ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.01.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 03.03.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
APR-2012
DURATA: 6 zile
familie cu copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 14 MIN

Farmecul capitalei Beijing

Ilustrație video-muzicală
Hs. C. - S. s.


TIPĂREȘTE

Capitala de peste 700 de ani, este centrul politic, cultural si administrativ al tarii. Oras conceput la scara mare, cu o suprafata vasta, tara functioneaza pe baza orei locale, iar limba de aici a devenit dialect standard.

Beijingul comunist coexista cu trecutul imperialist si cu prezentul capitalist, pe fundalul istoriei a dinastiilor imperiale. Construit in stilul propriu chinezesc al geomantiei, fengshui, stilul arhitectonic traditional ,,siheyuan'' pune in armonie cladirile cu mediul inconjurator. Aceste siheyuan sunt amplasate pe strazile (hutong) care impanzesc centrul vechi al orasului, ele masurand de la un metru la 10 metri latime si sunt orientate de la est la vest, cu intrare spre sud sau spre nord.

Putina Geografie

Situat in partea de nord, orasul este strajuit de coline si munti, cel mai inalt varf muntos fiind Xishan (2300 metri). Clima orasului este aspra si uscata pe timpul iernii, iar verile sunt calde si umede datorita musonilor.

Fiind aproape de regiunile desertice, se confrunta cu un fenomen mai rar, furtunile de nisip.

Putina Istorie

Dovezi ale existentei omului Pekin, care a trait acum 500 de mii de ani, fosile gasite in grota Zhoukoudian, sunt expuse la Muzeul de istorie din Piata Tiananmen.

Potrivit izvoarelor istorice, Kubilai Han a preferat aceasta localizare pentru capitala si nu amplasarea traditionala a acesteia in partea centrala a tarii.

In jurul anului 1403, al treilea imparat al Dinastiei Ming, ii da numele actual, insemnand ,,capitala de nord ". De mentionat ca zidul de aparare a incintei, a fost demolat abia in anul 1969!

Se considera ca intre anii 1425 - 1825, Beijingul a fost cel mai mare oras din lume.

Orasul incepe sa se transforme major, din 1949 cand Mao Zedong proclama infiintarea Republicii Populare Chineze si se extinde inspre suburbii. Dezvoltarea urbana pastreaza vechile simetri, integrand in peisaj zgarietorii de nori cu arhitectura moderna.

De asemenea, o mare transformare a determinat-o gazduirea Jocurile Olimpice din 2008.

Transport

Daca sunteti pentru prima data in Beijing, pe cont propriu, e de preferat sa inchiriati un operator turistic pentru adaptare.

Ulterior puteti folosi mai multe posibilitati de transport.

Metroul: exista pana-n prezent 9 linii care functioneaza intre orele 05:30-23:00, iar alte 6 tronsoane sunt in constructie. Pretul unei cartele variaza incepand de la 3 RMB la 6 RMB.

Taxi: sunt destul de accesibile, pretul unui kilometru fiind de 2 RMB, iar in limitrofele capitalei 4 RMB/km.

Autobuzele si troleibuzele au orar intre orele 05:24:00, cu o frecventa de 5 minute, iar pretul unui bilet este de 1 RMB. De mentionat ca exista taxator la usile din spate si la cele din mijloc!

Autocare turistice: functioneaza intre 06:0017:30 si au statii de plecare la Poarta Qianmen, Gara Beijing, Gradina Zoologica - in functie de obiectivele turistice.

Am sa impart in patru segmente aceasta recenzie, in functie de timpul pe care il aveti la dispozitie, pentru a nu rata oportunitatile turistice din aceasta zona.

Oricum, e bine de stiut ca, nu in toate locatiile am salasluit!

1) Daca aveti la dispozitie doua zile, puteti vizita:

Marele Zid Chinezesc

Evident ca atractia principala o reprezinta Sectiunea Badaling (aflata la 80 de kilometri de oras), a ,,Marelui Zid infinit de lung'' sau Muntianyu - la 100 de kilometri de capitala, construita inainte de prima sectiune.

