ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.02.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploiești
ÎNSCRIS: 06.03.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2016
DURATA: 1 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Trei castele de cinci stele în Moravia

TIPĂREȘTE URM de aici

Deşi am mai fost în Cehia în 2011, anul trecut am hotărât să mai mergem odată, de data asta chitiţi pe vizitarea unor castele şi oraşe medievale mai puţin cunoscute. Cehii au avut una dintre cele mai turbulente istorii din Europa şi cu toate acestea au reuşit să păstreze centrele vechi ale oraşelor şi o multime de monumente istorice, capodopere din trezoreria arhitecturală a lumii occidentale.

În prima parte a sejurului am vizitat câteva din aceste frumuseţi, toate în Boemia, urmând ca în cea de a doua parte să ”coborâm” spre Moravia să vedem cu ochii noştri ce susţineau unele site-uri turistice . Am descoperit alte atracţii deosebit de interesante şi ne-ar mai fi trebuit multe zile să vizităm tot ce oferă această frumoasă regiune din estul Cehiei. Am să descriu câteva din aceste capodopere arhitecturale ale Moraviei şi sper să vă conving ca, la pachet cu cele din Praga, să nu le neglijaţi.

Castelul Litomysl

A fost primul obiectiv istoric întâlnit în drumul nostru prin Moravia, situat în oraşul cu acelaşi nume şi în care s-a născut cunoscutul compozitor ceh Bedrich Smetana. Oraşul Litomysl poartă numele acestui superb castel construit în stil renascentist italian, în secolul XVIII. Oraşul a avut o istorie zbuciumată în timpul celui de-al doilea Război Mondial, când numeroasa populaţie evreiască a fost lichidată de către nazişti. La sfârşitul războiului autorităţile comuniste cehe au evacuat şi ei la rândul lor întreaga populaţie germană schimbând în mod brutal componenţa etnică a aşezării.

Oraşul, aflat la 90 de km de Brno, are numeroase obiective turistice şi clădiri istorice, însă simbolul lui este castelul de un alb imaculat Litomysl.

Acesta se află pe un mic deal din nord-estul oraşului şi a servit ca reşedinţă a aristocraţilor cehi. Construcţia barocă este o clădire asimetrică cu trei etaje cu o aripă mai mare şi una mai mică. În partea de sud are şi o mică grădină, iar la nord se află o capelă. Grădina este mărginită de un zid înalt din piatră ornat cu statuete.

În apropiere se află şi o biserică catolică închinată Sfântului Clement, considerată cea mai veche din Cehia. Biserica are şi un turn în care se poate urca (taxă 3 euro), unde la etajul I se află o expoziţie cu obiecte de cult religios, iar în vârf avem imagini panoramice asupra oraşului şi a castelului.

Castelul Mikulov

Acesta a fost al doilea castel pe care l-am vizitat în Moravia, castel aflat într-un oraş medieval frumos şi cu o istorie pe alocuri asemănătoare cu cea a Litomysl-ului. Oraşul medieval Mikulov (fost Nikolsburg) este situat în sudul Moraviei pe un deal înconjurat de plantaţii viticole. A fost înfiinţat pe timpul lui Ottokar al II - lea , apoi fost încredinţat cunoscutei familii nobiliare Liechtenstein.

La începutul secolului XVI aproape toată averea oraşului a fost cumpărată de influenta şi bogata familie Dietrichstein.Acesată familie a administrat oraşul până la începutul secolului XX.

Un rol important în dezvoltarea oraşului l-a avut comunitate de evrei instalată aici la începutul secolului XV. Expulzaţi din Viena aceştia au avut un rol important în dezvoltarea comerţului în zonă şi chiar au finanţat autorităţile imperiului austro-ungar în unele conflicte regionale.

În secolul XVIII reprezentau cea mai mare comunitate evreiască din Moravia, apoi au dispărut în totalitate în timpul holocaustului. Dacă un sfert din ei au reuşit să emigreze în orient, ceilalţi şi-au găsit sfârşitul în lagărele de exterminare naziste în timpul celui de-al doilea Război Mondial., În contrapartidă, ca şi la Litomysl, toţi germanii din oraş au fost expulzaţi în patria mamă.

