ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.05.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
APR-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
85.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Brăila (II) – Arhitectură în Centrul vechi

TIPĂREȘTE URM de aici

După ce ne-am delectat cu peisajul oferit de Dunăre în zona falezei brăilene – natură, nave celebre, un frumos muzeu plutitor – am pornit mai departe către centrul vechi al Brăilei (vezi impresii). Vroiam să simțim cumva atmosfera de altădată, din vremuri când orașul era poarta țării către tot mapamondul. Să vedem motivele pentru care la un moment dat Brăila era supranumită picior de Paris.

Ziaristul brăilean Nicolae Carandino ne spune că „în Brăila este imposibil să te rătăceşti” , cu referire la partea veche a orașului pe care arhitecți ingenioși și constructori pricepuți au realizat-o după un plan geometric. Străzi semicirculare, concentrice, care pleacă din Dunăre și se sfârșesc în Dunăre, adăpostesc ca un miez piațeta Sfinților Arhangheli, iar străzi radiale intersectează din toate punctele cardinale primele căi de comunicație menționate.

În ultimul weekend din aprilie, minivacanța de 1 Mai, am găsit orașul Brăila destul de amorțit, mai ales în centrul vechi. Am parcat autoturismul pe strada Împăratul Traian, chiar lângă hotelul Traian, edificiul cel mai înalt din oraș realizat la începutul anilor ' 70. Pe strada ce poartă numele împăratului roman se află multe clădiri vechi, dar nu am avut timp să explorăm această parte a urbei. Ne-am îndreptat către maiestuoasa pasăre albă ce se înalță cu grație spre cer, și anume biserica greacă „Buna Vestire” . Din păcate nu am vizitat interiorul (și ce rău îmi pare fiindcă este impresionant!) deoarece tocmai atunci se desfășura o cununie religioasă. Proaspăt restaurată biserica ridicată la 1863 de comunitatea greacă din Brăila ne-a uimit cu arhitectura deosebită, mărimea sa în ansamblu, frumusețea turnului cu ceas și a vitraliilor laterale – este doar ceea ce am putut vedea noi din exterior (imagini și detalii aici: obiectivbr.ro/content/bis ... la-br%C4%83ilei).

Ne-am întors în Piața Traian, fostă a „Sfinților Arhangheli” – nume provenind de la biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” aflată în acest perimetru central. Aveam să citesc ulterior că biserica ortodoxă de azi a fost în trecut geamie, fiind vorba de singurul caz cunoscut la noi de transformare a unui locaș de cult musulman în biserică creștină.

Ceasul public este un simbol al Brăilei, turnul de metal frumos decorat (corabia din registrul de jos face legătura cu apa) fiind ridicat la începutul veacului al XX-lea din banii unui cetățean de vază al orașului. Bineînțeles că turnul metalic și mecanismul orologiului nu sunt românești, însă amplasarea ceasului public în Brăila acelor ani a constituit o dovadă de modernitate. Am admirat și noi silueta albastră înconjurată de un covor de lalele colorate. Pe aceeași linie cu ceasul albastru se află bustul împăratului Traian, monument inaugurat cu câțiva ani înainte de ridicarea orologiului. Interesant grupul statuar de la baza soclului: un bătrân îi explică unui copil originea latină a românilor arătând spre împăratul de la Roma.

Din piațeta Traian ajungem în capătul străzii Regale, un valoros ansamblu arhitectural care se pare că are legătura cu asemănarea urbei dunărene cu Parisul. Chiar dacă nu mai are strălucirea de altădată, strada cu clădirile sale (parțial restaurate) încă emană parfumul anilor 1900. Mi-a plăcut faptul că s-a optat pentru păstrarea pavajului cu piatră cubică și interzicerea traficului auto; bănuiesc că atunci când se pun umbrele colorate, cum am văzut în fotografii de anul trecut, atmosfera se înveselește. Am mers pe sub clădiri până în bulevardul Alexandru Ioan Cuza privind când pe o latură, când pe cealaltă clădirile decorate, cu balcoane de fier forjat și ferestre mari. Am zărit teatrul „Maria Filotti” , hotelul Pescăruș (cel mai dărâmat, la propriu), hotelul Regal și multe case negustorești sau ale celor care practicau meserii liberale. La o intersecție este amplasat bustul Anei Aslan, brăileanca care nu mai are nevoie de nici o prezentare (sper!); mai sus pe strada care îi poartă numele se află casa în care s-a născut medicul gerontolog.