Daca esti fan a acestei minuni antice, va sugerez sa mai parcurgeti 25 de kilometri spre vest, vizitand Marele Zid de la Huanghua (Huanghua cheng). Eu nu am avut acest privilegiu, deoarece operatorul turistic m-a atentionat ca accesul este periculos si este de preferat sa ai un anumit echipament. Se intinde de-a lungul muntilor, iar la poalele lor exista un lac cu apa limpede.

Menirea Marelui Zid era de a apara tara de invadatori si se intinde pe cinci provincii, avand 6700 de kilometri.

Ceea ce n-am evidentiat in impresiile mele, este faptul ca zidul a avut mai mult rol de descurajare a dusmanilor, decat de impiedicare efectiva.

A devenit de prisos dupa 1644, iar din anul 1957 a inceput restaurarea lui, puterea guvernamentala intelegand ca este cea mai comerciala regiune turistica din tara.

Mormintele Ming

Situate la 40 de kilometri de Beijing, in apropierea muntilor Tianshou, poti ajunge cu autobuzul turistic numarul 4, de la gradina zoologica.

Deschis zilnic intre orele 8:30-17:00, spatiul funerar adaposteste 13 imparati, din aceasta dinastie si 23 de imparatese.

Pentru a ajunge la mormantul Changling se intra pe sub un arc de marmura, decorat cu simbolul imperial al leilor.

,,Drumul spiritelor'' lung de 7 kilometri, este flancat de animale sacre din marmura si duce spre un palat subteran, unde este inmormantat imparatul Wanli (1563-1620). Asemenea imparatilor egipteni (mormant descoperit la 27 de metri sub pamant), avea capcane puse pentru a impiedica intrarea, jefuitorilor profanatori ce aflasera ca o parte din obiectele de valoare ale regelui, au fost ingopate odata cu el.

Mormintele Qing

Aflate la o distanta de 125 de kilometri de oras, in provincia Hebei, se poate ajunge cu un autobuz destinat turismului din aceasta zona, din dreptul statiei de metrou Majuan.

Orarul pe timp de vara este 09:17:00.

In mormintele imperiale se odihnesc 5 imparati, 15 imparatese si 135 de concubine! Las in seama dumneavoastra, aritmetica situatiei!

Se evidentiaza cavoul imparatului Qianlong (1711-1799), cel mai longeviv rege si incaperea mortuara a celebrei ,,doamna de fier'', imparateasa Cixi, la care am tot facut referire in impresiile mele.

Piata Tiananmen vezi impresii

Cel mai cunoscut loc din lume, datorita evenimentelor sangeroase a represiunilor asupra revoltei din ' 89, gazduieste Muzeul National, Sala Marii Adunari Populare si Mausoleul dedicat lui Mao.

In 1958, in partea de nord a pietei a fost ridicat un obelisc (38 de metri inaltime) in memoria eroilor poporului, impodobit cu inscriptii din gandirea marxista, in care se distinge una: ,,Glorie eterna eroilor poporului ''.

Orasul Interzis vezi impresii

,,Fara sa vezi maretia palatului imperial, nu poti intelege prestigiul imparatului''! - poet anonim din Dinastia Tang.

Palatul imperial este un patrulater de 960 de metri / 750 de metri, inconjurat de ziduri, fiind un oras intr-un alt... oras!

Fosta resedinta a imparatilor Chinei, nu mai este acum ,,interzis'', palatele, templele si parcurile unde au trait odinioara, sunt acum vizitate de toate categoriile sociale, din lumea intreaga.

Este unul din cele mai ravnite puncte, din turismul acestui oras.

In toata aceasta perioada, la caderea intunericului, puteti sa va bucurati de shopping-araie pe strada Wangfujing (aflata in estul Tianmenului), o celebra strada comerciala, avand o istorie de peste 100 de ani. ,,Putul resedintei Wang'', cum este cunoscuta de localnici, ofera tot felul de cumparaturi, la preturi negociabile, calitatea difera in raport cu suma de bani.

