile obcinilor bucovinene satele se vad ca niste furnicare, pajistile sunt petice cusute cu garduri de prajini, iar capitele par niste musuroaie aruncate la intamplare pe covorul verde.

Cu greu te poti abtine sa privesti peisajele, dezavantajul soferului, dar nici sa treci precum gasca prin apa nu poti, asa ca gasesti din loc in loc refugii care te imbie sa opresti si sa-ti pui mana streasina deasupra ochilor pentru a razbate cu privirea cat mai departe peste munceii Nordului Moldovei ce par ca se insiruie la infinit.

Ajungand mai catre inaltimi ajungi la pajisti verzi si intinse, toate cosite si ingrijite de oameni a caror prezenta este foarte discreta in aceste pustietati, numai capitele de fan si adaposturile cu adapatori ale animalelor tradand prezenta lor.

Aici, sus, pe Obcina Mare, pe pasul Ciumarna, locul unde se termina urcusul piptis si incepe a se coboari spre Sucevita, pe punctul cel mai inalt al soselei Sadova-Radauti, se afla Palma - simbolul trudei si puterii omului, ridicat in cinstea celor a caror energii concertate au dus la realizarea in termen a frumosului si dificilului drum pe care l-ai parcurs, un omagiu adus constructorilor ce au facut posibila legatura intre cele doua localitati si zone peste munti.

Am oprit si noi sa admiram acest monument ridicat in locul de unde se vede intreaga vale cu soseaua al carui simbol il reprezinta serpuind pe versanti. Am coborat din masini si am fost imediat luati in primire de un alai de flacaiasi cu oua incondeiate de vanzare, probabil facand parte din comitetul de intampinare desemnat de reprezentantii Ministerului Turismului si Dezvoltarii in zona. Am trecut cu greu printre ei, daca am cumparat de la unul au venit toti sa ne prezinte marfa si ne-o bage mai abitir sub nas, am traversat soseaua si ne-am cocotat catre monument. De aproape este impresionant, are 7 metri inaltime, reprezinta o palma cu degetele intinse vertical, inconjurata de un drum in spirala ce se termina cu un pod sprijinit pe degetul mare, plecand spre infinit.

In "podul Palmei" se afla o placa de marmura care explica prezenta monumentului si ce simbolizeaza, intreg monumentul fiind vopsit si pastrat in bune conditii de niste autoritati grijulii, dar si pictate de un berbec care n-a gasit unde sa-ti intinda jetul de spray si sa-si exprime frustrarea fata de realizarile insemnate ale altora.

Stema Moldovei se regaseste si ea la loc de cinste pe soclul monumentului, alaturi de basoreliefuri reprezentand scene ale etapelor construirii soselei.

Alaturi de monument este o poienita ca in povesti, cu iarba verde si grasa, numai buna pentru campat, erau si urme ale turistilor care, probabil vara, mai pe caldura, si-au instalat corturile in acest loc fantastic.

Cand am ajuns noi la monument ni s-a parut ciudat ca baietii aia stateau acolo sa vinda oua incondeiate, sus in varf de munte, asteptand cate un ratacit sa opreasca. Cine cumpara atatea oua din acelea pentrua a se justifica pierderea de timp, macar pentru urcat si coborat din cine-stie-ce sat de prin vale. Pana sa plecam, insa, a oprit un microbus plin cu turisti straini care au navalit inarmati cu camere foto si video si au epuizat marfa in doua minute, de la parea rau celor mici ca nu mai aveau oua la ei sa mai vanda.

Se indesisera si masinile in parcarea improvizata de peste drum, astfel ne-am dat seama ca nu putea fi gasit loc mai bun pentru a amplasa un simbol care sa aminteasca de truda celor ce au contribuit la realizarea acestei treceri peste munti, pentru ca toti se simt atrasi de peisaj si de monument, ducandu-si in acest fel mesajul catre cine trebuie, catre drumetul al carei recunostinta trebuie insuflata.

Ne-am continuat drumul pe soseaua catre Radauti, coborand prin padurile dese de conifere a caror umbra te faceau sa uiti de caldura si stralucirea peisajelor vazute de sus, de la 1100 de metri, de la Palma.