Revenim spre Piața Traian nu înainte de a admira o clădire monumentală – Palatul Lyra, restaurată recent, gazdă a Muzeului Umorului. În jurul ceasului public mai sunt și alte clădiri frumoase cu diverse funcțiuni, între care remarcăm sediulMuzeului Brăilei „Carol I” .

Concluzii. Cam acestea sunt locurile văzute în Brăila într-un timp relativ scurt, nici jumătate de zi. Centrul vechi mi-a plăcut, dar mai este de lucru. În acea după-amiază de sâmbătă strada Mihai Eminescu (fosta Regală) era aproape pustie, cele două-trei cafenele/baruri abia dezmeticindu-se, ca să zic așa. Nucleul vechi al orașului are clădiri interesante, frumoase, străzi de promenadă care reflectă importanța de altădată a portului dunărean. Voi mai reveni!

Alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 31.05.23 20:21:24
Validat / Publicat: 01.06.23 07:12:38
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în BRĂILA

VIZUALIZĂRI: 1209 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Intrare actori - teatrul „Maria Filotti”.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Michi
[01.06.23 08:03:23]
»

@tata123 ????: Tatăl meu a fost coleg de facultate cu Ana Aslan. După ce a fost dat afară din armată prin 1948, rămăseserăm pe drumuri şi mama vindea la talcioc lucruri din casă, Ana Aslan a intervenit pe lângă Parhon şi i-au dat un post de medic onorific la ţară. Nu avea leafă dar ne aducea alimente. Mama vindea la băcănie câte şase ouă ca tata să aibă bani de drum cu trenul. Fiind învăţat cu disciplina militară a eradicat malaria în comuna de pe marginea lacului Greaca. După câţiva ani a reuşit să capete un post de medic de circumscripţie( de familie) în Bucureşti

Zoazore
[03.06.23 19:17:09]
»

@tata123 ????: Pacat ca nu ai avut mai mult timp. Braila vece este si mai frumoasa de la Hotel Traian in jos, spre Dunare, in jurul bisericii grecesti. Acolo a fost cartierul negustorilor greci, cartierul grecesc.

Biserica greaca are doua hramuri: SI Izvorul Tamaduirii. Am povestit eu aici.

vezi impresii

Cat despre Ceasul Public:

ceasuripentruromania.ro/c ... ?id_article=225

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[07.06.23 09:25:34]
»

@Zoazore: Bănuiesc că multe din străduțele din centrul vechi sunt pitorești; am vizionat acum câteva imagini pe GoogleMaps și mi-au plăcut casele vechi, unele cu aer negustoresc, altele aristocratice, multe cu mici grădini pline de vegetație și flori. Dar așa e când îți dorești să vezi cât mai multe într-un timp cât mai scurt, doar „guști” câte puțin.

Mulțumesc pentru linkul referitor la Ceasul public; nu mă gândeam că mecanismul e situat la nivelul solului.

Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Zoazore
[07.06.23 09:35:43]
»

@tata123 ????: Da, ai ceva de vazut. Dar ti-ar trebui doua zile pline sa gusti orasul, sa-i simti aerul patriarhal, tihna racorita din cele doua parcuri: Gradina Mare si Monument.

Braila veche a pastrat arhitectura negustorilor greci, italieni, armeni, care cum si unde s-a stabilit.

Sincer, nici eu nu ma asteptam sa fie jos mecanismul ceasului. De-asta am si pus linkul.

Calatorii inspirate si drumuri bune!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Brăila:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.60090398788452 sec
    ecranul dvs: 1 x 1