2) Daca aveti la dispozitie patru zile, se mai poate vizita:

Templul cerului vezi impresii

Deschis zilnic intre ora 8:00 - 17:30, Tian Tan, cum este cunoscut de localnici, se afla in partea de sud a orasului, fiind un complex intins pe 273 de hectare, destinat indeplinirii ceremoniilor de sacrificiu si de rugaciune pentru recolte bogate.

Forma parcului este rotunda in partea de nord si patrata in sud, reflectand credinta antica chinezeasca, ca pamantul este patrat si cerul rotund.

Puteti ajunge in altarele acestui minunat templu care adora cerul, cu ajutorul autobuzelor 106 (poarta de nord), 120 si 203 (poarta de sud).

Poarta Qianmen

In nordul templului mai sus mentionat, se afla ,,poarta cu fata spre soare'' (Zhengyang men), cu program de vizita intre 8:30 - 16:30.

Avand rolul de a apara orasul vechi, este mentionat si-n recenziile mele, fiind singura poarta intacta din Beijing, construita in primii ani ai secolului 15.

Orasul subteran

In apropierea Portii Qianmen, poate fi vizitat un adevarat labirint, construit in anii ' 60 de teama amenintarilor nucleare. Este o stire exclusivista pe care operatorul turistic mi-a dezvaluit-o!

Va puteti deplasa cu metroul pana la statia Qianmen sau cu autobuzele 110,120 si 203.

Acest oras ocupa 85 de kilometri patrati, fiind o copie a orasului de la suprafata. Din pacate, n-am avut timp sa-l bifez in agenda turistica!

Moscheea Niujie

Se afla in sud-vestul Orasului Interzis (in districtul Xuanwu), deschis zilnic intre 8:00 - 17:00, iar accesul se face numai in tinuta decenta.

Inslamul a fost introdus in China in timpul Dinastiei Tang, dar moscheea a fost construita mai tarziu, prin 996, in timpul Dinastiei Liao si este cea mai mare si mai veche din Beijing, avand o suprafata de aproape 6000 de metri patrati.

10% din aceasta moschee o reprezinta sala de rugaciune, din care dintr-un turn (Xuanli) se cheama enoriasii la rugaciune.

Palatul de vara vezi impresii

Resedinta de vara a imperialilor, se gaseste in nord-vestul capitalei, deschis turistilor intre 8:30 - 17:00 si ar fi bine sa luati un taxi (2 RMB/kilometru) pentru aceasta destinatie sau sa va angajati un operator turistic.

Din cate stiu eu, se poate ajunge cu autobuzul 332, de la gradina zoologica.

Cel mai mare complex imperial in aer liber, este compus din temple, pavilioane, sali, pagode, poduri etc... si un lac artificial numit Kunming.

Templul Budha adormit (Wofo Si)

In partea de vest a orasului, in zona dealurilor Xishan, se gaseste acest templu in care il reprezinta pe Budha culcat intr-o parte. Are 5,3 metri lungime si dateaza din anul 1321.

Este deschis vizitatorilor intre orele 6:00 - 20:00.

Se mai pot face vizite in apropiere, la Templul Norilor de Azur (Biyun si) - deschis zilnic intre 8:00-16:30, Gradina Botanica Xiangshan (un parc stiintific imens cu numeroase specii florale) si la cele ,,opt privelisti marete '' (forme de relief originale, pastrate fara modificari, compus din 8 temple antice) - deschis zilnic intre orele 06:00-19:00. Acesta dispune de o pista de coborare cu rolele (adrenalina la maxim!), construita din tuburi de aluminiu.

De asemenea, aria de cumparaturi se largeste, avand timp sa mergeti pe strada Liulichang, aflata in centrul orasului. Cunoscuta ca fiind mai mult o strada a consignatiilor, in ultima vreme au fost realizate lucrari de renovare si se pot gasi produse dintr-o serie larga diversificata.

