ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.01.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 20.07.08
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
DEC-2010
DURATA: 5 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Bansko iarna

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Cum ajungem la Bansko iarna: DRUMUL PANA ACOLO:

Pentru perioada de iarna recomand numai traseul cel mai usor, care poate fi cu 20 km mai lung, dar mult mai sigur si mai bun, neaglomerat cum sunteti obisnuiti la noi pe valea Prahovei: Bucuresti-Ruse-Sofia-Simitli-Bansko. In fapt este drumul de Grecia al multora dintre noi, numai ca la Simitli se face stanga prin, de acum cunoscutul procedeu dreapta- dreapta, peste pod. Pana la Simitli drumul este foarte bun, se poate merge cu viteza, exista si doua portiuni de autostrada, 75 km inainte de Sofia si 22 km dupa Sofia. Atentie la autostrada de dupa Sofia, are restrictie la 90, din cauza curbelor impetuoase si exista radar, mereu acolo.

Sofia: aici sunt doua variante usor de intuit: A. Pe centura se face stanga pe centura (prin acelasi procedeu dreapta dreapta si urcam pe pod) si de merge asa linistit cam 30 de minute cel putin, pana la un stop, unde avem semnalizat stanga catre Grecia, Athina sau Kulata si se merge apoi pe o strada cu piatra cubica pe mijloc si asfalt pe margine. La stopul buclucas, trebuie neaparat sa va incadrati pe banda a doua, prima merge inainte (directia Skopje) si e foarte greu sa va bagati inapoi, coada adunand si cativa kilometrii de doritori de Bansko sau Grecia. Din acest motiv aleg mereu sa strabat capitala vecina prin centrul ei.

B. Sofia prin centru: am mers de atatea ori, incat si cu ochii inchisi as putea sa dau indicatii unui sofer, @Roth mi-a scris intr-un mesaj ca parca as lucra la circulatie. Adevarul gol golut este ca in urma cu 2 ani am gasit descrierea sublima a unui coleg pe nume GeoCosma (caruia ii multumim mai multi din nou), care s-a chinuit si a compus, cu mare rabdare adunand date de la fata locului de pe GPS si de pe google Earth, doua pagini, in care dupa ce le-ai citit o data si incepator in prima zi de condus si stii foarte clar pe unde trebuie sa o iei. Adevarul ca e si foarte simplu, in primul rand GPS-ul trebuie redus la tacere si mers absolut drept, pana la primul sens giratoriu (cam 13 km de la centura), care e maricel, cu obelisc in centru si acolo se face stanga, 270 grade, apoi se merge iar drept, pana la urmatorul sens giratoriu cu obelisc, unde se face iar stanga 270 grade, apoi se merge absolut drept pana la Simitli. Pe drum vor fi cel putin 20 de semafoare, dar stand la ele poti admira si cate ceva din arhitectura mai veche sau mai noua a orasului. Universitatea din centru este absolut superba fata de a noastra.

Pe scurt Bucuresti (sos. Viilor) - Bansko = 550 km facuti in 8h15min pe o sosea foarte buna, uscata, dar fara sa ne grabim. De oprit, am oprit foarte putin, intrucat vroiam sa mai prindem oraselul pe lumina. Am folosit GPS-ul doar pentru afisarea distantei ramase si a vitezei de deplasare.

Bansko de craciun:

Anul trecut, la sfarsit de vara am vizitat Bansko pentru prima oara, in doua randuri chiar. L-am intalnit asa cum a fost descris de alti turisti: primitor, uimitor, multumitor si …. relativ IEFTIN. Fiind incantati la maxim, ne-am dorit mult sa revenim pe cat posibil in timpul iernii. Desi nu parea posibil, am gasit in final oferta ideala de cazare: Aparthotel Winslow Elegance, si iata-ne in vacanta de Craciun, la Bansko.

Am regasit statiunea asa cum am lasat-o in septembrie, cam goala, pentru ca noi am ajuns pe 23 decembrie si foarte putini turisti au indraznit sa vina de Craciun, dar dupa 26 decembrie numarul de turisti a crescut simtitor. Magazinele erau deschise toate, spre deosebire de asta vara cand doar cateva te invitau sa le vizitezi.

Eu il consider Sunny Beach-ul montan. Pur si simplu te copleseste cu numarul locurilor de cazare de toate categoriile, de la 2 la 5 stele, case de oaspeti, hoteluri uriase, sau aparthoteluri (probabil cele mai multe si cele mai cautate).

