ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.03.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.12.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JAN-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Un loc special. Ganvie sau Veneția Africii

TIPĂREȘTE URM de aici

Citatul zilei: "Nu trebuie să fii bogat pentru a călători bine" – Eugene Fodor

Astăzi o să vă povestesc despre locul care m-a impresionat cel mai mult în acest sejur de prin Africa de vest și anume satul Ganvie, sat construit pe ape...

Ganvie nu este un sat obișnuit, este un sat construit preponderent pe apă. Cu toate că nu este unicul din Africa este cel mai mare și probabil tocmai de aceea este cunoscut și ca Veneția Africii.

Dar să începem cu începutul! Dimineața am plecat din orășelul istoric Abomay și drumul nostru a continuat spre Cotonou. După aproximativ trei ore de condus și vreo 100 de kilometri parcurși am ajuns în Cotonou supranumit capitala comercială a țării. Cu toate că este cel mai mare oraș din Benin nu este și capitala administrativă aceasta fiind Porto Novo.

Undeva la periferia orașului am ales să merg să vizitez satul pe ape Ganvie. Cu toate că era o excursie destul de scumpă am ținut neapărat să merg și aici, mai ales că mi-a fost recomandat călduros de Ciprian E. primul român ce a vizitat toate țările de pe pământ.

Am parcat mașina în port chiar lângă o piață de pește. Aici comercianții din Ganvie își vând produsele pescuite, aceasta fiind principala îndeletnicire a membrilor acestei comunități. Aici ne aștepta Leonard un ghid dintre localnici. Barca plus taxa de acces a fost 30000 CFA, adică aproape 50 usd o suma destul de ridicată în special pentru Africa, dar nu am regretat vreun pic. Pentru ghid am mai dat cât m-a lăsat inima adică încă 3000 CFA!

În port era o atmosferă efervescentă, multe vase atât comerciale cât și cu turiști, mulți comercianți gălăgioși. M-au frapat în special femeile îmbrăcate în rochii multicolore multe dintre ele asemănătoare cu cele din perioada colonială.

Suiți în barcă am purces la drum. Astfel am putut admira pescarii care marea majoritate, cu instrumente rudimentare, se chinuiau să-și asigure traiul de zi cu zi.

Leonard, ghidul localnic, a început să-mi povestească istoria acestui sat. Istoria acestui sat a început în perioada sclaviei. Satul Ganvie a fost construit cu 400 de ani în urmă în mijlocul lacului Nokoue. Ei bine pe vremuri oamenii din tribul local Tofinu erau disperați să scape de soldații regatelor Fon și Dahomay (pe care abia ce l-am vizitat), care capturau oameni și apoi îi vindeau ca sclavi comercianților portughezi. Astfel strămoșii locuitorilor de azi au fugit pe lacul de care se temeau foarte tare soldații, care credeau că un demon fioros trăia sub suprafața lui. Știind că nu vor fi urmăriți pe ape, cei din tribul Tofinu a ales să-și construiască casele pe piloni undeva în mijlocul apei.

Numele satului aduce un omagiu acestei istorii, Ganvié înseamnă „am supraviețuit” în limba locală. În ciuda faptului că nu mai erau amenințați, oamenii au continuat să locuiască în casele lor din lac. De-a lungul secolelor, Ganvié a crescut dincolo de orice recunoaștere și așteptare.

Astăzi, în sat locuiesc aproximativ 30.000 de oameni - ei sunt cunoscuți sub denumirea de „watermans” sau oamenii apelor. Un fel de omul din Atlantis dacă vă mai aduceți aminte de filmul cu Patrick Duffy! .

Trăim din pescuit, mi-a spus Leonard. Ne-am stabilit aici pentru a scăpa de sclavie. Ne câștigăm existența pescuind. Și din turism a completat râzând ghidul. Din spusele ghidului este vizitat anual, în medie, de vreo zece mii de turiști. Erau și când am fost eu destui, răspândiți prin sat ori pe bărci, așa că îmi e greu să estimez cifra corectă, dar probabil Leonard știe mai bine.

Cu toate că este un sat destul de turistic localnicii sunt foarte reticenți la poze, se fereau instinctiv când vedeau aparatul foto. L-am întrebat pe ghid de ce fac asta și mi-a spus că le este rușine. De ce le era rușine nu am aprofundat.

Evident după ce am dat o tura prin sat am și coborât din barcă! Marea majoritate a caselor sun susținute de piloni direct pe apă. Există și o excepție, școala care este construită pe un petec de pământ. Am fost si la școală cu niște dulciuri și rechizite pentru copii, dar a trebuit să renunț rapid deoarece se îngrămădeau cu toții și îmi era frică de o busculadă cu urmări grave.