Un ceai bun poate fi savurat, in Casa ceaiului Dr. Tea vezi impresii si veti asista si la o ceremonie a acestei licori binefacatoare.

3) Daca aveti la dispozitie sase zile:

Templul Lama (Yonghe gong)

La nord-est de Orasul Interzis, pe strada Yonghegong Dajie, se gaseste o cladire construita in 1691.

Initial a fost resedinta printului Yongle, dupa ce acesta a devenit imparat, a fost tranformata in manastire budhista tibetana (lamaserie), conform obiceiurilor traditionale - locuinta Fiului Cerului devenea loc de cult religios!

Complexul este format din mai multe sali: Sala Armoniei si a Pacii (fiind cea principala), Sala Roata legii (locul unde se desfasoara ceremoniile religioase), Pavilionul ,,celor 10000 de fericiri ''.

In acest pavilion se afla statuia lui Budha, sculptata in lemn de santal - un arbore la mare pret, in China!

Statuia, inalta de 18 metri, are o frumoasa legenda (pe care am s-o v-o impartasesc, la un moment dat) si a intrat in Quinness Book, pentru ca lucrarea a fost realizata dintr-un singur trunchi de copac, stiindu-se faptul ca, acest arbore in zilele noastre nu creste mai mult de 6-7 metri.

Este deschis pentru vizitatori, zilnic intre 9:00 - 16:30.

Templul lui Confucius (Kong miao)

Se afla in partea vestica a templului mai sus mentionat, deschis zilnic intre orele 09:17:00, va puteti deplasa pana la aceasta cladire - muzeu, cu ajutorul autobuzului numarul 13, pana pe strada Guozijian.

Considerat ca marime, al II-lea templu confucianist din China, celalalt aflandu-se in orasul natal al marelui filozof (Qufu).

Cladirea dateaza din perioada Dinastiei Yuan, aproximativ anul 1302, cand s-a construit si Academia Imperiala.

Avand in vedere ca in acea perioada se punea accentul mai mult pe educatie, Confucius a considerat esential sa puna bazele unei scoli, prin care treceau toti demnitarii imperiali.

Viitorul acestor ,,dregatori'', era stabilit de trecerea peste anumite examene, astfel asigurandu-le avansarea pe scara sociala.

Turnul tobei (Gu Lou)

Program de vizita cuprins intre orele 09:00 - 16:30.

Autobuzele 5 si 107 va poate asigura transportul spre acest templu.

Situat in vestul Templului lui Confucius, se pare ca aici se ,,dadea ora exacta'' in toata... China!

In timpul domniei imparatului mongol Kubilai Han, mai precis in anul 1272, a fost construit acest ,,Turn al Administratiei Ordonate ''.

Pe atunci, 24 de tobe marcau schimbarea orelor, anuntand locuitorii orasului.

Turnul Clopotului, aflat in partea de nord, are 38 de metri inaltime si bate de sute de ani in fiecare seara, ... la ora 19!

Observatorul Antic (Guguan Xiangtai)

Construit in epoca Dinastiei Ming, in anul 1442, observatorul gazduieste a serie de colectii a instrumentelor astronomice, declarat ca fiind ,,sextantul tuturor orizonturilor''.

Se afla la sud-est de Palatul Imperial (vezi pe harta), pe strada Dongbiao nr. 2 si are un program, zilnic de la 09:00 - 17:00.

Exista ca mijloc de transport, metroul (statia Jianguo), dar si autobuzele 5 si 445.

Pe langa instrumentele de navigatie care au revolutionat intreaga lume maritima, prin inventiile si descoperirile chinezilor, acest loc serveste ca fiind un loc de predictie astrala, foarte pretuit in timpul imperialilor, dar si-n zilele noastre.

Dupa tot acest periplu, intrati pe Strada Matasii (Xiushui jie), in care nu veti gasi doar ce sugereaza numele ei. Aici pe langa imbracaminte, se gasesc electronice, incaltaminte ( ,,facaturi'' ale unor firme renumite de sport!), ceasuri (Rolexuri, la greu!), artizanat, jucarii, ornamente etc, ... etc. De asemenea, centrul comercial Sanlitun si moll-ul Silk-Market, aflat in cartierul Chaoyang, pe bulevardul Jianguomenwai, va pot satisface dorintele acestui ,,sevraj ''.

