GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Eu din copilarie am fost catalogat drept plimbaret. Nicicand nu am refuzat o plimbare, o iesire, cu cat mai departe si mai in necunoscut, cu atat mai bine. De data aceasta, un lucru indit, nu mie mi-a apartinut initiativa - sotia mi-a marturisit vineri seara, dupa o zi epuizanta la serviciu, ca i s-a cam facut de duca, sa plecam macar o zi din week-end undeva, in alt oras, sa ne plimbam, sa schimbam aerul si sa mai iesim din rutina serviciu - acasa si sa mai scoatem si copilul din oras, ca trecea vacanta si era pacat.
La hotararea de a iesi pentru o zi la plimbare a contribuit foarte mult si vremea excelenta care face si acum din zilele lui noiembrie sa se asemene celor ale unei veritabile luni de vara sau, cu indulgenta, de toamna timpurie.
Aveam, asadar, la dispozitie o zi de duminica de pe la ora 10.00 pana la caderea intunericului, destul. Dar nu chiar destul pentru ducerea la indeplinire a planurilor noastre mai vechi de a merge pe la Clarasi sa trecem cu bacul la Silistra pentru achizitionarea de muraturi speciale recomandate de colegi ce au trecut pe acolo la intoarcerea din concediu la vecini.
Astfel ne-am indreptat atentia catre orasul mare cel mai apropiat de Slobozia, unde aveam cele mai multe posibilitati de promenada si de distractie pentru copil si musai o gradina zoologica: Braila.
Intr-o ora, deci pe la ora 11.00 intram deja in oras, luam parcurile la rand, in cautarea ramasitelor florilor atat de frumos descrise de colega ascent de la targurile de flori de toamna si iata-ne la portile Gradinii Mari, sau Gradinii Publice din Braila, un parc frumos si cu origini indepartate in timp ce se gaseste in apropierea Pietei Traian, centrul orasului vechi.
Copilul, dupa trecerea intrarii in parc pe aleile pavate ne-a dat drumul la maini si pornit fuguta catre arteziana din mijlocul parcului, sa nu piarda nimic. Desigur, noi am crezut ca zarise cu ochi agili si "setati" pe distractie vreun loc de joaca cu tobogane si leagane, dar am fost surprinsi sa aflam ca, de fapt, alerga sa vada mai de aproape o mireasa. In mijlocul parcului alaiul unei nunti venise sa realizeze cateva fotografii artistice, iar copilul, din experienta, stie ca unde este o mireasa/nunta trebuie sa fie si un tort. Dar n-a fost sa fie, erau doar nuntasii, mirii si un lautar sarguincios ce-si facea meseria incercand sa-i imbie pe proaspetii cuscri sa intre in competitia: cine da mai mult la lautar.
Din pacate grupul vesel de nuntasi isi gasisera drept decor pentru fotografii chiar ceasul floral, astfel mi-a fost greu sa ma apropii si sa studiez acest obiect foarte interesant mai indeaproape.
Am trecut pe aleile acoperite de covoare fosnitoare de frunze aramii admirand statuile parcului, busturile lui Panait Istrati, Mihail Sadoveanu si Mihai Eminescu, dar si vreo trei domnisoare impietrite cu o tinuta... ce sa mai, fara tinuta. Am admirat si silueta impunatoare a Castelului de Apa, observand ca detine titulatura de monument istoric si dateaza din 1914 si am ajuns la zona ce de esplanada, probabil pe vremuri o faleza spectaculoasa, in ziua de azi oferindu-ne doar imaginea unei zone industriale.
Am admirat aleile frumos marginite cu flori colorate de toamna, fantanile arteziene din piatra, lucrate frumos si cu gust, foisorul inalt din care rasunau parca acorduri ale fanfarei, am lasat carari cu picioarele prin frunzele ce ne murdareau pantofii de praf si am alergat catre coltul cu locul de joaca pentru copii.
Copilul s-a distrat grozav, s-a simtit nemaipomenit, iar noi ne-am simtit din nou copii. Parcurile, mai ales cele vechi, organizate intr-un stil aparte, au un farmec deosebit, ne trezesc nostalgia copilariei si a adolescentei si ne cheama la joaca si la nazbatiile specifice etapelor timpurii ale vietii pe care avem ocazia sa le revedem acum prin ochii copiilor nostri.
Nu puteti trece prin Braila fara a opri la Gradina Publica, un parc plin de farmec prin care simti ca prezentul se intalneste cu viitorul.
Noi nu am gasit flori de vanzare, insa natura ni s-a infatizat in cea mai incantatoare postura posibila de toamna, aici, in Gradina Mare.