Bansko ofera multiple posibilitati de a servi masa: mehanale sau taverne de lux, in stil traditional, terase rustice cu gratare si preturi modice, chioscuri de unde poti lua felii de pizza (3Lv) sau clatite de 10 feluri (3-3,5Lv), ca sa nu mai vorbim de supermarketurile cu program prelungit, sau chiar non-stop si marfa de toate felurile. Am gasit in aceste magazine, raiul ciocolatei Milka (40-50 de modele diferite de ciocolata, biscuiti trasi in ciocolata sau mini-prajituri), multe, multe specialitati care la noi lipsesc cu desavarsire. Toata strada Pirin, adica strada principala, de la telegondola si pana in centrul vechi, te asteapta cu magazinele pline. Gasesti tot ce vrei: produse specifice de trandafiri (cosmetice, parfumuri, dulceturi), zeci de feluri de dulciuri cunoscute sau nu, schiuri si accesorii, pulovere, caciuli, manusi, sute de umerase cu costume de baie, ehee... unde mai gasesti iarna asa ceva, haine de piele si blana, artizanat, antichitati, arta ceramica, tablouri, vinoteci. Prin urmare aici intalnesti toti turistii din statiune, mai ales pe seara dupa ce se incheie programul de schi.

Statiunea era impodobita pentru sarbatoare, cu luminite si globuri in brazi, fiecare hotel incerca sa iasa in evidenta prin decoratiunile proprii. Era frumos ce sa mai vorbim! Pacat ca din décor lipsea tocmai zapada! Dar schiorii nu au simtit acest impediment, deoarece partia era gata pregatita, acoperita cu zapada pana la punctul terminus, in centrul statiunii, la telegondola. Noi nu schiem asa ca am batut strazile din Bansko in lung si-n lat, am inspectat vizual zecile de hoteluri, am admirat sau criticat casele localnicilor, am invatat statiunea pe de rost, dar cu ocazia asta am depistat si un minus: lipsesc trotuarele, adica sunt cateva, dar insuficente, sau intrerupte brusc si continuate la fel de brusc pe cealalta parte, astfel ca am urcat, coborat si traversat de am ametit. Acolo unde sunt totusi trotuare, au bordura foarte inalta, probabil ca sa nu parcheze turistii.

Revenind putin la capitolul schi, desi nu practicam, am dat cu ochiul si am ascultat pareri in stanga si-n dreapta. Programul telegondolei era de la 8,30 la 17 dar am vazut-o functionand si la 17,30. Cartelele se pot cumpara cu numerar sau card de la 8-10 case, astfel incat totul se misca repede. Ai mai multe optiuni: skipass de 1 zi (55lv adult, 50lv-elev, 47-studenti si 36 copii), card de jumatate de zi (dupa 12.30 = 41/37/35/27Lv), abonament pe diverse perioade 2-3-4-5-6-9-13 zile, sau tot sezonul, sau pur si simplu bilet de urcare-coborare (20 leva/pers.), pentru cei ca noi, care am vrut sa fim in mijlocul actiunii, intre munti si schiori. Traseul gondolei este foarte lung (24 minute la o viteza ametitoare) cu o statie intermediara pe la mijloc, pentru cei care vor sa urce sau sa coboare cu schiurile de acolo.

In prima parte, panorama oferita din gondola asupra orasului este de mare senzatie, te invita la multe fotografii. Apoi deodata de pierzi intre munti si vezi doar varfurile semete peste nori. La sfarsitul traseului, te asteapta zapada, terase cu muzica, vin si ceai fiert, mancare si alte cateva posibilitati de urcare, spre partiile mai grele de sus de la 2600m, cu 2 telescaune sau teleschi.

Partiile sunt de 4 grade de dificulatate, si sunt bine evidentiate pe harti, jos de unde pleaca gondola. Tot aici sunt panouri electronice care afiseaza partiile deschise si transportul pe cablu care funtioneaza in acel moment. La punctul de sfarsit al gondolei se poate ajunge si cu masina, pe sosea, daca nu este prea multa zapada sau gheata.

Proportia intre turisti (dupa observatia noastra subiectiva) era de genul: 50 % greci, 40 % bulgari iar restul englezi, romani, polonezi sau macedoneni.

Voi atasa poze cu panourile cu preturile si partiile de acolo, si o harta a statiunii cu hotelurile din statiune.

Zonele de ski sunt impartite in doua: Chalin Valog, cea mai joasa intre 1600 si 950 si Shiligarnika 2600-1630. Partiile au o lungime totala de 70 km, cu diferite grade de dificultate si sunt dotate cu absolut toate utilajele necesare. Tunuri de zapada sunt peste 130, exista lac cu apa, artificial cu care se alimenteaza tunurile, au utilaje de impins, maruntit si batatorit zapada pentru a se realiza conditiile cele mai bune pentru ski.

Prin Bansko trece raul Glazne care imparte statiunea in doua parti inegale cam de 1/3 si 2/3, partea mai mare fiind in stanga spre Dobrinishte si partea mai mica in dreapta cum vii pe sosea spre Simitli. Celebra strada Pirin imparte si ea statiunea in doua parti aproape egale. Pe strada Pirin se gasesc cele mai multe magazine si telegondola si hotelurile Kempinski si Sport care are la parter un Piraeus.