Va sugerez sa va duceti la cumparaturi cu troller-ul!

Cine mai este interesat (poate, doar dupa o lunga sedinta de masaj la talpi, la Salonul Bodhi, Miaoshou foot, sau Gongti!) se delecteaza cu spectacole de acrobatii si de marionete, ambele avand o istorie indelungata in cultura Chinei. Nu pot sa nu remarc ca, personajele se-mpart in trei categorii principale: shen - dan - chou.

Daca pe parcursul maratonist al acestor minuni arhitecturale antice, aveti disfunctionalitati, un remediu naturist va este oferit de farmacopeea traditionala chinezeasca. Cea mai renumita, avand o vechime de peste 300 de ani este farmacia Tongrentang (fosta farmacie imperiala). Dupa un consult, specialistii va pot prescrie un masaj, o cura cu plante tamaduitoare, presopunctura, acupunctura sau o ameliorare inedita cu medicamente traditionale, prin consumarea unor reptile uscate, a unor radacini sau insecte - toate comercializate la... plic!

4) Daca aveti la dispozitie mai multe zile, sunteti privilegiati si se mai pot vizita:

Parcul Muntele de carbune (Jinshan gongyuan)

Aflat la iesirea din partea de nord a Orasului Interzis, este mentionat si-n impresiile mele, ca fiind un deal artificial rezultat din escavarile fundatiilor pavilioanelor din Palatul Imperial.

Accesul se face prin Poarta de Sud (Shenwumen) a Autoritatii Divine sau, pe fondul orasului modern de azi, prin parcul cu acelasi nume.

Autobuzul 101 va faciliteaza deplasarea, iar orarul de vizita este de 06:00 - 22:00 - zilnic.

Muntele sacru dispune de 9 pavilioane si a devenit celebru pentru ca aici s-a spanzurat ultimul imparat al Dinastiei Ming (anul 1644), pe numele sau Chongzhen, de disperare ca armatele rasculatilor patrunsesera in oras.

Mentiunea mea este ca, dealul are 43 de metri inaltime si este cel mai inalt din oras.

Pagoda Alba (Baita Si)

Situata la vest de Orasul Interzis si de parcul Beihai, pe strada Fuchengmennei nr. 131, este considerata cea mai inalta pagoda existenta din Dinastia Yuan.

In anul 1279, un arhitect nepalez si-a pus ambitia in constructia acestei pagode, inalta de 60 de metri, ulterior devenind un templu lamaist, care s-a numit Miaoying.

Exonerati de revolutia comunista si de ideile ideologice marxist - leniniste, guvernele anilor ' 67 - ' 77, a folosit aceasta cladire drept... fabrica!

Dumnezeu a facut dreptate, iar in urma unui cutremur din 1977 (coincidenta?!), cladirea a devenit in urma unor renovari, o expozitie cu obiecte de arta.

Langa acest punct turistic se mai poate vizita Muzeul Lu Xun, considerat unul din cei mai importanti scriitori chinezi din secolul XX.

Templul Marelui Clopot (Dazhong Si)

Periferia din nord- vestul Beijingului, adaposteste cel mai mare clopot din lume!

A fost turnat in timpul imparatului Yongle (Dinastia Ming) si masoara 8 metri inaltime, 3 metri in diametru si cantareste 47 de tone!

Este impodobit si ornamentat cu inscriptionari budhiste, avand peste 227 000 de caractere chinezesti.

Sunetul clopotului se aude pe o distanta de 50 de kilometri!

In curte sunt expuse mai multe asemenea obiecte si intr-un muzeu sunt prezentate tehnici de turnare si istoria lor.

Se poate vizita intre 09:00 - 22:00, in oricare zi, pe strada Beisanhuan Xilu.

