GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Am revenit cu prezentarile locatiilor vizitate in vacanta din Spania, Barcelona Costa de Maresme si imprejurimi.
O sa incerc un remember pe zile:
Ziua 1
Barcelona
Punctul de plecare, care e de referinta in Barca, Placa Catalunya unde se poate ajunge usor cu metroul sau autobuzele.
Bilete pentru city-tour se pot cumpara si online, sa evitati aglomeratia, in plus discount 10%, click aici
Sunt foate organizati catalanii, fac turism adevarat, profesional, dar lucreaza parca la relanti si totusi au zeci de mii de vizitatori zilnic.
Dupa un rand de vreo 30 minute am cumparat biletele pentru 2 zile consecutive pe autocarele City-Tour, 28 euro/adult si 18 euro/nino. In autocarele panorama primeai harta si casti audio. Languages: Catalan, Spanish, English, French, German, Italian, Chinese, Japanese, Portuguese, Russian.
Aici gasiti harta orasului cu traseele oficiale: click aici
In principiu am mers non-stop, deoarece eram destul de obositi, cu 3 escale de baza:
-Mirador de Colom (Statuia lui Columb) este o zona deosebita inainte este traseul normal catre Stadio Olimpico, la stanga Parcul acvatic si la dreapta bulevardul "Las Ramblas" lung de 2 km. , împarte centrul vechi de impresionanta Plaça Catalunya înspre port un fel de fost Lipscani, dar reusit!
Aici e efervescenta stradala, gasesti cam tot ce vrei; terase, mall-uri, o piata destul de mare, actori stradali- statuiete = plini de maruntis, in cele mai bizare roluri si personaje, si foarte simpatici.
Am facut poze cam cu tot ce misca, fiind preferatele Ioanei, mai ales ca a primit de la o "sfanta" o "piatra pretioasa" galbena din plastic veritabil...
- Stadionul "Camp Nou" - Avinguda Aristides Maillol, care se viziteaza, ca bilete sunt cam scumpe sarim, dar iti trebuie o jumate de zi intreaga. Am facut un tur exterior, de onoare si am vazut totate buticurile cu tot ce-si poate dori un fan
Barca, de la mingi, tricouri pana la fulare si steaguri.
Muzeul se găseşte în interiorul stadionului faimosului club “El Barça”- prezintă istoria clubului şi expune toate trofeele câştigate. Cel mai ieftin bilet vă conferă accesul în muzeu. Alternativ, pentru 17 euro puteţi obţine un tur cu ghid al vestiarelor, camerelor VIP, camerelor pentru presă şi băncilor jucătorilor, etc...
- Arc de Triomf este o zona foarte circulata, unde nu te plictisesti niciodata.
- Centrul vechi:
Barri Gòtic (Sectorul Gotic) este un labirint de strazi înguste, inguste, si partea cea mai veche a orasului. Se pot vedea ramasitele fortaretelor antice si ale templului lui Augustus construite de catre romani. Concentrat în jurul Catedralei de la Seu, aici gasiti colectii de cladiri medievale din Spania, amintiri ale epocii de aur din secolului XV. Cea mai buna modalitate de a vizita zona este pe jos. Nu pierdeti din vedere:
Catedrala La Seu - Plaça de la Seu
Impresionanta Catedrala Gotica a fost construita sub domnia lui Jaume II în 1928, fatada principala a fost completata în 1889, iar turnul în 1913. Se remarca prin frumusete Capella de Santa Llucia- influentele romane, copacii si fântânile. Catedrala este impresionanta, inalta si ridicata in stil gotic, cu grupuri statuare si un mini-parc in curte interioara.
Plaça Sant Jaume
Plaça Sant Jaume a fost centrul politic si azi sunt aici cele mai importante cladiri guvernamentale ale Barcelonei.
Palau de la Generalitat (Parlamentul Cataluniei), este cladire veche din secolul XV ce pastreaza usa gotica originala. Merita sa intrati pentru a vedea impozanta Sala Daurada i de Sessions din secolul XVI si Saló de Sant Jordi.
Casa de la Ciutat (Primaria Barcelonei).
Impresionanta cladire din secolul XIV cu picturi de Josep-Maria Sertin în Saló de les Croniques, la etaj.
Plaça del Rei
Înconjurata de o impresionanta colectie de cladiri gotice, piata medievala este considerata cea mai frumoasa zona din cartierul Gotic.
Palau Reial Major
Construit în secolul XIII, a fost palatul contilor. Nu ratati impresionantul Saló del Tinell- stil gotic, unde se spune ca Isabel si Ferdinand l-au primit pe Cristofor Columb la întoarcerea triumfatoare din Lumea Noua.