Daca mergi pe strada Pirin spre sud adica spre munte , ajungi sa urci catre cabana Vihren, trecand pe langa capatul telegondolei. In celalat sens al strazii Pirin ajungem la biserica si strada se infunda in zona pietonala a orasului considerata si centrul vechi.

Pe strada Pirin se afla si un patinoar, nou deschis si cu muzica buna, care va asteapta zilnic.

Valuta/schimb/plati: Un lucru bun, observat de noi, aproape orice se poate plati cu cardul acolo, chiar si clatite de 3 lv puteam plati cu cardul, prietenii nostrii au platit ski-pass-urile cu cardul mereu. La intrarea in statiune e o benzinarie Omv unde se poate achita lejer orice cu cardul si tot acolo e un supermarket urias cu de toate, unde la fel se poate achita cu cardul.

In statiune exista zeci de case de schimb care ofera un curs de 1.80 Lv/ 1 Euro sau 0.4-0.37Lei/Lv. Chiar la telegondola in interior am vazut o casa de schimb care dadea 1.85Lv pe un euro. Pe strada Pirin dar aproape de centru vechi, am gasit doua case de schimb apropiate, unde am schimbat cu 0.41 lei/lv sau 1.90lv/euro. Noi am avut si lei si euro, dar am preferat sa schimbam direct din lei si sa pastram euro pentru alta ocazie.

Excursii optionale in Bansko: adica ce poti face aici, altceva decat sporturi de iarna.

Vara e foarte simplu poti merge in multe locuri cu masina si te poti urca pe munte, ex: Vihren 2914m. Dar iarna ce putem face?

1. Putem merge la Dobrinishte satul invecinat aflat la 5 km spre Gotche Delchev, acolo exista o zona de ski, unde se poate ajunge dupa 10 km pe o sosea ingusta dar bine intretinuta si data cu antiderapant. Zona de ski incepe de la cabana (hija) Gotche Delchev. De aici se poate lua telescaunul (cam stravechi) pana la cabana Bezbog, aflata la 2300 m pe malul unui frumos lac glaciar ce poarta acelasi nume. Mare grija, telescaunul face 30 minute pana sus si poti ingheta in acest rastimp pentru ca se merge numai pe la umbra. Aici un skipass pe o zi, e doar 20 leva dar conditiile sunt ca la noi in tara, mai saracute.

2. Vizita la Kavala si Drama, aflate la distanta relativ mica, se poate ajunge foarte repede si se poate admira marea Egee si apeductul sau castelul din Kavala dar si panorama superba a orasului combinate cu o sedinta de shoping.

3. Manastirea Rila si Piramidele lui Stob. Sunt 45 de km pana la Stob si inca 30 pana la manastire, merita amandoua credeti-ma pe cuvant. Manastirea e superba si pozitia e superba, iar piramidele sunt fascinante si surprinzatoare.

4. Cabana Vihren si lacurile glaciare invecinate. Se poate merge cu gondola pana la 1630 m si mai sus cu piciorul pe sosea pana la cabana Vihren – 1950m, in apropiere sunt 4-5 lacuri glaciare ce pot fi vazute.

5. Se pot vizita orasele Melnik, Plovdiv si Sandanski care ofera destule atractii si monumente istorice sau manastiri vestite.

6. Pestera Yagodinka se poate vizita fiind una din cele mai frumoase si adanci pesteri din Bulgaria.

7. Belitsa parcul cu Ursi dansatori – aceasta rezervatie de ursi se poate vizita dar numai vara-toamna.

8. Raiul apelor minerale: Velingrad – Lehten – Ognianovo – sunt localitati unde se gasesc ape minerale si termale si bazine cu apa calda termala naturala.

9. Se pot vizita si cateva localitati din Fyrom: Ohrid, Bitola si Skopje.

Normal ca pe timp de vara se pot face excursii mult mai frumoase, chiar si tururi cu bicicleta, se poate merge chiar si pana in Thasos cu masina, pentru cateva ore si credeti-ma ca turul insulei, dureaza mai putin de doua ore cu masina. Vara se poate urca si pe Musala (2925m) si se poate vizita si Borovets-ul cealalta statiune renumita din aceasta parte a Bulgariei. Pe timpul verii se pot organiza: BBQ in padure, curse de ATV, Safari Tour, cursuri de golf, se poate face rafting pe raul Struma, echitatie sau calarie, se pot lua lectii de tenis sau se poate sta frumusel la una din multele piscine din Bansko sau daca va permiteti puteti sa va pierdeti timpul la un Spa.

Pe timpul verii statiunea este extrem de goala si nu va inchipuiti ce frumos e aici vara si ce preturi bune sunt la cazare. Din pacate aici se poate ajunge doar cu masina personala, exista si gara deci s-ar putea ajunge si cu trenul dar cred ca se fac 24 de ore minim. Curse de autocare nu sunt, decat in perioadele de sarbatori.