Oraşul nu este prea mare, toate obiectivele turistice sunt situate în centru, la poalele unui deal. Pe cea mai înaltă cotă a dealului se află un castel impresionant, o adevărată fortăreaţă, cu unele încăperi săpate direct în stâncă. A fost construit în stil baroc la începutul secolului XIII pe timpul lui Otakar al-doilea şi donat familiei Liechtenstein. Următorul proprietar, familia Dietrichstein îl reface complet în secolul XVIII după ce acesta a ars într-un incendiu.

Castelul are pe latura de vest o mica grădină, iar pe latura de est se află biserica romanică Sf. Vaclav cu o turlă impresionantă. În cramele castelului se află cel mai mare butoi din Europa, cu o capacitate de aproximativ 100.000 de litri . Deasemenea, depozitele cu vinuri de aici sunt printre cele mai cunoscute din Europa.

Mai jos de castel se află Piaţa Centrală înconjurată de clădiri vechi, magazine, restaurante şi cafenele, iar în centru un frumos monument închinat eradicării ciumei. Pe latura de nord se află mausoleul familiei Dietrichstein, o clădire înaltă cu două turnuri şi câteva statuete pe faţadă. Oraşul mai are câteva biserici catolice şi creştine, un cimitir evreiesc, un colegiu piarist şi o sinagogă.

Castelul Lednice

La nici 15 km de Mikulov am întâlnit un castel maiestuos, o bijuterie arhitecturală în stil baroc şi gotic ce ne-a încântat privirea. Este poziţionat la marginea nordică a satului Lednice, într-un parc artificial imens numit „Grădina Europei”.

Castelul a fost achiziţionat de familia Liechtenstein la începutul secolului XIII şi extins în secolul XVIII. Timp de aproape 700 de ani familia princiară l-a folosit ca reşedinţă de vară pentru vânătoare şi petreceri. Tot ansamblul de la Lednice (mai este şi un alt castel, Vatice) face parte din patrimoniul mondial UNESCO.

În afară de cele două castele turiştii au la dispoziţie numeroase posibilităţi de a petrece timpul liber pe domeniul plin de flori şi verdeaţă de la Lednice. Pe iazul din apropiere, înconjurat de alei pentru plimbare, pot fi admirate numeroase specii de păsări, iar pe râu se pot face plimbări cu vaporaşul. Pentru cei curajoşi (noi nu prea am fost :) ), un minaret înalt oferă posibilitatea urcării până la ultimul nivel de unde avem imagini panoramice asupra domeniului.

Un punct de atracţie deosebit de frumos (pe noi ne-a fascinat pur şi simplu) îl reprezintă ansamblul de grădini în stil englezesc din faţa castelului. Înconjurate de arbori exotici grădinile castelului sunt pline de aranjamente florale în culori vii, iar de pe aleile formate de garduri vii nu-ţi vine să mai pleci. În interiorul grădinilor sunt multe statuete, iar pe mijloc o fântână arteziană monument. Lângă castel se mai află şi o mare seră de flori, pe care am admirat-o şi filmat-o din exterior.

Ca o concluzie, ne-a plăcut ce am vizitat în Moravia, din păcate nu ne-am documentat suficient şi am vizitat prea puţin şi prea repede pe unde am trecut.

Vacanţe cât mai frumoase!


[fb]
---
Trimis de traian.leuca † in 14.02.17 11:57:10
Validat / Publicat: 14.02.17 16:09:04
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CEHIA.

VIZUALIZĂRI: 5372 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (traian.leuca †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Castelul Lednice din Cehia (Moravia) văzut din grădini.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 81900 PMA (din 62 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱
[14.02.17 16:16:43]
»

@traian. leuca: Frumoase grădinile castelului Lednice! Niciodată nu ne ajunge timpul pentru a poposi atât cât dorim în locurile pe care le vizităm. Cu toate tulburările istorice prin care au trecut (episoadele privind holocaustul și expulzarea germanilor fiind printre cele mai recente) cehii au reușit să conserve monumente impresionante. Felicitări pentru articolul concentrat, util și ilustrat cu imagini drăguțe.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
traian.leuca †AUTOR REVIEW
[14.02.17 16:53:31]
»

@tata123:Mulţumesc pentru vizită şi apreciere!

cehii au reușit să conserve monumente impresionante.

Am constat şi eu acest lucru în cele două sejururi efectuate în Cehia (şi Slovacia).