Museu d’Historia de la Ciutat este în Casa Padellas, o cladire din secolul XV, comoara de baza este reprezentata de subsol, unde se pot vedea excavatii extinse ale orasului Roman si va puteti plimba pe alei suspendate...
Museu Marítim -Avenida de les Drassanes, este în centrul vechiului port, muzeul maritim povesteşte istoria Cataluniei ca vechi regat la mare. Este găzduit în Reials Drassanes, fostul doc Regal, o operă rar întâlnită de arhitectură gotică. Clădirile au fost restaurate în 1987, iar muzeul este un excelent loc de vizitat cu copii, cu efecte de sunet şi multe expoziţii.
In aceasta zona este si un Muzeu-expozitie Dali, dar n-am intrat se facuse seara si trebuia sa ne intorcem la hotel.
Ziua 2
Barcelona
Am pornit pe traseele turistice cu experienta acumulata in prima zi si anume, unde-i frumos si stim de existenta obiectivelor turistice coboram. Eram f. organizati, stabileam din prima la ce statie coboram, fiind un grup de prieteni destul de numeros, respectiv 13 romanasi.
Punctul forte
- Sagrada Familia- Calle Mallorca 401, capodopera in constructie a marelui Gaudi, este cel mai controversat monument din Barcelona. Biserica a fost începuta în luna martie 1882, iar la sfârsitul anului 1883 Gaudi a fost desemnat sa continue lucrarile. Si-a dedicat ultimii 15 ani din viata exclusiv acestui proiect; pâna la moarte.
Gaudi a desenat trei fatete reprezentând nasterea, moartea si reînvierea lui Iisus, cu 18 turnuri, reprezentând cei 12 Apostoli, 4 Evanghelisti, fecioara Maria si Iisus Christos. Cel cu Iisus este cel mai înalt, masurând 170 m. Are stiluri diferite între partile noi si cele vechi ale cladirii. Finalizarea este programata pentru anul 2026. Sub templu, cripta contine ramasitele lui Gaudi si un muzeu, unde se poate urmari istoria bisericii prin intermediul unor machete, fotografii si schite. In toata zona se gasesc schite ale catedralei si magazine de suveniruri.
-Parcul Guell- o grădină cu deosebite elemente arhitectonice situată pe colina El Carmel în districtul Gracia al Barcelonei, am urcat pe jos cam 1 km.. A fost desenata de Antonio Gaudí, care initial se dorea un cartier de vile, construită între anii 1900 -1914 şi se află printre locurile din patrimoniul mondial UNESCO. Aici se afla si una din casele lui Gaudi, cea roz bombon si intrarea e 3 euro. Atmosfera este ireala, sunt cuiburi de papagali in uriasii palmieri, flori, podete, amenajari, ziduri, banci si acoperisuri mozaicate- din ceramica multicolora, care culmea sunt renovate/intretinute zilnic de echipe de specialisti.
- Casa Batlló, No. 43 Passeig de Gràcia (Intrare: 17.50 euro/ persoana), incluzând un ghid audio- construita pentru Josep Batlló, un aristocrat bogat, Casa este una dintre cladirile impresionante construite de Antoni Gaudi în
Passeig de Gracia. De fapt, a construit inca o cladire impresionata casa "La Pedrera" care este f. aproape.
Fatada este decorata cu fragmente multicolore de ceramica, ferestre si balcoane în forma de valuri. Acoperisul îl reprezinta pe dragonul inscriptionat pe spada Sfântului Gheorghe.
- Casa Milà "La Pedrera"-C. Provença, 261-265 (Intrare: €9.50; redus: €5.50) a fost schitata de catre Gaudí si construita pentru bogata familie Mila, completata în 1912. Este una dintre cele mai frumoase si mai îndraznete creatii ale lui Gaudi, cu fatada ondulata si balcoanele de metal. Apartamentele sunt dispuse în jurul a doua curti interioare circulare, permitând iluminarea naturala în camere. Cea mai de impact caracteristica a cladirii este acoperisul, cu semineele sculptate si spatiile de ventilatie, de aceea este declarata de UNESCO “Lacas de Mostenire Mondiala” în 1984.
Museu Taurino (Muzeul coridelor de tauri) -era inchis, este pe Gran Via, ştim ca expune o mare colecţie de embleme şi unelte de însemnat taurii, capetele unor tauri faimoşi, o colecţie de postere din trecut, bilete vechi, costumele unor toreadori faimoşi, fotografii, documente şi are o librărie.
Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) – parc Montjuïc, (Intrare: 8.50 Euro) aici gasiti si celebra fantana muzicala, noi nu puteam intarzia pana la 20,00 cand incepea sa functioneze, asa c-am vazut-o pe zi...