Preturi imobiliare: am ramas uimit de preturile la apartamente sau studiouri, incredibil de mici, un studio pleaca de la 9200 euro, nemobilat si aflat la ceva distanta de telegondola (1.5km), un apartament cu un dormitor poate fi cumparat cu 25.000 de euro mobilat si aflat la 500m de telegondola. Am vazut insa si apartamente care costau si 100.000 de euro dar acelea erau in complexul Sf Ivan Rilski & Spa Hotel si aveau o sprafata uriasa si conditii excelente. Singurele probleme acolo sunt: infrastructura si vecinatatea. In marginile statiunii nu exista strazi intre cartiere paralele si daca vrei sa ajungi de la Sf Ivan Rilski la Old Inn, de exemplu trebuie sa te intorci pana la centura Nayden Gerov si sa mergi apoi in stanga si apoi iar stanga, ocolind mai bine de 3km, desi distanta intre cele doua hoteluri nu e mai mare de 500m.

De craciun am fost aici cu Tudor si Cristina (21 de ani), care au fost in Austria la Ski de cel putin 3 ori si le-am cerut parerea despre Bansko in comparatie cu partiile din Solden. Parerea celor doi a fost ca aici partiile sunt cel putin echivalente cu cele din austria ca lungime frumusete si dotari, hotelurile sunt foarte frumose, dar... spatiile dintre hoteluri nu sunt amenajate, mai exista campuri cu ciulini si multi bolovani. In plus ar fi fost ideal un autobuz care sa duca schiorii pana la 1630m, la capatul gondolei.

Un alt prieten a fost la Bansko acum 3 ani, in 2008 si a revenit in octombrie 2010, parerea lui: acum e parfum, in 2008 era tristete mare, prea multe cladiri in constructie.

Cam atat imi amintesc si o sa incerc sa urc toate pozele pe care le consider utile, si vor fi destule, deci cer scuze celor ce se ocupa de validare de pe acum!

Ca melodie pentru aceasta subiectiva descriere as alege urmatoarea piesa superba, adusa dintr-o tara foarte friguroasa si cu multa zapada: http://www.trilulilu.ro/ionescunic/88d25a453d3df6.

Multumesc tuturor pentru timpul irosit!


[fb]
---
Trimis de ionescunic in 06.01.11 19:17:36
Validat / Publicat: 06.01.11 21:32:54
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 23967 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

33 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ionescunic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P75 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 65650 PMA (din 50 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

33 ecouri scrise, până acum

webmaster10
[06.01.11 19:48:31]
»

Este unul dintre cele mai bune review-uri citite despre o statiune, asa cum mi-ar place sa citesc intotdeuna pe acest site. Bravo!

adryana
[06.01.11 22:02:51]
»

de asta ziceam eu ca Bansko e o statiune in devenire, chiar daca unii s-au suparat, panorama care am avut-o noi de la hotelul Narcis e una dezolanta, dar sunt convinsa ca va fi altceva acolo, cat de curand. Si locuri virane sunt multe, si asa este, lipsesc multe trotuare, dar daca nu mai carcotim atat, merita venit aici, macar pentru frumusetea locurilor.

roth
[06.01.11 22:49:15]
»

Daca nu as fi fost acolo, cred ca acum deschideam geamul --pt atmosfera--, ma imbracam gros si VISAM.

Dupa, daca nu ajungeam la spital puteam zice lejer AFA

cu asa descriere si ceva imaginatie, ca vremea ne ajuta, e la fix de un mini mini comcediu (max 15min sau depinde de cat de rezistenti suntem la frig)

trandafir 1970*
[06.01.11 23:15:57]
»

Daca Bansko ar fi cu vreo 300 km mai aproape de Bucuresti, cred ca ar da faliment Valea Prahovei!

Chiar si asa, ma gandesc cum sa fac s-o zbughesc si eu intr-o mini-holiday pe aici...

Incerc sa-mi conving soata si prietenii ca merita cu siguranta sa zburam peste cei 550 km si sa ajungem de Paste macar...

Cu asa un review complet il convingi si pe cel mai inversunat carcotas sa vada ca se poate face turism adevarat aproape de tara!

Pe mine m-au cucerit bulgarii cu litoralul; ramane sa descopar si farmecul montan!

magdalena
[07.01.11 08:05:12]
»

Si eu am zis acelasi lucru, ca merita incercata statiunea. Ce ma fac, insa, cu drumul pana acolo?? Si sunt bucuresteanca, ce sa mai zic de cei din nordul tarii...

webmaster13
[07.01.11 08:12:38]
»

Am atasat melodia solicitata!