Shichahai

Pe o suprafata de 150 de hectare, se afla in partea de nord-vest a orasului, o zona pitoreasca compusa din trei lacuri: Qianhai, Houhai si Xihai.

Inca de pe vremea mongolilor (epoca Yuan), cartierul a cunoscut o inflorire deosebita, aici fiind punctul terminus al Marelui Canal, care ajunge pana-n Hangzhou!

In timpul Dinastiei Ming, canalul a fost lasat in paragina, lasand natura sa se manifeste, creand un peisaj incantator, liber, linistit, devenind un loc preferat al plimbarilor.

De peste 150 de ani, restaurantul Kaorouji, cel mai cunoscut din zona, isi alinta mesenii cu diferite feluri de retete din carne facuta pe plita, alaturi de un bol de orez aburind.

Parcul Beihai (Beihai Gongyuan)

Cu o istorie de peste 1000 de ani, este unul din cele mai renumite parcuri ale capitalei, deschis zilnic intre orele, 06:00 - 22:00.

A fost resedinta de iarna a lui Kubilai Han, primul imparat al Dinastiei Yuan.

,,Qionghua dao'' sau Insula Florii de Jad, se afla pe o insula care ocupa mare parte din acest parc.

Pe langa Pagoda Alba, in care si seful budhismului tibetan, Dalai Lama a lasat o parte din invataturile sale, se mai gaseste ,,Zidul celor noua dragoni ''.

Zidul are o lungime de 25 de metri si o inaltime de aproximativ 7 metri, construit in anul 1756 din caramizi smaltuite in sapte culori, infatisand noua dragoni intre nori, care se lupta pentru o perla.

Un alt punct major al parcului, il reprezinta Pavilionul Luminii sau a ,,celor cinci dragoni'' (Chengguang dian).

Cladirea cu acoperisul in doua ape, invelita in olane galbene si verzi, adaposteste o statuie a lui Maitreya Budha, avand 1,6 metri inaltime, sculptata dintr-un bloc masiv de jad alb batut in pietre pretioase.

Se poate ajunge cu autobuzele 13 si 107 pana la poarta de nord si cu acelasi mijloc de transport de suprafata cu numerele 101,103 si 109 avand statie la poarta sudica.

Zhongnanhai

In zilele noastre, acest loc a devenit aproape la fel de inaccesibil publicului, precum era Palatul Imperial pe vremea imparatilor!

Situat in partea vestica a Orasului Interzis, se compune din doua lacuri cu multe pavilioane, devenind ,,enclava'' puterii comuniste.

A fost construit intre secolele X - XIII, dar majoritatea cladirilor actuale le datoreaza Dinastiei Qing.

Inparateasa vaduva Cixi a locuit aici, mergand la Palatul Imperial doar pentru treburi oficiale si indatoririle ceremoniale.

La fel ca Palatul de Vara, in anul 1900, in timpul Rascoalei ,,boxerilor '', complexul a fost jefuit si refacut in 1911 de presedintele Yuan Shikai.

Dupa anul 1949, in noile cladiri s-au instalat membri superiori de partid si de stat.

Parcul Ritan

Cel mai vechi parc din Beijing, ofera locuitorilor din cartierul Sanlitun, o oaza de liniste.

Cartierul ambasadelor, gazduieste un templu dedicat soarelui, avand in centru, un gigantic altar pentru sacrificii rituale.

Taxa este modesta (5 RMB) si se poate dedica turistilor intre orele 09:00- 22:00.

Parcul Sun Yat Sen (Zhongshan gongyuan)

In urma cu 1000 de ani, se afla Templul Renasterii (pe vremea Dinastiilor Liao si Jin), acum se afla in vestul Pietii Tiananmen, avand o suprafata de 24 de hectare.

Sun Zhongshan, cum este cunoscut de occidentali, a pus bazele realizarii revolutiei burgheze din 1911, care a dus la rasturnarea ultimului imparat al Chinei, Aisin Giorro Pu Yi.