Pe piloni sunt restaurante, biserici, saloane de înfrumusețare astea sunt o grămadă in special pentru împletit părul specific african, spitale tot ce trebuie. Comercianții ambulanți se plimbă cu pirogile de la casă la casă, ca să-și vândă produsele. Nu există drumuri, totul se desfășoară pe apă! Viața este foarte grea pe aceste era să zic meleaguri, pe aceste ape, dar lor nici prin cap nu le trece să-și părăsească satul și să se mute înapoi pe pământ.

Cum spuneam am coborât de pe barcă să bem o bere rece, fiind foarte cald și să fac niște cumpărături de la magazinele artizanale din zonă. Nu știu cum o fi seara pe-acolo cu țânțarii, dar parcă nici nu vreau să aflu!

Pe mine personal m-au impresionat foarte tare oamenii din acest sat. Viața lor este foarte grea, dar dorința de a fi liberi este mai importantă ca orice altceva.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

un loc special care m-a încântat la maxim. Ce pot face oamenii și cât de inventivi sunt în lupta pentru supraviețuire.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

A fost cea mai tare zi din sejurul meu în Africa de vest și asta spune multe.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de robert in 22.03.23 11:47:53
Validat / Publicat: 22.03.23 12:24:53
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AFRICA [alte locuri].

VIZUALIZĂRI: 330 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 satul Ganvie
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

Rodel
[22.03.23 15:41:55]
»

Foarte interesant acest sat cu ale sale locuințe lacustre! Și Africa de Vest are o Veneție cu drumuri „fără pulbere” (vorba unui cântec). O Veneție, dar la alt standard, am întâlnit și în Egipt, El Gouna.

robertAUTOR REVIEW
[22.03.23 17:48:15]
»

@Rodel: mulțumesc frumos pentru vizită si comentariu!

doinafil
[23.03.23 14:22:25]
»

Interesant și acest articol, cu oamenii și casele lor pe apă!

Stâlpii de susținere a caselor mi se par fragili, chiar dacă sunt mai mulți.

Desigur, confortul în interior e minim, dar, uite că se poate trăi și așa, fără mult mobilier, doar cu strictul necesar. Bănuiesc că sunt niște saltele și ceva ustensile de pregătit masa. Oare apa potabilă de unde o procură, dar cea pentru spălat?!

Felicitări ȘI pentru acest articol, dar și pentru poze!

elenaadinaPHONE
[23.03.23 15:06:41]
»

M-a impresionat povestea acestor oamenii și cum au ales să trăiască pentru a supraviețui!

Bravo lor!

Un exemplu pozitiv!

Sunt convinsă că sunt fericiți așa săraci cum sunt, în fond și zicala:

Cine te definește: Eu Sunt sau Eu Am?

La ei răspunsul e simplu: EI SUNT.

Felicitări pentru experiența interesantă care cu siguranță te-a îmbogățit sufletește! ????????

robertAUTOR REVIEW
[23.03.23 16:36:33]
»

@doinafil: Mulțumesc frumos pentru vizită și comentariu!

Spui că sunt fragili și totuși rezistă de atâta vreme. Probabil, nu stiu, nu au un termen prea mare și se construiesc periodic alte case. Chiar nu stiu!

Nu am intrat într-o casă particulară, dar de obicei cam așa este în Africa saracă, o bucatărie la intrare și câteva cămăruțe pentru depozitare ori dormitoare. Cine are saltea este deja boier! De obicei direct pe jos.

Pentru apă am înțeles că s-au construit niste puțuri de mare adâncime și există și un proiect guvarnamental de aducere a apei de pe continent. Pentru spălat clar din baltă!

robertAUTOR REVIEW
[23.03.23 16:40:34]
»

@elenaadina: Da este o poveste tare impresionantă despre lupta pentru supraviețuiere. Și pe mine m-a impresionat tare povestea lor. regatele, cum este si cel de la Abomay, au fost construite cu mult sânge, cu multă durere. Culmea istoria consemnează doar pe cel puternici, scalvii sunt trecuți la și alții.

Mulțumesc mult pentru vizită și comentariu! Ei sunt, într-adevăr!

mishu
[01.05.23 22:24:24]
»

@robert: Un articol minunat si niste poze superbe. Felicitari, votat cu mare drag.

robertAUTOR REVIEW
[21.05.23 11:41:00]
»

@mishu: mulțumesc mult!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, elenaadina, mishu, robert, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Benin:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058192014694214 sec
    ecranul dvs: 1 x 1