Cristian_h*
[07.01.11 08:23:46]
»

Super review, ca de obicei, marca @ionescunic este la inaltime . Anul trecut dupa ce, de nu stiu cate ori mi-am propus sa merg la Melnik mi-am luat inima in dinti si am facut la intoarcerea din Grecia un mic ocol pentru a vedea acest orasel marcat pe harta mea cu o stea rosie, in primul rand era sa-mi rup masina, apoi efectiv nu am stiut unde incepe Melnikul si unde se termina, erau cateva cladiri(adica le numarai pe degete) cu arhitectura tipica bulgareasca cu balcoane in exterior, cateva vilute cu gradini cu flori, un rau de munte care trece prin mijlocul localitatii si de jur imprejur paduri de brazi, sincer am regretat timpul pierdut, parerea mea este ca nu merita...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ionescunicAUTOR REVIEW
[07.01.11 08:24:23]
»

@Roth: Camelia ma sperii, cum adica ai ajuns la spital? Ai avut accident pe partie?

Am vazut cum un barbat cu piciorul rupt era transportat catre gondola, avea piciorul imobilizat in atele si era transportat cu o sanie de plastic , imobilizat la orizontala si bagat intr-un fel de sac ca de dormit si tras de doi skiori , exact cum vezi la accidentele sportivilor pe partiile serioase din lumea larga la tv. Am inteles ca oricine are ski-pass are si asigurare pentru accident pe partie.

@Adryana: asa este sunt multe zone neamenajate cu campuri cu ciulini si bolovani, fara trotuare si chiar fara asfalt, dar aceste zone sunt cumva inafara orasului, adica in zonele care se dezvolta acum. Partea mai veche a orasului arata altfel, e adevarat ca acolo sunt si casele mai modeste ale localnicilor dar si mehanalele traditionale care arata superb.

@Trandafir sigur trebuie incercat, macar din curiozitate, la noi a fost la fel si aici la munte si pe litoral, pentru ca nu credeam nimic, ce poa' sa fie domle acolo si noi sa nu avem?

Iata, totul, munti mai inalti si usor accesibili, partii civilizate, hoteluri adevarate, peisaje extrem de frumoase, servicii mai bune si preturi la cazare mai mici.

@Magdalena poate ma repet, dar Bansko, pentru prima data, trebuie incercat intr-un concediu combinat, mare- munte, Bansko - Halkidiki de exemplu! Si iti dau cuvantul meu ca vei dori sa revii.

Bansko poate fi folosit si doar ca tranzit, catre Thasos sau Halkidiki, ori catre alta parte a Greciei si din prisma pretului la cazare si a capacitatii mari, ori a faptului ca aici gasesti apartamente cu unul sau doua dormitoare, la preturi imbatabile. Deci pentru familiile care au doi copii , sau mai multi, e ideal aici.

@Cristian H : am inteles ca la Melnik se viziteaza mai ales manastirea Rozhen si Casa Kordopoulova , insa eu as fi fost mai atras de Plovdiv , unde sunt multe situ-ri arheologice de pe vremea romanilor ,iar bulgarii se lauda cu urme de viata mai vechi de 6000 de ani , prezente la ei in oras.

Mai erau interesante si Fortareata lui Samuil si templul Vanga din Rupite , dar si biserica din Dobarsko , considerata cea mai veche din Bulgaria.

roth
[07.01.11 08:49:29]
»

NUUUU am incercat sa fac o figura de stil in exprimare si se pare ca nu a iesit. Nu am vrut sa zic doar bravo, e excelent... ci sa explic cum cu o descriere exacta si un pic de imaginatie poti zice AFA. Adica stai la geam sau pe balcon... acasa, bine imbracat, si inchizi ochii pt a te plimba in Bansko, pt a vedea hotelurile, partia, etc toate detaliile din rw.

Scuze daca am dat emotii inutile.

PS

si eu am avut patre de o vizionare in direct a unei astfel de curse doar ca era in targa fixa si trasa de ATV-ul acela special.

De obicei nu incepatori o patesc pt ca ei sunt ff atenti ci cei mai stiutori sau cei ce au ghinionul sa ii agate altii. Asa s-a intamplat cu fata despre care zic a fost acrosata pe o panta cu gheata de un alt schior, cu vechime cred fiindca venea fulger, si nu a putut sa mai controleze un schiu drept pt care s-a dus in rapa vreo 10m. S-a ales se pare cu un picior rupt.