Muzeul se găseşte în Palau Nacional, construit în 1920 cu ocazia Expoziţiei Mondiale şi găzduieşte cea mai mare colecţie de artă catalană în Spania: artă Gotică şi Romană, incluzând o colecţie impresionantă de artă medievală timpurie. Oferă o privelişte impresionante asupra Barcelonei, din vârful dealului; dar peisajul din Parcul Guell noua ni s-a parut mirific: vezi aprox. toata Barcelona, Mediterana si zonele limitrofe... !
Toate le-am vazut in fuga, fiindca sunt atatea muzee ca zici ca nu-ti ajunge 1 an sa le vizitezi pe indelete, asa cum se cuvine.
Va mai recomand:
Tibidabo -urci în trenuleţul care te duce de la sfârşitul liniei de tramvai (Tramvaiul albastru) în Placa del Doctor Andreu spre vârful dealului: peisajul asupra oraşului este impresionant. Tibidabo este un parc de distractii, un loc grozav unde te poţi refugia de zgomotul oraşului şi unde poţi respira aer curat;
Barceloneta- Baja Beach Club - Pg. Marítim de la Barceloneta, 34, Club şi restaurant pe plaja Barcelona, clubul Baja Beach este în acelaşi timp un restaurant şi un club. Puteţi lua cina până la orele 23,00 după care să rămâneţi în club gratis.
Ziua 3
Montserrat
Biserica este situata la vreo 700m altitudine si cam 60 km de la Barcelona. Este cea mai importanta biserica a Cataluniei.
Se fac unele renovari, dar ramai impresionat de arhitectura, pozitionare si apa rece de izvor. Este o icoana a Fecioare Maria facatoare de minuni, stateau oamenii cam 2-3 ore la rand.
Am urcat si coborat cu telecabinele, pret 7,90 euro, in punctele de vizibilitate forte si am vazut destule stanci, pe unele se putea urca si erau amenajate poteci cu balustrade, iar jos am vazut stancile care reprezentau profile/figuri de oameni...
A fost o zi obositoare, dar a meritat din plin efortul depus pentru a vizita manastirea si imprejurimile sale.
La Montserrat se ajunge, oficial, doar pe 2 cai: telecabina sau cremaliera un tren pe sine inguste cu roata dintata, gen cum aveam si noi odata la Sarmisegetuza sau in alte zone montane. Exista si ceva drumuri forestiere, dar n-am vazut nici macar calugari p-acolo...
Ziua 4
Lloret de Mar si Tossa de Mar- Costa Brava
Lloret ne-a placut, de aici am luat vaporul cu fund transparent 12 euro biletul, pana la Tossa-retur.
Am facut o baie in mare, fiindca era cald si am urcat in vapor mai mult uzi, dar nimeni nu ne-a facut observatii.
O zona superba, statiuni exclusiviste dar acceptabile la preturi, daca stii sa faci rezervari directe.
Am vazut multi pesti, meduze si o mare transparenta!
Cel mai mare parc acvatic din Europa, este la iesirea din Lloret de Mar.
Tossa este o statiune situata la 95 km de Barcelona si se afla chiar in mijlocul plajei numite Costa Brava.
Statiunea este una linistita cu plaje nisipoase. Despre Tossa de Mar se spune ca este cea mai cocheta si prietenoasa statiune, ideala pentru un concediu placut, odihnitor si linistit.
Aici puteti vizita Castelul din Tossa si Farul din Tossa, dar si pesterile din stanci cu niste vaporase speciale.
Ziua 5
Girona- mica Barcelona
Girona se afla intre Pyrenees si Barcelona si este unul dintre cele mai importante situri istorice din Spania, avand cladiri construite de romani, strazi pietruite inguste, e un fel de Sighisoara, dar curat si intretinut.
E un trenulet verde-frumos aranjat, tras de un tractoras, care face turul obiectivelor turistice, parca 5 euro.
Tot 5 euro era intrarea la catedrala lor, impresionanta, am urcat sute de trepte si cand am ajuns mai aveau 15 minute si inchideau. Am aruncat o privire in primele sali, aveai ce vizita, dar n-am mai intrat. Am vizitat cateva biserici, zidurile orasului, universitatea si Muzeul de Arta e pe 2 etaje, n-am vazut decat un sfert, probabil.
Ziua 6
Zi de pauza si balaceala in piscina hotelului si in mare. Show pe plaja, scufundari cu ochelari si poze multeee.
Seara am mers pe jos in statiunea vecina Santa Sussana la discoteca "OK". Ne-au speriat putin preturile, am baut pe terasa deasupra cateva beri spaniola... si am intrat in una din dicotecile de la noi, cu muzica buna, pe placul nostru. Am
dansat vreo 2 ore, baut bere la halba si am terminat bateriile...