Trimis de valimi in 10.11.10 10:43:21
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (valimi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Eu as putea spune invers, daca as fi ajuns acolo - prezentul s-a intalnit cu trecutul!
Ai descris cu multa sensibilitate. Sa mai zica cineva ceva rau de barbati,ca ei nu-s atenti la detalii... tot timpul te pot surprinde cu ceva... )
Astept cu nerabdare pozele.
Deci pana la urma te-ai tinut de promisiune si ai venit in Braila... Ma bucur ca ti-a placut Gradina Mare. Despre zona aceea care se vede de sus din parc, dintotdeauna au existat acolo magazii de depozitare pentru navele ce ancorau in port. Faleza si aleile de promenada sunt in dreapta, spre centrul orasului. Chiar as vrea sa stiu pe unde ati mai "hoinarit"...
stiu ca Braila este un oras foarte frumos dar din pacate nu l-am mai vizitat de foarte multi ani... sper ca sa-si recapete faima care l-a facut renumit si sa-si revina economic! frumoasa plimbarea ta prin parc!
Ba da, am ajuns, a fost prima escala in Braila, dar nu poate fi amintita doat intr-o fraza...
despre Braila am o amintire haioasa, in 2008 mergeam spre Neptun si pe la 2-3 dimineata nu stiu cum am facut dar ne-am ratacit in oras si nu mai gaseam iesirea spre Constanta, pustiu pe strada nu aveam pe cine intreba... am avut norocul sa intalnim o patrula de politie si am cerut ajutor spunand ca ne invarteam de mult pe acolo si nu ne descurcam, au avut amabilitatea sa mearga inaintea noastra si sa ne scoata din oras... conform zicalei am nimerit ca orbii Braila numai ca n-am putut iesi din oras singuri, muream de ras in masina zicandu-ne ce oameni importanti suntem noi daca merge politia in fata noastra si gandind ca poate ei zic de noi ca suntem niste soferi parliti.
@lica baesu - aici da-mi voie sa te contrazic...
In Braila nu te poti rataci pentru ca orasul are forma de semicerc - toate strazile pornesc de la Dunare si se termina tot la Dunare...
poti sa ma contrazici, da eu tot iti spun ca am putut sa o fac ... in noaptea aia chiar n-am reusit s-o scoatem la capat, am avut senzatia ca ne invarteam pe strazi centrale, dar de altfel cum aveam sa am si eu parte de o asa deschidere oficiala?? !!
Intervin si eu in discutia voastra: avem niste prieteni care ocolesc Braila pentru ca se ratacesc de fiecare data. Nici mie nu mi se pare cel mai usor usor oras din acest punct de vedere, sunt foarte multe strazi cu sens unic, chiar in centrul orasului, insa totul e sa tii cont de ceea ce bien spunea ascent, toate strazile sunt paralele, diespuse in arc de cerc, de la Dunare la... Dunare, insa nu te pot intoace pe unde ai venit, trebuie sa gasesti o alta cale paralela.
Daca tii cont de asta, totul devine extrem de simplu.
@lica baesu - nici nu trebuia sa intri prin oras daca veneai dinspre Piatra Neamt. Puteai folosi linia de centura si apoi alegeai directia spre Slobozia, apoi pe Drumul Marii...
O alta varianta ar fi fost sa treci Dunarea cu bacul spre Smardan, apoi sa mergi spre Macin si Constanta (distanta e de doar 170 km pe acest drum).
Numai ca daca vrei sa treci noaptea cu bacul trebuie sa platesti cursa speciala si mai bine te lipsesti si mai conduci 30 km in plus pe partea cealalta.
Din ce in ce mai mult imi doresc sa vad Braila...
Imi plac si nudurile... nu ma deranjeaza obsesia unora in domeniu... numai ca sunt cam reci...
Si inca 400 PMA ca esti exagerat de plimbaret, plimbaretule!!! : D: P
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2024 Braila, între vechi si nou — scris în 05.09.24 de Yolanda din PITESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2023 Brăila (II) – Arhitectură în Centrul vechi — scris în 31.05.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2023 Brăila (I): Pe faleză sub soarele dunărean — scris în 11.05.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Brăila (II) sau “Sic transit gloria mundi” — scris în 21.06.22 de puiutea din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Brăila (I) — scris în 20.06.22 de puiutea din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2019 Relaxare la club Raay Braila — scris în 20.02.19 de mariana07 din BRăILA - RECOMANDĂ
- Apr.2018 BRAILA - un oras care si-a pastrat arhitectura — scris în 16.05.18 de profesor73 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