Asa e daca ai skipass ai si asigurare inclusa in el.

radu_sergiu*
[07.01.11 09:08:35]
»

Incredibil. Eu "am fost acolo", dar nu stiam ca exista atatea obiective. Cand o sa plec in februarie, o sa printez acest review si am sa-l folosesc ca ghid turistic.

commandorsteel*
[07.01.11 09:47:29]
»

ehh, super review. este de nota 10, ca de obicei, cu multe detalii.

dupa postarea ta, ma bucur ca mi-am rezervat cazare in bansko, iar peste 1 saptamana o sa incerc partiile si cazarile bulgarilor (este prima mea cazare in bulgaria)

dupa intoarcerea acasa, cred ca nu o sa mai am prea multe de spus (ionescunic e de vina, in combinatie cu roth si adryana : P) dar macar o sa pun si eu niste poze.

felicitari ptr review si multumim ptr detalii

ionescunicAUTOR REVIEW
[07.01.11 09:54:52]
»

@Radu Sergiu, probabil ca eu am avut timp mai mult si am si discutat cu agenti de turism din Bansko, am primit si diverse prezentari ale programelor lor, era si a 3-a vizita.

@Comandorsteel din contra te astept cu descrierea ta, mai ales cu cea a partiilor si conditiilor de acolo, e foarte bine ca orice statiune sa fie analizata prin filtrul fiecaruia. Mai ales ca atunci cand vei merge tu, probabil vor fi mai multi englezi si atmosfera conteaza cel mai mult, iar englezii se distreaza cel mai bine nu? Si hotelul unde vei merge, este unul despre care imi doresc sa citesc un review, pentru ca e pozitionat foarte bine si ai gasit un pret bun pentru aceasta perioada.

commandorsteel*
[07.01.11 10:08:13]
»

o sa incerc sa fac o descriere cat mai buna a hotelului. am vazut ca l-ai pozat (multumax). sunt putin stresat ptr ca nu este nici un review despre el aici, dar pe alte site-uri s-ar pozitiona pe un loc 26 din 80.

o intrebare: cam cat se sta la coada de la telecabina de jos? (ca idee)

eu am ales aceasta perioada ptr ca vroiam sa merg expres ptr ski si nu ma prea incanta aglomeratia (mai am un grup mult mai mare de prieteni care pleaca la inceputul lunii februarie, dar... din cauza ca este in perioada vacantei copiilor, am preferat sa imi rezerv mai devreme)

cu atv-ul ai voie sa mergi prin oras? (eu il am inmatriculat cu nr. normale) sau e de preferat sa-l las acasa, ca sa nu raman fara el?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ionescunicAUTOR REVIEW
[07.01.11 10:15:55]
»

Ce sa spun , eu am urcat o singura data pe la 13.00 exact cand era mai aglomerat si coada iesea bine din cladirea telegondolei, dar mai mult de 5 minute nu am stat pentru ca s-a mers foarte repede si coada parea mare si din cuza spatiilor mari intre oameni, din cauza echipamentului fiecaruia.

Despre Atv pot spune ca nu am vazut niciunul pe strada si chiar nicaieri, singurele chestii asemanatoare, erau masinutele celor care se ocupa de partie, insa toate erau parcate frumos.

amota
[07.01.11 10:47:15]
»

Felicitari! Imi pare bine ca am inceput anul citind review-ul tau.

Am fost anul trecut in februarie la Borovets. Acum, fac comparatia intre Bansko si Borovets: imi pare bine ca nu am gasit bolovani si campuri de maracini. Orasul Borovets este foarte frumos, atractiv si plin de voie buna. Pe de alta parte, daca nu ne grabeam dimineata, puteam astepta la telegondola chiar si o ora. Vineri si sambata ne faceam incalzirea stand o ora in clapari la coada telegondolei. Insa partiile sunt lungi si merita "incalzirea" psihica si fizica deoarece nu mai reveneam la piciorul telegondolei pana la sfarsitul zilei.

Multumesc pentru descrierea exacta necesara schiorior.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
cosminp
[07.01.11 12:07:26]
»

@ionescunic, vecine, daca mai scrii rw-uri ca cel de mai sus si completate cu cele anterioare, dau bulgarii faliment, pentru ca de la tine aflam tot si de toate, asa ca aproape nu mai trebuie sa mergem acolo. glumeam, desigur.

un rw foarte complet si util, pe care juriul ar trebui sa-l puna in sacul de premiere pentru candidatura la categoria cel mai bun rw.

pe mine ma bate deja gandul pentru la vara sa leg bansko de drumul de grecia. sa vedem ce-o sa iasa.

cred ca dupa ce dispar maracinii dintre hoteluri, vor creste nitel si preturile la cazare.

p.s.: drumul pana la Sofia este prin Plevna sau Veliko Tarnovo?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ninaa
[07.01.11 15:03:48]
»

Cu riscul de a ma repeta, vin cu propunerea sa ne cumparam un apartament cu 2 camere in statiune si sa mergem pe rand in vacanta! Cine se baga?

webmaster15
[07.01.11 18:15:11]
»

Am retras PMA standard la fotografii, conform solicitarii autorului review-ului si a regulamentului, fiind al 6-lea review din/despre Bansko.

Sunt convins ca, voturile userilor vor suplini aceasta pierdere.