Nu vreau sa evidentiez decat, arcul de marmura ridicat in partea de nord, in memoria unui ambasador german, omorat in timpul rascoalei ,,boxerilor '' din anu' 1900.

Palatul Cultural al Poporului (Leodong Renmin Wenhua Gong)

Deschis intre orele 06:00 - 21:00, palatul a primit aceasta denumire in 1950, in vremea tristelor amintiri ale revolutiei culturale si se afla conform geomantiei chinezesti, in partea opusa a parcului mai sus mentionat.

A fost amenajat in 1420, in timpul domniei imparatului Yongle (Dinastia Ming), pentru venerarea stramosilor din acea perioada.

In zilele noastre, parcul ce se-ntinde pe 140 mii de metri patrati, se compune din mai multe sali de sport si biblioteci.

Daca am atins aceasta latura de disciplina sportiva, nu pot sa nu remarc Centrul Olimpic, care a inceput sa se construiasca incepand din anul 2001.

Considerat ca fiind apogeul consacrarii strategice, in domeniu turistic, aceaste Jocuri Olimpice, au angrenat toate posibilitatile financiare ale tarii!

Stadionul Olimpic National ( ,,Cuib de pasare'')

Am vizitat aceasta moderna minune arhitectonica, atat pe zi, cat si pe timp de noapte.

A devenit un simbol al modernului Beijing!

M-a uimit infatisarea exterioara, in care elementele arhitectonice se intrepatrund, formand la prima vedere, un design haotic, asematator unui grilaj imens al restrictiilor comuniste.

Cladirea in timpul Olimpiadei, avea mai multe steaguri ca la ONU, acum este inviorata de lumina laserelor din parcul olimpic, dar si de ,,atmosfera rosiatica'' din interior!

Cel mai convenabil si facil mijloc de transport, este metroul care a fost proiectat sa detina mai multe statii in jurul Parcului Olimpic: statia National Stadium (Aotizhongxin), Baishiqiao, Xiongmaohuandao, Bajiao Amusement Park, Dongsishitiao, Wudaokou si Xueyuan Nanlu.

Aproape necunoscuta pana acum cativa ani, viata de noapte a tinerilor a devenit foarte activa. Pe langa cinematografe, cluburi, discoteci, teatre, karaoke, ... te poti bucura de restaurantele cu diverse specialitati orientale.

Cea mai reprezentativa reteta a zonei vezi impresii, o reprezinta delicioasa si crocanta rata Pekin. O astfel de rata ,,lacuita'' cu sos de soia si alte condimente aromatice, se poate savura la: Dadong Roast Duck (din districtul Chaoyang, deschis intre orele 11:00-21:30 - cu rezervare!), Quanjude, Bianyifang sau rezervati un loc la restaurantul Liqun Roast Duck, din districtul Dongcheng (la nord-est de Poarta Qianmen) deschis intre 11:00-01:30.

Vacanta frumoasa!

Toate cele bune!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Marian Preda in 13.01.13 09:22:46
Validat / Publicat: 13.01.13 10:39:58
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CHINA. A mai fost în/la: Hangzhou, Yiwu, Suzhou, Wuzhen, Shanghai, Beijing
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5649 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marian Preda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P31 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 43400 PMA (din 47 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

Admin
[13.01.13 10:35:40]
»

Excelent articolul, a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Marian PredaAUTOR REVIEW
[13.01.13 12:12:56]
»

@Admin:

Multumesc frumos!

Cu consideratie...

Michi
[13.01.13 12:50:19]
»

@Marian Preda: Frumos de frumos. Promit ca prima excursie din viaţa viitoare să fie la Beijing cu reviewul tău în mână pe post de ghid. Lista e deschisă. Felicitări.

Marian PredaAUTOR REVIEW
[13.01.13 13:30:49]
»

@Michi:

Stimata colega,

Inainte cu sase luni, nici nu visam sa ajung in ,,Tara de Mijloc ''!