Vara exista vaporase tip taxi care fac legatura intre statiunile din Costa Brava, de la Blanes-granita cu Franta; la un pret de 15 Euro dus-intors. Puteti cobori la orice oprire, dar nu puteti schimba sensul de deplasare decat o data (nu sunt ei prea atenti...). Sunt vaporase care intra in mal si intre statiunile de pe Costa Maresme- de la Blanes-Barcelona, dar ceva mai scumpe fiind si distantele mai mari, ex. : Malgrat-Lloret de mar= 25 euro. Poti merge cu trenul 3 euro + autobuz 2,40 euro si ajungi mai repede...
Ziua 7
Figueres
Am mers cu trenul media distancia, biletul vreo 18 euro, recomandabil, in general in Spania, sa luati dus-intors.
Gasiti mersul trenurilor la informatii, ca de altfel si harti, etc. Unele sunt rapide si moderne, altele mai de navetisti... Ca idee am plecat cu unul care a facut 1,30 ore si la inapoiere rapid 20 min.
La intrarea in Muzeul Salvador Dali (intrare: 11,90 euro/pers. pt ambele muzee) stateau oamenii cam 2o-3o minute la rand civilizat. Randuri civilizate cu rusi si japonezi multi, vesnic zambitori, cu aparatele foto atarnate la gat.
Am stat atat de mult in fostul teatru, ca la al doilea muzeu am intrat in 2-3 incaperi si am plecat extenuat de atata... cultura! Mare artist!
Muzee DALI mai gasiti in Portlligat si Pubol. click aici
In muzeu nu au voie copii sub 9 ani, dar prietenii nostri au intrat cu Adam la 1 an si 6 luni... click aici
Ziua 8 a fost trista, de despartire, aveam avioanele devreme: unii la 10,45 si alt grup la 11,50.
Toti am promis ca ne vom reintoarce in zona!
Vizitati Spania, Europa, dar sa nu uitati Romania!
Imi permit sa sugerez muzica pop spaniola:
http://www.youtube.com/watch? v=hJZrJ876dsQ
Trimis de florintoma in 22.02.11 21:50:11
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA. A mai fost în/la: Madrid
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (florintoma); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
avand in vedere ca ai povestit foarte mult despre Barcelona, si imprejurimile sale, review-ul a fost mutat la "Descopera Barcelona", cred ca este mai util aici pentru eventualii interesati decat la "Excursii si calatorii", unde a fost postat initial.
Woowww... super! De-abia astept sa ajung acolo saptamana viitoare. Cred ca voi cumpara si eu biletele city-tour...
Prin rw-ul tau mi-ai adus aminte de vacanta de acum 2 ani pe care am petrecut-o in Spania si pot sa spun ca as reveni oricand cu placere...
Barcelona este un oras special si are foarte multe de oferit.
Pacat ca n-ai vizitat stadionul Camp Nou!
Eu sunt microbista si normal ca n-am ratat un asemenea moment si n-am regretat nici macar o secunda banii pe care i-am platit pentru acel tur de stadion.
In plus, in una din seri, am fost si la un meci, iar spectacolul a fost extraordinar. In Romania am fost la multe meciuri, pe multe stadioane, dar senzatia pe care am trait-o la Barcelona nu se poate compara cu nimic.
[@romanitzaa]: As fi vrut sa vizitez stadionul Barcei, dar uneori timpul ne omoara pe toti! Il reprogramez, mai ales ca am vazut Santiago Bernabéu Stadium in 2006 si sunt fan Real. Trebuie sa vedem ce face concurenta, nu-i asa? ! Vreau sa revizitez Barcelona, dar in vara asta am programat zona Valencia-Tenerife...
[@Kyandra]: Merita efortul financiar! Oricum o prima vizita la un punct de informare turistica, unde vei primi o harta gratis te va orienta in spatiu barcelonez. Un punct exista chiar in Placa Catalunya, dar vei gasi usor in orice alta zona.
[@celeste]: Sunt fericit ca reusesc sa re-trezesc amintiri placute de vacanta! Spania e frumoasa, o tara care traieste din turism si chiar face turism, fara placute 3D!
review amplu si plin de informatii utile!
multumesc si la mai multe concedii!!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2024 Un castel pe vârf de deal, ... pe malul mării – Castelul Montjuïc — scris în 12.10.24 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2024 O săptămână în Barcelona — scris în 29.07.24 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2023 Barcelona - supraevaluata — scris în 05.11.23 de marius71a din MEDGIDIA - nu recomandă
- Mar.2023 Barcelona, o dorinţă împlinită — scris în 13.01.24 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Dec.2022 Revelion in Barcelona — scris în 23.02.23 de anila82 din ORADEA - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Scumpa de Barcelona — scris în 29.08.22 de vali65 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2022 La pas prin Barcelona — scris în 21.06.22 de mariana07 din BRăILA - RECOMANDĂ