Ba mai mult, majoritatea palatelor, castelelor şi a altor bunuri, confiscate cam abuziv la sfârşitul războiului de către guvernul comunist, au rămas în proprietatea statului, în pofida presiunilor juridice făcute de moştenitorii fostelor familii bogate din trecut.

În condiţiile apartenenţei noastre comune la legislaţia UE, nu prea am înţeles de ce la ei s-a procedat aşa, iar noi am retrocedat proprietăţi până la nu ştiu a câta generaţie?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
marius gaudi*
[14.02.17 19:22:37]
»

Foarte frumoase castelele, superbe pozele!

webmaster
[14.02.17 20:55:20]
»

Articolul este selectat ca fiind "de interes turistic crescut" (dintr-o destinaţie inedită sau de la care nu avem impresii recente).

Beneficiază în consecinţă de un spor de punctaj la voturile FB/FU şi B/U (eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mishu
[15.02.17 09:45:45]
»

@traian. leuca: Foarte frumos si tot mereu imi propun si eu un concediu in care tema principala sa fie castelele (seamana cu un tur al manastirilor ), insa pana in prezent nu prea am reusit, asa incat ma bucur de ceea ce citesc si vad.

Cat despre retrocedare,

În condiţiile apartenenţei noastre comune la legislaţia UE, nu prea am înţeles de ce la ei s-a procedat aşa, iar noi am retrocedat proprietăţi până la nu ştiu a câta generaţie?

, pai noi suntem capete plecate la ce vor altii care stiu sa ne manipuleze din pacate.

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
traian.leuca †AUTOR REVIEW
[16.02.17 15:12:59]
»

@marius gaudi, @ mishu: mulţumesc pentru vizită şi apreciere!

andi1972
[21.02.17 18:13:11]
»

Bună seara. O corecție: Litomysl se află în estul extrem al Boemiei. Fiind foarte aproape de "granița" dintre cele două regiuni istorice, pun pariu că sunt mulți cehi care fac această confuzie.

Articolul mi-a adus aminte de piața centrala din Mikulov (cârnați și bere) - am nimerit la o sărbătoare... Ce bucate!!! Toate cele bune și călătorii minunate.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmasterX
[21.02.17 18:22:06]
»

@andi1972:

Articolul mi-a adus aminte de piața centrala din Mikulov

Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[21.02.17 19:33:32]
»

@andi1972:

Fiind foarte aproape de "granița" dintre cele două regiuni istorice,

Eu am citit pe google că orașul Litomysl a fost construit ”pe un traseu comercial important care leagă Boemia și Moravia”

Și cum se află între, am ales Moravia.

Mulțumesc pentru vizită, urări și... corectare!

andi1972
[21.02.17 21:41:44]
»

@traian. leuca: Si ai dreptate. litomysl.cz/?lang=en

radio.cz/en/section/spotl ... tanas-home-town

Nici eu nu asi fi stiut, da' tocmai rasfoisem Ghidul Complet editat de Aquila '93, si-mi ramasese in cap ca nu se afla la capitolul Moravia (ca sa fiu mai corect, baietii o impart in doua - de nord si de sud) ci era "implicat" la Bhoemia (de est - cf. impartirii lor)... A fost mai mult un exercitiu de memorie din partea mea. Scuze - chiar nu are importanta. Excelent articolul - am "batut" zona apasat, iar Litomysl fusese una dintre tinte... Nu am ajuns, din pacate. Poate data viitoare...

Hm, in alta ordine de idei, ma provoaca webmaestrul sa gavaresc ceva despre Cehia... Nu am ce face, va trebui sa ma conformez... Scuze inca o data. Nu mi-o lua in nume de rau... Prieteni? Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
andi1972
[21.02.17 21:45:25]
»

@andi1972: Buna seara. Tot eu... Am "vorbit" la pers a II-a. Scuze. Am preferat un ton apropiat, prietenesc - asa obisnuiesc. Bine, acum am vazut ca sunt ceva mai tanar... Scuze inca o data.

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[21.02.17 21:55:56]
»

@andi1972:

Am preferat un ton apropiat, prietenesc - asa obisnuiesc.

Așa se obișnuiește și pe site-ul AFA.

Aștept cu nerăbdare reviewurile din această frumoasă provincie a Cehiei.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
andi1972, marius gaudi*, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Brno şi împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058545827865601 sec
    ecranul dvs: 1 x 1