[fb]
---
Trimis de valimi in 02.11.10 13:16:27
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4218 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (valimi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Palma - Monumentul drumarilor de pe pasul Ciumarna - dintr-un microbus descinde un grup de turisti straini
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 7600 PMA (din 14 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

webmasterXY*
[02.11.10 13:25:14]
»

Retras PMA standard; voturile cred ca vor compensa repede acest inconvenient.

taniolala*
[02.11.10 14:13:22]
»

Nu stiam de existenta acestui monument, cu toate ca e imposibil sa nu fi trecut pe langa el cand am foat la manastiri.

georgiana
[02.11.10 14:41:19]
»

Prima data cand am vazut aici, pe site, o poza cu acest monument am ramas uimita! Nu stiam de existenta lui si am retinut ca e undeva, in Bucovina. Atat.

Cand am ajuns in zona, mi-am amintit, in drum catre Putna si am sunat 2 useri care mai fusese aici, ca sa-i intreb cum anume ajungem aici, pentru ca uitasem si cum se numeste, ramanandu-mi doar ideea ca este ceva frumos si ca n-as vrea sa-l ratez.

M-a lamurit@Mariana, si am gasit usor, intre Manastirea Moldovita si Sucevita.

Am vazut monumentul cu cateva curbe inainte de a ajunge la el, pentru ca este frumos nu numai prin aspectul lui, ci si prin locul inalt unde este asezat.

Mi s-a aparut o idee extraordinara sa ridice un astfel de monument in cinstea drumarilor! De obicei... doar in cinstea eroilor care au luptat pentru ceva!

Deci, cu respect, fac si eu o plecaciune, in fata lor, pentru ca am circulat pe drumurile din Bucovina, ca in Occident!

Iar idea ta @Valimi, de a aminti aici despre ei, chiar este de admirat!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
droniucm
[02.11.10 16:10:41]
»

Draga valimi poza cu Moldova Sulita este din cu totul alta zona a Bucovinei. Ca sa ajungi in Moldova Sulita urmezi drumul spre Vatra Dornei nu spre manastiri. Cand iesi din Campulung Moldovenesc face o sosea la dreapta spre Moldova Sulita. Felicitari pentru descriere. Daca te uiti in jos - de acolo de la Palma - peisajul e bestial, se vede soseaua serpuind, e nemaipomenit, Am Fost Si Eu Acolo.

valimiAUTOR REVIEW
[02.11.10 16:16:51]
»

@dronicum, eu nu am postat inca nici o fotografie, dar voi posta diseara.

Fotografiile pe care le vezi tu acum la review sunt postate de ninaa.

droniucm
[02.11.10 16:50:54]
»

Sorry draga valimi, nu m-am uitat cu atentie. Astept sa vad si eu pozele tale. O seara buna!

pepsi70ro
[02.11.10 17:48:28]
»

Foarte bun review-ul si util pentru planificarea viitoarei mele destinatii din Bucovina - Pojorita.

"Puncte de la mine"!

valimiAUTOR REVIEW
[02.11.10 17:51:16]
»

Multam, pepsi, iti doresc vreme frumoasa, singurul lucru de care ai nevoie daca ajungi in Bucovina.

Imi datorezi drepturi de autor.

sandu.53
[02.11.10 17:52:19]
»

felicitari, un loc foarte frumos si l-ai surprins excelent!

lica baesu
[02.11.10 18:47:19]
»

am fost acolo! e un loc in care frumusetea naturii te copleseste... iti astept pozele, eu am unele foarte frumoase din acel loc.

any*
[02.11.10 20:52:23]
»

Frumos ai descris aceste locuri, am fost si eu in Bucovina, si daca am ocazia ma intorc acolo cu mult drag...

Un vot de pe meleaguri banatene...

ardeleanu cris
[03.11.10 15:17:11]
»

Impresionant.

cris1982
[03.11.10 19:10:28]
»

Cand am trecut vara aceasta pe acolo, erau vanzatori de dulceata si siropuri care aveau marfa expusa pe mesele din piatra care se vad in fotografii.

Am cumparat doua borcane de dulceata adevarata, super buna, la 10 lei borcanul. Avea vreo 10 feluri de dulceata, nu stiam pe care sa o aleg mai repede. Am luat si sirop de catina, pentru imunitate.

Si am cumparat si un ou incondeiat.

Observ ca in septembrie nu mai erau vanzatorii de dulceata acolo.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
any*, ardeleanu cris, cris1982, droniucm, georgiana, sandu.53, taniolala*, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Bucovina:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.045536994934082 sec
    ecranul dvs: 1 x 1