Felicitari @ionescunic, pentru fair-play.

ionescunicAUTOR REVIEW
[07.01.11 18:49:34]
»

Cu pozele asa era normal, mi-am adus aminte in masina azi prin oras, ieri dupa ce am incarcat pozele eram deja stors si nu mai gandeam la regulamente sau alte chestii.

Va multumesc tuturor pentru ca ati citit si va doresc sa aveti vacante cat mai frumoase si cat mai multe!

@Amota sa stii ca am vrut sa ajungem si la Borovets, dar nu am apucat, acum pe timp de iarna nu m-as fi riscat prin munti, iar pe soseaua de Sofia sunt 137 km si dupa Stob si Rila se facuse deja tarziu si am renuntat. Dar in vara am de gand (e secret) sa merg la Borovets si sa cucerim varful Musala 2925 m, cel mai inalt varf din Balcani. Pentru asta strang doritori!

Inca nu am avut cazare in Borovets din simplul motiv ca acolo sunt mult mai putine hoteluri si preturile sunt cel putin duble din acest motiv.

@CosminP asta-i si rostul sa cititi aici si sa mergeti pe la noi nu pe la bulgari!

Eu merg la Sofia numai pe la Pleven, n-am fost prin Veliko niciodata, a fost o verisoara de-a mea si drumul nu a fost chiar rau. La vara poate facem alt traseu prin Plovdiv - Velingrad desi e bombardat.

@Ninaa vesnic visatoare, si eu visam la un apartament la munte dar inca n-am castigat la loto.

In alta ordine cred ca de Paste e posibil ca aici sa mai fie zapada, ce ziceti???

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
roth
[07.01.11 19:16:47]
»

[In alta ordine cred ca de Paste e posibil ca aici sa mai fie zapada, ce ziceti??? ]

Nu se poate asa ceva, citesti mai-lurile noastre? eu deja am dat tema tipei cu care colaborez la cazari pt "Paste-Bansko" daca gasesti ceva ok, da de stire, deasemenea daca e urc si eu oferta ei la rubrica noua despre concedii.

Multumesc.

amota
[07.01.11 23:52:39]
»

Daca vrei sa cuceresti Musala urcand cu telegondola si apoi cu pasul, as incerca si eu.

De Paste nu cred ca va fi prea multa zapada, iar daca nu e omat, degeaba sunt km. de partie, calitatea este aceeasi ca la noi.

In iarna trecuta am platit 800 pt. 9 zile cu demipensiune (2+2), in Borovets.

ionescunicAUTOR REVIEW
[08.01.11 07:21:27]
»

In Bansko se lauda bulgarii ca mai e zapada pe partii pana la jumatatea lui Mai, probabil sus la peste 2000m.

Despre Musala si gondola cred ca e o combinatie care nu merge pentru ca de mers pe munte acolo voi merge numai vara in plin august probabil cand temperaturile sunt de peste 25 de grade, chiar si in varf, insa atunci gondolele nu prea functioneaza, cel putin cea din Bansko nu mergea in august 2010 din motive profilactice, dar eu banui ca din motive de lipsa de clienti.

@Roth chiar asa ma crezi? Oi fi eu curios, dar pana acolo e distanta lunga!

ionescunicAUTOR REVIEW
[09.01.11 20:47:27]
»

Am mai adaugat cateva poze cu cateva lacuri din muntii Pirini.

adryana
[10.01.11 09:22:29]
»

superbe pozele, sa sper sa calc si eu pe acolo la vara, merita, am cumparat harta muntilor Pirin, cu tot ce este de vazut, si sunt multe lacuri sus, toate superbe...

Ellada_sagapo
[11.01.11 21:15:46]
»

Greek gyros P43 hahaha!

Hai ca m-au cucerit si pe mine atunci!

Felicitari pentru descriere, cuprinzatoare ca de obicei!

ionescunicAUTOR REVIEW
[11.01.11 21:33:07]
»

Da , asa e , Greek Gyros, pentru ca acolo sunt mai multi greci ca alte neamuri, fiind mai aproape de granita cu Grecia, foarte multi vin cu o droaie de copii, sa skieze sau sa invete a se da cu placa.

Daca era mai aproape de Romania si erau mai multi romani pe acolo, sigur vedeam o reclama cu carnati de plescoi in Hot dog!

Am mancat un gyros adevarat pe 24 decembrie, in ajun de craciun, in Kavala, unde a fost super.

Aici in Bansko am preferat mai mult clatitele uriase care erau servite in suporturi de carton, sau bucati de pizza, tot asa, fiecare in suportul ei triunghiular de carton.

sforicel
[12.01.11 21:25:12]
»

@ionescunic

S E N Z A T I O N A L review. Felicitari!

Si eu, care am trecut in 2009 pe acolo (vara), mi s-a parut o mare ingramadeala de hoteluri si constructii. Am mers la Borovets, dar cred ca va trebui sa mai trec o data iarna prin Bansko! Si asta datorita tie.