,,Never say never! "

Ajungand in China, am constatat ca frumusetea si exotismul ei, intrec pana si cele mai minunate inlantuiri de imagini!

M-am straduit sa ofer comunitatii AFA-iste, informatii cat mai complexe.

Totusi, intrucat unele detalii se pot schimba (orare de transport, ore de vizitare a obiectivelor turistice, ... etc), as fi recunoscator tuturor la intoarcere din calatorie, sa-mi comunice inlocuirile avute!

Va multumesc pentru cuvintele frumoase! Pe curand!

Toate cele bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
johnnyredlabel †
[13.01.13 13:39:43]
»

Un review de pus in rama... Sau de luat cu tine in eventualitatea ca ajungi acolo!

webmaster13
[13.01.13 18:40:43]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

Marian PredaAUTOR REVIEW
[14.01.13 11:29:48]
»

@johnnyredlabel:

Multumesc mult pentru aprecieri!

Dragul meu prieten, oricum, e bine de stiut ca ,,rama'' la care faci referire este... ,,Made in China! "

As fi putut dezvolta mult mai mult aceasta recenzie, dar din pacate, mi-a fost teama ca articolul sa nu fie parcurs cu superficialitate de cei interesati.

Cu aceasta ocazie, tuturor celor care doresc mai multe amanunte despre vreun punct major turistic, in afara de celelalte impresii postate, le stau cu mare placere la dispozitie!

Conform regulamentului, stiu ca nu am posibilitatea de a expune mai mult de 5 ,,editoriale'' ce marcheaza o locatie, asa ca am facut o selectie cu cele mai esentiale obiective, expunand cat mai succint importanta lor.

Asa o sa procedez si cu metropola Shanghai !

Toate cele bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Marian PredaAUTOR REVIEW
[14.01.13 11:35:14]
»

@webmaster13:

Am ,,primit'' ilustratia muzicala cu mare drag!

Iti multumesc, DJ AFA!

Cu consideratie...

webmaster
[14.01.13 11:45:47]
»

@Marian Preda:

Conform regulamentului, stiu ca nu am posibilitatea de a expune mai mult de 5 ,,editoriale'' ce marcheaza o locatie

Ai înţeles regulamentul total pe dos!

Ai voie, ba chiar eşti rugat, să scrii oricâte articole consideri necesar pentru a acoperi toate aspectele unei excursii (la cazări nu prea e cazul). Doar că pozele vor fi punctate numai la primele 5 dintre ele. (Deşi, chiar şi aici, în anumite cazuri mai speciale, se pot aplica 'derogări', la solicitarea justificată a autorului).

bessondm
[14.01.13 13:46:05]
»

@Marian Preda: Foarte interesant rezumatul turistic al Beijing-ului (de fapt, centralizatorul de obiective). In plus, daca am scapat vreun episod, am posibilitatea de a-l regasi aici. Multumesc.

Marian PredaAUTOR REVIEW
[14.01.13 16:53:22]
»

@bessondm:

Eu iti multumesc!

Nu ma consider un practicant al Zen-ului din aceasta fabuloasa tara, dar m-as bucura ca impresiile mele sa contribuie la imbogatirea cunostiintelor turistice ale acestei comunitati.

Beijing-ul are un concept propriu, chiar daca aici s-au adunat toate traditiile stravechi mostenite din China!

Pe fondul dinastiilor imperiale, a avut perioade de inflorire care i-au adus faima in intreaga lume, dar si invidii predecesoare de razboaie.

In zilele noastre, datorita punctelor majore din turism arhicunoscute, consider ca este si capitala mondiala a minunilor antice!

Toate cele bune!

teona
[14.01.13 20:44:45]
»

Este o avalansa de informatii care te ajuta sa iti faci o imagine despre acel "colt" de lume. Recunosc ca am putine sanse in aceasta viata sa ajung pe acolo, asa ca noroc cu astfel de imagini si impresii. Impresionant review, felicitari!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
bessondm, Marian Preda, Michi, teona
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Beijing:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063086032867432 sec
    ecranul dvs: 1 x 1