Multumesc.

dorgo
[14.01.11 21:42:51]
»

Eu am auzit inca din decembrie trecut, in piata de zi din cartierul meu, intre taraba cu ceapa rosie si cea cu morcovi, ca nemtii, dupa ce-au investit niscaiva bani in litoralul bulgaresc, vor sa investeasca si in statiunile lor montane...

costin1968
[14.01.11 22:00:17]
»

Pleven... ce statiune ar fi facut turcii de la Pleven pana la Bansko... noroc cu niscaiva tarani romani... bulgari recunoscatori (ha! ha! ha!)..., dar nimeni nu indrazneste sa spuna cum de exista atitia mortii de la Pleven, in fiecare sat din Romania, si atata nepasare...

Asta apropos de Pleven, adica Plevna, sau... Osmangrad?

P.S. N-ar tebui uitati cei merituosi ,macar acum cand rasare (bine) Soarele turismului Romano-Bulgar...

david
[17.01.11 15:47:54]
»

Diferente socante intre statiunea Bansko si statiunile montane din Romania

- la Predeal, toaletele publice sînt în aer liber, iar cînd temperatura scade sub 0 grade, acestea îngheaţă; în Bansko, toaletele publice se află în interior şi sînt dotate cu senzori

- în România, se vinde celofan la metru celor care vor să se dea pe plastic; în Bansko există sute de centre de închiriere cu peste 3.000 de perechi de schiuri şi 1.000 de plăci de snowboard

- pe pîrtia Clăbucet există 5-6 tunuri de zăpadă artificială; în Bansko sînt 220 astfel de instalaţii pe toate pîrtiile

- pîrtiile din staţiunea Bansko însumează 75 de kilometri, mai mult de jumătate din totalul pîrtiilor din România: 130 kilometri

extras dintr-un ziar de sport

Din pacate si la statiunile montane, am ramas cu mult in urma bulgarilor.

adryana
[18.01.11 09:05:55]
»

@david, asa este, nu ne comparam cu ei in ceea ce priveste civilizatia, si nici cu multi altii, caci asta e pana la urma, noi cand am ajuns cu telegondola in capat sus la Bansko, inghetati de frig, am intrat si la toaleta, in cladirea aceea mare pe care o stiti, vrand-nevrand, si am ramas uimita de ce am gasit acolo: curat, cald, doar ud pe jos de la zapada de afara, femeile toate erau cu clapari in picioare, aveai sapun lichid sa te speli, prosop hartie, uscator de maini dar la toaleta inauntru am vazut un buton in perete care elibera daca il atingeai un capac wc din hartie, asta acolo sus am constatat... la 1700 m, unde era furnicar de lume... unde suntem noi? aici nu erau tigani sa vanda saci de plastic si seminte, etc. nu mi-a trebuit niciun ziar sa citesc astea, le-am trait si vazut cu ochii mei.

commandorsteel*
[18.01.11 09:25:18]
»

in plus, partille se prezinta mai mult decat ok, tinand cont de faptul ca in statiune nu este pic de zapada si sunt ceva grade in plus peste 0 (10-13).

am ramas placut surprins sa constat calitatea partiilor de aici fata de ale noastre. azi m-am uitat pe protv si am vazut ca la predeal sunt 11 cm de zapada iar la sinaia cam 9. partiile de aici din bansko le gasesc dimineata cu zapada proaspata pe ele (de la tunuri probabil, ptr ca nu a nins de zile bune), ratrackurile intrate pe partii... etc

eram cam reticent cand am venit de calitatea partiilor, vazand ca in statiune nu e pic de zapada, dar sunt super multumit de ce am gasit. e drept ca in unele portiuni unde este umbra pe partie, aceasta mai prezinta portiuni de gheata, dar... e schiabil, iar zapada este pana in statiune (pe partie) si se poate ajunge e schiuri pana jos.

ma bucur ca nu am ales partiile de la noi din tara, dar sunt mahnit ca noi suntem prea mult in urma bulgarilor.

momentan sunt deschise cel putin 8 partii din vreo 15 (parca) si o multime de instalaii de transport

mirco2008PHONE
[18.09.22 14:23:35]
»

@trandafir 1970: Îmi cer scuze ptr răspunsul întârziat, însă acum am văzut postarea dvs. Am vrut sa intervin ca să precizez ca noi locuim în Ploiești la 100 km de Brașov, însă de vreo 6 ani merge și vara și primăvara și iarna la Bansko, nu la Poiana. Cu respect

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
13 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adryana, amota, commandorsteel*, cosminp, costin1968, david, dorgo, Ellada_sagapo, magdalena, mirco2008, radu_sergiu*, roth, trandafir 1970*
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Bansko:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.079232931137085 sec
    ecranul dvs: 1 x 1